Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKokieteria
    • CommentTimeAug 9th 2011
      Zgłoś moderatorowi permalink
    Dziewczyny obserwuję swoje cykle od trzech miesięcy i nadal nie rozumiem jednej rzeczy: co to jest ta "stała wydzielina"?
    Ponieważ od zawsze mam problem ze śluzem (pojęcie "ślisko"/"uczucie naoliwienia" brzmi dla mnie tak niewiarygodnie jak legendy o jednorożcu, bo po prostu w całym moim 30-letnim prawie życiu nigdy niczego takiego nie doświadczyłam :bigsmile: Jedynie obserwacja wewnętrzna przynosi jakieś rezultaty, choć tez nie zawsze). Piję od 3 miesięcy siemię i mam zamiar brać olej z wiesiołka by temu zarazić, ale nie o to chodzi.
    Chodzi mi właśnie o tą "stałą wydzielinę", bo taką rzeczywiście obserwuję. Jest zawsze biała i nie jest jej dużo. Moja ginekolog stwierdziła że nie są to upławy. Któraś z dziewczyn pisała, że stała wydzielina bierze się z pochwy a nie szyjki. Jak ją zatem odróżnić od śluzu gorszej jakości? Trochę się zakręciłam. Na początku na wykresie zaznaczałam, że to śluz gorszej jakości, ale dzisiaj raczej jestem skłonna uznać, że to "stała wydzielina"....chyba :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    Pijesz siemię raz dziennie zgodnie z opisem na opakowaniu?
    Z pochwy bierze się wydzielina z podniecenia.
    Masz podręcznik Rotzera? Czy stosujesz inną metodę?
    -- Kulturowe aspekty antykoncepcji konferencja na Dolnym Śląsku
    •  
      CommentAuthorKokieteria
    • CommentTimeAug 9th 2011 zmieniony
    Siemię najwyraźniej na mnie nie działa. Olej z wiesiołka już kupiony i czeka na koniec III fazy.

Czy mam zatem rozumieć, że "stała wydzielina" to ta, która się pojawia w czasie podniecenia?

Stosuję metodę Roetzera. W "Sztuce planowania rodziny", którą czytałam jest napisane jedynie, że "stała wydzielina prawie nigdy nie jest rozciągliwa" Czym zatem różni się od śluzu gorszej jakości? :confused:

Napisałam do eksperta w tej sprawie. Ciekawe co odpowie :smile:
    --
    • CommentAuthorJaannaa
    Witam!
    Jestem tutaj nowa, ale mam nadzieję że dziewczyny mi pomogą, bo spore doświadczenie mają;)

Mój cykl trwa średnio 31 dni, więc dni płodne wypadają średnio między 15 a 19 dniem cyklu. To wiem;) Tylko jest taka sprawa, że w 10 dniu cyklu zauważyłam u siebie śluz właśnie płodny, taki o konsystencji białka kurzego, ale jak wykonałam teścik owulacyjny to był negatywny i tak przez kolejne 5 dni. Jak myślicie, czy jestem już po dniach płodnych czy nadal przed? Temperaturka stała jak dotąd;)

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi;)
    •  
      CommentAuthorKokieteria
    • CommentTimeAug 10th 2011
    A oto co napisał mi ekspert w sprawie "stałej wydzieliny" (za co bardzo dziękuję):

"Trzeba przeprowadzić tak zwany test szklanki wody: śluz szyjkowy wrzucony do naczynia z wodą, utrzymuje się na niej i nie tonie, a stała wydzielina rozpływa się w niej i woda mętnieje".

Może komuś jeszcze przyda się ta informacja :)
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeAug 10th 2011
    O mamo, tego nie znałam, dzięki, Kokieterio.

Jaannaa
    , niekiedy organizm robi kilka podejść do owulacji, może się śluz płodny pojawić raz jeszcze. Na testach nie polegaj, vide wątek o testach owulacyjnych.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
    • CommentTimeDec 27th 2011
    mam wysoką temp. w fazie lutealnej a jednak znów dzisiaj pojawił się śluz o cechach płodnych... Skąd się bierze taki przeplatany śluz po owulacji?
    •  
      CommentAuthorblubis
    to jeszcze mam pytanie - ile godzin może się utrzymać śluz z podniecenia? Jeśli w nocy, po 23 nie było stosunku (więc wykluczam nasienie) to czy rano po 7 to może być nadal mój śluz taki z podniecenia?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    Fijałkowski pisał, że wydzielina z podniecenia utrzymuje się 2 godz. U siebie zaobserwowałam podobnie. Potem zanika i już jest śluz.
    Musisz sprawdzić u siebie.
    -- Kulturowe aspekty antykoncepcji konferencja na Dolnym Śląsku
    •  
      CommentAuthorblubis
    No to skąd u mnie śluz jak plodny w 5 fl? Teraz już bez służy ale rano był widoczny
    •  
      CommentAuthorPeppermill
    • CommentTimeDec 28th 2011
    U mnie to samo, blubis. Miałam śluz płodny po kilku dniach śluzu gęstego i lepkiego. Nie wiem jak to interpretować.
    -- [/url]]
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeDec 28th 2011 zmieniony
    Można zignorować. Jeśli zakończono prawidłowo interpretację obu objawów, a potem pojawia się śluz płodny. Przynajmniej tak mówi mój podręcznik. A skąd się bierze, nie wiem. Obie się staracie, może to u Was obu objaw implantacji?
    --
  1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Ja tez zaobserwowałam dziś to samo u siebie...
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
    A co, przy implantacji może być taka zmiana śluzu? Bo ja małe plamienie miałam następnego dnia.
    -- [/url]]
  2.   Zgłoś moderatorowi permalink
    hmm.. ja plamienia nie mialam.. póki co
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    Śluz płodny to nic innego jak efekt przewagi estrogenów. Nie jestem ginekologiem ani endokrynologiem, więc nie wiem, czy może dojść do takiego "rzutu estrogenowego" przy implantacji. Faktem jest, że sytuacja wystąpienia śluzu po zakończonej analizie występuje w podręczniku jako taka, więc nie jest niczym, co mogłoby powodować niepokój.
    --
  3.   Zgłoś moderatorowi permalink
    hej dzisiaj 6 dc a wczoraj już mialam śluz, a dzisiaj mnie zalewa- przejrzysty jak woda i duża ilość !
    czy mogę go uznać jako śluz płodny? ostatnio skok miałam 23 dc więc mnie to zaskoczyło
    :shocked:
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeJan 12th 2012
    Jak najbardziej należy go uznać za płodny.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.