Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthoragarzeszow
    • CommentTimeApr 18th 2011 zmieniony
      1 Eeee Zgłoś moderatorowi permalink
    hej,
    jakies 2 miesiace temu mialam dziwne 3dniowe(przed @) brazowe plamienie.okres pozniej byl ok i nastepny miesiac bylo w porzadku.jednak w tym miesiacu jakies 1,5 tyg. przed @ zaczelam lekko plamic na brazowo-2 dni, potem na lekko czerwono-2 dni, wczoraj praktycznie plamienia nie bylo-kilka brazowych kropeczek na wkladce, a dzis dostalam plamienie brazowo-czerwone z malymi skrzepami.dodam, ze dzis odkleilam plaster Evra i mam tydzien przerwy wiec powinnam @ dostac w czwartek/piatek (tak przewaznie dostawalam).wiecie moze co to moze byc, skad te plamienia?plastry evra stosuje od wrzesnia 2010, wczesniej kilka lat bralam mercilon.prosze o odpowiedz.
  1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Luczynka zastanawiam sie dlaczego zabralas agarzeszow punkta???w koncu to najzwyklekjsze pytanie. chyba ze chodzi o nowy watek, to nie popieram zasmiecania, ale skupmy sie na pytaniu.Nie wiem jak dlugo stosujesz te plastry, ale plamienie moze sie pojawic na poczatku ich stosowania, tak jak i przy tabletkach. Wydaje mi sie ze jesli twoj organizm nie toleruje tego typu antykoncepcji to moze sie tak dziac nawet i kilka miesiecy. Generalnie nie jestem zwolenniczka hormonalnej antykoncepcji (zle doswiadczenia) chyba ze sluzy celom leczniczym. najlepiej wybierz sie do ginekologa, pamietajac ze stosujac je ingerujesz w naturalny rytm swojego organizmu i powinnas brac pod uwage wystapeinie tego typu objawow.
    • CommentAuthoragarzeszow
    • CommentTimeApr 18th 2011
      Zgłoś moderatorowi permalink
    no plastrow uzywam od wrzesnia 2010 wiec juz dlugo i nic takiego sie nie dzialo na poczatku...nie wiem czemu teraz dostalam jakis dziwnych plamien...poczekam az dostane @ a jak sie skonczy to wybiore sie do lekarza...kiedys tez mialam nadzerke ale zostala wyleczona 2 seriami antybiotykow...czy mozliwy jest nawrot nadzerki i stad te plamienia?

a co do punktow to nie wiem jak tu to dziala,bo poprostu zlaozylam konto zeby popytac ludzi i dostac jakies odpowiedzi...jesli zasmiecam forum to przepraszam, nie chcialam tego.
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeApr 18th 2011
    Rozkosznica,taki temat już jest.. Znowu jest niepotrzebnie powielany.I tylko oto tu chodzi.
    --
  2.   Zgłoś moderatorowi permalink
    spox, przecież właśnie napisałam, że nie popieram zaśmiecania portalu. poza tym dziewczyna pisze, że przeprasza i nie wie jak forum działa, a może tak ją to niepokoiło, że nie zdążyła poczytać co i jak się u nas odbywa. A może poprostu przydałby sie jakiś bardziej przjrzysty spis treści, może wyraźniejsza strona..sama nie wiem, ja się odnajduję, ale wiadomo.
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    agarzeszow: kiedys tez mialam nadzerke ale zostala wyleczona 2 seriami antybiotykow...
    z tego co mi wiadomo (mogę nie być doinformowana) to nadżerki sie nie leczy antybiotykami a wypalaniem czy zamrażaniem
    Nie wiem czy te plamienia nie są skutkiem ubocznym plastrów - poczytaj ulotkę. Pisze w niej m.in
    W przypadku braku bądź nieregularnych krwawień podczas stosowania leku Evra
    Podczas stosowania leku Evra, w tygodniach z naklejonym plastrem mogą wystąpić nieoczekiwane krwawienia z pochwy lub plamienia Objawy te zwykle ustępują po kilku pierwszych cyklach Plamienia i niewielkie krwawienia mogą być również spowodowane błędami w stosowaniu plastrów Nie należy przerywać stosowania leku Evra, a jeśli krwawienie utrzymuje się dłużej niż przez pierwsze trzy cykle, należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.

Dalej na ulotce w skutkach ubocznych jest plamienie/krwawienie/ brunatna wydzielina (nie bedę już kopiować całej ulotki - masz ja pewnie to przejrzyj sobie)
    --
  3.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Agunia05 chyba cyt mnie a ja nic o żadnej nadżerce nie pisałam bo nigdy na nią nie cierpiałam, chyba że to cytujesz agarzeszow a kierujesz do mnie (?) tak to fakt, na necie można znaleśc setki stron z informacją że podczas stosowania plastrów (jak i każdej innej antykoncepcji hormonalnej) mogą występować plamienia. Najprostszym i najlogiczniejszym rozwiązaniem byłoby pójście do gina.
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    Rozkosznica nie wiem jak to sie stało bo cytowałam Agarzeszow :shocked: przepraszam - już poprawione
    To co skopiowałam jest z ulotki
    --
  4.   1 Eeee Zgłoś moderatorowi permalink
    mam niepokojące pytanie i chciała bym uzyskac jakich kolwiek informacji.
    Zawsze miesiączkę dostawałam co 28 dni i wszystko było dobrze, jednak tym razem było tak ,że dostałam po 12 dniu miesiączkę a w dodatku chwilowe krwawienie które poleciało po czym przestało z początku myślałam że to jest miesiączka jednak to jakby plamienie dziwi mie to że powtarza się to już 7 dzień i tylko na wieczór nie wiem co to jest i czy bym mogła dostac jakies informacje, bo strasznie mnie to niepokoi boje się że cos jest nie tak.
    •  
      CommentAuthoranne76
    • CommentTimeNov 6th 2011
    idź do ginekologa... dziś tu pomocy raczej nie znajdziesz - wróżka ma wolne...
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 6th 2011
      1 Oooo Zgłoś moderatorowi permalink
    RoxyEwa potrzebna Twoja pomoc:devil: Do którego wątku trzeba skierować koleżankę,żeby nie było zbędnych dyskusji...
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
    • CommentTimeJan 14th 2012 zmieniony
    1.11.11 dostałam dziwnych czarnych plamień. Szły takie dziwne skrzepy czarne jak smoła, po rozmazaniu wchodziły w brązowy kolor. Po paru dniach były raczej brązowe. Jedynie w 5 dniu plamień zobaczyłam kroplę krwi, później znów brązowe. Plamienia trwały 8 dni, nie były zbyt obfite (jedna podpaska starczała na cały dzień). Nic mnie nie bolało, na okres mi to nie wyglądało, ponieważ nic nie czułam, a zawsze czuję ból w pierwszym dniu @ i kilka dni przed. W 6 dniu plamień zrobiłam test i wyszedł negatywny. W 9 dniu jak już nie było żadnych plamień poszłam do ginekologa i okazało się wszystko ok. Ginekolog powiedziała mi, że czasami się tak dzieje. Spytałam czy mam uznać to za okres - odpowiedziała że tak.
    Nie staraliśmy się wtedy, ale współżyliśmy stosując stosunek przerywany. Akurat w cykl przed plamieniami postanowiłam się obserwować, ale niestety źle mierzyłam temperaturę (mierzyłam ją o różnych porach dnia). Dopiero 10.11.11 zawitałam na 28dni.pl

I moje pytanie:
    Czy mogło to być poronienie? Czy możliwe jest poronienie bez żadnych bóli?

To wykres z czarnymi plamieniami http://28dni.pl/cycles/175340
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeJan 14th 2012
    Gdybyś była w ciąży to wyszedł by Ci test, bo beta utrzymuje sie w organizmie, ciężko powiedziec czy była to @ czy jakies plamienie śródcykliczne (bo nie ma wykresu sprzed plamień)
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
    • CommentTimeJan 14th 2012
    Nie robiłam Bety. Zrobiłam tylko test domowy z moczu.
    --
  5.   Zgłoś moderatorowi permalink
    witam. mam pewien problem. jestem w 16 dniu cyklu. cykl trwa tak 31 dni. i od wczoraj mam dziwne plamienie. takie brazowe ciemne i jakby troche krwi. mialyscie tak? co to moze byc?
    •  
      CommentAuthorIrlandia
    • CommentTimeMar 18th 2012
    Nie, to już zakrawa o spam. Koleżanka chyba lubi być w centrum zainteresowania.
    Czy moderator nie może wystosować jakiegoś ostrzeżenia? Bo na ban jeszcze za wcześnie.
    -- Specjalnie dla Damazego. W domu Opera 9.51, FF i Maxthon. W pracy IE - nie mam pojącia, która wersja. :-P
  6.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Witam wszystkich...
    Jestem tutaj nowa. mam problem i chciałabym się dowiedziec co wy o tym sądzicie...
    zacznę od samego początku...
    mój cykl trwa około 32 dni. okres dostałam 3.03 więc powinnam być w 17 dniu cyklu, ale dziwne bo wczoraj dostałam znowu "okres" troche za wcześnie i nie mam pojęcia co to moze być (jakie przyczyny) dodam też,że kochałam się z narzeczonym w 9 dniu cyklu (zaraz po miesiaczce) więc ciąze wykluczam bo to przecież nie mozliwe.. ale skąd te plamienie???? proszę o odpowiedz
    z góry bardzo dziękuję

:confused:
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeMar 19th 2012
    Może być śródcykliczne. Bez obserwacji nie możemy Ci pomóc.
    --
    • CommentAuthorulasalog
    • CommentTimeApr 10th 2012
    Witajcie!
    Mam problem. Zwłaszcza, ze od jakiegoś czasu zarzuciłam obserwację z kilku przyczyn, więc tym bardziej nie wiem, co się dzieje.
    Ale do rzeczy.
    Ostatni okres zaczął mi się 21 marca, był jak zwykle, tyle że się nie skończył, a przeszedł w plamienia, które trwały codziennie aż do dziś, bo dziś znów więcej, jak okres, z bólem brzucha i żywą krwią. Czyli to, co nie wiem nawet, czy mogę nazwać cyklem, było krótsze niż normalnie (zwykle 27-31dc, 12 dfl).
    Macie jakiś pomysł, o co w tym chodzi?
    Do lekarza oczywiście pójdę, bez dwóch zdań, ale wizyta dopiero w przyszłym tygodniu, chyba w piątek, a zastanawiam się, czy bardzo bardzo już się zacząć niepokoić, czy jeszcze poczekać :)
    Z góry dziękuję za pomoc!
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    no chyba nie sądzisz, że My tu wywnioskujemy, co Ci dolega i skąd ten nietypowy cykl...? :) Nie pozostaje Ci nic innego, jak poczekać na wizytę u ginekologa. Można gdybać, mniemać ale to mija się z celem...

Treść doklejona: 10.04.12 16:27
    dodam jeszcze... skoro Ty nie wiesz, co się dzieje, to My tym bardziej :)))
    --
    • CommentAuthorulasalog
    Wiadomo, że nie oczekuję diagnoz, ale może któraś wie, czy może jakieś wahania hormonów dają taki efekt, cokolwiek. Chodzi mi o pomysł, zwrócenie uwagi na coś, co mogłam przegapić.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    ja miałam cykle, gdzie po miesiączce miałam plamienia i to trwało do kolejnej miesiączki... miałam może z 4-5 dni spokoju. Postanowiłam pójść z tym do ginekologa ale nie zdążyłam - zaszłam w upragnioną ciążę :) u mnie prawdopodobnie zawinił stres. Badania hormonów - książkowe.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 11th 2012
    W pierwszym zdaniu wyjaśniłaś, co przegapiłaś.
    -- Kulturowe aspekty antykoncepcji konferencja na Dolnym Śląsku
    • CommentAuthorsumer205
    • CommentTime5 dni temu
    Witam, jestem tu nowa i chciałabym zasięgnąć opinii na temat krwawienia w 17 d c. Postaram się krótko opisać moją sytuację.
    Miesiączkę zawsze miałam "jak w zegarku" tzn co 28 dni czasem dzień wcześniej albo dzień później. Ostatnia moja miesiączka pojawiła się dopiero w 32 d c i trwała tylko 3 dni, po czym pojawił się u mnie zaraz 4 dnia śluz taki jak w dni płodne (trwał 2-3 dni - nie pamiętam dokładnie). Co więcej co jakiś czas (nie codziennie) pojawiały się u mnie jakby upławy o nie przyjemnym zapachu (nic mnie nie swędziało, ani nie bolało). Następnie zaczęły mnie boleć piersi jak na okres- trochę mnie to zdziwiło. 2-3 dni przed krwawieniem może przez 5 min bardzo bolał mnie dół brzucha (najwięcej z lewej strony). Okres w rezultacie dostałam 17 d c i nie jest to raczej plamienie, gdyż trwa już 3 dzień i jest dość obfity.
    Nie wiem czy powinnam się zgłosić do lekarza czy poczekać co się będzie dalej działo, bo terminowo okres mam dostać prawie za 2 tyg.
    Proszę o opinie na ten temat.
    Pozdrawiam
    •  
      CommentAuthorIrlandia
    • CommentTime5 dni temu
    Bez obserwacji nic nie pomożemy. Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić się dzieje, jeśli nie mamy podstawowych danych o PTC choćby. Wtedy można zaryzykować stwierdzenie, czy obserwowane krwawienie jest śródcykliczne, czy to miesiączka. Jeśli prowadzisz obserwacje wpisz je tutaj, zobaczymy co się dzieje.
    Mała propozycja na przyszłość - korzystaj z wyszukiwarki, unikniesz zakładania nowych wątków, gdy istnieją już podobne.
    Pozdrawiam. :cool:
    -- Specjalnie dla Damazego. W domu Opera 9.51, FF i Maxthon. W pracy IE - nie mam pojącia, która wersja. :-P
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.