Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Jestem w 38 tygodniu ciąży. W skąpej na ten temat literaturze i źródłach w internecie wyczytałam, że olej z wiesiołka w kapsułkach i herbata z liści malin zmiękczają szyjkę macicy, a zawarte w nich prostaglandyny mogą złagodzić poród. Niektórzy są zdania, że prostaglandyny mogą wywołać poród przedwcześnie, dlatego nie zalecają w/w specyfików przed 38 tygodniem.

Czy któraś z Was ma doświadczenia z olejem z wiesiołka / herbatą z liści malin?
    Ja od kilku dni biorę olej z wiesiołka i zauważyłam widoczne zwiększenie ilości śluzu...
    -- Raz na wozie raz w nawozie :P
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeAug 31st 2011
      Zgłoś moderatorowi permalink
    Od 37tc piję herbatę z liści malin. Szyjka już się skraca i jest małe rozwarcie. Po każdym wypiciu herbaty boli mnie brzuch jak na miesiączkę, ale żadnych skurczy nie zauważyłam.
    --
  2.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Mi pojawiło się rozwarcie 2 cm zanim zaczęłam pić herbatę (dzisiaj zaczęłam) i brać olej z wiesiołka (tydzień temu) ;)
    A rzeczywiście, od kiedy biorę olej z wiesiołka to mam bóle jak na miesiączkę. Ale rozwarcie się na razie nie zmienia. Byłam na wizycie lekarskiej dwa tygodnie temu i wczoraj i cały czas1 palec/ 2 cm
  3.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Zaczęłam pić herbatkę z liści malin dwa tygodnie przed porodem. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale od tego momentu miałam nieregularne skurcze. Czy miała wpływ na rozwieranie się szyjki i postęp porodu - też trudno stwierdzić. Urodziłam szybko, szyjka puściła bez problemów, ale skrócona i miękka była już od 30 tc, a od 35 tc rozwarta na 1 cm. Od położnej usłyszałam opinię, że liście malin same w sobie nie są w stanie wywołać skurczu, ale za to potrafią wzmacniać skurcze, które już są.
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeSep 5th 2011
    od kilku dni nie mam żadnych objawów po wypiciu herbatki, co też potwierdziła dzisiejsza wizyta u gina, że nic się nie zmieniło przez tydzień.
    --
  4.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Heh no odświeżam wątek... :> Pojechałam do porodu z rozwarciem 5 cm :P Czy to zasługa oeparolu? Nie wiem :> Ale poród trwał 3,5 h :P
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeJan 17th 2012
    Rumiankowa, długo brałaś Oeparol ?
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
    Ja piłam herbatkę z liści malin, nie dam sobie ręki uciąć, ale myśle, że cały 9 miesiąc. Nie przyspieszyła nic. Urodziłam 8 dni po terminie, ale w tempie ekspresowym, bo 3 godziny od pierwszego skurczu i mój Wielkolud był ze mną! Teraz nie pije nic :P
    --
  5.   Zgłoś moderatorowi permalink
    2 -3 tygodnie? Już nie pamiętam - to we wrześniu było ;)

Kamiis - bo to w założeniu nie ma przyśpieszyć a złagodzić poród ;)
    •  
      CommentAuthoranula36
    ja łykam ten oeparol a herbatke piłam raz... bo zapomnialam... zaraz sobie zrobię :shamed:
    ale wiecie, ja mam 50km do szpitala... więc chciałabym zdążyć :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    mi dosyć gładko poszło.szyjka bardzo szybko się rozwierała i nie bolało aż tak bardzo. Nie miałam kryzysu 7cm.
    --
    •  
      CommentAuthorchloe28
    • CommentTimeJan 17th 2012 zmieniony
    generalnie ta herbata (jak to badano u szczurow i jedno badanie robiono na kobietach ale teraz nie znajde musialabym poszperac. generalnie tonuje miesnie macicy i przygotowuje ja do fazy parcia
    nie ma ona na celu przyspieszyc porodu a sprawic,ze faza parcia bedzie krotsza (czyli automatycznie zmniejsza ryzyko porodow kleszczowych czy vacuum)

warto pic te herbate conajmniej 4 tyg pred terminem porodu aby sie skumulowala w organizmie (najlpeiej jednak juz okolo 32 tygodnia ciazy aczkolwiek niektorzy lekarze/polozne zalecaja aby czekac do skonczonego 37 tyg w razie gdyby nasilily sie skurcze pzrepowiadajce i zakonczylo sie to porodem) (mozna tez zazywac tabletki z ekstraktem )
    Warto ja pic po porodzie- sprzyja laktacji i zawiera wit i mineraly

w pierwszej ciazy nie pilam tej herbaty , faza parcia ponad godzine (zakonczony kleszczami poniewaz faza parcia trwala za dlugo i wystapilo zagrozenie zycia moje i dziecka)
    druga ciaza-pilam herbate od skonczonego 36 tyg ciazy, zwiekszajac jej ilosc co tydzien (1 kubek, 2 kubki itd, pilam herbate z lisci malin 100 ekstraktu (taka zielona zmielona)
    faza parcia 19 minut naturalny porod bez interwencji

Na jednych zadziala, na innych nie;
    jest malo badan na ten temat aczkolwiek obilo mi sie o oczy jedno czy dwa- dlatego sprobowalam i pilam

Oba porody szybkie (5.5h pierwszy, drugi krocej)
    Osobiscie polecam
    ja mialam nasilenie skurczy po wypiciu herbaty wiec ostroznie na start dziewczyny, i fakt przenosilam ale za to parcie bylo szybkie
    --
    • CommentAuthorgrolsh1
    Stosowałam oba specyfiki, nie mam pewności czy to zasługa liści malin i oeparolu ale mój poród trwał 1h 20 min (licząc od pierwszego skurczu do urodzenia się córeczki) z tym, że od 35 tyg.(a liście malin piłam od 37 t.c.) miałam rozwarcie na 1cm, a do porodu przyjechałam z 10 cm rozwarciem, parcie- 8 min. Dodam, że był to mój pierwszy poród.

ANULA36- ja bym nie przejechała 50 km, ledwo dojechaliśmy do szpitala oddalonego tylko o 3km bo akurat mocno padał śnieg i były straszne korki. Myślę jednak, że warto spróbować !!!:bigsmile:
    •  
      CommentAuthoranula36
    • CommentTimeJan 18th 2012
    no ja byłam u lekarza tydzien temu czyli 37t5d i miałam szyjkę 4,5cm zamknięta :shocked: badanie USG
    pomine fakt, że u innego lekarza ze dwa miesiace wcześniej szyjka miała 2 cm badanie "paluchami".... no comments :wink:
    --
  6.   Zgłoś moderatorowi permalink
    anula mi pani gin mówiła że z szyjką bywa różnie że jak się zaczniemy oszczędzać to ona potrafi się wydłużyć:D:D ja też mam koło 4.5... i myślę że wiesiołka i herbatkę wypróbuję:)
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
    • CommentTimeFeb 3rd 2012
    Jestem ciekawa efektu podanych przez was specyfików. Mam mocno szytą szyjkę wewnątrz kanału. Trochę boję się, że szyjka albo nie będzie trzymać ciąży albo(co wg mnie i lekarzy bardziej prawdopodobne) nie będzie się dobrze rozwierać. Stąd moje zainteresowanie ziołami sprzyjającymi rozwieraniu i zmiękczaniu szyjki.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.