Jestem w 38 tygodniu ciąży. W skąpej na ten temat literaturze i źródłach w internecie wyczytałam, że olej z wiesiołka w kapsułkach i herbata z liści malin zmiękczają szyjkę macicy, a zawarte w nich prostaglandyny mogą złagodzić poród. Niektórzy są zdania, że prostaglandyny mogą wywołać poród przedwcześnie, dlatego nie zalecają w/w specyfików przed 38 tygodniem.
Czy któraś z Was ma doświadczenia z olejem z wiesiołka / herbatą z liści malin? Ja od kilku dni biorę olej z wiesiołka i zauważyłam widoczne zwiększenie ilości śluzu...
Od 37tc piję herbatę z liści malin. Szyjka już się skraca i jest małe rozwarcie. Po każdym wypiciu herbaty boli mnie brzuch jak na miesiączkę, ale żadnych skurczy nie zauważyłam.
Mi pojawiło się rozwarcie 2 cm zanim zaczęłam pić herbatę (dzisiaj zaczęłam) i brać olej z wiesiołka (tydzień temu) ;) A rzeczywiście, od kiedy biorę olej z wiesiołka to mam bóle jak na miesiączkę. Ale rozwarcie się na razie nie zmienia. Byłam na wizycie lekarskiej dwa tygodnie temu i wczoraj i cały czas1 palec/ 2 cm
Zaczęłam pić herbatkę z liści malin dwa tygodnie przed porodem. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale od tego momentu miałam nieregularne skurcze. Czy miała wpływ na rozwieranie się szyjki i postęp porodu - też trudno stwierdzić. Urodziłam szybko, szyjka puściła bez problemów, ale skrócona i miękka była już od 30 tc, a od 35 tc rozwarta na 1 cm. Od położnej usłyszałam opinię, że liście malin same w sobie nie są w stanie wywołać skurczu, ale za to potrafią wzmacniać skurcze, które już są.
Ja piłam herbatkę z liści malin, nie dam sobie ręki uciąć, ale myśle, że cały 9 miesiąc. Nie przyspieszyła nic. Urodziłam 8 dni po terminie, ale w tempie ekspresowym, bo 3 godziny od pierwszego skurczu i mój Wielkolud był ze mną! Teraz nie pije nic :P
generalnie ta herbata (jak to badano u szczurow i jedno badanie robiono na kobietach ale teraz nie znajde musialabym poszperac. generalnie tonuje miesnie macicy i przygotowuje ja do fazy parcia nie ma ona na celu przyspieszyc porodu a sprawic,ze faza parcia bedzie krotsza (czyli automatycznie zmniejsza ryzyko porodow kleszczowych czy vacuum)
warto pic te herbate conajmniej 4 tyg pred terminem porodu aby sie skumulowala w organizmie (najlpeiej jednak juz okolo 32 tygodnia ciazy aczkolwiek niektorzy lekarze/polozne zalecaja aby czekac do skonczonego 37 tyg w razie gdyby nasilily sie skurcze pzrepowiadajce i zakonczylo sie to porodem) (mozna tez zazywac tabletki z ekstraktem ) Warto ja pic po porodzie- sprzyja laktacji i zawiera wit i mineraly
w pierwszej ciazy nie pilam tej herbaty , faza parcia ponad godzine (zakonczony kleszczami poniewaz faza parcia trwala za dlugo i wystapilo zagrozenie zycia moje i dziecka) druga ciaza-pilam herbate od skonczonego 36 tyg ciazy, zwiekszajac jej ilosc co tydzien (1 kubek, 2 kubki itd, pilam herbate z lisci malin 100 ekstraktu (taka zielona zmielona) faza parcia 19 minut naturalny porod bez interwencji
Na jednych zadziala, na innych nie; jest malo badan na ten temat aczkolwiek obilo mi sie o oczy jedno czy dwa- dlatego sprobowalam i pilam
Oba porody szybkie (5.5h pierwszy, drugi krocej) Osobiscie polecam ja mialam nasilenie skurczy po wypiciu herbaty wiec ostroznie na start dziewczyny, i fakt przenosilam ale za to parcie bylo szybkie
Stosowałam oba specyfiki, nie mam pewności czy to zasługa liści malin i oeparolu ale mój poród trwał 1h 20 min (licząc od pierwszego skurczu do urodzenia się córeczki) z tym, że od 35 tyg.(a liście malin piłam od 37 t.c.) miałam rozwarcie na 1cm, a do porodu przyjechałam z 10 cm rozwarciem, parcie- 8 min. Dodam, że był to mój pierwszy poród.
ANULA36- ja bym nie przejechała 50 km, ledwo dojechaliśmy do szpitala oddalonego tylko o 3km bo akurat mocno padał śnieg i były straszne korki. Myślę jednak, że warto spróbować !!!
no ja byłam u lekarza tydzien temu czyli 37t5d i miałam szyjkę 4,5cm zamknięta badanie USG pomine fakt, że u innego lekarza ze dwa miesiace wcześniej szyjka miała 2 cm badanie "paluchami".... no comments
anula mi pani gin mówiła że z szyjką bywa różnie że jak się zaczniemy oszczędzać to ona potrafi się wydłużyć:D:D ja też mam koło 4.5... i myślę że wiesiołka i herbatkę wypróbuję:)
Jestem ciekawa efektu podanych przez was specyfików. Mam mocno szytą szyjkę wewnątrz kanału. Trochę boję się, że szyjka albo nie będzie trzymać ciąży albo(co wg mnie i lekarzy bardziej prawdopodobne) nie będzie się dobrze rozwierać. Stąd moje zainteresowanie ziołami sprzyjającymi rozwieraniu i zmiękczaniu szyjki.