Witam! Jak wynika z daty ostatniej miesiączki jestem w 6tydz+5dz. Na usg byłam 3 dni temu, czyli 6tydz+2. Lekarz na postawie wielkości pęcherzyka stwierdził, że odpowiada on 6tydz+4dz. Niestety nie zlokalizował zarodka!!! Bardzo się martwię! Choć uważam, że usg zostało ciut za wcześnie wykonane. Dodam jeszcze, że brałam clostilbegyt (od 5 do 10 dnia cyklu), ale wydaje mi się, że owu nastąpiła z opóźnieniem. Tylko czemu pęcherzyk jest taki duży? Proszę o pomoc! Pozdrawiam!
Ja byłam w podobnym terminie jak Ty na pierwszym USG. Także nie było widać zarodka. Następnie po dwóch tygodniach bodajże poszłam raz jeszcze i wtedy był już zarodek.
dziękuję za słowa otuchy:) Po prostu strasznie się tym przejęłam.. Tym bardziej, że pęcherzyk wyglądał na 6+4, a ginekolog mówił, że coś już powinno być widać. Ale jestem dobrej myśli! Dzięki i życzę wszystkim powodzenia!
u mnie też bardzo długo nie było widać zarodka... a dziś mam w domu prawie dwuletnią córę :) więc spokojnie kochana... czekaj cierpliwie i za kilka dni na pewno będą dobre wieści :)
*patpatpat* nie stresuj się kochana,może faktycznie owulke miałas kilka dni później (ja np miałam późną ok 19dc) i wszystko się wyklaruje na następnym usg. Czasem,jeśli nie ma niepokojących objawów (krwawienie, ból brzucha czy podbrzusza) z usg lepiej jest poczekać do ok. 7 tygodnia. Też stresujące czekanie,ale wówczas już jest coś widać. Ja na usg w 6t3d widziałam pęcherzyk, a dokładnie tydzień później dzidziak ma 4 mm i bijące serduszko. Tylko ja lekrzom dokładnie przedstawiłam mój cykl,niemalże wskazując dzień owu i podkreślając że cykle mam 33-35dni. Glowa do góry,na następnej wizycie zobaczysz maleństwo i serduszko :))
Hej, Jestem w 5 tyg i 1 dniu ciazy. Chcialabym isc na usg w miare szybko zeby wiedziec ze wszystko w porzadku. Kiedy moge sie wybrac i bedzie widac ciaze albo slychac serduszko?
serduszko nie wcześniej niż 7-8 t.c co do tego, kiedy będzie widac - nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo zależy kiedy mialaś owulację... jeśli ok 14 dnia cyklu lub wcześniej to pewnie już coś zobaczysz jeśli później to niekoniecznie
edit. kuknęłam na wykres i miałaś później więc ja bym się wstrzymała
ja miałam owulację ok 17- 19 d.c [czyli podobnie do Ciebie], poszłam w 5t3d i macica była pusta i co przeszłam to moje więc radzę jednak poczekać jeszcze 2 tygodnie i dopiero wtedy iść a jeśli się nic nie dzieje to tym bardziej
dziecwzyny, tak naprawdę wszytsko zalezy od sprzętu, jakim dysponuje gin. im większe doswiadczenie lekarza i lepszy sprzęt, to tym wcześniej można zobaczyć maluszka .
Sprzęt sprzętem, ale rozwój płodu to juz co innego. U mnie na świetnym sprzęcie w 6 tygodniem nic nie było widać oprócz pęcherzyka. Stres za to jest okrutny. Ja tam trzymam się z uporem maniaka zdania, że przed 7 tygodniem nie warto - chyba że coś się niepokojącego dzieje.
Kropleka27: dziecwzyny, tak naprawdę wszytsko zalezy od sprzętu, jakim dysponuje gin. im większe doswiadczenie lekarza i lepszy sprzęt, to tym wcześniej można zobaczyć maluszka .
Na dobrym sprzęcie u mnie był 2mm dzidziuś z bijącym sercem w 5t2d ciąży. (owulacja ok 11-14dc)
No ok, ale owulacja u Ciebie była akurat wcześnie. A jak masz ok. 20tego dnia, albo nie wiesz dokładnie kiedy była, to po co się narażać na stres idąc w 5 tyg?
HarleyQuinn: No ok, ale owulacja u Ciebie była akurat wcześnie. A jak masz ok. 20tego dnia, albo nie wiesz dokładnie kiedy była, to po co się narażać na stres idąc w 5 tyg?
Masz 100% rację, lepiej poczekać niż późniejfixować. napisałam o swoim przypadku,żeby pokazać jak różnie może na USG wyjść.
Hej dziewczyny, w piatek mam 1 USG. Od ostatniej @ to bedzie 7 tydzien i 3 dzien ale jak spojrzycie na moj wykres to widac ze owulka byla pozniej i do zaplodnienia moglo dojsc ok 24 sierpnia. Jakie sa wasze doswiadczenia, czy bedzie widac Malenstwo na USG? Serduszko powinno bic, prawda? Tak sie stresuje.. Z gory dzieki za odp.
wg mnie może być widać i Maleństwo i serduszko.. owulacja wcale tak jakoś późno nie była... ja miałam skok dokładnie tak jak Ty i też byłam w 7t3d i serduszko biło także myślę, że u Ciebie też jest duża szansa na nie
ja jestem w 5dc i na początku USG też gin nie mogła zlokalizować pęcherzyka - powiedziała, że to widocznie za wcześnie. Ale jak trochę tam "poszperała" o okazało się, że ukrył się na samej górze. Gdyby nie dokończyła w ten sposób badania to pewnie bym żyła ze świadomością, że jeszcze go nie widać... :)
Witam!Ja w poniedziałek miałam moje pierwsze USG wg OM 6t2d a na USG wyszło 5t3d 6dni różnicy.Lekarz nie widział zarysu płody tylko widoczny pęcherzyk ciążowy 14,8mm i żółtkowy.Martwi mnie to,że po1 nie widać było zarodka ani bijącego serduszka na tym etapie.Dodam ,że w sumie sprzęt nie był "pierwszej młodości" i to mnie jeszcze pociesza...Ale kurde w sumie owu miałam jakos ok14 dc a tu takie wieści.co sądzicie?Na nastepną wizytę idę w środę o 19 do innego lekarza i mam nadzieję,że na tym sprzęcie zobacze dzidzię i serduszko.
leneczka - zarodka. Płód jest znacznie później. :)
Co lekarz powiedział na brak akcji serca? Jeśli sprzęt był stary, to idź do innego gabinetu i sprawdź to. W 14mm zarodku powinno być widać akcję serca. Możesz przedzwonić i zapytać w paru gabinetach czy jest funkcja detekcji krążenia krwi (wykorzystuje efekt Dopplera i tak lekarze na tę funkcję mówią - włączyli efekt Dopplera), to pomaga w diagnozie, czy zarodek ma bijące serduszko.
Leneczko Kochana, ale pisałyśmy o tym u mnie;) Jest za malutki:-) Skoro wyszło Ci 5t3d? Dziś Pani dr mi powiedziała tak: "i bardzo dobrze, na tym etapie ma być tylko pęcherzyk ciążowy i pęcherzyk żołciowy" :-) U Ciebie jest jeszcze Aniołek na etapie wzrostu, na razie chce jeszcze być niewidoczny i koniec:-) Przekazuję Ci najświeższe info o pecherzykach i o opinii naprawdę świetnej lekarki-taką opinię uzyskałysmy od wielu kobiet w różnym wieku (nota bene w korytarzu było czarno-tyle było kobiet) Dopiero może od 7tygodnia, ale może.....będzie widać:) I masz bardzo ładny wielki pęcherzyk:* Bądź spokojna bo ja wiem, że masz tam w środku łobuziaka
Witam:)Już po USG moje dzidzia rośnie ma obecnie 0.92cm i bijące serduszko:)uczucie nie do opisania jak widzi sie pulsujący punkcik;)jestem do teraz wzruszona:)lekarz wspaniały ani gorsza nie wziął;)zdjęcie u mnie pod wykresem:)
Dziewczyny a jak prawidłowo ma wyglądać taki pecherzyk z zarodkiem:)? Czy musi byc wypełniony cały pecherzyk po brzegi zarodkiem czy częściowo czy jak? Czy jest jakiś konkretny właściwy obraz? Oglądałam teraz na google różne pęcherzyki i praktycznie większość była zajęta tak w 1/4 lub 1/3 przez zarodek, ale nie było komentarzy do nich.
Monist to chyba zależy od rozmiaru/ wieku zarodka. Nie wydaje mi się, żeby były jakieś normy- a nawet jeśli są to (jak zwykle) nie warto się nimi sugerować.
Cześć Dziewczyny :) mam pytanie i zarazem prośbę :) czy mogłaby któraś z Was zerknąć na mój wykres i podpowiedzieć mi kiedy najlepiej wybrać się na pierwsze usg by było coś widać. Mam problem z określeniem momentu owulacji na moim wykresie, ponieważ brałam w tym cyklu po raz pierwszy luteinę w celu skrócenia cyklu. (od 19 do 25 dc). Więc podejrzewam, że skok który u mnie wystąpił w 20 dc, jest prawdopodobnie wynikiem działania luteiny. Dziś w moim 33 dc wykonałam test ciążowy z moczu i wyszedł pozytywny (linia testowa jaśniejsza od kontrolnej ale dobrze widoczna). Zamierzam w najbliższych dniach wykonać ponadto beta hcg z krwi,a za tydzień na środę mam umówioną wizytę u gin, stąd moja pytanie: czy myślicie, ze pani doktor już coś zauważy?