Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthoracia20
    • CommentTimeSep 30th 2011
      Zgłoś moderatorowi permalink
    Czy słyszałyście o (Anty Mülerian Hormon (AMH)) tym badaniu i czy je miałyście. Mój wynik to 3.7 - ng/ml gdzie wartość Referencyjna: > 1.4, badanie wykonano testem II generacji. Wizytę mam dopiero 4 października i nie mam pojęcia co może oznaczać mój wynik.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    nie mam pojęcia co to za badanie w ogóle ale skoro norma jest powyżej 1,4 a Ty masz 3,7 to znaczy chyba, że jest wynik prawidłowy bo powyżej normy :smile:
    logicznie rzecz ujmując :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPolla
    Badanie AMH pozwala określić szanse na naturalne zajście w ciążę. Jest to badanie krwi (wykonywane bez względu na dzień cyklu miesiączkowego). Dzięki niemu można sprawdzić, ile komórek jajowych jest jeszcze w jajnikach. Jeśli liczba jajeczek jest niewielka, to oznacza, że trzeba jak najszybciej podjąć leczenie.
    Tu możesz sobie poczytać więcej: http://www.nieplodnosc.pl/artyku-y-i-wywiady/hormon-amh-a-ocena-p-odno-ci

Twój wynik jest ok. Najwazniejsze zeby był powyzej 1,4.. Ja mam niestety 0,8 co oznacza ze mimo, iż mam 26 lat to mam niewiele czasu na starania, mogę niebawem przestac miesiączkować..
    Powodzenia :)
    --
    •  
      CommentAuthorPolla
    • CommentTimeOct 1st 2011 zmieniony
    dla lepszego zrozumienia tematu wklejam jeszcze taki tekst:

W momencie urodzenia u typowej kobiety wielkość rezerwy jajnikowej jest dość podobna do wartości prezentowanej w aktualnych podręcznikach i wynosi ok. 300 tys. komórek.
    Są to jednak dane uśrednione. Najnowsze badania wskazują bowiem ogromną różnorodność wielkości rezerwy jajnikowej w momencie narodzin. U niektórych kobiet w momencie przyjścia na świat jest aż ok. 2 milionów komórek potencjalnie gotowych do bycia zapłodnionymi, zaś u innych liczba ta może wynosić zaledwie kilkadziesiąt tysięcy.
    Rezerwa jajnikowa z wiekiem zmniejsza się, a nowe badania wskazują że dzieje się to szybciej, niż dotychczas sądzono. Zakłada się obecnie, że u 95 proc. kobiet w wieku 30 lat pozostaje do dyspozycji zaledwie 12 proc. maksymalnej rezerwy jajnikowej, a w wieku 40 lat pozostaje tylko 3 proc.

Dlatego część lekarzy proponuje wykonywanie u kobiet regularnych testów rezerwy jajnikowej, pozwalających na przewidzenie momentu jej wyczerpania i nadejścia menopauzy.
    Badania te są szczególnie ważne w przypadku kobiet, których matka zaczęła wcześnie miesiączkować i w dość młodym wieku weszła w okres menopauzy, bowiem jest to uwarunkowane genetycznie.

Określenie rezerwy jajnikowej jest też szczególnie ważne w stymulacji do programu zapłodnienia pozaustrojowego (IVF), ponieważ pozwala trafnie dobrać dawkę gonadotropin używanych w stymulacji.
    W ocenie rezerwy jajnikowej lekarze od kilku lat stosują badanie poziomu hormonu AMH (tzw. anty-mullerowskiego).
    Jak wykazały amerykańskie i holenderskie badania, poziom ten zależy bardziej od wieku reprodukcyjnego niż kalendarzowego i ma związek z wiekiem, w jakim kobieta przestaje miesiączkować.
    Poziom AMH we krwi wiąże się z liczbą małych pęcherzyków obecnych w jajnikach. Pęcherzyki te uwalniają co miesiąc komórki jajowe. Stężenie AMH pozwala określić zakończenie okresu reprodukcyjnego u kobiety i tym samym początek rozpoczęcia klimakterium.
    --
    • CommentAuthoracia20
    • CommentTimeOct 1st 2011
    dzięki za odpowiedz
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeOct 1st 2011
    Gdzie w Warszawie można wykonać to badanie. Z tego co wiem, w Novum go nie wykonują...
    • CommentAuthoracia20
    • CommentTimeOct 2nd 2011
    w Invicta
    --
    •  
      CommentAuthorkalfasek
    A jaki jest koszt takiego badania?
    •  
      CommentAuthorMsMartina
    albo-czy można je zrobić ot tak, na NFZ, profilaktycznie (a nie po kilku latach leczenia niepłodności)?
    --
    •  
      CommentAuthorPolla
    w Łodzi kosztuje około 120zł i chyba nie jest refundowane przez NFZ.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    Ja w Łodzi płaciłam 90zł
    --
    • CommentAuthoracia20
    ja płaciłam 146 zł
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    AMH powinno się robić wraz z inhibiną B gdyż wtedy mamy dokładniejszy i jaśnieszy obraz sytuacji niejednokrotnie AMH jest w normie a inhibina nie i wtedy lekarze wiedzą jak stymulować i jakie są szanse na wykorzystanie pozostałych jajeczek łączny koszt AMH i inhobiny B to około 200-210 zł wykonuje je np Diagnostyka
    •  
      CommentAuthormarzenkacz
    A ja robiłam w Katowicach, cena 180zł,na wynik kazano mi czekać 3 tygodnie, kazał mi je zrobić lekarz z kliniki leczenia niepłodności żeby jak to stwierdził "zobaczyć ile czasu nam zostało "
    •  
      CommentAuthornikola_
    A czy mogą być jakieś objawy niskiego poziomu AMH?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    Objawy niskiej rezerwy jajnikowej to wysokie stężenie FSH, słaba lub zerowa odpowiedź na stymulację, nieregularne miesiączki ( choć nie zawsze) a czasem nie ma żadnych
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.