Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthormonawmona
    • CommentTimeNov 20th 2006
     permalink
    hahah , ja też zrobiłam swojski smalec :bigsmile:
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 20th 2006
     permalink
    KObitki wrzucam przepisy na śledzie, wszystkie wypróbowalam i są dobre

    śledzie miodowe

    0,5 kg śledzi matiasów ( pomoczyc trochę w mleku, żeby nie byly bardzo słone, ja sprawdzam na smak0
    2 mniejsze cebule
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki miodu
    2 łyżku octu
    2 łyżki keczupu
    Sledzie pokroić w poprzek na paski, zagotować olej z miodem, octem i keczupem, wrzucić do gorącej zalewy cebule pokrojone w cieńkie piórka, przykryc garnek i zostawic do ostygnięcia. Jak ostygnie wymieszac ze śledziami.

    śledzie octowe

    1 kg matiasów ( przygotować i pokroić jak wyżej)
    zalewa:
    1 szkl wody
    3/4 szklanki octu
    3/4 szklanki cukru
    8-9 goździków
    wrzucić 2 duże cebule pokrojone w plastry, zagotować i na małym ogniu zostawić na 20 min. PO ostygnięciu zmieszaż ze śledziami.

    Polecam goraco na jesienne słoty prawdziwą czekoladę na gorąco, wprawdzie bomba kaloryczna ale pycha miód , malina!
    2 szklanki mleka
    2 kubki śmietanki 30% po 200 ml
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    Na malutkim ogniu w garnku roztopić czekoladę , dodać śmietankę, a na końcu wlewać mleko, jeśli bedzie za mocny smak zawsze można wlać nieco więcej mleka

    Jak z sera białego zrobić żólty ?

    1 kg białego zmielonego sera gotować w 1 l mleka przez 15 min, odcedzić, smażyć na patelni dodając 3/4 kostki margaryny, dodać wymieszane 3 jajka z sodą i octem( łyżka octu i łyżeczka sody). Smażyć na jednolitą masę , przełożyć do foremki i zostawić do całkowitego ostygnięcia, przechowywac w lodówce. Ja wkładałam w opakowanie po chlebie tostowym, wygladał jak foliowy rękaw.
    :hungry:
    --
    •  
      CommentAuthorblask_gwiazdy
    • CommentTimeNov 20th 2006 zmieniony
     permalink
    SZYBKA SAŁATKA DLA NIESPODZIEWANYCH GOŚCI :)
    5 jajek
    1 puszka ananasa
    1 puszka kukurydzy
    1 słoiczek selera w paseczkach

    Jajka ugotować na twardo, przepuścić przez kratkę, ananasa odsączyć i pokroić w słupki, kukurydzę też odsączyć, a seler wycisnąć, wszystko dokładnie wymieszać, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem. Moim gościom bardzo smakuje :)

    PS.Dużo piekę i mam pyszne przepisy,ale jakoś nie mam czasu żeby się z Wami nimi podzielić, jak nie jakieś wyjazdy to jestem padnięta, tak jak dzisiaj :shamed: obiecuję się poprawić :wink:
  1.  permalink
    SAŁATKA Z TUŃCZYKA
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym (lub dwie)
    1 paczka ryżu
    1 puszka kukurydzy
    1 cebula
    3 ogórki kiszone lub konserwowe
    majonez, sól i pieprz

    Ryż ugotować, jak ostygnie dodać rozdrobnionego widelcem tuńczyka (czasami można kupić już w kawałkach), dodać odsączoną kukurydzę, cebulę i ogórki drobno pokroić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem.
    Smacznego :)
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 20th 2006
     permalink
    no zuza - dla Ciebie to pewnie kuchnia nie ma tajemnic bo znasz sie że tak powiem na procesach ktróre muszą zajść żeby otrzymać coś jadalnego i smacznego :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 20th 2006
     permalink
    Lily nie na darmo jestem z wykształcenia technologiem żywności :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 20th 2006
     permalink
    jak studiowałam na AR to mój kolega z TŻ opowiadał mi jak mieli zaliczenie z gotowania rosołku :wink:
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    ha a ja na obronie pracy magisterskiej miałam pytanie czym sie rózni sernik wiedeński od rzeszowskiego ? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    ??? no ładnie i co Ci przyszło do głowy?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    I czym się różni?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    podobno spodem , jeden ma spód z ciasta a drugi nie , tylko ser, ale takich rzeczy na tych studiach nie uczą :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    moja mama pochodzi z Rzeszowa prawie i robi sernik bez ciasta na spodzie - czy taki jest własnie rzeszowski?:wink:
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    :wink:
    --
    • CommentAuthorHajduczek
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    no ten śledzik w miodzie chyba wypróbuję :)
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    pyszności :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    Kto zna ciekawy przepis na np. zupę fasolową z wykorzystaniem niedużego kawałka boczku wędzonego parzonego Z KOŚCIĄ?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    Amazonka nie masz już dosyć fasoli ? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    Mam dość, ale to nieistotne w pytaniu.
    Kto zna takowy przepis?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    No to po co ci ten przepis jak masz dość ? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    możesz ugotowac kluski ziemniaczane z boczkiem , albo np. kapusniak z kiszonej kapusty, albo zrób bigos na święta , zawsze możesz zamrozić. :hungry:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    Dzięki, ale potrzebuję p r z e p i s.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    A oto przepisa na pyszne i szybciutkie śledziki z jabłkiem:

    - pół kilo śledzi po wiejski (takie w zalewie)
    - 5 dużych cebul
    - 5 dużych jabłek (np. szare renety)
    - majonez
    - pieprz i sól do smaku

    Śledzie kroimy w kawałki (kto jakie woli, ja lubię małe kawałeczki), jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach i szubciutko mieszamy z wcześniej pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dzięki temu jabłka nie zrobią się ciemne. Mieszamy z majonezem i dodajemy wcześniej pokrojone śledzie. Do smaku sól i pieprz!

    Życzę smacznego - pychotka!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
    • CommentTimeNov 22nd 2006 zmieniony
     permalink
    Przepis na śledzie w śmietanie:
    matiasy drobno pokrojone
    2 jabłka
    niewielka, średniej wielkości cebulka
    śmietana zakwaszana
    musztarda, sól,
    Jabłka ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy, zalewamy śmietaną, dodajemy troszkę musztardy, soli, doprawiamy do smaku. Zalewamy przyrządzonym sosem matiasy. Sałatka jest pyszniutka, polecam:bigsmile:
    :cry: kilka sekund wcześniej uprzedziła mnie IWA:wink: Przepisy podobne, co oznacza, że godne polecenia:wink:
    •  
      CommentAuthorRosa
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    dziewczyny a ja poprosze o przeis na zapiekanke z ziemiakow albo z makoronu :)
    :bigsmile:zna ktoras sprawdzony i przyszny
    • CommentAuthorHajduczek
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    dziękuje za przepisy śledzikowe :)
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    srebrne kule:
    Ziemniaki
    pietruszka
    masło
    sól
    ziemniaki myjemy, gotujemy w skórkach, w osolonej wodzie. Ugotowane obieramy, wycinamy małą dziurkę w każdym ziemniaczku, solimy, wkładamy trochę masła, posypujemy pietruszką i zawijamy w folię aluminiową(tak, żeby dziurka była na górze i aby topniejące masło oblewało całego ziemniaczka). Z każdym ziemniaczkiem robimy podobnie. Wkładamy srebrne kule do piekarnika i pieczemy, aż będą przypieczone:wink: (szczerze to zawsze robimy na oko:wink: ale trzeba je porządnie przypiec - żeby lekko przywarły do folii i zrobiły się z zewnątrz chrupiące).
    Pycha i na stół wigilijny jak marzenie:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    kwiatuszku alez sie ciesze na ten przepis na sledzie w smietanie :) ostatnio tak sledziki za mna laza ze maz ma mi dzisiaj nabyc droga kupna gotowca ale jak juz jest przepisik to sama sie moze pokusze zeby je zrobic :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    ZAPIEKANKA Z BROKUŁÓW
    Rozpuścić na patelni 3 łyżki tłuszczu, dodać pokrojona cebulę (lub jak ktoś nie lubi albo jest uczulony czosnek) i zarumienić. Dodać trochę mąki, zrobić zasmażkę. Następnie dodać szklankę bulionu (kostka rosołowa na szklankę gorącej wody). Gdy się zagotuje dodać 250 ml śmietany, sól, pieprz i 15 dag żółtego sera.
    W tym czasie ugotować makaron i podgotować brokuły.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, brokuły, makaron, polać sosem z patelni, można też posypać migdałami
    Zapiekać w piekarniku w 150-180 stopniach.

    zamiast brokułów może być kalafior


    ZAPIEKANKA WARZYWNA
    CIASTO: 4 ziemniaki średniej wielkości ugotować w mundurkach i przecisnąć przez praskę, wrzucić w to ugotowany kalafior /lub brokół/ - świeży 1 średniej wielkości lub paczkę mrożonego, 2 jaja, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej i zmiksować. Tortownicę (średnica 26 cm)wysmarować i wyłożyć część ciasta ułożyć dowolne warzywa (papryka, kalarepa, marchewka, kukurydza, rzodkiewki, brukselka, seler naciowy itp.) przykryć warstwą ciasta i znowu warzywa itd. Na wierzchu warstwa ciasta. Piec w temp. 180 st.C ok. 1,5 godz.
    Podawać na gorąco z sosem - dowolnym ulubionym.
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    AniuM bardzo się cieszę:bigsmile: Naprawdę polecam, bo wiem z doświadczenia, że wszystkim one smakują- to przepis mojej mamusi:wink::bigsmile: srebrne kule do tego są idealne- to nasze standardowe dania wigilijne, bez nich ani rusz:wink::bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    i jeszcze na warzywa w ciescie piwnym mam niezly przepisik tyle ze sporo jest diablenia - ja zazwyczaj robie brokulki - no i niestety mocno kaloryczne :neutral:

    WARZYWA W PIWNYM CIEŚCIE
    Składniki: 0,5 kg dowolnych warzyw (marchew, kalafior, brokuł, rzodkiewki, seler naciowy itp), 1 szkl. mąki
    1 szkl. piwa, 2 jaja, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia

    Warzywa oczyścić i gotować ok. 8 minut (muszą być twarde). Pozostawić na sicie do osączenia. Z mąki, jaj i piwa zarobić ciasto. Kawałki warzyw moczyć w cieście i smażyć w gorącym oleju na rumiano.
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    tak te warzywa w piwnym cieście robi moja mama...pychota :))
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    LECZO

    2-3 cebule
    30 dag pieczarek
    2 zielone papryki
    1 cukinia
    1 pętko kiełbasy (moga byc parówki)
    3 plastry boczku wędzonego
    sól, pieprz,papryka i majeranek do smaku

    Cebule posiekać i dusić pod przykryciem. Pieczarki obrać i posiekać i dodać do cebuli i smażyć bez przykrycia. Papryki pokroić w paski i dodac do cebuli i pieczarek i dusić pod przykryciem. Dodać pokrojoną kiełbasę, boczek i dusimy. Kroimy cukinię w kostkę dodajemy do reszty składników i dusimy pare minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy papryke i majeranek. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy rozcieńczony z małą ilością bulionu i dolewamy mieszając (i widać czy chcemy gęstszy czy rzadszy.


    :bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 22nd 2006 zmieniony
     permalink
    ja takie leczo robie bez papryki i pieczarek za to z duza iloscia pomidorow

    tzn
    1 duza cukinia (pokroic w slupki a nastepnie w plasterki)
    5pomidorow sparzyc skorke i pokroic w kosteczke
    2 duze cebule (kroje na cwiartki a pozniej w piorka)
    ok 0,5kg kielbasy lub wiecej jesli lubi sie miesiwo (w kostke)
    jesli pomidory sa malo czerwone to dodaje 2 lyzki ketchupu lub lyzke koncentratu pomidorowego LOWICZ
    sol pieprz slodka papryka do smaku
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    Leczo bez papryki? A może frytki bez ziemniaków?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    Amazonko to jest takie ala leczo a wersja taka a nie inna z tego wzgledu ze moje dziecko nie lubi papryki
    a ty strasznie czepliwa jestes... czy cos w ogole ci odpowiada??? dobrze ze widzialam kilka roznych twoich odpowiedzi bo bym pomyslala ze tylko do mnie masz jakies ALE :devil:
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    Zapiekanka z ziemniakami ( na prośbę Roski)

    kilka ziemniaków średniej wielkości
    pół mrożonki marchewki z groszkiem( ale też może byc np.brukselka, kalafior )
    2 laski kiełbasy
    sos beszamelowy
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wrzucić pokrojone w plastry ziemiaki, ddodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, oraz mrożone warzywa, wszystko wymieszać, doprawić, przykryć i zapiekać ok 40 minut. Potem polać sosem beszamelowym i zostawić w wyłączonym piekarniku na ok 5 minut
    Sos beszamelowy

    zrobic zasmażkę: roztopić 3 łyżki masła, dodać 3 łyżki mąki, krótko przesmażyć, dodać 1 szkl wody i 1 szkl mleka, wymieszać dokładnie najlepiej taką " trzepaczką" krótko zagotować , doprawić solą i pieprzem, można dać odrobinę świeżej pietruszki dla zapachu.
    --
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    Zuza jedno pytanie ziemniaki wczesniej troche obgotować czy surowe ???
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    surowe, naprawdę to jest dobre na obiad akurat
    --
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    Amazonka nie każdy lubi np paprykę...a przepisy można udoskonalać...:wink:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    a co do frytek - to owszem bez ziemniakow tez moga byc - selerowe czy cukiniowe sa pyszne :P
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    ja np robię kotlety z kalafiora mniam :bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    a kotlety z kapusty ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    o takich nie słyszałam ani nie jadłam...:shocked:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    na kotlety z kapusty jestem chetna :) u mnie kapusciana rodzinka
    za to kotlety z selera wybitnie mi nie smakowaly
    przepadam jednak za kotletami z boczniakow tylko to strasznie ciezkostrawne jest i niesteyt nie ma zadnych wartosci odzywczych :sad:
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
    • CommentTimeNov 22nd 2006 zmieniony
     permalink
    pyszne są kotlety z kabaczków, albo z kapeluszów grzybowych:bigsmile: Ale amazonka ma trochę racji, że to naciągane:wink: tak jak szynka z kurczaka:wink::bigsmile::bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    co z tego ze naciagane jak smaczne :P jak zwal tak zwal aby bylo dobre :smile:
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    Kotlety z kapusty

    mała głowka kapusty
    jajko, cebula
    tłuszcz, sól, pieprz
    Pokrojoną kapustę ugotować, przekręcić przez maszynkę, odcisnąć. Dodać sól, pieprz, jajko, troche mąki i cebulkę podsmażoną na odrobinie tłuszczu. Z gotowej masy uformować kotlety, obtaczać w bułce lub mące i smażyc na złoty kolor.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    Schabowe z soi.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 22nd 2006
     permalink
    zuzka brzmi apetycznie!!!


    czy ktoras z was moze ma przepis na bezmiesne golabki?? raz jadlam takie z farszem ryzowo warzywnym i byly po prostu REWELACJA, moze macie jakis sprawdzony przepisik?
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Leczo bez papryki? A może frytki bez ziemniaków? schabowe z soi
    Amazonko jestes strasznie ale to strasznie czepliwa. do wszystkich. jak masz za malo wyobrazni by potrafic sobie wyobrazic cos innego niz wg schematow utartych od lat to zachowaj swoje ograniczenia dla siebie.jesli na forum bylaby mozliwosc wylaczenia widocznosci Twoich wypowiedzi to bym je wylaczyla. potrafisz miec bystre inteligentne komentarze.tzn ze jestes bystra i inteligentna to dlaczego do jasnej ciasnej nie mozesz wbic sobie do glowy odrobiny otwartosci na cos innego niz znasz?? i ugryzc sie czasem w jezyk.to sie przydaje.bo Twoje slowa az kapią od ostrej ironii. ktora lubie jesli jest z umiarem.ale Twoja przeradza sie w czystą perwersyjną zlosliwosc. powiedzialabym cos jeszcze ale sobie daruje. i tak nie dotrze.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.