Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeApr 19th 2015
     permalink
    A powiedzcue jeszcze...nie wiem zy to odpowiedni watek, ale... w czym jest lepszy cukier trzcinowy od tego zwyklego z burakow cukrowych? Poza tym, ze ostanimi czasy wszystko co brazowe to "lepsze" no i popularny syrop z agawy...czy to nie jest czasem typowy syrop glukozowo-fruktozowy? (Fruktoza=cukier z owocow). Sama korzystam z tych produktow i nie jestem pewna czy po prostu producenci nas nie....dymaja:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeApr 19th 2015
     permalink
    Frances: w czym jest lepszy cukier trzcinowy od tego zwyklego z burakow cukrowych?

    W smaku :wink: No i ma ślady melasy (która z kolei ma dużo żelaza), więc teoretycznie jest "zdrowszy" od białego, ale niestety to też cukier i tyle. Chociaż nie powiem - na co dzień używam i syropu z agawy też :smile:
    Czasem też słodzę ksylitolem, ale działa (przynajmniej na mnie) przeczyszczająco, więc stosuję rzadko.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeApr 25th 2015
     permalink
    Jeśli już zdrowy temat się pojawił to ja mam pytanko. Znacie jakieś ciekawe sałatki nadające się na kolację? Takie samowystarczalne, np z mięsem, rybą... Albo mięso dodatkowo w sumie może być, ale chodzi o taką sałatkę, którą mogę też dać dzieciakom. Zaczynam zdrową dietę :devil: Trochę późno się obudziłam, ale cóż... Wcześniej kolacji nie jadłam wcale albo dość późno jakieś kanapki... Ostatnio to wiecznie coś smażonego... Czas to zmienić!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeMay 12th 2015
     permalink
    Dziewczyny pomóżcie!
    Mam w domu 10 kg cytryn i zupełnie nie mam pojęcia co z nimi zrobić. Macie jakieś pomysły co można z nich przyrządzić?
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeMay 12th 2015
     permalink
    Wycisnąć sok z imbiru (najlepiej w wyciskarce, ręcznie trzeba potrzeć i wyciskać) połączyć z sokiem z cytryn, dodać miodu, świetny syrop na przeziębienie i do herbaty, jak dasz wódkę i spirytus to Ci długo wytrzyma.
    •  
      CommentAuthorOlenka79
    • CommentTimeMay 12th 2015
     permalink
    Lemon curd -można dodawać do ciast, itp.ale 10 kg raczej na to nie pójdzie ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeMay 12th 2015
     permalink
    no właśnie nie wiem co zrobić z taką ilością.
    Można zamrazac sam sok cytrynowy?
    Może wszystko wycisnąć,poporcjowac i zamrozić ?
    Na lato będzie na lemoniade....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMay 12th 2015
     permalink
    Wino cytrynowo ryżowe !
    Akurat zdąży odleżeć jak kiedyś przestaniesz Kp :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeMay 12th 2015
     permalink
    TEORKA: Wino cytrynowo ryżowe !

    Zaintrygowałaś mnie - daj przepis :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMay 12th 2015
     permalink
    Nie dam, bo to moja Babunia robi zawsze.
    Ale jest GENIALNE, doprawdy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor#Tosia
    • CommentTimeMay 18th 2015
     permalink
    Dziewczyny! Pomóżcie!
    Potrzebuję kupić papierowe, jednorazowe papilotki do pralin. Chodzi o takie malutkie - nie do babeczek czy muffinów. Są mi potrzebne pilnie, więc zakup przez internet odpada. Pytanie jest takie - gdzie są/mogą być, gdzie szukać (na terenie Warszawy)? Dzisiaj patrzyłam w Almie - wydawało mi się, że to sklep z wyjątkowo dużym asortymentem - ale nie znalazłam. :sad:
    Może w sklepach z akcesoriami typowo domowymi, typu Duka czy coś???
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 18th 2015
     permalink
    w kauflandzie widzialam takie pralinkowe, u nas wisza przy bakaliach oraz w alejce z proszkami do pieczenia
    •  
      CommentAuthor#Tosia
    • CommentTimeMay 18th 2015
     permalink
    Dzięki!
    •  
      CommentAuthorOlenka79
    • CommentTimeMay 18th 2015
     permalink
    W Duce takie kiedyś kupiłam.
    --
    •  
      CommentAuthor#Tosia
    • CommentTimeMay 19th 2015
     permalink
    Udało mi się dorwać w Teskaczu na dziale kuchennym :bigsmile: Przy tej okazji podrzucam przepis na pralinki - własnie wypróbowałam - w sumie prosty, a efekt super. :wink:
    •  
      CommentAuthorlewka
    • CommentTimeMay 23rd 2015
     permalink
    moya212: no właśnie nie wiem co zrobić z taką ilością.
    Można zamrazac sam sok cytrynowy?
    Może wszystko wycisnąć,poporcjowac i zamrozić ?
    Na lato będzie na lemoniade....


    Pewnie już po cytrynach, ale może komuś się przyda: można mrozić sok. Ja zawsze kupuję dużą siatkę cytryn, wyciskam sok hurtem, wlewam do torebek na kostki lodu i do zamrażarki. Idealna porcja do herbaty, wody, gotowania :-)
    --
    •  
      CommentAuthor#Tosia
    • CommentTimeMay 23rd 2015
     permalink
    Lewka, super pomysł!!! To by było ekstra do letnich drinków czy napojów!
    • CommentAuthormoly123
    • CommentTimeMay 23rd 2015 zmieniony
     permalink
    JA też mrożę sok z cytryn ;)
    Może ma ktoś przepis na szparagi ? Coś smacznego i mało pracochłonnego...
    Poza tym ja zawsze kupuje zielone ( niby nie trzeba obierać) a ta skórka sie ciągnie i nie da sie jej ugryźć tak ma być ?
    Czy da się to jakoś wyeliminować?
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeMay 24th 2015 zmieniony
     permalink
    Moly przejąć zimną wodą po ugotowaniu:cool: czyli zahartować po prostu :wink:
    --
    • CommentAuthormoly123
    • CommentTimeMay 27th 2015
     permalink
    Dzięki ci dobra kobieto :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 29th 2015
     permalink
    dziewczyny potrzebuje ponyslu na w miare lekka tarte owocowa (farsz)
    z reguly robie warzywne ale dzisian mam goscia kawowego i czyms uraczyc ja chcialam
    aaaa i jesli robicie ciastka francuskie to z jakim nadzienkem??
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 5th 2015
     permalink
    podzielcie sie przepisami na domowe lody, swoimi sprawdzonymi
    moje dzieciaki dstaly od babci na dzien dziecka maszynke do robienia lodow ale chcialabym porobic cos poza sorbetami a niekoniecznie ze smietana 30%
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeJun 5th 2015
     permalink
    o to to! maszyny co prawda nie mam, ale robilam kiedys lody pomaranczowe z przepisu Nigelli. W smaku byly obledne, ale... po chwili w ustach mialo sie wrecz maslo! obrzydlistwo, lody wyladowaly w koszu. Smietanie 30% mowimy NIE!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 8th 2015
     permalink
    robilam sorbet truskawkowy z 2 roznych przepisow i o ile zaraz po zrobieniu bylo ok o tyle proba przechowania porcji skonczyla sie skamielina jak w przypadku zwyklego mrozenia :/
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 9th 2015
     permalink
    Kochane, szukam pomysłu/sprawdzonych przepisów na mięso z piekarnika.
    Mam urodziny, będzie ok 8 osób, marzył mi się taki prawdziwy polski obiad. Ale nie mam siły, ani chęci stać przy patelni żeby smażyć kotlety schabowe (które za pewne byłyby największym hitem - bo moja rodzina tradycyjna i żadne wymyślne potrawy im nie smakują).
    Wiec pomyślałam, że może jakiś fajny pomysł na pyszne, tradycyjne mięsko do obiadu - ale z piekarnika a nie z patelni.
    Nie musi być dietetycznie :devil:
    odpada kaczka (nie lubię) i drób (panowie w rodzinie nie lubią)
    jakieś pomysły?
    Do mięska pewnie zrobię pieczone ziemniaczki z masłem czosnkowym - też właśnie żeby nie obierać i nie cudować potem z odlewaniem itp. - nie mogę dźwigać, a ja z tych co to do kuchni nikogo nie wpuszczam, wiec musze wszystko sama :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJun 9th 2015
     permalink
    Ul_cia, może szynka w plastrach? Wprawdzie trzeba ją najpierw podsmażyć na patelni przez chwilę, ale potem siup do naczynia żaroodpornego i masz z głowy.
    -- Mama M & N & W
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeJun 9th 2015 zmieniony
     permalink
    Ulcia, polecam polędwiczki wieprzowe z poniższego linka. Mojej rodzinie smakowały. Nie narobisz się przy tym za bardzo. Efektownie wyglądają na stole i pięknie pachnie.
    Szynka szwarcwaldzka z Lidla. Możesz potrzymać w piekarniku troszkę dłużej 12-15 min.



    Treść doklejona: 09.06.15 10:46


    Treść doklejona: 09.06.15 10:47
    Link http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/pomidorowe-curry-i-poledwiczki-wieprzowe,114454.html
    --
    •  
      CommentAuthorlewka
    • CommentTimeJun 9th 2015
     permalink
    MrsHyde: podzielcie sie przepisami na domowe lody, swoimi sprawdzonymi
    moje dzieciaki dstaly od babci na dzien dziecka maszynke do robienia lodow ale chcialabym porobic cos poza sorbetami a niekoniecznie ze smietana 30%


    My ostatnio wałkujemy temat jogurtu mrożonego: kubek jogurtu greckiego, troszkę cukru pudru i do maszyny :-) można dodać owoce. Nie wiem jak z przechowywaniem, bo zawsze zjadamy całość ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 9th 2015
     permalink
    Ulcia a musi byc z piekarnika? bo jesli tak to ja stawiam na schab ze sliwka i brzoskwinia, jak calosc nie pojdzie to zjecie na kanapki
    a jesli bierzesz pod uwage smazenie to akurat sezonowa pychota - poledwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym, palce lizac
    a jak boisz sie ze tradycjonalisci nie sprobuja to mozesz miec sos chrzanowy czy pieprzowy na podoredziu
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 9th 2015
     permalink
    Gabcia a jak myślisz, czym można by tę szynkę dojrzewającą zamienić?
    Kurcze - tylko nadal tu wszędzie jest podsmażanie - a na to ani czasu, ani chęci, ani potem czasu na mycie kuchni po smażeniu mięsa (pryska)
    ....
    Taka szynka pieczona (albo schab karkowy) potem w plastry i na to jakiś sosik - to mogłoby być dobre.... Musze poszukać, może bez obsmażania tez są jakieś możliwości :)

    Treść doklejona: 09.06.15 12:37
    No właśnie smażenia nie biorę pod uwagę.
    Mięso na słodko to mi przez gardło nie przejdzie ;-) ale wlasnie pieczony schab - a może jakieś wytrawne nadzienie? hmmmm
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeJun 9th 2015
     permalink
    Uła, nadzienie moze być z pomidorów suszonych z zalewy+ mozzarella w kostkę +oliwki i porządnie zamknąć bo ser będzie wypływał.

    Ale nie wiem czy starszyzna zaaprobuje takie eksperymenty ;) Schab dobrze piec w rekawie, najpierw 15 min w 200 stopniach, potem zmniejszyć do 160 i piec 75 min. Dzień wcześniej natrzyj przyprawami ( sól, tymianek, pieprz, czosnek), zawiń w folie i wstaw do lodówki dla "przegryzienia"

    Treść doklejona: 09.06.15 13:08
    Owoce sa dobre ponieważ mięso jest bardziej nawilżone od środka...

    Treść doklejona: 09.06.15 13:27
    Szyneczka daje piękny aromat i mniej wysuszone jest mięsko. Potem możesz zdjąć i wcale nie jeść.

    Osobiscie lubię jeszcze polędwice pokroić na 2-3 cm kawałki, lekko rozbić ręka. Sól, pieprz, czosnek i na patelnie z odrobina oliwy. Szybko obsmażyć z obu stron. Zdjać mięso. Na tej samej patelni smażymy cebulkę, dodajemy grzyby mrożone, gałązkę rozmarynu i troszkę sosu sojowego (nie jest wymagany), na koniec śmietankę do zup 18%. Po chwili dodaje mięso i dusimy razem chwilkę ( dosyć szybko wyciągam rozmaryn bo mocny aromat daje a chce tylko aby leciutko pachniało "lasem" ) Nie przykrywam bo śmietana moze sie ściąć. Tez dobre..
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 9th 2015
     permalink
    Ulcia nigdy niczym 'wytrawnym' nie nadziewalam schabu do pieczenia wiec nie podpowiem, u nas wszsycy uwielbiaja schab ze sliwka
    ja to w ogole lubie zestawienia wlasnie mieso+owoc, kiedys jak mama pasztet piekla to ja zawsze z plasterkami jablka go jadalam :D
  1.  permalink
    Ula ja mam fajny przepis ale dla mnie to jest za tłuste może jak byś zmieniła mięso to było by lepsze ogólnie bardzo dobre tylko ja z tych lubiących kurczaka a nie karczek ale w smaku pyszne ! oto przepis:
    1 kg karczku
    0,5l smietany 15% ukwaszonej (rozowa w kartoniku z taka babeczka w pasiastej spodnicy)
    2 sosy myśliwskie knorr
    trochę pieczarek Świerzych
    karkówkę kroisz w plastry ok 1,5 cm układasz w naczyniu żaroodpornym, śmietanę mieszasz z proszkiem sosowym zalewasz mięsa i pieczarki przykrywasz i do piekarnika na 2-3 godz rozpływa się w ustach
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeJun 9th 2015
     permalink
    Ula polecam karkówkę w tej marynacie. Wieczorem wkładasz karkówkę w marynatę, rano obracasz, po kilku godzinach pieczesz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 9th 2015
     permalink
    Dzieki Wam bardzo.
    Już widze, ze będzie to zapewne schab karkowy w jakiejś kombinacji ;)
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeJun 11th 2015
     permalink
    a odnośnie lodów to właśnie mrożę lody z...budyniu :) a właściwie sam budyń. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale złe być nie może ;]
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 11th 2015
     permalink
    potrzebuje przepisu na salatke makaronowa ale to ma byc 'przystawka do grilla wiec bez miesa
    poniewaz inne sa latki beda feta/rokul/oliwki/pieczarki to fajnie byloby gdybyscie polecily jakis sprawdzony przepis bez tych skladnikow


    ps.
    a w ogole to maz mial kupic kolorowy makaron i wrocil z Lidla takim o dziwnym ksztalcie, troche jak moneta/guzik wygladajacym
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJun 12th 2015
     permalink
    Czasem na obiad robię makaron wymieszany z podsmażoną cebulką, czosnkiem, kolorową papryką, pieczarkami, na koniec wrzucam szpinak, pyszne na ciepło i na zimno gdy zostaje. Może taką na zimno? Nie wiem o jaką konkretnie sałatkę makaronową pytasz, z majonezem i świeżymi warzywami czy coś w tym stylu jak napisałam?
    A ja z prośbą o przypomnienie przepisu na pulpety nadziewane szpinakiem i mozzarellą. Czy dobrze pamiętam? - szpinak z cebulką i czosnkiem podsmażyć, przestudzić. Część wymieszać z pokruszoną mozzarellą i nadziewać tym doprawione mięsko mielone, obtoczyć w mące (czy bułce?), podsmażyć z obu stron. Do reszty szpinaku wlać śmietanę 30%, doprawić. Przełożyć do sosu pulpety i chwilę dusić????

    Treść doklejona: 12.06.15 09:17
    A do mięsa z grilla uwielbiam surówkę z poszatkowanej młodej kapusty, troszkę startej marchwi, cebulki, koperku. Doprawionej (sól, pieprz, sok z cytryny, ciut cukru) i wymieszanej z majonezem.
    --
  2.  permalink
    Sałatka z makaronem, która robi u Nas furorę:)
    Nawet nazwana " Sałatka Anki" prze znajomych.
    Tortelini ( może być makaron)
    kukurydza
    por
    szynka
    ananas
    majonez
    Mega szybka i smaczna. Chyba jutro zrobię, bo milion lat już jej nie robiłam.

    Treść doklejona: 12.06.15 14:37
    Do grilla często robię:
    Mix sałat
    pomidor
    ogórek
    kukurydza
    papryka
    sos grecki
    Sałatka znika jako pierwsza :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 12th 2015
     permalink
    brzmi fajnie ale ze wzgledu na szynke i ananasa odpada
    raz ze do grilla wiec zalezy mi na braku miecha juz a dwa salatka z arbuzem bedzie a moje towarzystwo nie jest az tak skore do nowych smakow i co za duzo to nie zdrowo :P


    a do tej drugiej to ja bym zamiast kukurydzy puszkowej dala jednak cos swiezego, no chrupiaca rzodkiewke; latem staram sie dawac tylko i wylacznie swieze warzywa i owoce, na puszki jest pora zima
  3.  permalink
    Myślę, że z rzodkiewką też będzie ok, bo tej kukurydzy to dosłownie z 3 łyżki daję. Z kukurydzą szybciej. A na mazurach mamy zawsze grilla, także im szybciej tym lepiej :)
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeJun 12th 2015
     permalink
    Ja znam z makaronem jeszcze wersje z suszonymi pomidorami z zalewy+ czosnek (normalnie tam idzie dodatkowo kurczak). Skoro już bedą sałatki to moze zrób coś innego - tzatziki, sosy do mięsa (paprykowy, czosnkowy, pomidorowy itp) , szaszłyki z warzyw do grillowania (bakłażan, papryka, pieczarki itp) albo ziemniaki z grilla ( np. Faszerowane).
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 13th 2015
     permalink
    sosy beda, regularny czosnkowo-kolerkowy i tzatzimi , szaszlyki warzywne z grilla tez pfzeiwdzian e, ximniaki w formie salatki ziemniaczanej .
    grill mamy tradycyjng weglowy,niezbyt duzy a osob 15 wiec tez mocno kkmbjnowac juz grillowo nie chce bo pewnie bgm rybe jeszcze zrobila. a tak tylko karkowka.biala kielbaska.skrzydelka i kaszanka
    goscie przychodza w porze obiadowej a ze wzgledu chockazbh na mecz ro mhsle ze szybko sie nie rozekda
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeJun 13th 2015
     permalink
    To już nie mam pomysłów, same pychotki. Moze małe przegryzło typu szparagi zawiniete w szynkę parmenska, śliwki w szynce zapiekane na grillu ...Wszystko masz, a nawet moze dużo zostać :)
    Pozostaje zając sie drinkami (moze dobra naleweczka na trawienie?) i dobra atmosfera :bigsmile: udanej zabawy życzę. :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 13th 2015
     permalink
    nalewki to u nas podstawa takze mamy resztki cytrynowki ale do grilla nie ma to jak zimne piwo i drinki z ogorkiem i tequilla sunrise

    Gabcia uwielbiam szparagi ale przy takiej ilosci ludzi to juz sie spory wydatek robi takze zdecydowanie odpuszcze, i tak nas niezle takie urodznowe zasiady po kieszeni szarpia (wczoraj bylo na slodko 3koledzy z klasy plus my posiedzielismy z ich rodziicami) a dzisiaj rodzina takze ekhm, nic tylko trzymac sie za portfel

    a co do szparagow z grilla to wcale niekoniecznie w szynce trzeba robic, moga byc w boczku nawet ale wlasciwie to wole same posmarowane oliwa i obsypane sola gruboziarnista )nabijam kilka obok siebie na 2 patyczki szaszlyckowe - taki plotek robie ze szparagi to jak sztachety hehehe )

    Treść doklejona: 14.06.15 10:39
    salatka byla z reki czyli inspiravja pod wplywem chwili
    makaron kolorowy talarki
    rzodkiewka w kostke
    papryka w kostke
    brokuly na parze
    sos smietanowo-chrzanowy
    sol i pieprze do smaku
    prazone pestki slonecznika
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 19th 2015
     permalink
    Wracam do mojej imprezy (jutro) i moich dylematów nt pieczonego mięsa…. z mięsa zrobił się łosos pieczony ze szpinakiem i mozarellą ;-))))
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeJun 19th 2015
     permalink
    Hehehe....:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 26th 2015
     permalink
    nie wiem czy praktykujecie czasami kupno gotowego ciasta na pizze, u nas dzisiaj w ramach koncoworocznej rozpusty poreczniejsza warstwa pizzy
    kroje gotowe ciacho na kwadraty, wykladam nimi blaszke do muffinek, smaruje w srodku sosem pomidorowym a do srodka daje ulubione dodatki, na koniec posypuje odrobina sera zoltego
    w wersji wypasionej w przypadku gosci skladniki uzupelniajace zalewam odrobinka jajka roztrzepanemgo ze smietana i serem
    chcialam wam zrobic zdjecie pokazowe jak to wyglada ale wszystkie zniknely nim troche przestygly zeby przekroic :D
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 26th 2015
     permalink
    A jakie gotowe ciasto kupujesz? Takie blaty?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 26th 2015
     permalink
    takie gotowe jakby ruloniki spod do pizzy sie to nazywa
    wyprobowalam spod z kaufa, biedry i zawsze wracam po tesco bo jest wg nas najsmaczniejsze

    dsa
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.