Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Teo, ja okladalam w dniu imprezy
    zerknij - tort urodzinowy Gabrysi
  1.  permalink
    sałatka

    makaron wstążki
    ser bałkański z lidla-drobna kostka
    suszone pomidory- drobno pokrojone
    dużo natki :)
    mniam, mniam
    No natkę mozna pominąć, ale wg mnie z natką pyszna
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    O rany !!
    Super ekstra to wygląda !!!
    Chyba tak właśnie poczynie. Dzięki za podpowiedź :*

    Z boku biszkopty, np niebieska wstążka, a na górze napis ze skeetlesow.
    Fajnie by było jednego koloru ale to znowu bym musiała milion paczek :P

    Treść doklejona: 29.12.15 22:13
    Szczypta no ale takie wstążki długie, to wygodne w jedzeniu potem ? :)
    --
  2.  permalink
    nie, ja przed ugotowaniem łamię je na krótsze kawałki- ale niezbyt drobne
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    kiedys kupilam makaron szpinakowy wstazki w lidlu, b.smaczny byl


    Teo, mysle ze kolorowa 1 bedzie miala swoj urok :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Aha ok.
    Ale to bez żadnego sosu, dresingu?
    Czy ten ser po prostu puści ?
    --
  3.  permalink
    wystarcza ta oliwa co jest w pomidorach
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Aga a ser balkanski to zolty, bialy czy jaki???
  4.  permalink
    j
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Ja właśnie wygooglowalam że to coś jak feta ponoć....
    --
  5.  permalink
    no troche podobny do fety ale wg mnie jednak inaczej smakuje

    Treść doklejona: 29.12.15 22:26
    zresztą mysle ze mozna dac tak naprawde taki jak sie lubi- i włoski i złóty tez bedzie ok ;)

    Treść doklejona: 29.12.15 22:28
    teo- wrzucałąm tu kiedys taką makaronową z salami i serem zółtym. U nas wszystkim smakuje. MOze taka?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    No o tej z salami czytałam ale jakaś taka mi się za prosta wydaje...:shamed:
    Poza tym jedna chce z kabanosami zrobić to by było chyba zbyt podobne...
    --
  6.  permalink
    a no ja jestem fanką prostych smaków :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 29th 2015 zmieniony
     permalink
    Szczypta dziwnym zbiegiem twoje menu do tej pory najlepiej mi smakuje...

    Treść doklejona: 29.12.15 23:27

    Szpinakowa rolada ze serkiem śmietankowym almette i chrzanem ostrym moim domownikom lepiej przypadla do gust smakowo gdyż nie jest taka mdła...
  7.  permalink
    A tam zaraz dziwnym zbiegiem :cool:
    Ja po prostu dobre rzeczy gotuję :boogie:
    •  
      CommentAuthorKaroolka
    • CommentTimeDec 30th 2015 zmieniony
     permalink
  8.  permalink
    Nie wiem jak u was ale u nas jakoś wracaja stare smaki , wiec sylwestrowe menu na naszej imprezie
    na goraco:
    - kuraki pieczone( pałki z chili, w miodzie i klasyczne )
    -flaki
    na zimno:
    - zurek nad ranem ( ew na sniadanie dla tych co spia po imprezie)
    - wedliny domowe
    -jajka z pieczarkami
    -smalec + ogórki kiszone
    -sałatka jarzynowa
    -sledzie
    -tatar
    -roladki z szynki konserwowej
    i coś jeszcze ale zapomniałam
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 30th 2015 zmieniony
     permalink
    szczypta, uwielbiam takie menu, u cioci na imieninach.
    -- ;
  9.  permalink
    no dodładnie- u cieoci na imieninach :) Wszyscy doszlismy do takiego wniosku,ze ma byc własnie jak kiedys :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 30th 2015
     permalink
    u mojej mamy tak jest zawsze przy kazdych switach czy imieninach, jej na nic innego przekonac nie idzie :P
    aaa jeszcze bigosik obowiazkowo
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeDec 30th 2015
     permalink
    Ha, kupiłam sobie filtr do wody i wreszcie mam klarowny rosołek, którego w dodatku nie trzeba było "odszumować" :tooth: Mała rzecz, a cieszy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 30th 2015 zmieniony
     permalink
    Szczypta kazdy kiedyś wraca do starych i sprawdzonych przepisów :)

    U mnie roladki z szynki również będą :) perliczka pieczona, barszcz z uszkami, roladki z łososia z serkiem almette i chrzanem plus ulubiona rolada na słodko bez nadzienia :) pyszniutka:) . Ogolnie my domowo z mężem i Julka bo nie mam siły na imprezowanie :(
  10.  permalink
    Jednak robię jeszcze moją dyżurna sałatkę z makaronu , sera i salami :) Zadzwonił kolega i pytał czy będzie, gdy odpowiedziałam,że nie to był święcie oburzony :) hahah
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 31st 2015
     permalink
    Hydro powiedz mi. Bo zrobiłam tą "pizzę" co polecalas ostatnio.
    OBLEDNA !!!
    Tylko ja ciut inny przepis znalazłam i cebulę (czerwona) trochę zeszklilam , dodałam śmietanę i przyprawy. Oczywiście dużo papryki wędzonej, wiadomka :wink:

    Ale natomiast piekłam ją i piekłam aż się tak mocno wierzch zrumienil no i jak wyjęłam to miałam wrażenie że spod niedopieczony....
    Piekłam na blaszcze i papierze do pieczenia. W termoobiegu.

    To nie jakiś problem bo po prostu pokroiłam na cztery części, rozgrzalam grillowa patelnie i po dosłownie minutke dopieklam spod o była genialna.

    Ale nie wiem czemu tak?
    Dłużej piec nie mogłam bo by się wierzch spalił...
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeDec 31st 2015
     permalink
    To podrzuc ten przepis na obłedna pizze hydro :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 1st 2016
     permalink
    Dwie strony wcześniej jest, obczaj :)
    Tylko to nawet nie pizza a Flammkuchen się nazywa :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeJan 1st 2016
     permalink
    Ok
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 1st 2016
     permalink
    Szczypta to chociaż napisz jak ja robisz i składniki. .. wcześniej dawałas przepis z makaronem ale bez salami. Nie wiem czy to ta sama czy jakaś inna :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 1st 2016
     permalink
    Lady jakbys zapomniala to wyszukiwarka na forum dziala znakomicie :P
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 1st 2016 zmieniony
     permalink
    P.S. nigdy nie korzystalam z przeglądarki forumowej. Nawet uwagę na nią nie zwracałam.
  11.  permalink
    Lady- ugotować makaron kokardki dodać ser żółty w kostkę , salami w kostkę i sos ( majonez + ketchup + dużo ziół prowansalskich ). Jezeli zostanie to kolejnego dnia mój syn je na ciepło
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    Salami jakieś konkretne? nie kupuje salami wiec się nie znam choć Lubie.
  12.  permalink
    Ja najczęściej kupuje w Biedrze salami " nasze smaki " bo jest takie suche jak lubię. Ale w zasadzie nie ma różnicy
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    TEORKA: Ale natomiast piekłam ją i piekłam aż się tak mocno wierzch zrumienil no i jak wyjęłam to miałam wrażenie że spod niedopieczony....
    Piekłam na blaszcze i papierze do pieczenia. W termoobiegu.

    To nie jakiś problem bo po prostu pokroiłam na cztery części, rozgrzalam grillowa patelnie i po dosłownie minutke dopieklam spod o była genialna.

    Ale nie wiem czemu tak?
    Dłużej piec nie mogłam bo by się wierzch spalił...


    Nie mam pojęcia. U mnie wychodzi dobra, ale ja rozgrzewam piekarnik na maksa - 250 stopni i bez termoobiegu piekę najwyżej 10 minut. Zawsze wychodzi dopieczona, ale nie sucha i twarda.
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    TEORKA: miałam wrażenie że spod niedopieczony.

    A na którym poziomie pieczesz? Bo ja pizzę wrzucam na najniższy - właśnie po to, żeby wierzch się nie spalił, a spód był dopieczony.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    No nie na tym najniższym ale myślałam że przy termoobiegu to nie ma znaczenia... :shamed:
    Kurcze a może ono jednak było upieczone tylko wilgotne od tej śmietany?
    Ehhhh nie wiem, nie wiem :)


    A od razu spytam - przy pieczeniu biszkopta poziom w piekarniku też ma znaczenie?
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    Teo chyba dziś zrobię te pizze. Tylko ta śmietaną się nie zwazy czy jak. A ta papryka wędzona to jaka
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    biszkopt to na srodkowej polce pieke ale u mnie na razie piekarnik dziala sprawnie, nie przypala ani nic z tych rzeczy
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    Mój też ok więc wrzucę na środkowy poziom :)

    Bonim mnie się nic nie zważylo.
    Ja zrobiłam tak, że czerwoną cebulę zeszklilam na odrobinie oliwy, dodałam śmietanę (12%), dałam sól, pieprz i wędzoną paprykę (taka w proszku, jak normalna słodka ale o niebo lepsza) i dosłownie dwie minuty podsmażyłam.

    Przygotuj sobie wcześniej boczek i ser, żeby na ciasto wylać śmietanę i od razu resztę oraz sru do nagrzanego piekarnika. Żeby ciasto nie zmoklo.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    bonim: papryka wędzona to jaka

    Zwykła, w proszku. Kamis albo Kotanyi z tych popularnych mają.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    Ok dzięki. Ja jeszcze kocham pizze z tuńczykiem i polana suszonymi pomidorami z czosnkiem. A ta z boczkiem kocham łączyć z suszona śliwka. Noż qrna zwariuje dzisiaj. A jestem przed @ wiec na bank będę się objadać. ..mniam
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 2nd 2016 zmieniony
     permalink
    Ja wędzoną paprykę w tesco regularnie widuję.

    I ja cebuli nie podsmażam, bo jak jest bardzo cienko skrojona i nie jest jej za dużo, to się świetnie upiecze bez wstępnej obróbki.
  13.  permalink
    I przez Was chce mi sie tej pizzy :/
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    Polecamy, baaaaardzo pyszna jest :)
  14.  permalink
    No.... to muszę tak zrobić,żeby Chodakowska nie widziała ;)
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    Składniki juz się kupują.
    A tej śmietany dużo dajecie???
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    Ja daję jeden mały kubek :)

    A teraz właśnie jemy pizzę z patelni, podobną do tego flammkuchen tylko dzisiaj z sosem pomidorowym, kiełbasą drobiowa, serem i papryką konserwowa.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    Mniam mmmmmm tylko dla mnie zamiast śmietany jednak sos z pomidorów. Chociaż i ta była pyszna to wolę ostrzejsze. Miałam jeszcze oscypek i oliwki. I parmezanem. Mniam
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 4th 2016
     permalink
    A powiedzcie mi jeszcze. Bo wszędzie czytam ze masa z serka mascarpone plus śmietany kremówki lubi się ścinać, rozpuszczac na torcie etc. I że lepiej z mascarpone i masła. Co myślicie?
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 4th 2016
     permalink
    Nie wiem, ja robiłam nieraz mascarpone+śmietanka i nigdy nic się nie działo. Jak nie zamierzasz tego toru przechowywać nie wiadomo jak długo, to się wg mnie nic nie powinno dziać.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.