Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 15th 2006 zmieniony
     permalink
    No to zaczynam :)

    Zuza to jest najprostsza i najszybsza sałatka pod słońcem :)
    1 puszka białej fasoli
    1 puszka czerwonej fasoli
    czerwona cebula
    dwie puszki tuńczyka w oleju
    Cebulę oczywiście posiekać, fasolę odsączyć, tuńczyka częściowo także. Wymieszać i doprawić pieprzem (tuńczyk jest słony więc nie solimy).

    A dzisiaj w pracy koleżanka podała mi inny przepis na sałatkę z tuńczyka, wygląda nieźle
    Tuńczyk w oleju
    Żółty ser
    kapusta pekińska
    kukurydza.
    Żółty ser oczywiście kroimy w kostkę, kapustę też tak jakoś. Całość mieszamy i doprawiamy.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    Tuńczyk w oleju czy sosie własnym?
    --
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 15th 2006 zmieniony
     permalink
    w oleju tudzież w oliwie!! (w pierwszej sałatce zaznaczyłam, zaraz poprawię w drugiej)
    w sosie własnym jest ble
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    jak ktoś ma chętkę to mogę podać przepis na sushi - sprawdzony u nas :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    Lily, rzucaj przepis.
    --
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
    • CommentTimeNov 15th 2006 zmieniony
     permalink
    "sushi jak się wysushi":wink:ale mi się skojarzyło z kabaretem Ani Mru Mru hihi:wink: Lily, dawaj:bigsmile::bigsmile:
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    o z chęcią, może sama zrobię, zawsze chciałam!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    Jak na razie mamy pałeczki do jedzenia, ale jeszcze nie mamy CO nimi jeść. :-)
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    Do kupienia :
    - surowa rybka łosoś, tuńczyk ew. maślana
    - glony w listkach
    - ryż do sushi
    - cukier do ryżu
    - ocet do sushi
    - sos sojowy japoński ale zwyczajny też może być
    - wasabi (koniecznie!)
    - do wyboru: surowy ogórek sałatkowy, avokado, rzepa marynowana
    - jak ktoś chce poszaleć to można zakupić krewetki, rekina (to nie żart) kawior

    Wykonanie:
    - ryż gotujemy według instrukcji z opakowania po uprzednim przepłukaniu i namoczeniu dodając octu
    - rybkę kroimy w pasy mniej więcej 1 cm szerokie i wysokie
    - dodatki też kroimy w ciensze paseczki
    - po ugotowaniu i schlodzeniu ryżu nakładamy warstwę ok 1 cm grubości na płacie glona ugniatając go lekko
    - kładziemy na srodku odpowiedniej długości pasek rybki a obok niej dodatki
    - zwijamy w rulonik i kroimy na ok 1 cm grubości kawałki
    - rozpuszczamy wasabi w sosie sojowym (uwaga! wasabi jest ostrzejsze niż chrzan - także z umiarem:wink:)
    - moczymy kawałek sushi w sosiku i do buzi - na początku małe piekiełko a potem niebo w gębie :bigsmile:
    - polecam do tego jakąś zieloną herbatkę...jaśminową albo z kwiatu wiśni japońskiej

    smacznego życzy Lily która zwariowała na punkcie sushi :wink:
    •  
      CommentAuthormonawmona
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    sushi jeszcze nigdy nie jadłam - ciekawe
    Ja podam przepis na sałatke warstwową :układamy warstwami najpierw:
    - kukurydza z puszki
    - smarujemy warstwą majonezu
    - pokrojona w kosteczke szynka
    - warstwa majonezu
    - pokrojone w kostke "buraczki konserwowe w całości" ( moze być bez buraczków)
    - majonez
    - pokrojone w kostke ugotowane jajka ( 5-6 sztuk)
    - sól i pieprz
    - pokrojona w paski cieniutko por
    - starty na tarce z grubymi oczkami żółty ser
    Mówie Wam pycha , ja się tą sałatką zajadam . Smacznego.
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    uwielbiam majonez :crazy:
    •  
      CommentAuthormonawmona
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    Paulo - do tego przepisu co podała Ci koleżanka ja dodaję sos knorra włoski ,w takich małych opakowaniach do kupienia praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Można tez dodac ser feta zamiast sera żółtego .
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    mona ja nie używam takich rzeczy jak sosy knorra, za dużo w nich chemii. Wolę sama doprawiać.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    Fajnie jest mieć tyle czasu, aby nie musieć czasem używać gotowców.
    --
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
    • CommentTimeNov 15th 2006 zmieniony
     permalink
    Sałatka z kurczaka:
    duża, ugotowana pierś z kurczaka
    2 puszki ananasa
    2 puszki kukurydzy
    200g ugotowanego ryżu
    majonez
    pierś i ananasa drobno pokroić, wszystko posolić i wymieszać
    Pycha!:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    Wędzona pierś lub noga z kurczaka
    papryka po jednej czerwona i zielona
    kukurydza
    4 jajka
    majonez

    puszka czerwonej fasoli
    puszka kukurydzy
    czerwona papryka
    sos knorr ( taki mały w proszku)

    dobra szczególnie do obiadu np. do wołowiny
    --
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 15th 2006 zmieniony
     permalink
    Amazonko ja mam bardzo mało czasu na zabawy w gotowanie, pracuję codziennie minimum 8 godzin. Ale o tym już dyskutowałyśmy na "Jak się odżywiacie?" :).
    kwiatuszku uwielbiam "twoją sałatkę” w wersji z kurczakiem wędzonym. Pychota :)
    •  
      CommentAuthormonawmona
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    Dziewczyny a znacie jakiś fajny przepis na sałatke z sałatą zieloną?
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 16th 2006 zmieniony
     permalink
    mona - ja najchętniej jem:

    - liście zielonej sałaty
    - plastry pomidora
    - ugotowane jajko pokrojone w kosteczkę
    - plastry cebuli
    - starty żółty ser
    - paski papryki
    - można dodać kostki sera feta i pokropić oliwą

    zalewam sosikiem tysiąca wysp mmm ;-)
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 16th 2006 zmieniony
     permalink
    A ja podaję przepis na chińszczyznę na słodko w moim wydaniu.... mmmm ;-) Trochę czasu się przyrządza ale jest palce lizać

    - Mięcho pokrojone w kostkę lub w paski 1 x 1 x 3 cm
    - Mix warzyw do chińszczyzny (mrożonka)
    - Pokrojona drobno cebula
    - Korzeń selera
    - Korzeń pietruszki
    - Marchew
    - Puszka ananasów krojonych
    - Grzyby leśne, mogą być suszone
    - Fix do dań chińskich Knorra
    - Miód
    - Sos sojowy słodki
    - makaron ryżowy

    Mięsko smażymy do mocnego zarumienienia, na drugiej patelni (w garnuszku) zesmażamy na oliwie startą: cebulę, trochę korzenia selera, korzeń pietruszki i marchew, dodajemy warzywa do zesmażonego mięsa, dodajemy mix warzyw do chińszczyzny i podduaszmy.
    W misce przygotowujemy fix - zamiast 300 ml wody - zalewamy sokiem z ananasów (całym sokiem), dodajemy pokrojone w paski grzyby, dodajemy sosu sojowego słodkiego.
    Na podduszone mięcho z warzywami wlewamy przerobiony fix, dodajemy ananasów (jak kto lubi), miód do smaku. Podduszamy całość ok 15 minut oi dajemy odparować wodzie, jeśli jest za rzadki (więc można i gotować dłużej)
    Do wrzątku wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy 3 minuty.
    Odcedzamy, nakładamy na talerze i zajadamy się ;-)
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 16th 2006
     permalink
    ja też uwielbiam chińskie żarcie :peace:
    •  
      CommentAuthorRosa
    • CommentTimeNov 16th 2006
     permalink
    ooo wreszcie ktos wpadl na temat o jedzewniu super :)
    salatka z kurczaka mniam mniam :)
    ngl sprawdze twoj przepis na chinszczyzne ;) bo ja robie nie na slotko :)
    •  
      CommentAuthorRosa
    • CommentTimeNov 16th 2006
     permalink
    ale moze ktos zna przepis jak zrobic kluseczki na oleju !? czasmai takie podaja na weselach ?? prosze slicznie o przepis
    •  
      CommentAuthormala_mi
    • CommentTimeNov 16th 2006
     permalink
    Uwielbiamy chińszczyznę :bigsmile: Jak będzie zamieszczać takie fajne przepisy, to nie dosyć, że z kuchni z małżem nie wyjdziemy, to jeszcze się roztyjemy :wink: Oj, Wy niedobre :wink:
    Na kluseczki przepisu nie mam niestety.
    •  
      CommentAuthormala_mi
    • CommentTimeNov 16th 2006
     permalink
    Konfitura z cebuli (idealna do mięs, pasztetów ryb, zimnej płyty)
    1 kg cebuli
    5 łyżek ramy Culinesse (może być też oliwa, olej)
    1/2 wody
    5 łyżek przecieru pomidorowego
    20 g ziół prowansalskich
    170 g cukru
    150 g rodzynek
    150 ml octu
    sól i pieprz

    Cebule obieramy i siekamy, delikatnie podsmażamy na tłuszczu. W międzyczasie w innym garnku umieszczamy wodę, koncentrat, zioła prowansalskie, cukier i rodzynki (solimy i pieprzymy). Gdy cebula będzie szklista podlewamy ją octem, trzeba ją zagotować i dodać do garnka z koncentratem i resztą. Na małym ogniu gotujemy 3 godziny całość, często mieszając. Wlewamy do słiczków i możmy przechowywać ok. miesiąca.
    •  
      CommentAuthorMary
    • CommentTimeNov 17th 2006
     permalink
    Ostatnio robiłam, pychotka ;) lepsze niż rozrabiane z butelki ;)

    Malibu - chmurka
    Składniki: 0,5 litra wódki, 15 dkg wiórków kokosowych, puszka mleka skondensowanego, puszka mleka skondensowanego niesłodzonego.

    Przygotowanie:
    Wiórki zalać wódką i moczyć przez 12 godz, po tym czasie odcedzić i wycisnąć wiórki. Do wódki dolać obie puszki mleka i wymieszać. Wyborna "babska" wódka.
    Dodam, że nie doczekałam 12 godzin, zrobiłam po 8 i tez super mniam mniam.

    "Pijane" wiórki są wspaniałym dodatkiem do Raffaello, nic się nie marnuje :)

    Drugi przepis jest taki sam, tylko zamiast 0,5l wódki trzeba dać 0,25l spirytusu.
    Malibu z tego przepisu piłam u koleżanki, tylko wiórki moczyć trzeba 3 dni ---> ciekawe dlaczego tak długo???
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 17th 2006
     permalink
    i jak któraś się skusi na sushi ?:wink:
    •  
      CommentAuthorMary
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    ja się skuszę, ale za dużo roboty... ;) przygotujesz dla nas? ;P
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    spaghetti kwiatuszka:wink:
    sos:
    3pomidory
    1papryka
    1cebula
    pomidory obieramy, kroimy paprykę dosyć drobno, cebulę w krążki i wszystko gotujemy, aż zrobi się lekko gęsty sos. Doprawiamy go solą, papryką słodką mieloną(dużo!), odrobiną papryki ostrej, bazylią(nie przesadźcie, bo będzie gorzkie), czosnkiem, cukrem.
    Jeśli ktoś nie ma czasu na robienie sosu, to proponuję sos knorra pomidorowy (z wyżej wymienionych warzyw) oczywiście ważne, aby go doprawić wszystkimi wyżej wymienionymi przyprawami:bigsmile: (najważniejsza jest papryka, bazylia i czosnek)
    Tyle ile osób, tyle kiełbasek zwyczajnych (kroimy w dość drobną kostkę), smażymy, dodajemy gęsty sos i mieszamy(wszystko musi być pikantne). Można jeszcze chwilkę pogotować. Na koniec dodajemy ugotowany (może być lekko twardy)makaron i mieszamy wszystko na patelni. Na talerzu, pod spaghetti kładziemy ser, najlepiej starty - wtedy się on podgrzewa i można go łatwo wymieszać. Ser nadaje łagodny posmak.
    Uwaga! spaghetti jest pyszne dla tych, co lubią pikantne potrawy:wink:
    •  
      CommentAuthorbabyphat
    • CommentTimeNov 18th 2006 zmieniony
     permalink
    Ngl mam nadzieję , że się nie gniewasz, że wstawiłam twoje spaghetti na "mniam mniam".

    Spahgetti a`la ngL

    - Mielone mięsko
    - Zmielony korzeń selera, pietruszki, matchewka, cebula
    - Natka pietruszki
    - Sos pomidorowy Pudliszki, bądź Knorr do spaghetti :P
    - Puszka pomidorów obranych ze skóry, krojonych
    - Oliwa
    - Czosnek posiekany
    - Przyprawy w kostce knorra (czosnek, papryka, pietruszka)
    - Parmezan (polecam President)

    Zesmażamy mięso na oliwie aż będzie mocno zesmażone ale nie spalone (prawie twarde, w sosie rozmięknie), w osobnym garnuszku smażymy na oliwie starte warzywa. Do spieczonego mięcha dodajemy warzywa i posiekane kilka ząbków czosnku. Jak się warzywka z mięchem wymieszają aczosnek upraży - zalewamy pomidorami i dusimy 5-10 minut. Dodajemy sos ze słoika. Dodajemy kostki smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, tabasco - co kto lubi). Ważne jest, żeby sos odpowiednio odparować z wody. Gęsty jest na prawdę pyszny.
    Po nałożeniu na talerz makaronu i sosu - posypujemy Parmezanem.:bigsmile:
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    Ciasteczka krewetkowe:)
    1 zabek czosnku
    3-5 dymek (zmiksować)
    25 dag świeżych surowych krewetek
    5 dag mąki
    łyżka sherry
    to wszystko zmiksować i postawić na jakiś czas do lodówki a potem na gorącą patelnie kuleczki
    palce lizać...


    :bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006 zmieniony
     permalink
    Brokułowa łagodna:(czyli nie ma ostrego smaku, kwaśnego poprostu łagodna, delikatna, taka lightowa)
    1 brokuł
    1/2 kalafiora
    2 marchewki
    makaron kokardki
    to wszystko ugotować
    kukurydza puszka
    papryka świeża czerwona
    fasolka czerwona puszka
    Wszystko wymieszać dodać pieprz kolorowy i sól lekko pokropić sosem winegre lub oliwa z octem owocowym...
    :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    Surówka do obiadu taka szybciutka:
    1/2 kapusty pekińskiej
    1 marchew
    1 jabłko
    1 cebulka
    majonez,sól, pieprz i sok z cytryny
    kapustę i cebule posiekać, marchewkę i jabłko zetrzec na tarce. Wymieszać doprawić solem i pierprzem i sokiem z cytryny.
    i troszeczkę majonezu wymieszać.....i po łapskać domowników łyżeczką bo do obiadu nie doczeka...:bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    sałatka chińska:
    2 opakowania zupki chińskiej z kurczaka (jedna łagodna druga ostra)
    pierś kurczaka
    puszka kukurydzy
    mała puszka fasolki czerwonej
    czerwona papryka
    kapusta pekińska (prawie cała)
    majonez
    sól, pieprz cytrynowy no moze być zwykły albo kolorowy:)

    Pierś kurczaka ugotuj i pokrój w kosteczke można przesmazyć (ja gotuję na parzę).paprykę i kapustę pokroić. Makaron na 2 minuty nie dłużej !!! zalać wrzątkiem i odcedzić, wszystko wymieszać, przyprawić. Majonez wymieszać z przyprawami z zupek i wymieszać wstawć do lodówki. A potem jeść!!!!!!
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    sałatka królewska
    puszka kukurydzy
    puszka ananasów
    2 pory (spażyć )
    4 jajka na twardo
    seler konserwowy
    majonez mały słoik

    wszystko pokroić, wymieszać i troszeczkę, ciupkę !!posolić
    :hungry:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    sałatka meksykańska:
    torebka ryżu
    czerwona papryka
    zielona papryka
    puszka kukurydzy

    SOS: 5 łyżek ketchupu, 1 łyżka octu, 7 łyżek oleju, pieprz, papryka, chili.
    Wszystko wymieszać i gotowe.....a wcześniej pokroić:bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    Sałatka pieczarkowa:
    1 kg pieczarek (ugotować w osolonej wodzie) pokroić drobno
    4 jajka na twardo
    1 puszka groszku
    1/2 pęczka natki pietruszki posiekać
    majonez, sól, pieprz

    Wymieszać, posiekać i JEŚĆ :bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    Sałatka grecka:
    2 papryki
    1 sałata maślana zielona
    2 ogórki
    2 pomidory
    1/2 sera feta
    1 cebula czerwona
    sól, pieprz,
    SOS: 2 łyżki musztardy 3 -4 łyżki oleju zioła prowansalskie(oregano, bazylia, tymianek) wymieszać

    Wszystko pokroić wymieszać z sosem a na koniec kawałeczki kwadratowe sera feta takie małe na wierzch delikatnie powrzucać NIE MIESZAĆ POTEM BO FETA SIE ROZMAŻĘ WIEC MIESZAC PRZED SEREM:bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    sałatka z KUS KUS:
    1 porcja kus kus
    1 papryka
    2 pomidory
    3 ogórki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    pęczek rzodkiewki (zetrzeć na tarce)
    1 cebula
    wszystko posiekać, wymieszać doporawić sosem
    SOS: sok z 1 cytryny, 1 łyżka oliwy, sol i pieprz:bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    Oczekujaca to ja patrze ze moje przepisiki ci podeszly :fingersear: bardzo sie ciesze a skoro sa sprawdzone to dobrze ze dzielisz sie z dziewczynkami :)
    --
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    a tak te 3 to twoje meksykańsk, kus kus i pieczarkowa...jest najlepsza:bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    krolewska tez moja i akurat ona zawsze robi u nas najwieksza furore :hungry: tyle ze to juz trzeba byc amatorem na ten seler konserwowy
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    przepis na roladki przekaski na imprezke dla amatorow czosnku


    10 -12 plastrow szynki konserwowej
    30dag zoltego sera
    4zabki czosnku
    majonez

    ser zetrzec na tarce z drobnymi oczami, dodac przecisniety przez praske czosnek i majonezu tyle zeby sie wszystko zlaczylo, ukladac waleczki serowe na szynce i zawijac w roladki. gwarantuje ze szybko znikna z polmiska, dlatego ja zawsze robie podwojna porcje szczegolnie jak panowie maja ochote popic wodeczke :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    a królewska mam od ciebie a wcześniej od mojem mamuśki....pycha jest a dla ciebie polecam brokułową to specjalnie dla kobiet w ciąży :bigsmile:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    ja na razie to nie mam nastroju na zadne jedzenie o salatkach nie wspomne, pewnie niedlugo bede musiala sie i tak przekonac i zaczac jesc brokulki buraczki i inne bogate w zelazo warzywka a tymczasem uciekam sie zrelaxowac i moze krotce drzemke nawet wziac bo jakas zmeczona jestem

    smacznego
    --
    •  
      CommentAuthorbabyphat
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    mniaaam teraz to mam pichcenia a pichcenia :bigsmile: straszny żarłok jestem:shamed:
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    o jezuniu jakie pyszności ! święta niedługo to wypróbuję
    --
    •  
      CommentAuthormonawmona
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    uwielbiam sałatki :bigsmile:wypróbuje Twoje przepisy oczekująca . Aniu - Twoje roladki też pysznie sie zapowiadają :bigsmile:
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    proszę proszę tyle wspaniałych przepisów, a Amzonka na mnie krzyczała, że "martwy byt" utworzyłam otwierając tą dyskusję ;).
    Oczekująca sałatki superaśnie wyglądają jutro coś z nich na pewno zrobię :)
    Mary czemu tego przepisu nie podałaś wcześniej, przydałby mi się taki „napój” ;) na weekend, no ale nic straconego zrobię na przyszły :)
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 18th 2006
     permalink
    do meksykańskiej osobiście dodaje też czerwoną fasolę z puszki i pokrojonego ogórka konserwowego :wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.