Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthoreldapa
    • CommentTimeFeb 3rd 2012
      Zgłoś moderatorowi permalink
    witam wszystkich
    Opiszę swoją sytuację, może znajdzie się ktoś kto mi doradzi co robić.
    W sierpniu wyjechałam za granicę w celach zarobkowych, nie zdając sobie sprawy że jestem w ciąży, moja pierwsza kontrola u lekarza była w 14 tygodniu ciąży, ponieważ dopiero wtedy zorientowałam się w sytuacji...
    W myśl nowych przepisów (o których dowiedziałam się dopiero teraz) nie przysługuje mi becikowe, czy w sytuacji kiedy nie pracuję ani ja, ani małżonek, mając na utrzymaniu 8 letnie dziecko mogę się starać o 2 becikowe (mimo że nie dostanę pierwszego)ze względu na sytuację finansową rodziny?
  1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Chyba nie powinno być problemu. Przede wszystkim zorientuj się w ośrodku społecznym właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania. Po prostu zależy od urzędników, niestety. U mnie wymagane jest zaświadczenie o choćby jednej wizycie u gina, chocby to i było dwa dni przed porodem. Podejrzewam, że jesli porozmawiałabyś ze swoim lekarzem i wyjaśniła sytuację, to nie robiłby problemów, żeby wystawić zaświadczenie, jakie chcesz. Tylko najpierw musisz dowiedzieć się, jakiego zaświadczenia dokładnie wymaga mops czy gops
    -- Co ma 18 cm długości i każda kobieta uwielbia mieć to w ręku? 100 zł - a co myśleliście?
    •  
      CommentAuthormontenia
    Jesli poszlabys do lekarza prywatnie i miala zaswiadczenie o tym ze bylas od chociaz od 14tc pod opieka lekarska np. zdjecie usg, to powinien Ci wystawic zaswiadczenie. I poprosc,zeby wypisal na zaswiadczeniu wizyte w kazdym trymestrze. Jesli tego nie wpisze nie rozpatrza Ci wniosku o becikowe. Do 31.12.2011 obowiazywaly stare druki, gdzie trzeba bylo miec wpisane,ze odbylo sie sie chociaz jedna wizyte przed 10tc. Od 1.01.2012 obowiazuja inne zasady, trzeba miec wyszczegolnione wizyty w kazdym trymestrze ciazy.
    • CommentAuthoreldapa
    dziękuje za podpowiedzi
    co do wizyty u lekarza to stwierdził ze nie może napisać o kontroli od 10 tyg ponieważ byłam za granicą a w opiece pani poinformowała mnie że bez zaświadczenia nie ma szans na becikowe
    • CommentAuthorsigasiga79
    • CommentTimeMar 15th 2012
    Dziewczyny a mam pytanie, czy teraz każdy dostaje becikowe, czy uzależnione jest to od dochodów, chyba pod koniec roku mieli wprowadzic jakies ogranicznenia, ale nie wiem czy to weszlo w zycie? Jesli macie jakies informacje to dajcie info, proszę.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.