Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormonist
    • CommentTimeFeb 6th 2012
      Zgłoś moderatorowi permalink
    Cześć Dziewczyny,

Mam pytanie, czy są jakieś normy dot.wielkości pęcherzyków? Jestem w 5tyg ciąży, dziś miałam USG i widać maleńki 4mm pęcherzyk.
    W poprzedniej ciąży(którą straciłam w 11tyg.) miał już 9,6mm. Zrobiłam betę-jutro wynik.
    Co o tym myślicie? Czy któraś z Was miała takie maleństwo i szczęśliwie donosiła?
    Szukałam już w necie ale nic konkretnego nie znalazłam, chodzi mi tylko o Wasze doświadczenia.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
    •  
      CommentAuthorsliwson
    Trudno jest powiedzieć, czy wielkość zarodka jest ok nie wiedząc, kiedy wystąpiła owulacja. Wystarczy, że owulacja była później i zarodek może być ciut mniejszy.
    Czy lekarz zobaczył już serduszko?
    Jeśli tak, zupełnie bym się nie martwiła.
    --
    •  
      CommentAuthormonist
    Nie było widać serduszka, powiedział mi, że na tym etapie diagnostyka jest za wczesna i że mam zrobić następne usg za 2tyg.
    Opis jest taki: na usg tv stwierdzono: w jamie macicy pecherzyk ciazowy 4mm jak na trzy tyg.po zapłodnieniu, w jajniku prawym cialko zolte ciazowe, jajnik lewy b/zmian, zatoka douglasa wolna. Tyle....
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    w 5 tygodniu ciąży serduszka jeszcze nie będzie...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    Myślę, że ginekolog by Ci powiedział, gdyby go coś niepokoiło...? Nie martw się na zapas Kochana :) Poczekaj do kolejnej wizyty :) Oszczędzaj się i wypoczywaj :)
    --
    • CommentAuthoratamala
    Ja w 4tyg i 5 dni miałam pęchęrzyk 5mm więc myślę,że spokojnie wszystko w porządku ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    katka_81: w 5 tygodniu ciąży serduszka jeszcze nie będzie...

No tak:)
    Dopiero doczytałam, że mowa o 4mm pęcherzyku a nie 4mm zarodku:)
    Faktycznie na serduszko za wcześnie!
    Pewnie za 2 tyg zobaczysz już maleńkiego człowieczka z bijącym serduszkiem:)
    --
    •  
      CommentAuthorhopelight
    • CommentTimeFeb 6th 2012 zmieniony
    Ja mialam owulke okolo 18,19 tc w 5 tyg i 2 dni ciazy pecherzyk mial 5 mm ( to byl 18 dfl) . POzniej w 7 tyg 3 dni wg USG sam dzidzius mial 12 mm.
    Nie martw sie na zapas. Pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthormonist
    Wiecie co dziewczyny, popłakałam się od Waszych komentarzy:)!!! Ale beksa ze mnie... Ten strach po utracie tamtego niewiniątka jest okropny.
    Jesteście po prostu wspaniałe!! Takie wsparcie daje ogromnie dużo wiary! Rzeczywiście lekarz nic nie mówił że to za mały lub za duży pęcherzyk, tylko że za wcześnie na diagnostykę:-) Powiedział Pani pewnie sama podjęła decyzję o tym USG.
    •  
      CommentAuthorhopelight
    Na tym etapie ciaza bardzo szybko sie rozwija, wiec nie martw sie bo pecherzyk a potem maluch szybko nadrobi :)) U mnie na drugim USG maluch byl mlodszy od OM o 6 dni (ale nie martwilo mnie to za bardzo bo tak jak mowilam mialam pozniej owulacje). Teraz na trzecim USG jest mlodszy tylko o 2 dni niz z OM, a z czego to tez wynika? ze USG to tylko sprzet :) bedzie dobrze.
    --
  1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Dokladnie troszke za wczesnie poszlas i teraz niepotrzebny stres. Mnie gin umowila na USG dopiero w 7 tygodniu. Pozdrawiam i trzymaj sie cieplutko i bez stresowo zeby nie zaszkodzic tym cudownym 4 milimetrom :*
    -- [url=http://www.
    •  
      CommentAuthorPeppermill
    w jamie macicy pecherzyk ciazowy 4mm jak na trzy tyg.po zapłodnieniu,

A ty jesteś w 5 tyg.- czyli mniej więcej 3 po zapłodnieniu, nie? Czyli wszystko się zgadza. Gratulacje i dużo spokoju życzę.
    -- [/url]]
    •  
      CommentAuthormonist
    Postaram się opanować i się nie zamartwiać:-) Dziewczyny czekajcie na mnie z brzuszkami:-) Jak zobaczę tętno to też wklejam suwaczek i będziemy razem przechodzić przez najbliższe m-ce:-) Jesteście bardzo pomocne, w ogóle to nie wiem po co ci lekarze;) :P Trzymam za Wasze brzuszki i za przyszłe brzuszki, które już się nie mogą doczekać lokatora/ów;):bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    Dokładnie - spokój, ciesz się ciążą, bo na pewno jest pęcherzyk, jest w macicy, to wszystko, co można się na tym etapie dowiedzieć. A za 2 tygodnie zobaczysz zarodek z serduszkiem.

Odpoczywaj, relaksuj się i myśl pozytywnie.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeFeb 8th 2012
    Ja za to też jestem w 5 tc i mam pęcherzyk 3 mm. Czy to za mało?
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeFeb 8th 2012
    Nie ma czegoś takiego jak za mało wobec dc. Nie wiedząc kiedy byłą owulacja, nie można tak wyrokować, mogła być nieco wcześniej - wtedy pęcherzyk jest większy, bo ciąża starsza, mogła być później, i zarodek rozwija się odpowiednio później.

Ważne, że jest i jest we właściwym miejscu - to już sporo dobrych wieści. A teraz trzeba niestety uzbroić się w cierpliwość, cieszyć się ciążą (bo i tak masz z czego się cieszyć :) ), i zobaczyć sprawę na kolejnej wizycie - po 2 tygodniach będzie na pewno wszystko, co trzeba.
    -- serce przestało bić.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.