witam :) mam nadzieje ze ten temat spodoba sie wam i waszym pociecha :) oraz ze bedzie dobrym zrodlem ;) dla wszysttkich mam i to nie tylko tych oczekujaczych na swoje pociechy wiec prosze poruszyc wszystkie szere komorki i przypomniec sobie jak zabawialy was wasze mamy babcie ciocie a moze jestescie juz mamami i macie swoje sprawdzone rymonaki wiec prosze wpisywac ... czekam na odzew oczywiscie zaczne pierwsza :
Policzymy, co sie ma: mam dwie ręce, łokcie dwa, dwa kolanka, nogi dwie - wszystko pięknie zgadza się. Dwoje uszu, oczka dwa, no i buzię też się ma. A ponieważ buzia je, chciałbym buzie też mieć dwie
w górze tyle gwiazd w dole tyle miast gwiazdy mista daja znac ze dzieci musza spac ach spij kochanie jesli gwiazdke z nieba chcesz dostaniesz wszystkie dzieci nawet zle pograzone sa we snie a ty jedna tylko nie ach spij bo wlasnie ksiezyc ziewa i za chwile zasnie a gdy rano wstanie świt ksiezycowi bedzie wstyd ze on zasnal a nie ty i refren aaa aaa byly sobie kotki dwa aaa aaa szarobure szarobure obydwa
Juz gwaizadki lsnia i dzieci śpia sen zmorzyl twa laleczke wiec oczki zmróż i głowke zlóż opowiem ci bajeczke byl sobie paz byl sobie król i byla tez krolewna zyli wsród roż nie znali burz rzecz najzupelniej pewna kochal ja paz kochal ja krol królewska te dziewoje i ona tez kochala ich kochali sie we troje lecz straszna rzecz okrotna smierc w udziale im przypadla ktorla zjadł pies pazia zjadl kot krolwene myszka zjadla lecz żeby ci nie bylo zal dzicino ma kochana z cukry byl krol z piernika paz krolewna z marcepana
sroczka kaszke wazyła i ogonek spazyła temu dała na miseczke temu dała na lyzeczke temu dala do garneczka temu dała do kubeczka a temu nic nie dala tylko łebek ukreciła ukrecila i frrrr poleciała
Tu Sroczka kaszkę warzyła I ogonek sparzyła: Temu dała - bo malutki, Temu dała - bo znał nutki, Temu - by nie umarł z głodu, Temu - całkiem bez powodu, A temu nic nie dała, frrr - odleciała I tu się schowała (np. dziecku pod pachę)
w pokoiku na stoliku stalo mleczko i jajeczko przyszedl kotek wypil mleczko a ogonkiem stlukl jajeczko przyszla mama kotka zbila a skorupki wyrzucila przyszedl tata kotka schowal a mamusia pocalowal
Do połaskotania: Idzie jeż, mały jeż może ciebie pokłuć też
Pełznie wąż, śliski wąż - i łaskocze ciebie wciąż Idzie słoń, ciężki słoń i nadepnie ci na dłoń (lekko makabryczne, zamiast słonia może być koń i dłoń)
Idą kurki, małe kurki i wbijają tu pazurki...
Płynęła sobie rzeczka (palcem rysujemy na plecach krętą rzeczkę) świeciły dwa słoneczka (rysujemy dwa kółka) idą konie (wszystkimi palcami delikatnie uderzamy) przeszły słonie (uderzamy dwiema pięściami - delikatnie!!!!) spadł deszczyk (tak jak przy koniach - może być z góry na dół) przeszedł panią/pana dreszczyk? (łaskoczemy dziecko w boczki)
Ten misiu się mył Ten misiu pod wodą się skrył Ten misiu pobiegł na lody Ten misiu krzyczy "Dajcie mi wody!!" Z hukiem słoik miodu spadł Bo bez niego smacznie jadł
Warzyła sroczka kaszkę, warzyła Temu dała w talerzyku Temu dała w miseczce Temu dała w kubeczku Temu dała w wiadereczku A temu małemu, najmniejszemu nic nie dałatylko frrr r r r....poleciała!
Ten najgrubszy to dziadziunio A obok babunia Ten w środku to tatunio A przy nim mamunia A tu jest dzicina mała A to moja rączka cała
Lata mucha koło ucha Lata bąk koło rąk Lecą ważki koło paszki Lata pszczoła koło czoła Lata mucha koło brzucha Lecą muszki koło nóżki Biegną mrówki koło główki Pełznie gąsieniczka dokoła policzka
Hopsa hopsa fiku miku! Pięć króliczków jest w koszyku Hopsa hopsa fiku mik Jeden króliczek znikł! Hopsa............ Cztery króliczki...itd
Ta mała kózka tańczyła poleczkę Ta mała kózka zjadła bułeczkę Ta mała kózka nosiła korale Ta mała kózka zjadła dwa rogale A ta mała najmniejsza została i mamusia ją Kasia nazwała
Jedzie pociąg fu fu fu! Trąbi trąbka tru tru tru! A bębenek bum bum bum! Na to żabka kum kum kum! Konik człapie człap człap człap! Woda z kranu kap kap kap! Mucha bzyczy bzy bzy bzy! A wąż syczy sy sy sy! Baran beczy be be be! A owieczki me me me!
Prawa łapka, lewa łapka ( podnosi odpowiednią rączkę) ja jestem niedźwiadek ( obejmuje rączkami brzuszek) prawa nóżka, lewa nóżka ( podnosi odpowiednia nóżkę albo rączką dotyka) a to jest mój zadek ( łapie rączkami pupcię) Lubię miodek , kocham miodek ( obejmuje brzuszek) podbieram go pszczółką ( ruch rączkami jakby coś się podbierało) prawą łapka, lewą łapką albo ciągnę rurką. ( rączkami rurkę)
MASAŻ Słoneczko świeci dla dobrych dzieci. Wyszedł rolnik w pole przy swojej stodole. Pole zaorał, zabronował i do szopy się schował. Przy szopie płynie rzeczka jak błyszcząca wstążeczka. Na rzeczce wybudowano mostek z drobniutkich kostek. Po moście przeszły słonie, galopowały konie. Przeszła pani na szpileczkach A za nią piesek gryzaczek, co nakosteczki miał wielki smaczek. Zaczął padać drobny deszczyk. Czy przeszedł Cię dreszczyk? (łaskotanie)
przez tropiki przez pustynie toczyl zajac wielka dynie toczyl toczyl dynie w dol pekla dynia mu na pol ;) pestki z niej sie wysypaly wiec je zbieral przez dzien caly : raz , dwa , trzy ... ile pestek zbierzesz ty ??
idzie idzie stonoga :) a tu ...noga idzie idzie malec , a tu.. .palec idzie idzie kon , a tu ... dlon idzie idzie krowa , a tu ... glowa a na koncu leci leci kos , a tu ...nos
W poziomkowym pieknym kraju, najweselsze swierszcze graja. tu sie srebrem zuki mienia, w srod paproci skryte w cieniu, W srod paproci w srod poziomek, poziomkowy stoi domek. Dach rozowy na nim i mech, i rozowe szybki w okieneczka trzech. Gdy zabladzi w lesie zabka albo zuk, to w rozowa szybke zapuka puk puk. Z domku wyjdzie krasnal. zaswieci latrnie i trawe rogarnie, i pokaze droge zukowi i zabce, pozimkowy krasnal ,w poziomkowej czapce.
Kto misiowi urwal ucho? No kto pytam? Cicho glucho,nikt sie jakos nieprzyznaje. Moze jechal mis tramwajem, moze upadl biegnac z gorki, moze go dziobaly korki, moze azor go tarmosil, urwal ucho nie przeprosil. Igla nitka raczek pere,naprawimy szkode zaraz, o juz stercza uszka oba,teraz nam sie mis podob podoba.
jestem sobie przedszkolaczek : nie grymasze i nie placze :) na bebenku sobie gram :ram tam tam , ram tam tam kto jest beksa i mazgajem :ten sie do nas nie nadaje !? niechaj w domu siedzi sam : ram tam tam , ram tam tam mamy tu zabawek wiele -to sa nasi przyjaciele tu kolegow duzo mam : ram tam tam ram tam tam
PIAL KOGUCIK " kukuryku " wstawaj rano , moj chlopczyku a chlopczyk sie ze snu budzi patrzy ..duzo chodzi juz ludzi : wiec sie szybko zrywa z lozka. by nie uszedl za leniuszka i rzekl : " za twe KUKURYKU " DZIEKUJE CI koguciku ;)
puk puk stuka ptaszek do okienka, niech otworzy panienka jest teraz straszna zima nigdzie i ziarenka nie ma... i ptaszynie otworzyli ogrzali i nakarmili a ptaszyna wdzieczna za to SPIEWALA IM CALE LATO
Idzie pani tup tup tup dziadek z laską stuk stuk stuk skacze dziecko hop hop hop żaba robi dłuuugi skok! Wieje wietrzyk fiu fiu fiu kropi deszczyk puk puk puk deszcz ze śniegiem chlup chlup chlup a grad w szyby łup łup łup! Świeci słonko, wieje wietrzyk pada deszczyk... czujesz dreszczyk?
Co mówi bocian, gdy żabkę zjeść chce? Kle, kle, kle. Co mówi żaba, gdy bocianów tłum? Kum, kum, kum. Co mówi kaczka, gdy jest bardzo zła? Kwa, kwa, kwa. Co mówi kotek, gdy mleczka by chciał? Miał, miał miał.
Co mówi kura, gdy znosi jajko? Ko, ko, ko. Co mówi kogut, gdy budzi w kurniku? Ku, ku, ryku. Co mówi koza, gdy jeść jej się chce? Mee, mee, mee. Co mówi krowa, gdy braknie jej tchu? Mu, mu, mu.
Co mówi wrona, gdy wstaje co dnia? Kra, kra, kra. Co mówi piesek, gdy kość zjeść by chciał? Hau, hau, hau. Co mówi baran, gdy spać mu się chce? Bee, bee, bee. Co mówi ryba, gdy powiedzieć chce? Nic. Przecież ryby nie mają głosu!"
Stuk, stuk, stuk... Kto tam? Kciuk. A kuku kochany kciuku. Wstawaj drugi paluszku, wstawaj, wstawaj leniuszku. Stuk, stuk, stuk... Kto tam? Kciuk. A kuku kochany kciuku. Wstawaj paluszku największy zaraz słońce dzień upiększy. Stuk, stuk, stuk... Kto tam? Kciuk. A kuku kochany kciuku. Wstawaj paluszku serdeczny patrz, już widać blask słoneczny Stuk, stuk, stuk... Kto tam? Kciuk. A kuku kochany kciuku. Wstawaj paluszku mały, już na świecie dzień biały. Ja jestem mały paluszek i najdłużej spać muszę... Wstawaj mały paluszku, już dosyć leżenia w łózku. (wszystkimi po kolei paluszkami dotykamy kciuka recytując jednocześnie poszczególne fragmenciki)
dziewczyny no wpisujcie ... przeciez wam sie to tez moze przydac :)
Do łaskotania: Idzie kominarz po drabinie, fiku-miku! i już w kominie!
----
Przyszła myszka do braciszka, tu zajrzała, tam wskoczyłą, a na koniec tu się skryła
----
Płynie, wije się rzeczka Jak błyszcząca wstążeczka. Tu się srebrzy, tam ginie, A tam znowu wypłynie.
---
Drzewom we włosy dmucha wiatr, A deszczyk kropi: kap, kap, kap. Krople kapią równiuteńko, Szepczą cicho: „mój maleńki, Śpij już, śpij, śpij, już śpij, już śpij...” Leci listek, leci przez świat Gdzieś tam na ziemię cicho spadł. Leci drugi, leci trzeci, Biegną zbierać listki dzieci. No, a potem wszystkie liście Układają w piękne kiście.