Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    no właśnie ten miesiąc nie mierzyłam a zawsze spadała mi dzien przed okresem lub w trakcie

spowrotem zaczynałam mierzyc w 7 dzien @ czyli gdy mam taka ciulowa wydzieline.... i zawsze była juz 36.5 lub 36.6 i tak przez 5mieisecy a teraz w sumie 3 dzień ale rano zmierzyłam i było 37... :) wiec bede obserwowac dalej...:D
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeOct 5th 2011
      Zgłoś moderatorowi permalink
    Emilcia wiesz mozesz być w ciąży, może to być plamienie tylko a może i @
    Organizm kobiety to nie zaprogramowany komputer i zawsze nie znaczy że to zawsze musi być :) Są wyjątki, bywa tek ze @ sie nie czuje wręcz a przychodzi i taka że kobieta nie wie jak się nazywa z bólu i zalewania - wszystko jest ok no ale dla niej nie bo zawsze było inaczej :)
    Zamotałam ale chyba wiesz o co mi chodzi :)
    Jeśli bardzo się niepokoisz zrób test jeśli jest ciaża to ja powinien pokazać a jeśli nie to ciesz sie ze @ była łagodna i dobrze się czułaś
    ____
    Anka tak ważne by temp 3ciego dnia była o 0,2 wyższa od najwyższej z niższych - jeśli jej nie ma to okres płodności przesuwa się do 4rtego dnia wyższej
    ____
    Ja chyba jestem zmęczona bo powoli nie rozumiem słów jakie napisałam :) Mam nadzieję ze jakoś mnie zrozumiecie haha
    --
  2.   Zgłoś moderatorowi permalink
    :D:D zrozumiałam wszystko i napisałas dokładnie to co myśle ale wiesz musiałam gdzies sie wygadac bo z moim kochanym to nie bardzo wiem ze by juz chodził z głową w chmurach a potem by mógł sie zawieśc .... :D
    • CommentAuthoranka0176
    • CommentTimeOct 6th 2011
    Ja również zrozumiałam heh;)
    •  
      CommentAuthorSocha20
    • CommentTimeOct 7th 2011
    Dziewczyny pomogła by mi któraś doświadczona osoba w interpretacji mojego wykresu? Będę bardzo wdzięczna :wink:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 7th 2011
      1 Oooo Zgłoś moderatorowi permalink
    Może Ekspert?
    -- Kulturowe aspekty antykoncepcji konferencja na Dolnym Śląsku
  3.   Zgłoś moderatorowi permalink
    witam.Proszę o pomoc w interpretacji wykresu to jest w sumie pierwszy gdzie przyłożyłam się do mierzenia tempki. Od dwóch miesięcy biorę Castagnus i Bromergon bo gin stwierdziła że mam podwyższoną prolaktynę aż 8x co może być powodem tego że nie mogę zaciążyć. Ostatni cykl wydawał mi się ok ale ten teraz to już wogóle nie rozumiem o co w nim chodzi. Do tego dochodzi fakt że w 25dc odrazu po serduchu w nocy pojawiła się czysta krew (nawet sporo) potem przez cały dzień tylko śluz typu kawa z mlekiem, po południu po serduchu powtórka z rozrywki czyli krew (też nie mała ilość). Od tamtej pory cały czas sluź jak kawa z mlekiem. Ze względu na tak wysoką tempkę robiłam dziś testa czułość 25 ml i negatyw. Wydaje mi się że w 30dc (jeśli by była ciąża) to test by wyszedł pozytywnie. Czy możecie mi pomóc w inerpretacji mojego wykresu?? Z góry dziękuje za pomoc :shamed:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 9th 2011
    Najlepiej będzie, jeśli spytasz eksperta. Jego opinia jest najbardziej wiarygodna.
    •  
      CommentAuthor_sushi_
    • CommentTimeOct 10th 2011 zmieniony
    Sorry, że znów nie na temat, ale znów chcę się odnieść do swojego długaśnego cyklu i zaplanowanych w związku z tym badań.
    Wróciłam od ginekologa (poszłam do przychodni, bo zależało mi na skierowaniu na badania).
    Ja pie***, nigdy w życiu nie spotkałam się z takim podejściem do pacjentki!!
    Na moje wykresy nawet nie chciała spojrzeć, „na oko” powiedziała, ze mam PCOS i JESTEM OTYŁA(!!!) i że miesiączek nie będę miała (ale wg niej „lepsze to, niż długie krwawienia” ), w ciążę zaszłam cudem i już mam na taki cud nie liczyć.
    Temperatury nie mam co mierzyć, bo mi ona nic nie daje- najlepiej, jakbym brała pigułki i wtedy będę miała regularne cykle („regularne” wg niej to tylko te, które trwają 28 dni)
    Gdy chciałam ją jeszcze o coś zapytać, to mi powiedziała, że na NFZ to ona nie ma czasu odpowiadać mi na moje pytania….
    Dała skierowanie na badanie prolaktyny i testosteronu (tylko to udało mi się wyciągnąć), twierdząc, że prolaktynę mogę sobie robić, kiedy mi się żywnie podoba (nieważne, w którym dniu), bo to ma znaczenie tylko wtedy, gdy kobieta chce zajść w ciążę!!!
    No po prostu nie wiedziałam, czy zaśmiać jej się w twarz, czy po prostu grzecznie pożegnać się i wyjść…
    Jedyne co, to na USG wyszło, ze moje endometrium ma 4mm.
    **
    Na czwartek umówiłam się z moim ginem…
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 10th 2011
    "świetna" lekarka, nie ma co :shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:

ale z prolaktyną miała rację - bo tą się bada w dowolnym dniu cyklu...
    --
    •  
      CommentAuthor_sushi_
    TEORKA: ale z prolaktyną miała rację - bo tą się bada w dowolnym dniu cyklu...

"Badanie prolaktyny należy wykonywać po krwawieniu miesiączkowym, ale przed owulacją ponieważ zarówno menstruacja jak i owulacja mogą podwyższać wynik" - to z naszej bazy wiedzy.
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    Na Prolaktynę to są różne szkoły, zgodnie z Napro prolaktynę musiałam badać w 3-5 d.c. czyli właśnie podczas @.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    no to nie wiem bo ja raz badałam przed owulacją raz po, potem znowu przed i wynik zawsze wychodził w okolicach 27 - 35 więc dość zbliżony....
    --
    •  
      CommentAuthor_sushi_
    Tak czy inaczej prolaktyna to tylko kropla w morzu tego, co mi zafundował ten babsztyl.
    Żałuję, że nie wyszłam, jak tylko ją zobaczyłam (już w progu rozpoznałam w niej jedna z lekarek w poradni diabetologicznej z czasów ciąży- tam tez miała strasznie niepochlebne opinie pacjentek)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    trzeba było iść prywatnie :tongue:
    ja właśnie dlatego nigdy na NFZ nie chodzę bo tam ciężko znaleźć "normalnego" lekarza
    niestety ale taka prawda...

a wracając do wizyty - 4 mm endometrium raczej chyba nie swiadczy o nadchodzącej prędko owulacji....
    --
    •  
      CommentAuthor_sushi_
    TEO,ale ja idę do swojego gina. Też nigdy nie chodzę na NFZ. Poszłam do niej, bo zależało mi na skierowaniu na badania,od prywatnego nie dostanę na bezpłatne. Chciałam iść już z czymś do swojego.
    Ale teraz to i tak zrobię sobie płatne, a już na czwartek umówiłam się na wizytę do swojego gina.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    aaaaaaaaaaaa no to chyba, że tak :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    Aż się odechciewa od takiego traktowania. ;-(
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    Amazonka: Aż się odechciewa od takiego traktowania. ;-(

niestety takie traktowanie jest typowe dla 90 % lekarzy przyjmujących na NFZ...
    co się będą wysilać za darmo ? :confused:
    to straszne ale niestety tak jest.....
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
    Dziewczyny, zglupialam. Szyjka wysoko i mokry sluz. Zrobilam test owulacyjny i wyszedl na plus??!! Mimo niezachowania reguly niepicia przed tym i pozniej niz zwykle. Czy to mozliwe, ze mi sie tak poprzesuwalo i dopiero bedzie skok???
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    W gruncie rzeczy chodzę na NFZ i już przestałam wciskać wykresy. Z jednej strony nie mogę się na nie skarżyć, a z drugiej znudziło mi się wysłuchiwanie litanii o nieistotności samoobserwacji w diagnostyce, wrrr... ;-(
    Przynajmniej dostaję odpowiedź na pytanie o grubość endometrium.
    •  
      CommentAuthor_sushi_
    Ona na mój wykres patrzyła jak na jakieś UFO:devil: prawie jej tapeta z twarzy spadła:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    Za wysoko postawiłaś poprzeczkę.
    Próbowała w ogóle coś z niego wyczytać czy ani spojrzała?
    •  
      CommentAuthor_sushi_
    Spojrzała tylko po to, żebym jej nim nie męczyła. Ani słowa komentarza.
    Przecież już na dzień dobry, nie odpaliwszy aparatu do USG, rzuciła stwierdzenie "Pani na 100% ma PCOS, widać to gołym okiem,tutaj najlepsza będzie antykoncepcja":cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    tzn ja Wam powiem, że akurat jeśli chodzi o wykresy to chyba tu nie ma reguły i podziału na ginekologa z NFZ czy prywatnego...
    z tego co dziewczyny piszą, to rzadko się trafia ginekolog [prywatny], który podchodzi do wykresów ze zrozumieniem i bez zdziwienia i wielkich oczu....

mój, do którego chodzę kiedyś mi powiedział, że nie neguje samoobserwacji broń Boże..
    ale też nie jest jakimś mega zwolennikiem bo dla niego lepszym sposobem jest monitoring USG
    natomiast jak zaszłam w ciążę to na I wizytę zabrałam wykres i dokładnie sprawdził kiedy miałam owulację i tym sposobem uspokoił mnie że nic nie widać jeszcze w macicy....
    podobnie w krakowskiej prywatnej klinice leczenia niepłodności - zabrałam wykresy i byłam pewna , ze doktor nawet nie spojrzy...
    a on bardzo dokładnie obejrzał, przeanalizował i nawet pochwalił :smile:

natomiast jest wielu lekarzy, którzy potrafią się roześmiać nawet i nawet nie spojrzą...
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    Agael współczuję lekarki :( masakra a co do prolaktyny to ja zawsze miałam badać 7-8 dni po owulacji i to nawet lekarze z kliniki leczenia niepłodności kazali tak robić
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    To że monitoring jest bardziej precyzyjny jest oczywiste. ;-) To nie jest kwestia jakiegoś przekonania. Samoobserwacja jest bezpłatna, niekłopotliwa i do zrobienia w domu, a monitoring?
    W luksusowej klinice wielka pani dr też zrobiła wielkie oczy i stwierdziła, że mam 2 dni niepłodne w swoich nieregularnych cyklach, jeśli chcę stosować ten kalendarzyk. Zdziwiła ją liczba informacji zawartych na wykresie... Na liczbę serc > 2 nie zwróciła uwagi.
    Reakcja innych ginów na wykresy
    •  
      CommentAuthor_sushi_
    TEORKA: tzn ja Wam powiem, że akurat jeśli chodzi o wykresy to chyba tu nie ma reguły i podziału na ginekologa z NFZ czy prywatnego...

TEO, no jasne, że nie ma, tego chyba nikt nie napisał:smile:
    Akurat tak się trafiło, że ta właśnie była z NFZ i nie miała o tym chyba zielonego pojęcia.

abortaW mój prywatny gin też po owulacji kazał robić
    --
    A tak OT... rozwalił mnie sposób pytania tego babsztyla o poród: "Dołem Pani rodziła?":confused::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    agael77: TEO, no jasne, że nie ma, tego chyba nikt nie napisał:smile:

ale ja nie napisałam, że ktoś napisał :smile:
    tak tylko luźną uwagę wtrąciłam :smile:

Amazonka: To że monitoring jest bardziej precyzyjny jest oczywiste. ;-) To nie jest kwestia jakiegoś przekonania. Samoobserwacja jest bezpłatna, niekłopotliwa i do zrobienia w domu, a monitoring?

no za monitoring trzeba płacić :wink:
    ale ja mimo obserwacji też jednak wolałam iść 2, 3 razy na USG i mieć na 99,9 % pewność, że doszło do owulacji
    bo jednak zdarza się skok mimo, że owulacji nie było....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    agael77: A tak OT... rozwalił mnie sposób pytania tego babsztyla o poród: "Dołem Pani rodziła?":confused::shocked:

trzeba było powiedzieć - nie, górą
    otworem gębowym mi dziecię wyszło :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    A) Płacić,
    B) Chodzić X razy na wizyty, przeznaczać na to czas, rezygnować z innych planów,
    C) Konieczny jest sprzęt gin, nie do zrobienia w domu.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    Amazonka: A) Płacić,
    B) Chodzić X razy na wizyty, przeznaczać na to czas, rezygnować z innych planów,
    C) Konieczny jest sprzęt gin, nie do zrobienia w domu.

no dokładnie :smile:
    ale ja osobiście i tak to robiłam [obok obserwacji]
    pewnie ze względu na moją kategorię
    gdybym odkładała to na pewno nie było by mi to potrzebne do spokoju psychicznego :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    Amazonka a ja uważam że u osób z regularnymi cyklami i bez problemów hormonalnych można bazować tylko na wykresach, ale powiem na sobie i na moich znajomych z problemami ja i kilka koleżanek mamy piękne wykresy dwufazowe, ze skokiem owulacyjnym etc a na monitoringu na 100 % owulacji nie było więc u osób które mają problemy hormonalne, nieregularne cykle wykres może być pomocniczy, ale gwarancja wystąpienia owulacji to tylko minitoring
  4.   Zgłoś moderatorowi permalink
    agael77: A tak OT... rozwalił mnie sposób pytania tego babsztyla o poród: "Dołem Pani rodziła?"

Haha, ja bym powiedziała, że bokiem... Co to za baba? :shocked:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    Monitoring jest metodą diagnostyczną, dla tych, którzy tego potrzebują, nie dla każdego, bo po co? Samoobserwacja jest dla każdego.
    Samoobserwatorki dobrze wiedzą, że LUF może się zdarzyć. A jeśli jeszcze nie wiedzą, to ekspert może pomóc.
    Na 28dni są wykresy z brakiem owulacji wg gin, źle trafionymi USG i... zielone. Zatem rozpoznanie braku owulacji było błędne.
    •  
      CommentAuthorłóśćń
    • CommentTimeOct 11th 2011
    Kobiety jestem pod wrażeniem waszej wiedzy ... Kurcze jaka ja jestem zielona i do tego starsza od Was :shamed::confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 11th 2011
    Niekoniecznie starsza.
  5.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Dziewczyny czy mogę prosić o pomoc w interpretacji mojego wykresu? Czy jest na nim poprawna analiza?
    •  
      CommentAuthor_sushi_
    • CommentTimeOct 11th 2011 zmieniony
    Przy interpretacji korzystasz z własnej metody, więc obawiam się, że nikt Ci nie pomoże.
    Gdybyś wybrała jakąś metodę, byłoby łatwiej pomóc- można by się do czegoś odnieść.
    --
  6.   Zgłoś moderatorowi permalink
    To mój pierwszy cykl z obserwacją i mierzeniem temp i tak naprawdę nie wiem wg jakiej metody mam go interpretować.
    Analizę robiłam korzystając z tych opisów z "jak interpretować cykl" na 28dni.
    A czy można chociaż stwierdzić czy jest to cykl bezowulacyjny?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 12th 2011
    Wybierz tę, której masz lub możesz kupić podręcznik i której masz dostęp do nauczyciela, np. na 28dni.
    •  
      CommentAuthorCobraczek
    • CommentTimeOct 13th 2011
    Dziewczyny pomozecie mi w analizie tego cyklu...?Jakis sie cholernie dlugi zrobil...:neutral:
    --
    • CommentAuthorkrzyzak
    hej :) mam pytanko, ponieważ pierwszy raz prowadzę takie obserwacje to czy mój wykres jeśli chodzi o tempke to on jest normalny czy raczej coś z nim nie tak? Patrząc na inne wykresy dziewczyn to coś mi tu nie gra chyba za dobrze?
    P.S. Może ktoś zerknąć na ten wykres?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    Łatwiej Ci będzie zrozumieć wykres i prowadzić analizę jak wybierzesz jakąś konkretną metodę
    • CommentAuthorkrzyzak
    a którą radzisz?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    poczytaj o nich i wybierz taką która Ci najbardziej odpowiada :)
  7.   Zgłoś moderatorowi permalink
    dziewuszki kochane:) proszę spójrzcie na mój aktualny wykres czy to normalne ze w połowie cyklu mam nisko szyjkę??? jest twarda i zamknieta??? w sumie owulacja powinna byc na dniach bo juz dzis i wczoraj pobolewały mnie jajniki jeszcze nie ma większego skoku temp. ale jakos tak dziwnie bo podobno powinna byc wysoko??? czy może sie mylę... niech mi któraś z was powie prosze jak to powinno byc z góry dziekuje :*:*:*
    •  
      CommentAuthorDidolinka
    • CommentTimeOct 17th 2011
    Dziewczyny, zapraszam na mój wykres i proszę o uwagi i pomoc w interpretacji, bo to mój "pierwszy raz" i jestem jeszcze zielona w kwestiach npr :)
    --
    • CommentAuthoracia20
    • CommentTimeOct 18th 2011
    co myślicie o tym wykresie: http://ctlife.eu/bmp/92f3df8f-17ef-407e-bcc6-f24a151e1bee_zi.jpg
    --
    • CommentAuthorOktawia85
    • CommentTimeOct 19th 2011
    Witam serdecznie! Czy mógł by ktoś spojrzeć na mój wykres i pomóc mi w interpretacji? Z góry dziękuje :wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.