Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeJan 18th 2017
     permalink
    Daga, to pewnie opłatek cukrowy ;) daj go na masę maślana, bo śmietana Ci go rozpuści ;) polubisz tego typu opłatki, lepiej sie z nimi pracuje
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 18th 2017
     permalink
    Tak to cukrowy,juz doczytalam na stronie co zamawialam bo nawet uwagi na to nie zwrocilam
    A trzeba klasc go szybciej niz ten ryżowy?albo później?
    Mam stresa i to duzego ze cos nie wyjdzie😞
    Pierwszy raz tak sie denerwuje majac robic tort ehhh
    --
  1.  permalink
    Dzień wcześniej na masę maslana. Super kolor się zrobi o wiele ładniejszy niż zwykły oplatek
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 19th 2017 zmieniony
     permalink
    Bede kłaść na mase cukrową

    Treść doklejona: 23.01.17 17:58
    Dziewczyny torcik wyszedl superowy😊
    Drugi raz wyszedl mi perfekcyjny😊
    I ten oplatek z masy jest rewelacyjny,juz nigdy nie zamowie tego ryzowego hehe

    http://28dni.pl/pictures/2658043.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeJan 26th 2017
     permalink
    Dziewczyny!!! Z racji tego, ze corka niedlugo ma 3 urodziny postanowilam upiec sama tort. Ceny za zamowienie tortu sa tak okropnie drogie, ze upieczenie samodzielnie wyjdzie mnie 4krotnie taniej! Mam jednak pare podstawowych pytan;) na 14osob tort o srednicy 24cm wystarczy? Z ilu jajek taki biszkopt zrobic? Chcialabym zamowic taki oplatek z Peppa Pig na tort ale nie mam pojecia jak tego szukac na angielskim ebayu?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 26th 2017
     permalink
    Poziomka u mnie taki tort.o tej srednicy starczy na 11 osob i jeszcze zostaje spory kawalek na ok5 osob jeszcze spokojnie by starczyło😊
    Zalezy jaki chcecie sz wysoki, jesli taki z 3 blatow to z 6jaj starczy, jesli wiekszy to z 8 wyjda 4 blaty, im wiekszy tym dodajesz 2 jajka
    Bo srednio jeden blat wychodzi z 2 jaj
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeJan 26th 2017
     permalink
    Ja zawsze robie z tego przepisu
    http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
    Nie umiem linku wkleic;(
    i jak chce zeby byl wyzszy to tylko 2jajka wiecej dodac? Reszte skladnikow zostawic bez zmian?

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 26.01.17 14:48</span>
    Wszystkie oplatki jakie znalazlam maja 7,5" a ja potrzebuje 9,5" ;(

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 26.01.17 14:51</span>
    Czy moze byc mniejszy a wokol zrobie jakies ozdoby?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeJan 26th 2017
     permalink
    Zwiększając ilość jaj proporcjonalnie zwiększasz też resztę składników.
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeJan 26th 2017
     permalink
    A moge zamowic oplatek 7,5" na biszkopt o wielkosci 9,5"?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeJan 26th 2017
     permalink
    Dokładniej jak dodasz 2 jaja to wtedy dokladasz maki ok50g
    Ja zawsze tez mam mniejszy oplatek i dekoruje go do okola
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeJan 26th 2017
     permalink
    Dzieki wielkie!:bigsmile:

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 27.01.17 16:05</span>
    Jeszcze mam pytanko:)
    jesli robie tort z masa smietanowa z mascarpone, a druga z mascarpone i nutelli. Na gore bedzie oplatek z masy cukrowej to czym moge oblozyc/obsypac tort na bokach?
    Kakao? Herbatnikami?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeJan 27th 2017
     permalink
    Ja ostatnio robiłam tort na 14 osób na blaszce o średnicy 18 cm i pani mi pózniej powiedziała ze wykroiła 19 porcji... Ale tez był wysoki, miał 12 cm h ;)

    A do obsypania boków to wolna amerykanka juz ;) kakao, herbatniki, płatki migdałów, kokos, posiekane orzechy, posypka cukrowa (taki maczek)
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Dziewczyny, czy ten oplatek cukrowy moge polozyc na masa smietanowa z mascarpone? Boje sie, ze cos nie wyjdzie:/ i kiedy go polozyc?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Poziomka, ja rano położyłam - po kilku godzinach wyglądał super, bo na początku się marszczy, ale nie rozprostowujesz go, nie ruszasz i czekasz aż samo się ułoży. Po kilku godzinach nabrał kolorów. Następnego dnia nadal fajnie wyglądał.
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Dzieki wielkie. Gdzies czytalam, ze masa smietanowa moze go rozpuscic i spanikowalam;/

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.02.17 16:41</span>
    A przyzdabiajac boki takimi rurkami to je moge nalozyc juz dzis? Czy lepiej jutro "przykleic"?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Hmm, ja też kładłam na masę mascarpone+ śmietanę.
    Rurki to chyba bym na następny dzień odłożyła...
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Ale boki smietana dzis pokryc?
    Czy tylko przelozyc masa, a gore i boki zrobic jutro?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Ja Ci mogę powiedzieć jak ja robię - biszkopty dzień, dwa dni wcześniej, a rano w dniu uroczystości przekładam, nasączam i dekoruję :)
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 4th 2017 zmieniony
     permalink
    Dzieki;)
    ja biszkopty pieklam rano, myslalam zeby wieczorem zrobic, a jutro rano tylko ten oplatek polozyc, bo impreza na 14sta ale tak sie zastanawialam jak z tymi rurkami hehe
    zrobie jutro o 6rano jak wstane.
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Ja nigdy nie robiłam wcześniej masy, dlatego nie powiem Ci, czy to się da czy nie :( Chociaż jak czasem zostanie tort na drugi dzień to nadal wygląda bardzo ok. Może coś dziewczyny podpowiedzą... A z czym masz opłatek?
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Z Peppa Pig :D
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    To my też mieliśmy z Peppą :D
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Peppa kroluje:bigsmile:
    a ten oplatek to po nalozeniu posmarowac jakas woda czy cos? Czy nalozyc i zostawic?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Ja tylko nałożyłam i czekałam :D
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Ja właśnie położyłam Krainę lodu na torcik na jutro ☺
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Fragile, to i ja naloze i bede czekac;)
    Kraina lodu z oplatka cukrowego? A na jaka mase tortowa?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    Nie. To zwykły opłatek. Sprzedający kazał na noc położyć. A cukrowy kładzie się godzinę przed podaniem, może być na masie śmietanowej- tak tłumaczył.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeFeb 4th 2017
     permalink
    U nas dziś na urodziny męża tort szwardzwaldzki (czy jak tam to się pisze). To jego ulubiony. A masa tylko smietaka i mascarpone. Konfiguracja wiśniowa mojej produkcji a do nasadzenia sok truskawkowy (nie miałam już wisniowego). Prosty i szybki tort a na prawdę pyszny.
    -- ,
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeFeb 4th 2017 zmieniony
     permalink
    Poziomko ile Ci zaspiewali za tort?
    Ja w grudniu zamawiałam synom i zapłaciłam £42 :neutral:
    Fakt-był idealnie taki jak chciałam ale ta cena...

    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 5th 2017 zmieniony
     permalink
    Uś- £45f za 24cm i £50 za 26cm. Ja chcialam 26cm, bo bedzie sporo osob. I to bez masy lukrowej nic. Sam tort i ja mialam kupic oplatek z Peppa jaki chce. No dla mnie to kosmos! Dla porownania 2lata temu placilam £20 za tort w ksztalcie jedynki ze smietanowa Mikki na torcie.
    Za ten co robie dzis zaplacilam rowno £10 plus oplatek £3
    ja robilam masy ( 5min doslownie), a maz skladal tort:cool:
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeFeb 5th 2017
     permalink
    No to fest ceny :neutral:
    Ja na szczęście mam po drugiej strony ulicy siostrę M, zawsze robi tylko w cenie składników.
    Tylko tym razem akurat nie mogła i musiałam zamowić gdzie indziej.
    Ona bierze chyba ok £30, ale nie robi całego z masy lukrowej,jak już to tylko górę

    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 5th 2017 zmieniony
     permalink
    W temacie tortów to za 10 czy 20£ to by mi sie nie chcialo gratów wyciągać.
    A robię czasem na zamowienie torty.
    Dla mnie te ceny ktore podalas poziomkaUK sa ok jesli tort jest faktycznie ładnie zrobiony.
    Wrzucisz zdjecie swojego?
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeFeb 5th 2017
     permalink
    A tak wyszło z opłatkiem :wink:
    http://28dni.pl/pictures/2659963.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 5th 2017
     permalink
    My juz po imprezce. Tort byl bardzo ladny. Mam juz 3 zamowienia na tort dla znajomych.
    Ten oplatek to zaczal sie marszczyc dopiero po 3h. Tort wyszedl naprawde dobry.
    Nie wiem jak wrzucic zdjecie. Jutro rano udostepnie wykres i tam wrzuce zdjecie.
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 5th 2017
     permalink
    dziewczyny dajcie jakiś sprawdzony przepis na tort orzechowy z masą czekoladową:bigsmile:
    chodzi za mna taki torcik, do tego jeszcze obsypany w całości orzechami mniammmmm
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 6th 2017
     permalink
    Wrzucilam zdjecie tortu i udostepnilam wykres. Jak ktoras wie jak tu wrzucic to niech podesle mi link to wrzuce tutaj, bo ja nie mam pojecia:/
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthormadziik1983
    • CommentTimeFeb 6th 2017 zmieniony
     permalink
    Tu ladujesz fote
    http://pl.tinypic.com/
    Potem kopiujesz ten pierszy link -a href...- cos tam i tu wklejasz
    Format komentarza tekstu jako HTML musisz miec ustawiony
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 6th 2017 zmieniony
     permalink
    Tylko jedno moge zrobic. Na nastepne pokazuje mi, ze failed.
    Image and video hosting by TinyPic
    o udalo sie z aparatu zdjecie wrzucic. Jest lepszej jakosci:)
    Image and video hosting by TinyPic

    Sorki, ze takie duze.
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 10th 2017
     permalink
    Dziewczyny robila ktoras z was biszkopt z przepisu na madeira cake?
    Dobry jest?
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeFeb 15th 2017
     permalink
    Daga, też mam go w planie,ale jeszcze nie robiłam

    To moje dzisiejsze dzieło :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 15th 2017
     permalink
    MEGA!!!
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 15th 2017
     permalink
    Piekny,dopieszczony i widac ze wlasnorecznie wykonany 😃
    --
    •  
      CommentAuthorkoalka
    • CommentTimeFeb 15th 2017
     permalink
    Libra wrzuć przepis na tak piekne bezy i ten sos/syrop na wierchu
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeFeb 15th 2017
     permalink
    Beziki sa z przepisu z bloga mojewypieki.com tylko musiałam obniżyć temp pieczenia do 90 stopni i wydłużyć czas dł 3 godzin, ale efekt jest super ;)

    A polewa to 100 ml śmietanki 30% podgrzane z 50g białej czekolady i zabarwione barwnikiem ;)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 15th 2017
     permalink
    Libra tort przepiękny:-)
    Ja jutro bede robic ten madeira,musze wyprobowac bo dostalam pierwsze zamowienie na tort i dziewczyna pyta czy z tego przepisu jej zrobie.takze trzeba wyprobowac aby wtopy nie bylo na pierwszy raz:-)
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 15th 2017
     permalink
    Ta polewa to mirror glaze....uwielbiam z nia pracowac tort jest zawsze taki elegancki 😃
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 17th 2017
     permalink
    Robilam dzis ten biszkopt Madeira i wyszedl przepyszny:-)
    Od dzis to moj nr1 !!!
    Fajny,lekki,puszysty i mokry
    Nawet nie potrzeba dodatkowo nawilzac.
    Robi sie szybko i łatwo:-)
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeFeb 17th 2017
     permalink
    a z jakiego przepisu robisz? Podrzucisz?
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 18th 2017
     permalink
    Pewnie robilam z tego przpisu
    Dostalam go od dziewczyny dla ktorej bede piec torta

    Treść doklejona: 18.02.17 12:25
    W ogóle fajne ta babka ma filmiki instruktażowe i fajne przpisy:wink:

    Treść doklejona: 19.02.17 22:32
    a czy któraś z Was obkładała tort nie masą maślaną tylko z białej czekolady?
    jak to się rozprowadza?
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 21st 2017
     permalink
    Daga masz na mysli tynkowanie?
    Bo jesli tak to ja robilam.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.