Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 21st 2017 zmieniony
     permalink
    A nie wiem,moze i tynkowanie
    Chodzi o oblozenie calego tortu masą np maslana aby wyrownac tort i oblozyc go potem masa cukrowa
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeFeb 22nd 2017
     permalink
    Robiłam z biała czekolada... Kapryśne to jak baba w ciąży :p dodaj bardzo mało śmietanki i rób na czuje bo każda czekolada sie inaczej zachowuje (w przeciwieństwie do mlecznej i gorzkiej)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 22nd 2017
     permalink
    Libra1610: Robiłam z biała czekolada

    a z jakiego przepisu?
    ja będę robić tort z 6 blatów, także spory, nie wiem ile zrobić tej czekolady ehhh
    czy lepiej nie kombinować i zostać przy maślanej?
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeFeb 22nd 2017 zmieniony
     permalink
    Jak spory tortów nie kombinuj i zrób maślana, a z biała czeko pokombinuj kiedyś a próbę na małym torcie. Ja robię 3:1 a nawet czasem 4:1 (4 porcje czeko i 1 porcja śmietanki)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 22nd 2017
     permalink
    oki dzięki, to nie kombinuje
    bo jak się zepsuje to mnie szlak trafi chyba he
    I tak sporo pracy mam już przy nim, od pn robie różyczki i kwiatki, dzisiaj będę robic koronę, jutro pieke rano biszkopty, wieczorem przełoże kremami, w piątek rano masa maślaną, wieczorem obłoże masą, no a w sobote tylko udekoruje i przyjeżdża dziewczyna odebrać :wink:
    oby się udał i żeby smakował, a potem to będzie super he

    Treść doklejona: 22.02.17 18:59
    dziewczyny pomocy
    czy któraś z Was robiła koronę z masy cukrowej?
    próbuje już 3h i dupa wszystko mi się rozwala ;-(
    czy trzeba wykroić szkic i poczekac aż "zasygnie" i dopiero potem formować?
    różyczki, kwiaty,kokarde zrobiłam a z ta cholerną koroną mi nie idzie ;-(

    Treść doklejona: 22.02.17 19:01
    dokładnie taka ma być
    http://28dni.pl/pictures/2660998.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 22nd 2017
     permalink
    No to tynkowanie 😃
    Biala czekolada jest bardzo kapryśna wiec jesli pierwszy raz robisz to najlepsza bedzie krem maslany na bezie szwajcarskiej.
    Jest smaczniejszy od klasycznego maslanego i fajnie sie nia pracuje.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 22nd 2017
     permalink
    Ten na bazie szwajcarskiej robilam, fakt pyszny
    Ale klientka zobie zazyczyla albo maslany albo z czekolady :-)
    Takze zostaje przy tej maslanej bo na niej robię juz długo i wiem co i jak:-)
    A z ta czekolada to pokombinuje jak bede cos dla nas robic:-)
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeFeb 22nd 2017
     permalink
    Wykrój szkic tej korony i owiń wokół czegoś okrągłego (ręcznik papierowy np) i zostaw na noc, jesli masz cmc to dodaj to szybciej zastygnie
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 23rd 2017
     permalink
    Wlasnie probowalam zawijac i sie kuzwa rozwala :-(
    No jak na złość,pierwszy raz tak masa oporna na tworzenie grrrr
    Wykroje i zostawie na jakieś 2h zeby troche zastyglo i moze wtedy uda sie uformowac
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeFeb 23rd 2017
     permalink
    a jaką masz masę? ja zawsze pracuję w figurkach i rzeczach przestrzennych na saracino i wsio się udaje

    Treść doklejona: 23.02.17 15:48
    Daga, i jak?
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 23rd 2017
     permalink
    Zrobilam jednak dobry pomysl z tym aby zostawic na troche zeby sie zbilo bardziej:-)
    A masę mam z firmy Odensa tylko takie u mnie są
    --
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeFeb 23rd 2017
     permalink
    Daga pokaz jak ci wyszedl
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 23rd 2017
     permalink
    mkd: Daga pokaz jak ci wyszedl

    pokaże jak skończę ;-)
    --
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeFeb 24th 2017
     permalink
    I ja zaglądam zobaczyć efekt, cudowny ten torcik który pokazałaś!
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeFeb 24th 2017
     permalink
    To mój dla bratanicy. Gdyby nie to, że miesiąc mnie prosiła o zamek, w życiu bym go nie zrobiła :P Lepiłam go 6 godzin! Dlatego dziewczyny, nie narzekajcie, że torty artystyczne są drogie :P

    Smak: straciatella z malinami ;)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeFeb 24th 2017
     permalink
    Wooooow
    --
  1.  permalink
    Jezuuu jaki piekny...
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 24th 2017
     permalink
    Libra :cheer::cheer::swingin::swingin:
    Jakie ty piekne torty robisz:-)
    Az się boje dawac tu swoje hehe
    Co by sie nie ośmieszyć:tongue:

    Treść doklejona: 24.02.17 17:03
    uś: cudowny ten torcik który pokazałaś!

    Taki wlasnie robię hehe
    Juz oblozony kremami i masa cukrowa
    Wieczorem udekoruje i jutro dodam fotki:-)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeFeb 24th 2017
     permalink
    No piękny zamek!

    Daga - dawaj, dawaj - ciekawa jestem ;)
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 24th 2017
     permalink
    Ja tez jestem bardzo ciekawa ;)
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 24th 2017 zmieniony
     permalink
    No dobra pokazuje, ale nie skonczony jeszcze
    Powiedzcie obiektywnym okiem co poprawic?czy ta kokarda nie za duża?
    Brakuje jeszcze korony,jutro ja dodam
    A i jeszcze napis bedzie poprawiony
    http://28dni.pl/pictures/2663733.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeFeb 24th 2017
     permalink
    Ja bym bardziej "ścisnęła" te kokardę, żeby środek był mniejszy, bo taka toporna sie wydaje. A reszta super. A różyczki obłędne ;) jaka średnica całego tortu?

    Kurczę, dla mnie on jest juz tak ładny, ze bym nawet korony nie dawała :p
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 24th 2017
     permalink
    No właśnie tez mi sie taka toporna wydaje
    Pokombinuje cos jutro.
    Mi tez sie podoba taki jak jest,ale ma byc korona tez he
    Klient nasz pan😁

    Treść doklejona: 24.02.17 22:27
    Srednica hmmm
    Jakies 22-20cm
    A ciezki jak cholera, z 5kg wazy hehe

    Treść doklejona: 25.02.17 12:06
    A tak w calej okazalosci😊
    Niestety nie udalo mi sie zmienic kokardy bo za bardzo sie przykleila do masy i oderwalabym razem ze wszystkim
    Takze zostalo tak jak jest
    http://28dni.pl/pictures/2663773.jpg
    --
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeFeb 25th 2017
     permalink
    Jeszcze raz wielkie woooow
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeFeb 26th 2017 zmieniony
     permalink
    Moze to nie kwestia kokardy tylko tych dwóch wstążek dołem od niej odchodzących - moze większe zrównoważyłyby gore. Chociaż mńiejsza kokarda,byłaby zgrabniejsza.... Nie mamco gdybac- szacun, jesteś wielka i baaaardzo zdolna! Piękny i bardzo pracochłonny tort - az miło patrzeć! 🤗🤗😍👏
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 26th 2017
     permalink
    Gabcia_I: tych dwóch wstążek dołem od niej odchodzących

    Ooo może tak, jakby hyly ciut grubsze to by to tez lepiej wyglądało
    Nastepnym razem najpierw zrobie "przymiarke" a potem bede kleic :-)
    Wszelkie sugestie mile widziane, nie jestem perfekcjonistka a do tego daze,także piszcie cobi jak byłoby mozna zmienic kolejnym razem
    Na pewno tez lepiej by wyglądała szersza korona,tu chyba trochę za mala jest hmmm
    Klientka bardzo zadowolona,podobal sie i smakowal bardzo:-)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeFeb 27th 2017
     permalink
    Boski!!! Wielki szacun!
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeFeb 27th 2017 zmieniony
     permalink
    Piękne torty robicie, dziewczyny! Ja się biorę za naukę, bo chciałabym albo robić torty na zamówienie w domu, albo pracować w cukierni, bo uwielbiam piec i robić różne słodkości. Marzę nawet o własnej cukierence :)

    A to kilka moich tworów :)
    Wczorajszy deser, beza z lemon curd - przecudowna!


    Bezy ombre


    Torcik rafaello bez glutenu i laktozy z cukrem kokospwym


    Mini torciki czekoladowo-wiśniowe
    --
  2.  permalink
    Mamo, jakie fajne.. ja bede robic Blazejowi tort na roczek bo cena na urodziny Maksa mnie "zabila" a tort nie byl jakis specjalny...
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeFeb 27th 2017
     permalink
    Malisiek: bo chciałabym albo robić torty na zamówienie w domu, albo pracować w cukierni, bo uwielbiam piec i robić różne słodkości. Marzę nawet o własnej cukierence :)

    Malisek to do dzieła ;-)
    ja właśnie spełniam swoje marzenia ;-)
    najpierw torty na zamówienie, a od kwietnia otwieram z mamą hotel i będę piec torty,ciasta nie tylko na zamówienie ale chcę serwować codziennie dla gości:wink:
    będzie to taka moja mini cukiernia:bigsmile:
    Malisiek: Mini torciki czekoladowo-wiśniowe

    poproszę przepis:smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeFeb 27th 2017
     permalink
    Malisiek można gdzieś znaleźć przepisy na te cuda ?
    Szczególnie ta beza i mini torciki !
    --
  3.  permalink
    Malisek, super, masz talent! Poproszę o przepis na mini torciki, jeśli można :)
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeFeb 27th 2017
     permalink
    Daga, super! Powodzenia :)

    Przepisy sama wymyślam, albo modyfikuje pod siebie :)
    Torciki wymyślałam sama. Przepis:
    Ciasto: 30g oleju kokosowego, 2 łyżki cukru kokosowego, 3 łyżki syropu daktylowego, 2 łyżki kakao, 2 jaja L, 70g mąki bezglutenowej, 1/4 łyżeczki sody

    Olej, cukier, syrop i kakao mocno podgrzałam i przelałam do miski. Do lekko cieplej masy dodałam jaja i zmiksowałam. Dodałam przesianą mąkę z sodą i zmiksowałam ponownie.
    Ciasto przelałam do formy sylikonowej na babeczki i piekłam ok 20 minut w 170°C. Upieczone babeczki musiałam później okroić, bo wyrosły z dużym czubem (to co okrojone zostało zjedzone przez moje dzieci 😄). Polecam upiec ciasto w formie np 20x20 cm i później wykroić koła. Wtedy czas pieczenia skracamy do 10-15 minut.

    Nadzienie:
    120g śmietanki kokosowej, ok 50g czekolady 70%. Śmietankę zmiksowałam z łyżeczką pudru z erytrolu i dodałam roztopioną i wystudzoną czekoladę.
    Ok 25 wiśni, nie wiem ile miały g przekroiłam na pół i zagotowalam z łyżka soku z cytryny i odrobina miodu. Sokiem który puściły owoce nasączyłam ciasto. Na brzegi spodów wycisnełam schłodzony krem czekoladowy, w srodek włożyłam wisnie, przykryłam.
    Schłodzone torciki oblałam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju kokosowego. I gotowe 😊

    Treść doklejona: 27.02.17 21:51
    Beza (to różowe w środku to beziki ombre)

    Beze zrobiłam z 6 białek, 250g cukru, łyżeczki octu i skrobi ziemniaczanej. Piekłam 2h. Piec nagrzany do 150, przy włożeniu zmniejszone do ok 115 stopni.
    Przepis:
    2 jaja L, 2 żółtka, 130g cukru nierafinowanego, 70g masła, sok z 2 dużych cytryn, skórka otarta z 1 wyszorowanej i wyparzonej cytryny

    Lemon curd:
    Jaja, żółtka i cukier wymieszałam trzepaczką do połączenia. Miskę umieściłam w kąpieli wodnej, dodałam sok i skórkę z cytryn oraz miękkie masło, mieszałam kilka minut. Masę przelałam do małego garnka i podgrzewałam na małym ogniu do zagotowania i zgęstnienia. Powstały aksamitny krem schlodziłam w lodówce.
    Blaty bezowe przełożyłam kremem z dodatkiem mascarpone i kremówki.
    250ml śmietanki ubiłam na sztywno. 160g lemon curdu zmiksowałam z 120g mascarpone i całość połączyłam ze śmietanką przy pomocy szpatułki , delikatnie mieszając.
    Środek i górę tortu ozdobiłam 2 łyżkami kremu cytrynowego bez dodatków.

    Treść doklejona: 27.02.17 21:53
    A torcik kokosowy, juz nie pamiętam proporcji, ale robiłam ze śmietanką kokosową zmiksowaną z białą czekoladą. Do tego biszkopt posmarowałam dżemem porzeczkowym 100% I wyłożyłam pokrojonego ananasa. Smakował cudownie.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeFeb 28th 2017
     permalink
    Malisek - ja juz Ci na insta pisalam, ze mega :) Szkoda, ze tak daleko mieszkasz ;)
    Masz jakis przepis na latwy bezglutenowy i maloslodki tort? Najlepiej bez nabialu, jako, ze podejrzewam u siebie hashimoto to go wykluczylam. I ciezko mi, gluten to byl pikus. :(
    --
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeMar 1st 2017
     permalink
    Daga tort obłędny!
    NAprawdę baaardzo mi się podoba, pewnie smakował rónie wyśmienicie jak wyglądał :bigsmile:
    I gratuluję samorealizacji, to w życiu niesłychanie ważne by robić to, co się kocha

    Malisek no pokłony.Trzymam kciuki bo wypieki boskie!
    I jeszcze modyfikowane, wymyślane. Boszzzz ja muszę mieć na tacy podane proporcje a i tak potrafię schrzanić :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeMar 1st 2017
     permalink
    Boszzzz ja muszę mieć na tacy podane proporcje a i tak potrafię schrzanić


    nie ty jedna... -.-
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeMar 1st 2017
     permalink
    Madzia, ale że bez jajek tez? Takiego nigdy nie robiłam. Do przełożenia może być śmietanka kokosowa z gorzką czeko, do tego jakieś owoce i nie będzie zbyt słodko :)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeMar 1st 2017
     permalink
    madziauk: Najlepiej bez nabialu

    ja mam taki przepis, co prawda nie robiłam z niego ale z podobnego
    jak znajdę to wrzuce ;-)

    Treść doklejona: 01.03.17 21:07
    ooo mam robiłam ten na swoje urodziny w tamtym roku
    był przepyszny:wink:
    w ogóle polecam tą stronkę, super przepisy tam można znaleźć
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeMar 1st 2017
     permalink
    Malisiek: Madzia, ale że bez jajek tez?

    Nie, tylko nabial wykluczylam z diety. Nie chce ograniczac duzo. I tak juz na bezglutenie jestem. Czekam na konsultacje u dietetyka klinicznego. Zobacze co mi zaleci :)

    Treść doklejona: 01.03.17 22:26
    daga310: w ogóle polecam tą stronkę, super przepisy tam można znaleźć

    Dziekuje. Czasami szukam cos na blogach i w ksiazkach vege. Szczegolnie na obiady i slodyczowo ;) Modyfikuje pod siebie :) Zerkne na bloga :) zapisuje juz.
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 2nd 2017 zmieniony
     permalink
    Tort dla mojej corci 😃



    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeMar 2nd 2017
     permalink
    Aga czym robilas napis?
    Tort piekny😊
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 2nd 2017
     permalink
    Malowalam. Cienki pedzelek i bialo perlowy barwnik.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeMar 3rd 2017
     permalink
    To mój wczorajszy torcik rocher :D Mój własny przepis, dumna jestem bardzo :) Przełożony jest budyniem czekoladowym na wodzie kokosowej z orzechami i kremem budyniowym z masłem, nasączony sokiem z cytryny, a obłożony kremem budyniowym z masłem z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pralinki to kakao, miód, orzechy mielone, olej kokosowy i w środek orzech laskowy. Przepyszny :)
    Następnym razem będę się bawiła masą maślaną, o ile dotrze mi packa do równania.


    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeMar 3rd 2017
     permalink
    Malisiek, adoptuj mnie...😍
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 3rd 2017
     permalink
    I mnie :) Albo weź mnie na staż... Patrzę na Twoje cuda na insta i zawsze mi ślina cieknie. Raz, że robisz fajne rzeczy, a dwa, że przepiękne zdjęcia, a to już sztuka.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeMar 3rd 2017
     permalink
    Mogę Was adoptować, jak będziecie zmywać naczynia po tym moim pichceniu :P
    Jej, dzięki Frag :))
    A co do stażu, to sama chętnie bym na jakiś poszła :)
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 5th 2017
     permalink
    Drugi dla córki 😃
    Fruzelina mandarynkowa i czekolada z migdalami.

    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeMar 7th 2017
     permalink
    ciacho na jutro:wink:
    fotki kiepskiej jakości, bo światło do dup..
    trochę mi się ta masa krówkowa za bardzo stężała, nie wyczaiłam dobrze momentu i za późno położyłam.ale nie wygląda aż tak źle ;-)
    http://28dni.pl/pictures/2665363.jpg
    http://28dni.pl/pictures/2665368.jpghttp://28dni.pl/pictures/2665373.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeMar 8th 2017
     permalink
    To mój niedzielny, spodobały mi się te ćwiczenia :wink: I jak na pierwszy raz z tylką 104 wyszło mega :D
    --
    •  
      CommentAuthorkoalka
    • CommentTimeMar 8th 2017
     permalink
    wrzuccie przepis dziewczyny na tak piekną mase do dekoracji ciasta, tą z której robicie te piekne różyczki
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.