Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorillan
    • CommentTimeMar 5th 2012
     permalink
    witam się poniedziałkowo!:)

Hmm, właśnie do mnie dotarło, że ja przecież na liście byłam za Gienią..co się stało z tą listą?? Nieaktualna jest?
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Dziewczyny, weszłam dziś w 12tc. Czy to prawda, że jest już bezpieczniej i spada ryzyko poronienia? Mogę już przestać się stresować? Wiem - głupie pytanie... :/
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    cobraczku dzięki za info nie wiedziałam że jest taka opcja na forum, co nie zmienia faktu, że żeby kogoś znaleść trzeba mieć aktywne konto :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Katka, nie weszłaś w 12tc tylko właśnie go skończyłaś, tzn. jutro zaczynasz 13tc. Rzeczywiście ryzyko poronienia znacznie spada po 12 tyg., jak również ryzyko wad wrodzonych. Tak więc teraz pozostaje się wyluzować i cieszyć rosnącym brzuszkiem. Miałaś już usg?
    --
  1.  permalink
    biri, The_fragile, Kasia - Dziewczyny, wielkie GRATULACJE dla WAS !!!
    Z pewnością tulicie teraz swoje Maleństwa, pięknie !!!
    Dużo zdrowia dla Małych i dużo sił dla Was :bigsmile:
    .
    Nasz trójpak wita się poniedziałkowo :wink:
    Niby jestem 11 na liście to i tak wiadome jest, że lista ulegnie zmianie :wink:
    .
    Ja osobiście bardzo chciałabym rodzić z Flavią, Biedronką11 i Gilese
    a jak będzie - zobaczymy :)
    Tydzień temu Moje Małe ważyły 1508g i 1438g :wink:
    .
    Miłego poniedziałku !!
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dziekuję Peppermill :) jak fajnie... Tak, miałam usg w piątek - na moim profilu pod kartą ciąży w komentarzach wkleiłam fotki :) Dziękuję Ci bardzo - uspokoiłaś mnie :)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Kasia,gratulacje :clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    The_fragile: a ja sie wlasnie obudzilam i na niego gapie :)))

The_fragile super się czyta coś takiego, zwłaszcza jak jest się już na wylocie :wink: Buziaki dla malucha :winkkiss:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeMar 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Kasia- gratulacje! mam nadzieję że wszystko z Tobą i Dzidzią ok:)

Sayuri78: Słuchajcie, czy Wy pamiętacie aby spać na lewym boku, b mnie lekarka zwracała na to uwagę, ale moje ciało nie chce mnie słuchać. Zasypiam na lewym budzę się na prawym i nie ma zmiłuj...

ja do połowy 5 miesiaca każdą noc przesypiałam na brzuchu:devil: nie było opcji, żebym na boku spała! ostatnio mnie tak odcinek piersiowy kręgosłupa boli, że na boku spać nie mogę. fizjoterapeutka powiedziała, że tak naprawdę nie trzeba sie tej pozycji pilnować i można na plecach spać ( w moim przypadku) pokazała mi jak sie ułożyć, troche pomaga, ale i tak ostatnio słabo u mnie ze snem :(

nie szalejcie tak z tą listą, jak dziewczyny będziecie 'terminowe' to ja będę 4 równo miesiąc przed swoim TP:shocked:

mariamateria: dzisiaj pierwszy raz od pobytu w szpitalu mam jakieś lekkie skurcze i twardnienia, w krzyżu pobolewa, biodra bolą, znaczy się coś się zaczyna dziać..

takie obiawy 'przepowiadają' zbliżający sie poród?! mam takie same... powinnam się bać?! mój ma radochę ( 9.03 ma urodziny) że może jednak nie donoszę tak jak to lekarze mówili i będą jaja jak mu prezent zrobiMY:)
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Gratulacje dla nowych mamusiek...
    Przepraszam że tak rzadko zaglądam ale ostatnio jakoś sobie znajduję 3 i trochę zajęć i jestem zagoniona ale mam nadzieję się poprawić i troszkę przystopować ale kto mnie tam wie :P
    Pozdrowienia dla wszystkich :D
    --
  2.  permalink
    mkd: cobraczku dzięki za info nie wiedziałam że jest taka opcja na forum, co nie zmienia faktu, że żeby kogoś znaleść trzeba mieć aktywne konto :)

Nie ma za co:wink:

Powoli sie szykuje na wizyte i nie powiem....Jeste lekki stresik jak zawsze hehe:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Cobraczek będzie dobrze:bigsmile: ja mam wizytę w środę i pewnie usg genetyczne więc też mam nerwa ale to chyba normalne w naszym stanie :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Ja mam dopiero wizyte 26 marca i juz sie jej nie moge doczekac bo bedziemy sie umawiali na usg polowkowe :)) siedze w domu jak na szpilkach, i czas dluzy mi sie cholernie:P
    --
  4.  permalink
    Dziewczyny,
    poszukuje na Allegro koszuli do karmienia (póki co jednej sztuki, do szpitala)

czy któraś z Was kupowała na All taką koszulę i jest z niej zadowolona ?
    Jeśli tak, to proszę o jakieś namiary ;)

dzięki :):):)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja kupiłam,ale nie allegro i byłam bardzo zadowolona z takiej koszuli :)
    --
  5.  permalink
    illan: Hmm, właśnie do mnie dotarło, że ja przecież na liście byłam za Gienią..co się stało z tą listą?? Nieaktualna jest?

Aktualna, ale jak podałaś termin 16-03 , to przeskoczyłaś Gienke ;)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    ja kupiłam do karmienia 2 koszulki w różnych kolorach, są całkiem fajne ale jeszcze nie miałam okazji ich przetestować :wink:

są takie
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A ja po wizycie u Roszkowskiego. W sumie nie mam złych wiadomości, więc to bardzo dobra wiadomość. Dzidziuś rozwija się prawidłowo, trzyma wymiary bliźniaka mniejszego, co dziwi nawet lekarzy. R jak zwykle stwierdził, że jest to najciekawszy przypadek jaki prowadzi od lat. Był dla mnie bardzo miły, podyskutowaliśmy o różnych opcjach. Na razie zostaje obserwacja, zbadać się małego nie da (genetyki), bo trzeba by nakłuwać przegrodę między dziećmi, a to jest bardzo duże ryzyko dla obu. Teraz widzimy się za 3 tygodnie, a potem co 2 tygodnie do końca ciąży. Obraz usg wszystko ok, więc normalnie nikt nie wierzy, że tak dobrze się rozwija.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    doti to super wiesci!
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    doti dokładnie brak złych wiadomości to dobra wiadomość! tym bardziej że maluch trzyma wymiary:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    doti, szczęśliwych kolejnych miesięcy :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Cherry Lady ja kupiłam taką i z czystym sumieniem mogę polecić. Przyjemny materiał, ładnie uszyta, czy ładna to rzecz gustu;) łatwy dostęp do piersi i w "gratisie" niedrapki dla dziecka;)

Gratulacje doti :)))
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Doti oby tak dalej!!!:)
    --
    •  
      CommentAuthormariamateria
     permalink
    flavia: takie obiawy 'przepowiadają' zbliżający sie poród?! mam takie same... powinnam się bać?! mój ma radochę ( 9.03 ma urodziny) że może jednak nie donoszę tak jak to lekarze mówili i będą jaja jak mu prezent zrobiMY:)

Ja myślę, że to indywidualnie, bo do tej pory nie miałam, poza tą akcją po której wylądowałam w szpitalu, ani żadnego bólu ani twardnień ani nic takiego, a niektóre dziewczyny pisze, że im się brzuch stawia już w 20 tygodniu. Ale ja mam jakieś takie uczucie, że mi się ten gmerak mały w miednicę wciska i pcha pęcherz a wcześniej nie miałam, no i brzuch nisko, że przy siedzeniu przeszkadza....

Doti Gratulacje!!! Dobre wiesci :))
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Cherry ja kupiłam taką przed pierwszym porodem (tylko kolory inne) i jest bardzo fajna:)
    http://allegro.pl/muzzy-koszula-flowers-do-karmienia-38-m-i2173944892.html
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A ja też na tym etapie jestem, to kupiłam sobie dziś 2 takie: http://allegro.pl/koszulka-nocna-ciazowa-oraz-do-karmienia-s-m-i2170646288.html i do tego szlafroczek, bo jakbym wcześniej trafiła do szpitala, to nawet szlafroka nie mam :)
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a ja polecam kupić i zabrać do szpitala dwie....ja czułabym się niekomfortowo chodząc non stop przez 3,5 doby w tej samej koszuli to po pierwszej. A po drugie musicie wziąć pod uwagę, że będziecie mocno krwawić po porodzie i jest duże prawdopodobieństwo, że ją poplamicie ? I co wtedy ? No i kolejna sprawa rozkręcającej się laktacji i plam...
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Dlatego od razu 2 kupiłam :)
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    mariamateria:
    Ja myślę, że to indywidualnie, bo do tej pory nie miałam, poza tą akcją po której wylądowałam w szpitalu, ani żadnego bólu ani twardnień ani nic takiego, a niektóre dziewczyny pisze, że im się brzuch stawia już w 20 tygodniu. Ale ja mam jakieś takie uczucie, że mi się ten gmerak mały w miednicę wciska i pcha pęcherz a wcześniej nie miałam, no i brzuch nisko, że przy siedzeniu przeszkadza....

ja też mam dziś wrażenie, że mi się Mała pcha na świat, boli mnie pipka i na odbyt ciśnie... do tego pobolewa mnie brzuch i ten ból promieniuje na plecy. starszne parcie na mocz, ale w łazience nic wycisnąć nie mogę! u mnie to troche za wcześnie na takie akcje chyba:P
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    kasiek tak, wezmę co najmniej dwie;) Tylko na razie kupiłam jedną, bo się jeszcze do szpitala nie wybieram;) Tylko tak pomyślałam, żeby w razie czego (tfu!) coś mieć;)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    _kasiek_: a ja polecam kupić i zabrać do szpitala dwie....ja czułabym się niekomfortowo chodząc non stop przez 3,5 doby w tej samej koszuli to po pierwszej. A po drugie musicie wziąć pod uwagę, że będziecie mocno krwawić po porodzie i jest duże prawdopodobieństwo, że ją poplamicie ? I co wtedy ? No i kolejna sprawa rozkręcającej się laktacji i plam...

Nie no oczywiście, że nie jedną!
    A dziewczyną rodzącym latem radze nawet więcej niż 2. Ja miałam 3 i mąż mi musiał zabrać 2 razy do prania...
    Leżałam 5 dni i był taki upał, że przez pot, nawały mleka i takie różne nie dałabym rady wytrzymać całego dnia w jednej koszuli...
    --
  6.  permalink
    flavia: ja też mam dziś wrażenie, że mi się Mała pcha na świat, boli mnie pipka i na odbyt ciśnie... do tego pobolewa mnie brzuch i ten ból promieniuje na plecy. starszne parcie na mocz, ale w łazience nic wycisnąć nie mogę! u mnie to troche za wcześnie na takie akcje chyba:P

No zdecydowanie za wcześnie.... może jakąś nospe flavia ?
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Doti cieszę się, że z po wizycie są dobre wieści i obstawiam, że teraz będzie już tylko dobrze i bezpiecznie dotrwacie do porodu.
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    mariamateria: Aktualna, ale jak podałaś termin 16-03 , to przeskoczyłaś Gienke ;)

No, ale Ginka też podała nową datę i przeskoczyła wtedy mnie :bigsmile:

Dopi, super wieści!!:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Dziewczyny ja bylam teraz w szpitalu zmieniałam piżamkę 3 raz(czyli codziennie) w szpitalach materace sa takie foliowe i ciepło sie nie odprowadza, w związku z tym człowiek sie poci, ja proponuje brac wiecej naprawde, nie musza byc cud miód, ale wazne ze czyste i pachnące.
    --
  7.  permalink
    Dziewczyny iiiiii bedzie syn hehehe :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Potem wrzuce fotki,ale siusiaka widac bylo od razu hehe.Potwerdzenie w 20 tyg bedzie.A i termin mi sie przesuna na 18 sierpnia to juz nas kilka jest z tego co pamietam hehhe:bigsmile::rolling::swingin:

Pojedyńczy płód w położeniu dowolnym; FHR – 144/min miarowe;
    BPD = 32mm – 15+6 hbd; HC= 1160mm – 15+5 hbd; AC= 110mm – 16+6 hbd; FL= 20mm – 15+6 hbd;
    przewidywana waga ok 160 g.
    (wg Hadlock); łożysko na ścianie przedniej I st; ilość wód płodowych prawidłowa.
    Struktury mózgoczaszki prawidłowe; serce czterojamowe ; żołądek,pęcherz moczowy uwidoczniono;
    cztery kończyny widoczne; ciągłość kręgosłupa i powłok zachowana; pępowina trójnaczyniowa
    LMP- 19+1hbd
    AVG- 16+2 hbd przewidywany termin porodu na 18.08.2012r
    --
  8.  permalink
    1. illan 16.03.2012 (chłopiec)
    2. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    3. gienia83 18.03.2012 (chłopiec)
    4. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    5. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)

6. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    6. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    7. Biedronka11 10.04.2012 (chłopiec)
    8. flavia 19.04.2012 (dziewczynka)
    9. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    9. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    10. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    11. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    12. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    12. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    13. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    14. jezynka 15.05.2012 (dziewczynka)
    15. ifonka84 19.05.2012
    16. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    17. hydrozagadka 02.06.2012 (dziewczynka)
    18. Hanny 03.06.2012 (chłopiec)
    19. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    20. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    21. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    22. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    23. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    24. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    25. Lezunia 25.06.2012
    26. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    26. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    27. mkd 03.07.2012
    28. nikkitaa 05.07.2012
    29. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    30. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    31. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    32. sliwson 10.07.2012 (chłopiec)
    32. Fausti86 10.07.2012
    33. doti_p 12.07.2012 (dziewczynka i niespodzianka)
    34. P_Madzia 16.07.2012
    35. marylove 17.07.2012
    36. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    37. nibriana 20.07.2012
    38. ufo03 25.07.2012
    39. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    40. cho 28.07.2012
    41. BlueCactus 30.07.2012
    42. atamala 06.08.2012
    43. Mamrotka 13.08.2012
    44. kuleczka_69 14.08.2012
    44. dorotka0905 14.08.2012
    45. Ul_cia 18.08.2012
    45. Rumba 18.08.2012
    45. czerwinka 18.08.2012
    45. Cobraczek 18.08.2012 (chłopiec)
    46. marysia_23 25.08.2012
    47. Anecia84 30.08.2012
    47. madzinka83 30.08.2012
    48. Kafffka74 04.09.2012
    49. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012
    50. Peppermill 13.09.2012
    51. katka_81 17.09.2012
    52. asia_ 22.09.2012
    53. sysiajaw 24.09.2012
    54. leneczka8484 30.09.2012
    54. ASulek 30.09.2012
    55. kapelusznick 01.10 2012
    56. magdalenka2610 07.10.2012
    58. Love_line
    60. łośćń
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    cobraczek gratuluję synka:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No to 18 sierpnia będzie niezła impreza ;-)
    Cobraczek, ale Ci zazdroszczę, że juz znasz płeć! :cool:
    --
  9.  permalink
    Moj gin ma swietny sprzet,ale do tego tez jest potrzebne dobre ulozenie maluszka.Mlody narazie ulozony miednicowo to lepiej bylo mozna ujac :wink:

A no 18 zacznie sie wielkie rozpakowywanie :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dziewczyny a na tej liście są terminy według ostatniej miesiączki czy wielkości dziecka? Bo jeśli według wielkości dzidzi, to mi sie przesunął na 13 wrzesnia :/ To jak to jest z tą Naszą listą? Mi się wydaje, że termin według OM jest tym, którym do końca powinnyśmy się sugerować...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja na liscie mam termin OM, bo według usg tez mi sie przesunał
    --
  10.  permalink
    katka_81: dziewczyny a na tej liście są terminy według ostatniej miesiączki czy wielkości dziecka? Bo jeśli według wielkości dzidzi, to mi sie przesunął na 13 wrzesnia :/ To jak to jest z tą Naszą listą? Mi się wydaje, że termin według OM jest tym, którym do końca powinnyśmy się sugerować...

No ja nie jestem za tymz eby sie trzymac wedlug OM bou mnie nie ma o tym mowy.Owulacja byla 3-4 tygodnie po misieczce czyli prawie miesiac wiec u mnie termin z OM 30 lipca odpada calkowicie.Ja wpisuje z obliczen usg bo jest on najbardziej trafny.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    no wlasnie, nie ma sensu zmieniać, bo termin porodu określa OM a wielkość dzidzi zależy od predyspozycji (każdy z Nas jest inny), że tak powiem. A to, że jedna dzidzia rośnie szybciej od drugiej, nie świadczy o tym, że termin porodu się przesunie. Mi moja gin zawsze mówi, że sugerujemy się tym z OM.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ok Cobraczku :) Zrozumiałam :)
    --
    •  
      CommentAuthorCherry_Lady
     permalink
    dzięki za linki ;)
    na Was zawsze można liczyć ;)
    zamówię tą co zamówiła Hanny i doti_p - bardzo mi się podoba ;)))
    W sumie mam już trzy piżamy (koszula + spodnie) - dwie frotte, jedną bawełnianą lżejszą :) no i teraz dokupię tą co Hanny i doti_p poleca ;) Wiecie, u nas jest troszkę inna sytuacja, nie wiadomo kiedy nas weźmie i w ogóle ja to będzie z karmieniem :) pozdrawiam !!
    .
    doti_p
    wszystko dobrego dla Was !!
    --
    • CommentAuthorLarsa1
     permalink
    Witam,
    Chciałam się przywitać, jestem nowa na forum. Będę zaglądać i postaram się potem napisać kilka słów o sobie.:bigsmile:
    --
  11.  permalink
    Witaj Larsa!I zapraszamy do rozmow :)))
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Ja na liście mam termin wg najwcześniejszego i najbardziej prawdopodobnego dnia owulacji. Termin wg OM mam na 15 marca ale mnie reguła Naegelego nie bardzo dotyczy bo mam cykle dłuższe niż 28 dni i wiem, ze owulacja była 17-19 dc, toteż kierując się zasadami bardziej pasującymi do mojego przypadku wyliczyłam sobie termin między 17 a 19 (20) marca w tych dniach moja ciąża osiągnie 266 dni od momentu poczęcia, czyli faktyczny czas trwania ciąży i tego terminu trzymam się bo jest najbardziej wiarygodny.

Natomiast wg USG to za każdym razem wychodzi mi inny termin i tak to bym po liście skakała jak pchła :wink: najdalszy termin z ostatniego USG to chyba nawet na 31 marca ale przy moich mikrych gabarytach nie mam co liczyć na wielkie dziecko i moja kruszyna pod kontem wielkości wypada zawsze na młodszą niż jest faktycznie.

Chyba najlepiej trzymać się terminu wg OM a jak prowadziło się obserwacje to chyba najlepiej wyliczyć sobie termin na podstawie zaobserwowanego czasu owulacji, oczywiście +/- bo tutaj też co do godziny i dnia nie ma pewności, ale przy cyklach dłuższych/krótszych niż 28 dni i owu. w 14dc to pewniejsze niż reguła Naegelego.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Cherry_Lady: w ogóle ja to będzie z karmieniem :)

Cherry no jak to nie wiadomo...jedną dziewczynkę do jednego cycka, a drugą do drugiego;) hehhehe

Witamy Larsa1:)))

Mnie się wydaje, że już była dyskusja, że terminy podajemy wg OM ewentualnie wg USG genetycznego (ponoć najpewniejszego), jeśli ktoś ma właśnie takie długaśne cykle. Mój młody też teraz przyspiesza, ale ostatnio już rozmawiałyśmy, żeby nie zmieniać terminów (no chyba, że cc ustalone odgórnie), bo i tak dzieciaki same podejmą decyzję;) Niewiele dzieci przychodzi na świat idealnie w terminie;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.