Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormagic1984
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Czerwinka - śliczna kołyska :devil: Wózeczek też bajerancki :bigsmile:
    Ale to cieszy, nie? Wcześniej nigdy nie pomyślałabym, ze mnie takie rzeczy bedą tak jarać jak wózek, przybrane łózeczko, kołyska, falbanki itp.... ja raczej zawsze byłam z tych twardych babek, które nie kiciają nad niemowlakami :wink: A teraz tez mnie takie "zabawki" krecą :wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 27.07.12 11:14</span>
    Cobraczku, a Twój wózeczek jakiej jest firmy?
    Fajowy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeJul 27th 2012 zmieniony
     permalink
    Juz jestem, mam wypis :D z usg z dnia 19 lipca wynika, ze....Malutka wazyla 3792 gramy, teraz pewnie dobila do 3800 :) dostalam recepte na jakas infekcje ukladu moczowego lek Monural... lozysko 3 stopnia juz, przeplywy w porzadku. Musze jeszcze rozkminic opis badania wymazu z szyjki macicy bo niewiele z tego rozumiem :P

Edit. juz rozkminilam, wyszlo mi, ze mam gronkowca ;/ niby wrazliwy na wszelkie antybiotyki, no ale...... ;/
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No właśnie, przypomniałam sobie o co miałam Was spytać :-)
    Jak to jest z tymi USG przed samym porodem - bo ja ostatnie miałam takie planowe "duze" USG, kóre robią tak ok. 32 tygodnia ciąży, i teraz moja ginka nie zająknęła się nt jakiegoś nastepnego - wtedy niunia ważyła ok 2 kg. Zrobią mi jeszcze jakieś USG przed porodem w szpitalu? Czy musze iść jakoś dodatkowo, "prywatnie"? Bo skąd będą wiedzieli jaka jest przewidywana wielkosć Malucha przed porodem (a to chyba wazne, nie? szczególnie przy cukrzycy...)
    Generalnie nie mam w sumie pytania do Was - bo skąd Wy to możecie wieciedź czy mi usg zrobia czy nie :devil: ale jakos tak musiałam wywnetrzyc sie z moimi znakami zapytania :wink:
    Przed porodem zawsze robią USG (jest taka zasada) czy nie?

Treść doklejona: 27.07.12 11:39
    kuleczka_69: juz rozkminilam, wyszlo mi, ze mam gronkowca ;/ niby wrazliwy na wszelkie antybiotyki, no ale...... ;/
    --

Oj! Ale to takie samo niebezpieczne przy porodzie jak paciorkowiec?
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Ul_cia: Oj! Ale to takie samo niebezpieczne przy porodzie jak paciorkowiec?

Nie wiem, musze poczytac dokladniej....

Gronkowiec zlocisty, k***wy ze szpitala musieli mnie zarazic ;/ czyli czeka mnie cesarka :(
    --
  1.  permalink
    Ul_cia: Przed porodem zawsze robią USG (jest taka zasada) czy nie?

Ul_cia też się nad tym ostatnio zastanawiałam i moje wątpliwości rozwiał lekarz robiący mi usg połówkowe. Zapytałam Go kiedy powinnam zrobić to kolejne zalecane trzecie usg i czy to już jest to do porodu. Powiedział mi, że to trzecie robi się właśnie między 28-33 tc, a USG do porodu powinno być wykonane 2 tygodnie przed porodem(terminem) czyli około 38 tygodnia ciąży. No i chyba trzeba się wybrać na nie prywatnie...bo od ginki dostaję skierowania tylko na te zalecane pierwsze trzy...
    --
  2.  permalink
    Umowilam sie na dzisiaj do lekarza. Zalamalam sie....
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Ul_cia: Jak to jest z tymi USG przed samym porodem -

Miałam robione usg na IP przed samiutkim porodem. Ocenili ułożenie malucha, wielkość, itp. Nie wiem, czy taka praktyka jest powszechna we wszystkich szpitalach.
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Odebrałem wyniki posiewu z pochwy: GBS brak, ale jest ureaplasma. Facet w laboratorium był w ogole zdziwiony, ze tak późno zrobiłam te badania, bo urea i mykoplazma są często przyczyna nieplodnosci i wczesnych poronien. To badanie podobno powinno sie wykonać przed zajsciem w ciąże lub na samym jej początku.
    Teraz nie wiem, czy zdarze sie wyleczyć amtybiotykiem przed porodem.

A to znalazłam w necie na temat ureaplasma:
    "Z dużym prawdopodobieństwem można też zauważyć związek między zakażeniami Ureaplasma urealyticum oraz kobiecą i męską niepłodnością, przedwczesnymi porodami, opóźnieniem rozwoju płodu, oraz małą masą dziecka w okresie noworodkowym."

To może przez to Ida jest taka malutka?

Oj, czeka mnie dzis poważna rozmowa z moim lekarzem.

Byłam juz na KTG, zapisalo sie kilka skurczy na poziomie 30-60, ale nic poważnego.
    A brzuch cały czas ćmi, pobolewa, kręgosłup tez swoje daje.

Z cała pewnością wypadł mi dzis czop - nie wiem czy cały, bo nie wiem ile go tam jest, ale duży kawał przezrocxystej galarety poszedł.

O 14.30 widzę sie z moim ginem, dam znać co i jak po wizycie.

A teraz postaram sie przespac, bo po tych nocnych skurczach juz nie zasnelam ;(
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ul_cia ja miałam robione w dniu terminu porodu u mojej gin, a w szpitalu mi zrobili przy przyjeciu w 42tc
    -- mama piątki :)
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Kuleczko, jesteś pewna ze ten gronkowiec oznacza CC? Może da sie go załatwić amtybiotykiem przed porodem, albo podać anty dziecku zaraz po?
    --
  3.  permalink
    Mnie ostatnie USG robili w dzień porodu(jeszcze zdąrzyli)
    Powiedzcie mi czy to prawda,ze ananasa nie wolno jeść w ciąży bo ponoć wywołuje poród??
    Właśnie zjadłam 4 plastry z puszki i napiłam się tego "soku" a potem coś mi zaświtało w głowie ,że chyba TU coś kiedyś o tym pisałyście

Treść doklejona: 27.07.12 11:52
    Kuleczko pewnie dostaniesz antybiotyk na 6-7dni i powinno pomóc
    -- ,
  4.  permalink
    Mam nadzieje, ze uda sie go zwalczyc antybiotykiem, ide dzisiaj na 19 do lekarza, wypytam sie o wszystko. Moze na wyrost sie martwie, ale przeciez gdzie ja tym cholerstwem molam sie zarazic? i to tymbardziej w tym miejscu?? jak nic mnie w szpitalu zarazili ;/
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    kuleczko,ale gronkowiec jest wszedzie i wszedzie mogłas sie zarazic, niekoniecznie w szpitalu choc oczywiscie nie jest to wykluczone.
    -- mama piątki :)
  5.  permalink
    Ja sie tylko dziwie, ze skoro oni mieli wynik z tego posiewu n nastepny dzien to czemu mi nie wlaczyli jakiegos antybiotyku? dla mnie to dziwne, wykonaja Ci badanie i oleja ;/
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Dziewczyny, nie mialyscie do czynienia z ta ureaplasma?
    Szczerze mówiąc to trochę sie przestraszylam, wyczytałem wlasnie w jakimś opracowaniu naukowym, ze zarażenie dziecka przy porodzie może skutkować poważnymi kknsekwencjami ze strony układu oddechowego - zapalenie płuc, dysplazja oskrzeli plucna, sepsa i zapalenie opon mózgowych.
    A u nas i tak oddychanie po porodzie może byc upośledzone :(

Nie wiem sama co mam o tym myslec
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Goraco klima nie wyrabia :( w pokoju mam 26 stopni :(
    oj Kuleczko nie dobrze...:(
    Cobraczku super ten wozek! ! !
    --
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Witam się dziewczyny
    u nas w Szczecinie dziś znowu przeszło 34 st. w domu jedyne 29st. Dziś dzień totalnego lenistwa, leżę i oglądam tv. Miłego dnia Wam życzę.
    Kuleczko będzie dobrze, nie denerwuj się.
    --
  6.  permalink
    Staram sie nie denerwowac, ale lzy same leca ;(
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    A ja wczoraj po wizycie i znowu usg nie było, tylko powiedział, że wszystko wygląda ok, szyjka długa zamknięta, a usg zrobimy na następnej wizycie za 3 tyg.... to będzie końcówka 35tc i pewnie ostatnie usg... także nawet nie wiem ile mała waży...

Katka ja po wzięciu dwóch tabletek żelaza wymiotowałam 2 dni w tym czasie odstawiłam je, jak mi przeszło zaczęłam znowu brać i było już ok, to po prostu reakcja organizmu, ale jeśli będzie tak non stop to zgłoś sie do lekarza może ci nie pasuje to żelazo i trzeba poszukać innego środka
    --
  7.  permalink
    Kuleczko bedzie dobrze-musi być a co do antybiotyku muszą podać domagaj sie jego!To konieczne chyba,że konieczne jest cc
    -- ,
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    kuleczka_69: Staram sie nie denerwowac, ale lzy same leca ;(

Może zadzwoń do gin...?!
    --
  8.  permalink
    Powiedzcie mi czy to prawda,ze ananasa nie wolno jeść w ciąży bo ponoć wywołuje poród??
    -- ,
  9.  permalink
    Ulcia - wozeczek jest z firmy chicco trio for me.
    Kuleczka- wspolczuje kochana,ale bedzie dobrze,musi byc...Teraz decyzje podejma cc czy antybiotyk.
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    leneczka8484: Powiedzcie mi czy to prawda,ze ananasa nie wolno jeść w ciąży bo ponoć wywołuje poród??

Nie mam bladego pojęcia..... a sama zjadłabym świeżego bo uwielbiam...:shocked:
    --
  10.  permalink
    leneczka8484: Powiedzcie mi czy to prawda,ze ananasa nie wolno jeść w ciąży bo ponoć wywołuje poród??--

:shocked:nigdy o czyms takim nie slyszalam,ale jak wywoluje porod to ja zaraz jade do sklepu hehehe:wink:Nie bede komentowac tej nowiny bo nie wiem...Widzisz wiesiolek tez niby z ziol a wywoluje skurcze macicy,lisc z maliny rowniez wiec z ananas tez moze miec jakieswlasciwowsci,ale nigdy o tym nie slyszalam...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Jeju co za dzień?
    Same słabe info - Kuleczka - gronkowiec, Easy - ureaplasma, ja - za wysoka krzepliwość krwu i ryzyko zakrzepu po porodzie.....
    no żesz...
    O ananasie nic nie wiem :(
    Dzięki za info o tych usg - generalnie rodze w prywatnym szpitalu, więc łachy chyba nie robią i mi bzykną jakieś badanko przed porodem...
    --
    •  
      CommentAuthorleneczka8484
     permalink
    W necie tak wyczytałam ,że świeży przyspiesza poród ja w sumie zjadłam z puszki ale i tak się cykam.Cobraczku ja Tobie życzę rychłego porodu:)A kiedy mają Ci zdjąć pessar??Bo ja dziś byłam na wizycie i dogadałam się z lekarzem,że pod koniec 36tc mi zdejmie
    -- ,
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja mialam usg robione 2 dni przed porodem u gina to w szpitalu juz mi nie robiono.
    co do ciazy donoszonej to ja rodzilam w 37w i 2d i wszedzie pisze, ze ciaza donoszona :)

Co do ubioru maluszka na wyjscie ze szpitala to ja raczej noworodka nie ubralabym w same body z krotkim rekawem, bo wlasnie tak do 2 tyg. termoregulacja sie normuje,ale to sprawa indywiduala.
    Z klima w aucie uwazajcie przy takich malcach.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Z ananasem to chyba Wielgosz pisała, że w jakimś sklepie jej odradzali. Ja uważam, że bez przesady, nie wierzę, że od kilku plasterków można urodzić:devil:.
    Jutro mam teściów na obiedzie - sweet :devil:. Zakupiłam wanienkę :bigsmile:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
  11.  permalink
    Sysia dzwonilam i sie umowilam na dzisiaj na wizyte i bedziemy debatowac co i jak. Szczerze, to pomimo tego, ze bardzo mi zalezy na porodzie SN to jesli cos by mialo dziecku zaszkodzic nie bede sie zastanawiac i wybiore CC, oczywiscie jesli bedzie takie wskazanie.

Treść doklejona: 27.07.12 12:32
    Ide ciuszki prac to mi sie humor poprawi :)
    --
  12.  permalink
    leneczka8484: W necie tak wyczytałam ,że świeży przyspiesza poród ja w sumie zjadłam z puszki ale i tak się cykam.Cobraczku ja Tobie życzę rychłego porodu:)A kiedy mają Ci zdjąć pessar??Bo ja dziś byłam na wizycie i dogadałam się z lekarzem,że pod koniec 36tc mi zdejmie

No wlasnie sa dwie szkoly lekarzy.Jedni zjdejmuja w 38 a drudzy czekaja az do regularnych skurczy...6.08 mam wizyte to wtedy zobaczymy...

madzinka83: Z ananasem to chyba Wielgosz pisała, że w jakimś sklepie jej odradzali. Ja uważam, że bez przesady, nie wierzę, że od kilku plasterków można urodzić

Tak wlasnie czytam artykuly o tym,ale to ma takie samo dzialanie jak wiesiolek czy tez wyciag z lisci malin poporstu niektore tropikalne owoce jak (mango,kiwi czy ananas) posiadaja enzymy,ktore moga,ale nie musze przyspiszyc porod :wink:Z tego co wyczytalam to przynajmniej jeden swiezy ananas dziennie trzeba zjesc a przy mojej cukrzyce juz moge sobie darowac hehe:tongue::wink:

Treść doklejona: 27.07.12 12:37
    kuleczka_69: Sysia dzwonilam i sie umowilam na dzisiaj na wizyte i bedziemy debatowac co i jak. Szczerze, to pomimo tego, ze bardzo mi zalezy na porodzie SN to jesli cos by mialo dziecku zaszkodzic nie bede sie zastanawiac i wybiore CC, oczywiscie jesli bedzie takie wskazanie

Pewnie,ze tak.Oby maluch byl bezpieczny.Nic sie nie martw bedzie dobrze!Ciaza donoszona wiec maluszkowi nic nie zagraza.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Ul_cia: ja - za wysoka krzepliwość krwu i ryzyko zakrzepu po porodzie.....

Nic się nie martw! Dostaniesz heparynę w ramię przed porodem i 3 dawki po porodzie. Po to właśnie zlecają badanie krzepliwości, żeby poród nie wiązał się z takim ryzykiem. Luz :cool:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Mónikha: Nic się nie martw! Dostaniesz heparynę w ramię przed porodem i 3 dawki po porodzie. Po to właśnie zlecają badanie krzepliwości, żeby poród nie wiązał się z takim ryzykiem. Luz
    --

O!
    fenkju dobra kobieto! :tongue:
    --
  13.  permalink
    leneczka8484: Powiedzcie mi czy to prawda,ze ananasa nie wolno jeść w ciąży bo ponoć wywołuje poród??

codziennie od tygodnia jem pol swiezego ananasa a Henryk jak w brzuchu siedzial tak siedzi ;D
    Czytalam o wplywie ananasa, nie ma na to badan naukowych, ale przy donoszonej ciazy moze cos tam przyspieszyc. Nie sadza natomiast by zjedzenie porcji wplynelo jakkolwiek na stan dziecka i matki.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Od wczoraj zaczęłam kurację (skończony 35 tydz):
    - herbata z liści malin
    - wiesiołek
    - masaż krocza
    Zobaczymy czy coś pomoże :wink:
    ps. o ananasie też nic nie słyszałam
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    ja tam nie wierze ze ananas ma taka moc heh.... ciaza donoszona to skonczony 37 tc ale w szpitalu w ktorym jestem od 35 tc na sile nie powstrzymuja porodu bo to gorsze dla dzidzi dlatego ja oprovz nospy i taka kolezanka obok w 36 tc tez nie ma chociaz dzieckio mniejsze od mojego i termin pozniej niby z usg. Jedna jest w 32tc i probuja hamowac skurcze.

Strasznie jestem zadowolona z tej kliniki ... fajni lekarze itd kazali mi zglaszac gdybym rodzila ale my z Domisiem polujemy na 37tc hehe
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorMatylda1982
     permalink
    o ananasie, dla angielskojezycznych

http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/labourandbirth/planningyourbabysbirth/natural-ways-to-bring-on-labour/eating-pineapple/

w skrocie: swiezy (nie puszkowany) ananas zawiera sladowe ilosci enzymu bromelainy, ktory moze powodowac zmiekczenie szyjki ale trzebaby zjec z 7 ananasow na raz by stezenie owego enzymu bylo znaczace. Oficjalnych badan naukowych brak.
    --
  14.  permalink
    Ide ogladac film...Znalazlam na You tube ''Cud narodzin''

http://www.youtube.com/watch?v=FHKRb17i6is&feature=related
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    A my już po wizycie....lekarz obstawia że w weekend będziemy finiszować :-) Szyjka aż się sama prosi o poród, skurcze na ktg umiarkowane. Generalnie proponował żebym już została w szpitalu, ale wolałam wrócić do domu i w razie mocnych regularnych skurczy podjadę na IP.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Czerwinka też myślałam nad wózkiem na takim właśnie stelażu - dasz znać jak już będziesz użytkować, jak się sprawdza ??
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Blue - wow, wow! To chyba niezłe uczucie tak wiedzieć, że to najpóźniej za 2 dni :tongue:
    Kasiek - co u Was? Jak wracasz do siebie?
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Ul_cia....mi mówią od początku czerwca że zaraz urodzę, więc aż tak bardzo się nie nastawiam ;-) Bardziej na wtorkowe 1 podejście do indukcji porodu :-)
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Ananas niedojrzały może wywoływać skurcze,podobno...
    Herbatka z liści malin i wiesiołek nie wywołuje skurczy tylko przygotowuje macicę do porodu dlatego zalecane jest pic od 34 tc.Podobno poród jest szybszy i łatwiejszy.
    Ja piję już od trzech tygodni i zero skurczy a szyjka tydzień temu była 3 cm długa.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
  15.  permalink
    Wiesiolek jak najbardziej wywoluje skurcze dlatego podczas staran jest zalecany tylko do konca miesiaczki.
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Ja brałam wiesiołka podczas starań o dziecko ale do owulacji, a nie do końca miesiączki. W drugiej fazie cyklu odstawiałam, tak na wszelki wypadek, zeby zagniezdzajacy sie zarodek nie byl narażony na skurcze macicy.
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dziewczyny wszystko będzie dobrze... bo jak ma być?! Wiadomo najważniejsze że z dziećmi jest i będzie ok :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ja nie wierzę w żadne ananasy, obżerałam się przez całą ciążę świeżymi, aż mnie usta piekły (po tych niedojrzałych szczególnie), a i tak po terminie urodziłam. Jak dzieć zechce, sam wylezie, to cały mechanizm, głęboko ukryty w środku w nas i tyle :wink:
    Nie wypędzajcie swoich dzieci na siłę, bo 37 tydzień skończony, te trzy tygodnie też są ważne żeby w brzuchu posiedzieć. Ja wiem, ze jest ciężko itd, sama niedawno się wkurzałam, ale teraz z perspektywy czasu, czuję, że było to trochę egoistyczne z mojej strony chcieć tak na siłę już małą wypychać, po coś tam natura tak to skonstruowała...
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny tutaj znajdziecie ciekawe informacje
    http://umamy.homestead.com/porod.html
    Olej z wiesiołka pomaga w rozwarciu szyjki macicy co ułatwia poród.

Treść doklejona: 27.07.12 15:02
    penny szacun za to co napisałaś.:whorship:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Super link :wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.