Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    widze ze to cos na zasadzie kociolka tyle ze nei z ogniska :)
    ten ogniskowy jest meeeega ale nie bardzo rozumiem Ewa jak to stawiasz na tym garnek, myslalam ze to co zrobilas w jednym garnku wstawiasz w drugi wypelniony woda bo wtedy mi to wychodzi na zasadzie "na parze"
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    na tym moim kociolku stawiam talerz i na to garnek z woda, zeby przyciskal talerz do kociolka zeby para nie uciekala. jak po godzinie sciagasz ten talerz to para dopiero wtedy sie wydobywa. wczesniej jest zamknieta w kociolku. oczywiscie kociolek=normalny garnek.

    Treść doklejona: 14.11.14 14:21
    mozesz polozyc na talerzu cegle;-P ale ja nie mam, wiec obciazam go garnkiem z woda.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    ok, lapie
    to gotowanie na parze mnie zmylilo ;)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    no nie na parze ale jakby "wsrod pary". ze nie na tluszczu, nie duszone na wodzie
    -- ;
  1.  permalink
    kładziesz zwykły talerz? nie pęknie od temperatury?Nie wystarczy szczelna pokrywka? Trzeba obciązac?
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    a u nas racuchy z jabłkami
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    szczypta, byc moze i wystarczy pokrywka, no nie wiem. ja ten sposob od mamy przejelam. a talerz nie peknie.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    Ten kociołek musze wypróbować, tym bardziej, ze mój małżon ze Śląska pochodzi a w tym przepisie napisali, ze to ichniejsza potrawa ;-))) będzie niespodziana !
    S u nas dzisiaj spaghetti bolognese..... zjadłam dwie duuuże porcje.....
    :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    Ul_cia, ja rodowita Ślązaczka a tego jeszcze nigdy nie jadłam, albo inaczej- kociołek tak, ale nigdy tego u nas babka czy prababka jako tradycyjne śląskie danie nie robiła :tongue: I chyba nie znam nikogo, pierwsze o tym słysze.
    A przepis fajny, szybki, tani i bez cudowania :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    Pieczonki i Śląsk? Błagam! :devil: Toż to przecież potrawa rodem z Zagłębia jest :tongue:
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    tani i pyyyyszne jest, ten zapach w domu, no mowie wam..
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    nie przypala się to to? trudno mi to sobie wyobrazić... tak bez wody, na sucho. I wszystko się ugotuje - padlina i warzywa - w jednym czasie?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    Oho! Śląsk się odezwał1 ;-))) Jak powiedziałam mojemu P - to też z "oburzeniem" powiedział, że toż to z Zagłebia! :bigsmile:
    Kocham Was Ślązaki! Serio, serio!
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    Elyanna, no czasem sie przypali;-P
    ale jak dasz na maly ogien, tak na 2-3 na indukcji, ja troszke na dole podlewam woda. tak pol szklanki. to jest ok
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 14th 2014 zmieniony
     permalink
    Ul_cia: Jak powiedziałam mojemu P - to też z "oburzeniem" powiedział, że toż to z Zagłebia! :bigsmile:


    Hahaha :bigsmile: A skąd mąż pochodzi, jeśli można spytać?

    A ja Ślązaczką to tak może w 1/4 jestem, ale jednak :wink:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    Radzionków :smile: ale większość życia spędził w Katowicach.
    --
  2.  permalink
    ja mam taki czarny garnek berghoffa, w którym sie nic nie przypala :)
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    Ja znam te potrawę pieczonki pod nazwa ziemniaki po cabańsku.
    Uwielbiam ja jeść robić tez bo nie zajmuje dużo czasu.
    Nic się nie nprzypala a smak jest obledny :-)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 14th 2014
     permalink
    ciesze sie ze czesc z was zachecilam. duzo osob tego nie zna, moja mam to przejela wlasnie ze slaska. tam na wykopkach robilo sie to w takim kociolku, na dworze, a my robimy w warunkach domowych. u nas wrecz bitwy byly jak sie czasem przypalilo lekko, kto bedzie z garnka wyjadal, tak wyskrobywal, hiehie.
    i ja mimo, ze za ziemniakami nie przepadam, a tu wlasciwie ziemniaki glownie, marchew, cebula i kielbacha to jak to wszystko przejdzie wzajemnie swoim aromatem w tej parze- mniaaaaam.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 16th 2014
     permalink
    u nas dzisiaj 2 zupy do wyboru - zupa krem dyniowy a dla chlopakow barszcz czerwony
    na drugie kurczak z rozna i jarzynka z buraczkow
    a do tego wszystkiego kompot wisniowo-porzeczkowy :)
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeNov 16th 2014
     permalink
    jak kiedyś byłam na Ukrainie, na Podolu to jadłam żarnkoje taki jakby gulasz robiony w garnku i tam pamiętam były ziemniaczki, mięsko, pieczarki i śmietana. Tyle lat minęło a ja wciąż pamiętam ten przecudny smak, niebo w gębie
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeNov 18th 2014
     permalink
    Ewa zrobilam pieczonki I M. zachwycony. Poprosil zeby przy nastepnym podejsciu jeszcze troche kapusty dorzucic:)
    -- []
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeNov 18th 2014
     permalink
    cholerka, ja z mięs jadam tylko ryby, kuraka i indyka, ale chyba się pokuszę, dla męża, bo czuję, że mu też zasmakuje to polskie jadło :]
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeNov 19th 2014
     permalink
    barszcz ukraiński
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 19th 2014
     permalink
    Placek po węgiersku + surówka z surowej marchewki z jabłkiem.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    u mnie dzis golabki z wloskiej kapusty w sosie pomidorowym.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    My Angel jak robisz gulasz do placków po węgiersku ??
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    Ja dziś na odczepnego, maczugi z kurczaka pieczone w ziołach, ziemniaczki pieczone i mix sałat;) dla Mimika marchewka z groszkiem.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    kachaw: My Angel jak robisz gulasz do placków po węgiersku ??

    Nie wiem jak robi się w oryginale, ja robię tak:
    Na smalcu podsmażam cebulkę, czosnek, dużo słodkiej papryki w proszku, trochę ostrej, dodaję mięso (ja lubię chude, więc idzie szynka, ewentualnie łopatka) pokrojone w kostkę, lekko oprószam mąką. Jak dno garnka zaczyna się rumienić (od mięsa, mąki i cebuli), to dodaję pół szklanki wody i skrobię drewnianą łopatką, jak się wygotuje woda, to znowu czekam aż zacznie rumienić się dno, znowu trochę wody i tak ze 3 razy. Po tym zalewam większą ilością wody, gotuję do miękkości, ale by się nie rozlatywało. Doprawiam jakąś kostkę wołową, jarzynką czy co tam mam. Pod koniec koniecznie dodaję z pół szklanki drobno pokrojonej papryki z zalewy octowej i troszkę tej zalewy, to ona moim zdaniem daje ten smak gulaszu. Odrobinę zagęszczam sos mąką, śmietany nie daję, bo lubię ciemny sos. I tyle. Dopiero na talerzu daję na sos ze 3 kleksy śmietany.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    Dzięki My Angel, będę robić gulasz do kaszy to spróbuję, a mogę zamiast papryki z zalewy dodać ogórki kiszone lub korniszoki ?? bo mam na stanie
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    u nas na obiad dzisiaj placki z jablkami, mialam dzisiaj na nie taka irracjonalna wrecz ochote ze cale plany obiadowe odlozylam na jutro :)
    w sumie wszelkie placki robie bardzo rzadko bo ja potem mam zgage, mlody nie lubi a mezu nie moze tego typu jedzenia

    Treść doklejona: 06.12.14 19:22
    ps. moj mlody to po zjedzeniu 2 plackow za jakies pol godz zapytal sie kiedy bedzie obiad :)
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    U nasdzis zupa grzybowa i pieczone miecho z warzywami.
    A na deser paczki bo juz podanie pisane było :-D
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 8th 2014
     permalink
    kachaw: a mogę zamiast papryki z zalewy dodać ogórki kiszone lub korniszoki ?

    Nie wiem, ale jak dla mnie to zupełnie inny smak :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 8th 2014
     permalink
    Kaca możesz dać i ogórki a do sosu można dać łyżeczkę musztardy...
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    U mnie dziś barszczyk i na drugie pikantne łazanki :D:D:D
    --
  3.  permalink
    U mnie też dziś barszczyk, a wczoraj pierś w wersji kotleta z ziemniaczkami i buraczkami na ciepło :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    coz za zgodnosc dzisiaj :) u mnie tez barszczyk
    a na drugie grillowana piers z indyka z warzywami
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    A my dzis mamy zupe meksykanska spolszczona :wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    U nas barszcz, ale ukraiński:) A M. sprawił kotlety schabowe nadziewane serem i grzybkami. Ale jemy jak zawsze jedno danie na zmiane przez pare dni.
    -- []
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    A ja nie mam weny na jutro...:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    Aga19782: A ja nie mam weny na jutro..

    moze cos na szybko? ja w takich chwilach robie zapiekanke; najczesciej makaronowa bo dzieciaki lubia ale smakuje tez nam ziemniaczana z miesem mielonym
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    MrsHyde: zapiekanke; najczesciej makaronowa bo dzieciaki lubia ale smakuje tez nam ziemniaczana z miesem mielonym

    Wrzuć jakieś przepisy, może robisz inaczej niż ja i spróbuję.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeDec 10th 2014
     permalink
    U nas zapiekanki sa z tego co jest w lodowce. Zapiekanki to takie "wymiatacze resztek".
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 10th 2014
     permalink
    MyAngel: Wrzuć jakieś przepisy, może robisz inaczej niż ja i spróbuję.

    cebule pokrojona w drobna kostke i przecisniety czosnek podsmazam na odrobinie oleju, dorzucam do tego mieso mielone, doprawiam; czasami dodaje pomidory krojone z puszki albo passate i doprawima bazylia i oregano
    ziemniaki kroje w cieniutkie plasterki, oplukuje pod bierzaca woda i osuszam recznikiem papierowym(uwaga na te z marketu - moga b.dlugo sie piec i byc twarde) ; ostatnio obgotowywalam ziemniaki w mundurkach przez kilka minut zeby zapiekanka dopiekla sie szybciej - zdecydowanie te wersje wole i mam pewnosc ze jak wyciagne z piekarnika to ziemniaki nie beda ciagle surowe
    naczynie zaroodporne smaruje maslem, klade na przemian mieso i ziemniaki az do wyczerpania produktow(ziemniaki nie na spod bo sie przypala)
    wszystko zalewam sosem i tu w zaleznosci jesli idzie wersja pomidorowa to przelewam passata z odrobina smietany, ale jesli wersja podstawowa to wariacje sosowe, aha jesli dam ser w sosie to juz nie posypuje po wierzchu
    1) smietana+ser+przyprawy
    2) kubek smietany+jajko+odrobina sera startego na drobnej tarce+przyprawy
    3) beszamel (ale taka ciut rzadsza wersja zeby dobrze przenikla warstwy)


    dżasti: U nas zapiekanki sa z tego co jest w lodowce. Zapiekanki to takie "wymiatacze resztek".

    szczesciara, u mnie musi byc konkretna szyneczka i uwaga uwaga - jedyny sluszny makaron muszelki :/ ostatnio dalam kielbaske i swiderki i mlody jadl tosta bo mu nie smakowalo
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeDec 10th 2014 zmieniony
     permalink
    Ja ostatnio zrobiłam pyszną makaronową z tuńczykiem;))

    Cebulkę smażę z papryką, dodaję kukurydzę i tuńczyka na koniec (przyprawiam wg uznania). Do beszamelu ścieram ser żołty i takim sosem zalewam farsz a potem farsz mieszam z makaronem( my lubimy tylko penne). Ścieram jeszcze trochę sera na wierzch i gotowa;)))) pyszna:)


    1 puszka kukurdzy
    dwie małe albo 1 duża cebula
    2 papryki czerwone
    składniki do beszamelu
    ser żołty
    makaron penne
    2 puszki tuńczyka
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeDec 10th 2014
     permalink
    No to ja nie mam tak wybrednych domownikow hehehehe. Aby bylo mieso, warzywa, smacznie doprawione i jedza wsio. A my zapiekanki z makaronu, ziemniakow albo ryzu. Do tego kurczak lub mielone, albo koncowki wedlin.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 10th 2014
     permalink
    kocham zapiekanke z ryzu i jablek, ale to tylko ja wiec nie robie
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeDec 10th 2014
     permalink
    Hyde chyba cos na szybko właśnie zrobię bo się wzielam za porządki świąteczne i czasu brak.
    Nawet wiem co:wink: hope wrzuciła super przepis :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 10th 2014
     permalink
    u nas tunczyka to tylko maz zje; ja odkad mi zaszkodzil tunczyk jak pilam whisky to juz go nie tykam :D
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 10th 2014
     permalink
    ja myslalam ze tunczyka dajecie surowego, a nie puszkowanego.
    ja tych puszkowanych ryb to sie staram nie jesc, bo maja duza zawartosc rteci, a wartosci odzywczych niewiele.
    -- ;
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.