Edyta Gałęziowska "Obserwacja głównych objawów płodności jako podstawa wstępnej diagnostyki cyklu miesiączkowego"
(...) Dzięki obserwacji PTC można bardzo dokładnie określić termin porodu, co jest szczególnie ważne u kobiet z nieregularnymi czy długimi cyklami. W położnictwie podkreśla się też znaczenie obserwacji PTC przez pierwsze tygodnie ciąży we wczesnym wykrywaniu zagrożenia niewydolnością ciałka żółtego ciążowego - niewielki kilkudniowy spadek PTC może świadczyć o rozpoczynającej się niedomodze, mimo braku innych oznak zagrożenia ciąży (np. pobolewania w brzuchu czy plamienie). Taka obserwacja jest przydatna do momentu przejęcia funkcji wytwarzania progesteronu przez łożysko (czyli przez około 3 miesiące). Obserwacja temperatury nie jest przydatna, jeśli zagrożenie poronieniem wynika z innych przyczyn, np. wad zarodka. (...)
Mam pytanie o PCT w ciąży. Czy ktoś wie może jak długo w ciąży powinna utrzymywać się wyższa temperatura? Czy przez cały pierwszy trymestr? Jestem w 10 tc i zastanawiam się jak duży spadek temperatury jest powodem do zmartwień.
ja też jestem zainteresowana, tym tematem :) może ktoś wie i napisze :) ja jestem w 16 tygodniu i temperatura mi trochę spadła jest 36,77 a było wcześniej około 37, ale ta temperatura ciągle jest powyżej wyższej linii, poza tym jakiś tydzień temu przestałam brać progesteron, może to jest powód ?