Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJan 8th 2009
      Zgłoś moderatorowi permalink
    Edyta Gałęziowska
    "Obserwacja głównych objawów płodności jako podstawa wstępnej diagnostyki cyklu miesiączkowego"

(...)
    Dzięki obserwacji PTC można bardzo dokładnie określić termin porodu, co jest szczególnie ważne u kobiet z nieregularnymi czy długimi cyklami. W położnictwie podkreśla się też znaczenie obserwacji PTC przez pierwsze tygodnie ciąży we wczesnym wykrywaniu zagrożenia niewydolnością ciałka żółtego ciążowego - niewielki kilkudniowy spadek PTC może świadczyć o rozpoczynającej się niedomodze, mimo braku innych oznak zagrożenia ciąży (np. pobolewania w brzuchu czy plamienie). Taka obserwacja jest przydatna do momentu przejęcia funkcji wytwarzania progesteronu przez łożysko (czyli przez około 3 miesiące). Obserwacja temperatury nie jest przydatna, jeśli zagrożenie poronieniem wynika z innych przyczyn, np. wad zarodka.
    (...)

W: "Nowoczesne metody rozpoznawania płodności. Wybrane zagadnienia" Red. Renata Domżał-Drzewicka, Edyta Gałęziowska. Wyd. 2007
    -- Kulturowe aspekty antykoncepcji konferencja na Dolnym Śląsku
    •  
      CommentAuthorkasia_ch
    • CommentTimeNov 29th 2011
    Mam pytanie o PCT w ciąży. Czy ktoś wie może jak długo w ciąży powinna utrzymywać się wyższa temperatura?
    Czy przez cały pierwszy trymestr?
    Jestem w 10 tc i zastanawiam się jak duży spadek temperatury jest powodem do zmartwień.
    •  
      CommentAuthorrealja
    • CommentTimeFeb 3rd 2012
    ja też jestem zainteresowana, tym tematem :) może ktoś wie i napisze :)
    ja jestem w 16 tygodniu i temperatura mi trochę spadła jest 36,77 a było wcześniej około 37, ale ta temperatura ciągle jest powyżej wyższej linii,
    poza tym jakiś tydzień temu przestałam brać progesteron, może to jest powód ?
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeFeb 3rd 2012
    Ja mierzyłam w obu ciążach. Kiedyś był zresztą podobny temat na forum
    --
    •  
      CommentAuthorrealja
    • CommentTimeFeb 8th 2012
    Dzięki Fiufiu :) za informację i udostępnione wykresy
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.