Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeJun 7th 2009
      Zgłoś moderatorowi permalink
    80% dzieci podobno ma kolkę, podobno kończy się wraz z 3 m-cem życia i podobno nic na nią nie działa.
    A jak jest u Was?
    Jakie metody stosowałyście, aby ulżyć swoim dzieciom?
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeJun 7th 2009
    U nas przeszło jak ręką odjął jak tylko zaczęliśmy nosić Maję w chuście.
    --
  1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    PIotrus "kolkował " do 5 mca
    oczywiscie im później tym lepiej je znosił-nie było jak reka odjał tylko stopniowo sie zmniejszały
    Podawałam na samym poczatku SAB simplex i był bardzo dobry ale za poradą naszej Agi kupiłam Bobotic-jego polski odpowiednik.Bez róznicy działanie,tylko cenowo bo Sab ok 7 euro a Bobotic 10 zł
    tylko ze ja podawałam go inaczej niz na ulotce.8 kropli trzy razy dziennie okazało sie za mało wiec podawałam tak jak podawało sie Sab-do kazdego mleka
    Nie mielismy opłakanych nocy ani nie nosilismy go godzinami.w tych najgorszych popołudniowych godzinach kłądlismy go na swoich brzuchach zeby sobie lezał z nózkami podkurczonymi-pomagało
    btw po 3 mc odstawilismy na próbe Bobotic i niesety powróciły ryki placze wrzaski ,bolace bączki.jeszcze miesiac sie potem męczylismy ale dalismy rade
    jak dla mnie ząbkowanie jest gorsze
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeJun 12th 2009
    u nas espumisan działał tylko przez dwa dni, infacol również,
    parzony koper włoski przynosił ulgę, ale Mały nie za bardzo chciał go pić.
    Zadowolona jestem z Gripe Water. Nie ma już płaczu, pozostały tylko stękania :)
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeJun 12th 2009 zmieniony
    katy mozesz tez sprobowac masazu
    tu masz filmik
    mozesz jeszcze doczytac tu
    --
    •  
      CommentAuthorAnetusia
    • CommentTimeJun 17th 2009 zmieniony
    u nas nic nie działało! tylko ciepła pieluszka tetrowa położona na brzuszku i szum suszarki do włosów :)
    Moja córka kolki miała od 2 doby życia do przejścia z karmienia piersią na bebilon pepti w wieku 3,5 miesiaca. Codziennie płacz, wrzask i człowiek nawet pomóc nie może :( raz nawet w szpitalu wylądowaliśmy z tego powodu.
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeDec 12th 2011
    Odswieżam temat, może komuś wiadomości pomogą:

z preparatów: Sab Simpleks (cały czas), espumisan i inne polskie "cuda" nie pomagały, trochę pomagała Gripe Water ale teraz jedziemy już tylko na Sabie i Delicol (ten chyba miałaś? z enzymem laktazą)
    Latopic (z bakteriami kwasu mlekowego) 1x dziennie (głównie jest na AZS ale pediatra nam polecił i odkąd podaję Małemu, kolki się skróciły). Ważną rzeczą jest, że w przeciwieństwie do Dicofloru jest to polski preparat, który zasiedla jelita florą odpowiednią dla polskich dzieci

Masaż brzuszka - zgodnie z wskazówkami zegara, dodatkowo cała seria ruchów, która tworzy masaż antykolkowy: najpierw "wymiatanie" - masaż brzuszka w kierunku dołu (kilka razy), potem kolanka do brzuszka na kilka sekund, masaż zgodny z ruchem wskazówek i znowu nożki do brzucha. (Tak kilka serii). Robi się to, kiedy dziecko nie ma jeszcze kolki, bo musi być rozulźnione.

Podkładanie pod pupę zwiniętego ręcznika lub kawałka rożka - tak, żeby była wyżej, pokazał mi to rehabilitant - od kilku dni się sprawdza, bo jeśli dziecko mi się wierciło, stękało, to wtedy puszczało bąka

Ciepła pieluszka (mierny rezultat), pomagało na chwilę

Suszarka - włączenie jej powoduje "wyluzowanie" dziecka

Smarowanie "rowka" oliwką (przy kolkach oprócz skurczów jelit, mocniej zaciska się zwieracz, co utrudnia odchodzenie gazów, dlatego smarowanie połączone z masowaniem pomagało)

Kąpiel w ciepłej wodzie - moje dziecko uwielbia, ciepła woda rozluźnia ale jeśli dziecko nie lubi się kąpać albo jest zbyt rozwrzeszczane w danym momencie, odpuściłabym

Noszenie w chuście u mnie się nie sprawdziło (dziecko z atakiem kolki nie da się za Chiny włożyć do chusty, przynajmniej moje) ale wrócę do tematu, bo strasznie chciałabym być chustomamą.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.