Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorIrlandia
    • CommentTimeMar 27th 2010
      Zgłoś moderatorowi permalink
    Pelasiu zgadzam się, tylko, ze te swiadomośc mam ja czy Ty, czy każda tutaj użytkowniczka. Gorzej, jeżeli ktoś myli jakieś matematyczne wyliczenia z MRP. Do rozpoznawania płodności trzeba mieć nieco inne podejście - dla mnie temat nieplanowanego poczęcia przestał być "straszny" gdy zaakceptowalam wreszcie fakt własnej płodności i tego, ze ciąza może się przydażyć, gdy nagnie się reguły. Mam motywację by odkladac nie naginam reguł, nie mam motywacji - naginam, albo świadomie współżyję w okresie płodnym.
    W zasadzie napisałam to samo co Ty... :shamed:
    -- Specjalnie dla Damazego. W domu Opera 9.51, FF i Maxthon. W pracy IE - nie mam pojącia, która wersja. :-P
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 27th 2010
    Współżycie w okresie płodnym trudno nazwać spinaniem się. Gdybyś odkładała, to unikałabyś okresu płodnego - to jest oczywiste.
    Wg badań najzdrowsze są dzieci planowane, a nie nieplanowane. Ba, są tacy, co sugerują, że większa dostępność Postinoru... poprawi zdrowie noworodków, ponieważ dzieci nieplanowane, a więc zagrożone gorszym zdrowiem, będą usuwane nomen omen w zarodku.
    Nikt Ci nie wmawia tego, co robisz. Zaznaczasz to na wykresie z własnej woli.
    -- Kulturowe aspekty antykoncepcji konferencja na Dolnym Śląsku
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeApr 5th 2010
    Kochane Dziewczyny,
    dziękuję za ten szczególny objaw troski, który odebrałam negatywnie. Po pierwsze, nie jestem idiotka i chyba skoro płace za abonament i jestem na tym forum to znaczy, że jesli zajdę w ciąże nie będe miała podejścia "zawiódł kalendarzyk" - bpo przecież będę dokłądnie wiedzieć, w którym momencie i co zawiodło;) Plis, Ladies, trochę wiary w innych użytkowników, OK?:)
    A po drugie - dbam o siebie, przygotowuję sie do ciaży łykając folik i robiąc badania, ale starczką zostanę za jakieś 3-4 mce (jak przedźwigam wszystkie toboły do nowego mieszkania). jesli jednak wczesniej uda mi się zajśc, nie będę rozpaczała, ani nie będę miała "nic na sumieniu", zadnego nieprzygotowania czy coś, bo jak mowię, "waham się" ale jednoczesnie podejmuję konkretne działania, by "w razie czego" nie mieć sobie nic do zarzucenia pod kątem zdrowia dziecka. Moim zdaniem opcja "waham się" nakłada na kobiete konkretną odpowiedzialność, bo to już oznacza jakiś stan przejściowy i zakładanie możliwości zaciażenia.
    Tak więc, dzięks wielki za porady i zaangażowanie, jestem rozumną dziewczynką a o to, czego nie wiem, wyraźnie pytam.

A na koniec, Dziewczyny, może warto jednak dawać ludziom pewien kredyt zaufania i nie przypisywac im zawsze ignorancji?;) Większość z Was ma dużą wiedze i doświadczenie tutaj i naprawdę udowadniacie to swoimi radami, więc nie trzeba dodatkowo budowac swojej pozycji na komentarzach, które zamiast nieśc rade i otuchę, zniechęcają poczatkujące forumowiczki swoją formą, która może być czesto odebrana jako nieprzychylność czy atak.
    Tak więc, trochę wiary w innych;)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeApr 5th 2010
    No i jeszcze tak sobie myślę, że te słowa mojej ginekolog o dzieciach nieplanowanych dotyczyły raczej sytuacji, w której staracze nie mogą zajść ponieważ się spinają i wiele jest takich opowieści, ze ktos odpuścił, pojechał na urlop i wtedy się udało.

A wracając do najwazniejszego tematu, chciałam dodac, ze dopiero po odstawieniu tabletek widac, jak wiele zmienia taka mała pigułeczka - ile cykli musi minąc, zanim lutealna osiągnie normę, a śluz będzie w ogóle widoczny. Odkrywanie tego jak działa nasz organizm, po latach brania piks, jest naprawde ekscytujące :)
    --
  1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Witam Dziewczynki!!
    Zaczynam moje powitanie w tym właśnie dziale. Czytałam już wcześniejsze wypowiedzi i widzę, że każda z nas inaczej reaguje po rezygnacji z tabletek. U mnie dziś rozpoczęło się krwawienie powiązane z bólem brzucha podobnym jak przy @, ale oznaczało by to, że moja faza lutealna trwała tylko 8 dni, czy to możliwe?? To mój pierwszy cykl po dostawieniu, wiec pewnie wszystko jest możliwe, ale proszę doświadczone użytkowniczki o pomoc. :shamed:
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeSep 23rd 2010
    Jest to możliwe i w pierwszym cyklu nie budzi niepokoju. Odczekaj 2-3 cykle i wtedy dopiero - o ile niepokojące objawy nie ustąpią - konsultuj się z ginem.
    -- serce przestało bić.
    • CommentAuthorGigina
    • CommentTimeFeb 15th 2011
    witam wszystkie:)
    mam taki problem. W ciągu najbliższego roku planuję drugie dziecko i zdecydowałam odstawić się tabletki (brałam jakieś 4 lata cilest). Pierwsze krwawienie z odstawienia dostałam 10 stycznia. Było bardziej obfite i trwało 7 dni. Potem rozpoczęłam obserwację (ale bez mierzenia temperatury) i wyszło, że ok.24 stycznia powinnam mieć owulację- potop śluzu, charakterystyczny ból. Niestety do dziś nie mam miesiączki. czytałam, że to normalne po długim okresie stosowania pigułek. mam tylko pytanie- czy czas po mojej (hipotetycznej) owulacji jest okresem niepłodności? Czy miesiączka wystąpi samoistnie (objawy jak przed mam już ponad tydzień)? Robiłam też test ciążowy i wyszedł ujemny. jak długo powinnam jeszcze czekać cierpliwie? A możę lepiej od razu udać się do lekarza? Proszę, poradźcie!
    :smile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    Jesteś pewna, że wtedy byłaś płodna? To mogło być nieudane podejście do owulacji, prawdziwą owulację potwierdziłby skok PTC i wtedy wiedziałabyś, kiedy spodziewać się pierwszej @.
    Śluz dobrej jakości nie wraca? Jakie miałaś cykle przed rozpoczęciem brania?
    • CommentAuthorGigina
    no właśnie nie jestem. przez kilka dni śluz wyglądał jak płodny, szyjka rozpulchniona, a potem zanikł, jak po owulacji. teraz już od ponad 2 tygodni sucho. Wcześniej miałam cykle regularne od 29 do 32 dni.
  2.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Amazonka: Wg badań najzdrowsze są dzieci planowane, a nie nieplanowane.
    - co to za badania?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 16th 2011
    Nie pamiętam już, bo z wieloma mam kontakt. Może tu?
    •  
      CommentAuthorkora1975
    • CommentTimeFeb 25th 2011
    witam. jestem tu nowa, brałam tabletki 7 lat ,odstawiłam,@ dostałam 8 lutego, umieściłam wykres, zapraszam do ogądania i kmentowania go , bo nie mam pojęcia co sie dzieje, jajnik boli bardzo..... jesli ktoś może cos mi mądrego powiedzieć to jestem i czekam, pozdrawiam serdecznie wszystkie uczestniczki forum
    •  
      CommentAuthorHanny
    • CommentTimeFeb 25th 2011
    Cześć Kora1975 Ja Ci co prawda w wykresie nie pomogę, bo podobnie do Ciebie dopiero się uczę swojego ciała, podobnie do Ciebie:) Też brałam długo tabletki i próbuję organizm do porządku doprowadzić:) Czasem mam wrażenie, że to on mnie ustawia;P Powodzenia w odkładaniu. Spokojnie i my się nauczymy tego wszystkiego:)
    --
    •  
      CommentAuthormotylica0
    • CommentTimeFeb 28th 2011
    Witam, własnie odstawiłam tabletki po prawie 12 latach (z przerwami). Obserwuję mój pierwszy cykl i temperatura skacze mi w trzy światy. Nigdy nie obserwowałam swojej płodności i czuję, że po takim czasie brania hormonów czeka mnie niezła przeprawa z samą sobą. Póki co boli mnie prawy jajnik (prawie nigdy mi się to nie zdarzało). Mam nadzieję, że szybko dojdę do wprawy w obserwacji siebie, i że mój organizm powróci na naturalne tory.
    •  
      CommentAuthorluczynka
    • CommentTimeFeb 28th 2011
    Jest duża szansa, że powróci.
    Rozumiem, że mierzysz temperaturę zgodnie z zasadami, tj. o w miarę stałej godzinie, przed wstaniem z łóżka i w jednym z trzech "dozwolonych" miejsc?
    --
  3.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Proszę o interpretację wykresu. Jest to pierwszy cykl po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, które brałam 1,5 roku. Krwawienie z odstawienia wystąpiło 01.02 trwało 2 dni.
    08.02-36.5
    09.02-36.5
    10.02-36.5
    11.02-36.6
    12.02-36.5
    13.02-36.4
    14.02-36.3
    15.02-36.4
    16.02-36.5
    17.02-36.5
    18.02-36.5
    19.02-36.5
    20.02-brak pomiaru
    21.02-36.6
    22.02-36.7
    23.02-36.7
    24.02-36.6
    25.02-36.8
    26.02-36.7
    27.02-36.7
    28.02-36.9
    01.03-36.8
    02.03-36.8
    03.03-36.9
    temperature mierze codziennie rano o tej samej godzinie,przed wstaniem z łóżka w pochwie. 22 i 23.02 wystąpił ból jajników i podbrzusza.
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeMar 3rd 2011
    wg mnie 21-22.02 skok temperatury. Ale brakuje nam obserwacji śluzu... Jeśli 21 już nie było śluzu płodnego, to skok i do @ powinno być około 12-14 dni (faza lutealna).
    --
  4.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Z obserwacją śluzu i szyjki mam jeszcze trochę problemów ale od 17.02 do 23.02 miał chyba wygląd białka jajka.
    •  
      CommentAuthorbettymed
    • CommentTimeMar 7th 2011
    Cześć dziewczyny
    We wrześniu (po 4 miesiącach starania) okazało się, żę jestem w ciąży - nie cieszyłam się długo bo 4 listopada w szpitalu roniłam w wyniku Cytotecu a 7 listopada doczyścili mnie na stole. 4 tygodnie po tym wydarzeniu na badaniu okazało się, że mam 7,5cm torbiel więc dostałam na 3 miesiące antyki. W ostatni czwartek dowiedziałam się, że toribiel się wchłonęła a w lewym jajniku jest ponad 6 komórek jajowych - efekt odbicia. Chciałam powrócić do npr - mierzę tempkę od paru dni -ale ona jak na mnie w I fazie jest za wysoka!!!
    Czy jest możliwe, że to takich "przygodach" może zmienić się poziom temeperatury w poszczególnych fazach tzn. miałam przed owu ok 36,5 a po ok. 36,9 a teraz przed 36,7 a po ok. 37. Zaznaczam, że raczej nie miałam czym tych temperk zakłócić.
    Dzięki za odpowiedź.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    Jesteś w sytuacji szczególnej, a więc zaczynasz od początku: długość cyklu, faz, jakość objawów - wszystko może się zmienić.
    Obserwuj się normalnie i stosuj reguły przeznaczone dla Twojej sytuacji szczególnej.
    •  
      CommentAuthorbettymed
    Dzięki Amazonko
    Te reguły dla szczególnej sytuacji to jakie są? Czy chodzi Tobie o to, że regułą jest to, że wszystko się pozmieniało. Pozdrawiam
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 8th 2011
    Zajrzyj do podręcznika swojej metody - tam są wszystkie szczegóły. Nie napisałaś, jaką stosujesz. Chodzi o zasady interpretacji, a nie że wszystko się pozmieniało.
    •  
      CommentAuthorGaggataB
    Hej, Dziewczyny mam pytanie odnoście temperatury.
    Czy jak mierzymy ją to 36,68 zaokrąglamy do 36,7? Będę wdzięczna za odpowiedź.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 8th 2011 zmieniony
    Jak zaokrąglać? porady Toma str. 5.
    •  
      CommentAuthorGaggataB
    Amazonko cos sie nie otwiera link mozesz podeslac jeszcze raz?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    A teraz?
    •  
      CommentAuthorGaggataB
    • CommentTimeMar 13th 2011
    Tak tak otworzyłam i juz mam, sorki ze tak późno pisze :)
    •  
      CommentAuthorGaggataB
    • CommentTimeMar 16th 2011
    Dziewczyny możecie zerknąć na mój wykres czy ok go analizuję?
    •  
      CommentAuthorluczynka
    • CommentTimeMar 17th 2011
    Nie udostępniłaś.
    --
    •  
      CommentAuthorGaggataB
    • CommentTimeMar 17th 2011
    Ok udostępniam.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 19th 2011
    • CommentAuthorgizmiatko
    • CommentTimeApr 23rd 2011
    witam

Jestem tu nowa , niestety na 28 dni nie prowadze wykresu , prowadze na innej stronie ale o tym pisac chyba tu nie mozna ? w kazdym badz razie, starmay sie z mezem o drugie dziecko , drugi cykl, jest to takze drugi po odstawieniu tabletek CYPREST, ja cierpie na PCO i bralam je po to by móc zajsc w ciaze (paranoja) . Niesttey moj wykres jest dziwny i to bardzo nie umiem nad nim zapanowac ani okreslic co i jak , szykla tez sie zachuje dziwnie jeden dzien a wlasciwie pol dnia jest miekka by wieczorem stwardniec ..ja sie gubie i cos cuzje ze batalia o drugie dziecko bedzie dosc dluga jelsi nie bardzo dluga;(
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 23rd 2011
    Nie wklepiesz swojego wykresu?
    •  
      CommentAuthorGaggataB
    • CommentTimeMay 2nd 2011
    Dziewczyny poszukuję książki "Ja i mój cykl" Rotzera - czy którejs juz niepotrzebna i moze dosprzedać??
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    To jest bezcenne. Czasami można upolować na Allegro. W ciągu wielu miesięcy widziałam może 2 egzemplarze.
    •  
      CommentAuthorluczynka
    To jest książka, do której się wraca, nierozsądne byłoby się jej pozbywać.
    --
    • CommentAuthorElena_Sky
    • CommentTimeMay 3rd 2011
    Witajcie dziewczyny. Jestem w trakcie trzeciego cyklu po odstawieniu tabletek, chciałabym abyście przyjrzały się mojemu wykresowi
    6.04 - 36.6 krwawienie
    7.04 - bardzo słabe plamienie
    8.04 - 36.5 bardzo słabe plamienie
    9.04 - 36.4 krwawienie rano, pozniej sucho
    10.04- 36.5 plamienie
    11.04- 36.4 plamienie
    12.04- 36.6
    13.04- 36.6
    14.04- 36.6
    15.04- 36.8
    16.04- 37.3 owulacja stwierdzona przez usg dopochwowe
    17.04- 36.2
    18.04- 36.5
    19.04- 36.5
    20.04- 36.6
    21.04- 36.7
    22.04- 36.8
    23.04- brak
    24.04- brak
    25.04- brak
    26.04- 36.8
    27.04 brak
    28.04- 36.6
    29.04- 36.7
    30.04- 36.9
    1.05 - 36.7
    2.05 - 36.7
    3.05 - 36.7
    w poprzednich dwóch cyklach owulacja występowała 19 i 18 dnia cyklu(stwierdzam po skoku temperatury), a faza lutealna trwała 12 i 13 dni. Czy wydłużająca sie w tym cyklu faza lutealna może być spowodowana wcześniejszą owulacją? Od dwóch dni boli mnie podbrzusze jak podczas okresu, dziś czułam dość silne kłucie w lewym jajniku, sutki zaczynają coraz bardziej boleć. Dodam jeszcze że temperaturę mierzę w pochwie zawsze o tej samej godzinie rano.
    • CommentAuthorgizmiatko
    • CommentTimeMay 3rd 2011 zmieniony
    [wymoderowano] to jest moj cykl alenie wiem czy wklejajac swoj cykl nie łamie regulaminu. U mnie jest dosc dziwnie ze tak powiem bo nie umiem zauwazyc kiedy byla owulacja- w sumie zastanwiam sie czy ona byl ;.
    •  
      CommentAuthorIrlandia
    Faza lutealna ma zwykle podobną długość 10-18dni. Jeśli wydłuża się powyżej 16dni to może świadczyć o ciązy. Czy możesz klepac dane na wykres, bo tak niewiele widać. Wole formę graficzną :)
    -- Specjalnie dla Damazego. W domu Opera 9.51, FF i Maxthon. W pracy IE - nie mam pojącia, która wersja. :-P
    •  
      CommentAuthorIrlandia
    Taka uwaga ogólna - nie szukajcie owulacji na wykresie. Wzrost temperatury może być dowodem pośrednim wystąpienia owulacji. Owulację potwierdza lekarz na usg lub jej 100% dowodem jest stwierdzona ciąża.
    @ Elena_sky przyglądam się Twoim danym i po pierwsze - nasuwa mi się, że nawet jeśli USG wykazało owulację (jak rozumiem pęknięty pęcherzyk) to ja wzrost temperatury widzę dopiero około 21 22 kwietnia. Po drugie - przydałyby się informacje: gdzie mierzysz, info o zakłóceniach, czy pomiar jest o stałej porze no i jakim termometrem. Poza tym jakiej metody używasz do interpretacji. No jednak może lepiej wpisz dane na wykres i go udostępnij - lepiej się komentuje pod wykresem.
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeMay 3rd 2011 zmieniony
    Gizmiatko, wolę co prawda z lenistwa oglądać tutejsze wykresy, ale i ten da się zinterpretować. Szkoda co prawda, że nie ma pełnych obserwacji szyjki ani objawów dotyczących śluzu, ale skok moim zdaniem nastąpił 27.04, linia podstawowa przebiega przez 36,67.

Z wykresu nie dowiesz się, kiedy była owulacja.
    --
    • CommentAuthorElena_Sky
    • CommentTimeMay 4th 2011 zmieniony
    [wymoderowano] link do cyklu. Temperaturę mierzę przed wstaniem z łóżka o godz. 6.15 w pochwie, termometrem elektronicznym. Zakłóceń nie było raczej żadnych. Obserwacji szyjki ani śluzu nie prowadziłam w tym cyklu. Dodam, że temperatura z 11 dc 37.3 wtedy kiedy wystąpiła owulacja trochę mnie zaskoczyła bo w poprzednich cyklach max temp wynosiła 36.9.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 4th 2011
    Jeśli masz tylko temperaturę, to taki wykres można zinterpretować wg metody termicznej, a ona jest inna niż objawowo-termiczne, mało już znana.
    Jest opisana w podręczniku Kramarek.
    • CommentAuthorElena_Sky
    Czyli fazę lutealną mam liczyć od owulacji czy od skoku temperatury? Jakiś zagmatwany mam ten cykl.
    • CommentAuthorgizmiatko
    kurde tez tak przupuszczalam ze owulacje mialam wtedy kiedy sienie kochalismy z mezem...ah ;/
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    Nie interpretowałaś cyklu na bieżąco?
    •  
      CommentAuthorIrlandia
    @ Elena_sky "Liczenie" FL to bardzo umowna sprawa. Bez USG powiedziałabym, że liczymy od skoku i takie jest stanowiski m.in. INERu w tej kwestii. Jesli USG wskazało na odbytą owulację lub lekarz prognozował owulację w ciągu najbliższych 24h (co potwierdził późniejszy skok a taki "poślizg" to norma) to liczyłabym od owu. Nie wiem, jaką masz kategorię - odkładasz czy się starasz, wykresu zobaczyć nie mogę, jest zablokowany. Jeszcze nie wiem, czy owu była stwierdzona (obecność ciałka żółtego) czy prognozowana. Może podejście do owulacji się nie udało i będzie drugie? Bo nijak nie widzę mozliwości interpretacji - jakoś szóstkę da się sklecić, ale faza wyższych mi nie wychodzi...
    Elena spróbuj przenieść dane na tutejszy wykres, pooglądamy, może ekspert się też wypowie, będzie Ci łatwiej sobie to poukładać jakoś.
    •  
      CommentAuthorluczynka
    Irlandia: takie jest stanowiski m.in. INERu w tej kwestii

Warto chyba napomnkąć, że INER jest instytutem propagującym metodę prof. Rotzera, w której występuje tzw. przedwczesny skok, który nie jest początkiem fazy lutealnej. Początkiem FL jest dopiero właściwy skok, taki, który wystąpił po szczycie śluzu.
    --
    •  
      CommentAuthorIrlandia
    oj tam, oj tam... :wink:
    • CommentAuthorgizmiatko
    Amazonka: [/quote][quote=Amazonka]
    Amazonka: [/quote][quote=Amazonka]
    tak interpretowalam ale ja nie zauwazylam zeby szyjka misie do owulacji szykowala, a mam miec niby w piatek @ wiec owulacja chyba tak pozno byc nie moze ?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.