Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMsMartina
    • CommentTimeSep 1st 2011
      Zgłoś moderatorowi permalink
    Na pewno będzie to miało decydujący wpływ na cykl bo może wszystko rozregulować... Ja myślę że plamienie może się pojawić, ale raczej będziesz mieć coś w rodzaju normalnego cyklu. Zalecam totalną wstrzęmięźliwość :)
    --
    •  
      CommentAuthormisianda
    • CommentTimeSep 2nd 2011
    Dziękuję za odpowiedź ;)
    • CommentAuthordżizas
    • CommentTimeDec 19th 2011
    Witam, Chciałabym poruszyć pewną kwestię dot odstawiania hormonów i oczyszczania organizmu z nich. Do niedawna twierdziłam tak jak większość z Was, że mój organizm jest zatruty hormonami branymi przez lata (8) i musi się oczyścić i zadawałam sobie pytanie ile czasu to może trwać. Niedawno też zmieniłam ginekologa, i on zastosował taki argument, mianowicie zadał mi pytanie: dlaczego tabletkę hormonalną bierzemy codziennie mniej więcej o tej samej porze??? Zbił mnie z tropu, ale odpowiedź jest prosta, aby utrzymać stały poziom hormonów w organizmie, ponieważ po 24 h są wydalane z naszego organizmu! Logiczne. Moje obawy co do planowania ciąży też były związane z odstawieniem i ewentualnym wpływem ich na płód. Ten gin zalecił poczekać 1-2- cykle, ale głównie po to aby odbudowało się endometrium, które w moim przypadku miało 2-3milimetry. Czyli jak to jest z tym "odtruwaniem" kobietki, co???
    Poza tym zostaje jeszcze kwestia płodności, a co jeśli matka natura obdarzyła mnie kilkoma jajeczkami, ja je wytracę w czasie "odtruwania", a potem będzie płacz.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    Tyle lat hamowałaś owulację bez zastanawiania się nad liczbą komórek jajowych?
    Działanie na endometrium jest długofalowe i stopniowo pojawia się podczas brania, więc odczekanie z rozpoczęciem starań ma sens.
    -- Kulturowe aspekty antykoncepcji konferencja na Dolnym Śląsku
    • CommentAuthordżizas
    A jaki odsetek kobiet w wieku 18+ zastanawiała się nad tym iloma komórkami jajowymi zostały obdarzone przez matkę naturę, raczej szukają skutecznej i prostej ANTYkoncepcji, refleksje przychodzą później, jak już zaczyna się planować potomstwo. Ja niedawno odstawiłam tabsy i przyszły refleksje :) Chciałabym zacząć stosować NPR, dlatego też szukam informacji ntt. Jestem również jedną z tych odkładających, acz powoli przygotowujących się. BTW nie rozumiem do końca Twojego zarzutu-pytania o zastanawianie się nad liczbą kom. j.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    Nie było żadnego zarzutu. Wiele kobiet świadomie planuje rodzinę, tak aby sobie i przyszłym dzieciom nie zaszkodzić, a jednocześnie, aby dzieci przyszły na świat we właściwym czasie.
    Jeśli już odstawiłaś, to zaczęłaś się już obserwować? Pierwszy cykl zaczyna się od ostatniego krwawienia z odstawienia.
    •  
      CommentAuthorPeppermill
    Ja też nie bardzo rozumiem związek między antykoncepcją hormonalną, a liczbą komórek jajowych. Jeśli ktoś nie chce mieć dziecka to niezależnie od tego w jaki sposób się zabezpiecza-" marnuje" co miesiąc komórkę jajową. A na ich ilość nie mamy przecież żadnego wpływu.
    -- [/url]]
    • CommentAuthordżizas
    Poza tym chodziło mi o powszechnie używany zwrot "zatrucie organizmu hormonami" a potem 'oczyszczanie organizmu', który jak mi się wydaje nie jest właściwy i jest jakby kontynuacją powtarzanych mitów o tabsach. Przy tym zastanawia mnie czy odstawienie ma faktyczny wpływ na trudność w prowadzeniu NPR i jakie to są trudności. Zaznaczam, że ja tylko pytam i szukam potwierdzenia bądź zanegowania popartego faktami. Aktualnie Jestem kilka tyg po odstawieniu tabsów, czekam na naturalną m. i po niej udam się na badanie usg, okaże się wtedy jak wygląda moje endometrium. Jeśli potwierdzą się moje przypuszczenia i end. wróciło do normy, tzn, że czekanie kilku cykli po odstawieniu nie ma sensu. Oczywiście ma sens planowanie potomka a co się z tym wiąże, szereg badań, często szczepionki albo leczenie, przyjmowanie foliku itd. ogólnie przygotowanie organizmu a to może trwać kilka miesięcy, ale nie ma to związku z odstawieniem tabsów. Mam nadzieję, że tak będzie faktycznie. Pozdrawiam
    • CommentAuthordżizas
    Jeśli chodzi o moje obserwacje, to tak zaczęłam obserwować swój śluz, ogólnie organizm i zachowanie, natomiast pełną kartę obserwacji zamierzam zacząć prowadzić od pierwszego naturalnego cyklu m. Pewnie będę miała na początku trudności, bo co jak co, ale tabsom mogę zarzucić przede wszystkim to, że uzależniają w specyficzny dla siebie sposób, rozleniwiają i przez to dużo kobiet, między innymi ja też, nie zna swojego organizmu :confused: jakkolwiek to brzmi.
    • CommentAuthordżizas
    • CommentTimeDec 19th 2011 zmieniony
    A w związku z powyższym -Długoletnie branie tabletek ANTY - rozleniwia i nie poznajemy swojego organizmu, to wg mnie jedyna trudność w prowadzeniu NPR.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 21st 2011
    To jak wygląda odstawienie tabletek na wykresie masz opisane w tym wątku wzdłuż i wszerz. Możesz obejrzeć wykresy po odstawieniu i dopytać konkretne samoobserwatorki.
    Na 28dni jak to w życiu, jednym prawidłowy cykl wracał od razu, inne miały spore problemy z brakiem śluzu lub jego zmian.
    Ew. trudności masz przecież opisane w podręczniku, z którego uczysz się swojej metody.
    O jakim leczeniu i szczepionkach mówisz? Od razu zakładasz, że jesteś chora?
    Zacznij prowadzić kartę obserwacji od dziś. Szkoda marnować pierwszego naturalnego cyklu, który już się zaczął.
  1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Ale ja nie zauważyłam, żebyśmy mówiły tu o zatruwaniu czy odtruwaniu a raczej mówimy o powrocie naturalnego cyklu. Mojemu organizmowi zajęło to około roku.
    --
    • CommentAuthormarta87mk
    • CommentTime2 dni temu zmieniony
    Witajcie !! jestem tu nowa więc z góry przepraszam jeśli umieściłam temat w złym miejscu. Mam pewien problem , będę opisywać go w miarę toczenia się dyskusji:) generalnie chodzi o to, ze od 1,5 roku biore hormony , najpierw yasmin potem zmieniłam na naraye. Zaczelam w lutym 2011 a w maju juz miałam ataki szału, płaczu, depresji, nerwowości, agresji i ogólnie wszystkiego co złe, chłopak kazał mi sie wyprowadzic z domu ... nasz zwiazek wisi na włosku , zachowuje sie tragicznie !!! myśle, ze to przez tabletki ... zostały mi jeszcze 3 do koncza blistra, ale juz ich nie biore czekam na krwawienie i chce sie uwolnic od złego ich wpływu ...

dodam, ze lekarz stwierdzil ze moge miec pcos dlatego kazal brac, ale w zasadzie nie byl pewny co mi dolega ... pewnie znowu bede miala cysty ale zdrowie psychiczne jest dla mnie równie ważne ...

miałyście podobne skutki uboczne???

po jakim czasie odczuje że uwalniam sie od działania hormonów ???:cry:
    • CommentAuthoriza1988
    • CommentTime2 dni temu
    Witaj!
    Dobrze ze odstawilas te tabletki-najwyrazniej ci nie sluza badz lekarz ci zle wybral! Zmien ginekologa to po pierwsze! Nie znam sie na pcos ale sa tu dziewczyny ktore na pewno ci pomoga I doradza jak sie zbadac, nie wierze ze tylko tabletki hormonalne moga ci pomoc. Po odstawieniu tabletek powinnas poprawe zauwazyc juz po 2-4tygodniach. Tak przynajmniej moj organizm zaczal wracac "do siebie" ale grunt to miec pozytywne nastawienie! Bedzie dobrze
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTime2 dni temu
    Leczysz się tylko z powodu podejrzenia choroby?
    Stąd dowiesz się więcej
    • CommentAuthormarta87mk
    • CommentTime2 dni temu
    byłam u dwóch lekarzy i obaj powiedzieli , ze mam brac hormony !!!

kurde dziewczyny nie ma innej drogi na leczenie torbieli ???

naprawde się fatalnie czuje i pragnę wrócić do normalności ... mam nadzieje, ze to w pełni odracalny efekt ;(:cry:
  2.   Zgłoś moderatorowi permalink
    na temat choroby i leczenia nie mogę pomóc....ale mogę powiedzieć jak było u mnie ze skutkami ubocznymi... brałam tabletki 4,5 roku (o zgrozo!) a "powrót do normalności" zaczęłam odczuwać już po ok 2 tyg... w moim przypadku głównym objawem było to, że nie miałam chęci na seks zbyt często..(zrozumiałam, że to od tego dopiero jak odstawiłam). teraz jest zupełnie inaczej :) mam też mniejsze wahania nastroju... tak więc Marta87mk - wszystko może szybko wrócić do normy.... :)
    • CommentAuthormarta87mk
    • CommentTime2 dni temu
    aleksandra0708 dziękuję za odpowiedź :)

u mnie libido wcale nie zmalało , nawet chyba jest większe to jedyny plus ale reszta to koszmar ... bede zyla nadzieją, że uwolnie sie od tych stanów bo żyć nie dają
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.