Zacznij nową dyskusję

Aby pisać na forum, musisz się zarejestrować. Zarejestruj się

Wszystkie dyskusje

Kategorie

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeApr 4th 2007
      0 punktówpermalink
    kama83: One zachowują się jak kotki w marcu. wogóle nie maja zielonego pojecia co to "wstyd" a jak zobaczyłam nagranie pary 16- latków jak sobie nawzajem krecili to mowe mi odebrało. teraz jest podzial na te ktore " nie robia nic" i te które robią "wszystko".

nadal nie wyjasnilas co to znaczy zachowywac sie jak kotki w marcu? nosic szpilki malowac sie miec dekolt mini? obcisle spodnie odkryty brzuch? flirtowac z facetami? maja 16-17 lat, hormony im buzują a Ty taka swieta bylas w tym czasie??:wink: co do tabsow,osobiscie uwazam ze to za wczesnie, ale to ich wybor i niestety brak zajec z wych.seksualnego albo dobrych rozmow z rodzicami. czasami zakaz dziala odwrotnie do zamierzenia. ja moglam wszystko dosc wczesnie. ale jednak zaczelam pozno -z wyboru. nie bylo zakazanego owocu wiec poczekalam na tego wlasciwego wg mnie. i tak nie byl wlasciwy ale coz bywa.
    •  
      CommentAuthorLily
      0 punktówpermalink
    hmm może jestem jakaś inna ale w wieku 16-17 lat bardziej mnie interesowały przyjacielsko-koleżeńskie układy z kolegami niż flirt i podrywanie :confused: zresztą młodzi chłopacy w tym wieku są bardzo niedojrzali pod każdym względem...skoro czasem facet nie jest dojrzały i odpowiedzialny po 30 roku życia to co dopiero jako nastolatek...
    • CommentAuthorKama83
      0 punktówpermalink
    Wiesz Vicky nie wiem co dla Ciebie znaczy wstyd ale pozwalanie na wkladanie reki w spodnie na przerwie przy stojacym obok nauczycielu chyba nie zbytnio przyzwoite (?) i to wcale nie sa szpilki i odktyty brzuch bo czasami zdarza sie tak, ze cicha woda brzegi rwie a filmik z para nastolatkow uprawiajacych seks francuski z prawie wszystkimi szczegolami mozna bylo znalesc w internecie i byli to moi ucziowie i nie jest to raczej powod do dumy. i nie mowie tylko o dziewczynach ale chlopcy tez .

nie mowie ze bylam swieta ,ale jesli juz bylo cos mocniejszego ;) to sam na sam a nie przy wszystkich w szkole. ja tu mowie nie o zwyklych buziaczkach i takich tam. sama mam 23 lata ( jeszcze przez miesiac ;) ) , nie jesten starą zgorzkniała babą i pamietam jak to bylo :) ale trzeba troszke umiaru miec i wiedziec co wypada a co nie. tak jak z zachowaiem przy stole - raczej na kolacji w restauracji nie siadziesz z nogami na stole i nie bedziesz bekac na pol lokalu. flirt i okazywanie sobie milosci jest w porzadku ale niektorych rzeczy po prostu nie wyapada robic przy ludziach w miejscach publicznych.
    --
    • CommentAuthorKama83
      0 punktówpermalink
    a z reszta Vicky- fajnie jest podyskutowac na jakis temat z kims kto ma inne zdanie, bo jakbysmy wszyscy mieli takie samo to byloby nudno :) tylko trzeba pamietac o zasadach uczciwej dyskusji :)
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
      0 punktówpermalink
    nojak podalas przyklady to powiem szczerze tez mnie z deczka zbulwersowalo to:wink:
    ale bylam ciekawa bo moze napiszesz- bo one mini miały i jak one sie usmiechaly do nich !!:wink:
    bo są i takie osoby:confused:
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
      0 punktówpermalink
    Off topic, ladies!
    -- "bez pretensji do mądrości, której nie mam, bez odbijania jej na ksero i wpadania w schemat"
    • CommentAuthorKama83
    • CommentTimeApr 5th 2007
      0 punktówpermalink
    Hejka!

Dziewczyny jak to jest z czasem pomiaru ( waginalnie)? jedno zrodlo podaje 5 minut, inne 2. ja mierze okolo 6 i nie wiem czy dobrze robie.
    --
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
      0 punktówpermalink
    Zależy jaki termometr. Poszukaj w wątku o mierzeniu temp.
    -- "bez pretensji do mądrości, której nie mam, bez odbijania jej na ksero i wpadania w schemat"
    • CommentAuthorKama83
      0 punktówpermalink
    uzywam zwykłego rtęciowego owulacyjnego.
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
      0 punktówpermalink
    • CommentAuthorskarbie
    • CommentTimeApr 6th 2007
      0 punktówpermalink
    Zazywalam tabsy 10 lat z przerwami. Zmiany po odstawieniu - pogorszyla mi sie cera (czarna rozpacz!), bole w krzyzu, bole brzucha i nastroje nie do opanowania. Cykl regularny, ze zegarek mozna nastawiac. I tak juz od ponad roku. Nie czuje sie ani lepiej, ani gorzej.
    Mysle, ze dobrze dobrane tabletki nie powinny spowodowac szoku w organizmie, gdy ich zabraknie. Zwlaszcza te, w ktorych hormonow jest minimum potrzebne organizmowi.
    --
    • CommentAuthorKama83
      0 punktówpermalink
    Mi tez sie cera pogorszyla- czasami sie czuje jakbym znow byla w okresie dojrzewania. straszne! a za 2 miesiace slub.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
      0 punktówpermalink
    Skarbie, zauważyłaś jakieś zmiany w libido na tabletkach i bez?
    -- Czy ktokolwiek miał jakiekolwiek utrudnienia w dostępie do anty w Polsce? Patrz: wątek "bzdury i fakty o antykoncepcji"
    • CommentAuthorskarbie
      0 punktówpermalink
    Nie, zmiany w libido nie zaobserwowalam.
    Natomiast borykam(y) sie z brakiem 'smarowania'. Moze to skutek tabletek, a moze taka moja natura? Nie wiem. Ale poprosze kogos w Polsce o wiesiolek, o ktorym sie dowiedzialam z 28dni. :smile:
    Ale jest jeszcze cos ciekawego! Poniewaz tak dlugo zazywalam anty - dopiero teraz odkrywam swoj organizm i jest to wspaniale i fascynujace. Faktem jest, ze jak mialam 20 lat - w ogole mnie to nie interesowalo, a tabletki byly (i sa) wygodnym i bezpiecznym (jesli madrze stosowane!) sposobem na spokojny sen :wink:. Takie troche 'pojscie na latwizne'. Absolutnie nie zaluje, ale bardzo sie ciesze, ze juz ich nie zajadam i swiadomie obserwuje swoj organizm. Takie proste obserwacje, a ile wiedzy potrafia przekazac! Tyle, ze do tego trzeba 'dorosnac' :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorskarbie
      0 punktówpermalink
    Kama! Nic sie nie martw! Podobno po pierwszym dziecku przechodzi :tooth: Na kogos innego :rolling:
    Slub i tak bedzie wspanialy, a Ty najpiekniejsza. Bo najszczesliwsza z wszystkich obecnych :heartsabove:
    --
    • CommentAuthorKama83
    • CommentTimeApr 6th 2007 zmieniony
      0 punktówpermalink
    Dzieki Skarbie, za pocieszenie :wink:
    apropo libido to juz kiedysgdzie pisalam na forum ze podczas brania tabletek moj M. mowil czasami na mnie zakonnica a teraz sie opedzic nie moze ( ale nie narzeka i sie laskawie poddaje:) ). szczerze- teraz czuje ze zyje, pomimo pewnych czasowych ograniczen ;)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 6th 2007 zmieniony
      0 punktówpermalink
    He he, zakonnica na tabletkach, ciekawe skojarzenie. :-)

O trudnym życiu kobiety (w domyśle poszkodowanej użytkowniczki antykoncepcji) w Polsce - z biuletynu Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny:
    http://www.federa.org.pl/mamprawo.php?page=bulletin&catid2=319&lang=1&catid=180

Fajny wstęp:
    Ten tekst jest przeznaczony dla osób potrzebujących pomocy medycznej w kontrolowaniu swojej płodności. Pomijam zwolenników prezerwatyw i najszerzej rozumianych metod naturalnych, ponieważ odpowiedni sprzęt i instrukcje są łatwo dostępne.

Owa łatwa dostępność instrukcji metod naturalnych przejawia się np. w księgarniach, w których półki uginają się pod ciężarem przeróżnych podręczników do metody angielskiej, niemieckiej i jakiej dusza zapragnie... he he
    -- Czy ktokolwiek miał jakiekolwiek utrudnienia w dostępie do anty w Polsce? Patrz: wątek "bzdury i fakty o antykoncepcji"
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
    • CommentTimeApr 9th 2007
      0 punktówpermalink
    Mnie też pogorszyła się cera po odstawieniu tabletek. I, oczywiście, również przed ślubem, a jakże. Teraz jednak mam równie ładną, a nawet lepszą cerę, jak po tabletkach - i nie musiałam czekać do pierwszego dziecka:smile:
    • CommentAuthorskarbie
    • CommentTimeApr 10th 2007
      0 punktówpermalink
    Czyli jest nadzieja na ladna buzke, bez mieszania do tego osob trzecich (i to zupelnie nieswiadomych) :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordanap
      0 punktówpermalink
    oj w zyciu nie miałam tylu syfków- dramat
    reasumując wszystkie moje "dolegliwości"- nie widzę pozytywów nie brania anty
    jak uda mi sie zajść w ciążę to zobaczę ten jeden jedyny najważniejszy...
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
      0 punktówpermalink
    a jak dlugo bralas, i jak dlugo juz nie bierzesz?
    •  
      CommentAuthordanap
      0 punktówpermalink
    vicky80: a jak dlugo bralas, i jak dlugo juz nie bierzesz?

10 lat brałam, a 6 m-c jestem bez anty
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeApr 11th 2007
      0 punktówpermalink
    to jak bralas 10lat to sporo jeszcze czasu minie zanim organizm wroci do normy. w dodatku ta nową normę musi wypracowac sobie sam od nowa..poza tym kobiety po ciazy mowią mi ze po ciazy gospodarka hormonalna od nowa sie wyregulowuje:)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
      0 punktówpermalink
    Zaczynasz nowe życie. :-)
    • CommentAuthorskarbie
      0 punktówpermalink
    Bez zartow. Anty daja mniej hormonow niz ciaza. Czy twierdzicie, ze po ciazy organizm sie musi 'oczyszczac' jeszcze dluzej? Oczywiscie - sa chemiczne i sztuczne - podobnie jak folik w tabletkach :bigsmile:
    Moj organizm po 10 latach anty wrocil do 'normy' po jednym cyklu (co wykazaly badania hormonalne). Bez zabobonow prosze!
    --
    •  
      CommentAuthorLily
      0 punktówpermalink
    skarbie - na każdego anty działają inaczej
    • CommentAuthorskarbie
      0 punktówpermalink
    W tym sek! Wiec po co te 'ogolniki' ? :shocked:
    Dziala to na mnie rownie :devil:, jak lekarz, ktory mowi, ze z wykresu temki nic nie wynika. Wrrrrrr.....
    --
    • CommentAuthorsylvii
      0 punktówpermalink
    Hej dziewczyny!!!
    Jak sobie czytam Wasze posty- muszę powiedzieć, że włos mi się jeży na głowie- z PRZERAŻENIA!!!!! strasznie się boję, co się będzie ze mną działo- właśnie odstawiłam tabletki i przechodzę na NPR:)pocieszające jest to, że w większości piszecie, że po kilku cyklach wszystko wraca do normy, ufffff (może jakoś to przetrzymam). Postanowiłam odstawić tabletki po siedmiu latach, ale teraz jestem jeszcze bardziej przestraszona- nie dlatego, że nie będę miała (mimo wszystkich "przeciw") "spokojnej głowy", ale dlatego, że nie wiem, czy poradzę sobie z tymi pomiarami, obserwacjami, zmianami nastroju, pogorszenie cery, itp, idt.
    Parafrazując stare czasy: POMOŻECIE???
    • CommentAuthorskarbie
      0 punktówpermalink
    Pomozemy!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
      0 punktówpermalink
    SKarbie, takich jest jednak większość obecnie.
    • CommentAuthorsylvii
      0 punktówpermalink
    Dzięki, próbuję obecnie zlokalizować na stronce e-booka z poradami, o którym wycczytałam, ale bez skutku:(chyba nie jestem taka dobra w obsłudze kompa, jak myślałam......) macie może link do ściągnięcia?
    Aha, jeszcze jedno pytanie- mam dziś pierwszy dzień okresu, a zapomniałam zmierzyć temp:(mogę bez problemu zacząć od jutra? (pytanie pewnie głupie, ale dla mnie ważne)
    •  
      CommentAuthorLily
      0 punktówpermalink
    pewnie że możesz - ja mierzę waginalnie więc w czasie @ wogóle nie mam tempki na wykresach :wink:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 11th 2007 zmieniony
      0 punktówpermalink
    Pytanie niegłupie! Sylvii, mnie to pytanie spędzało sen z powiek przez jakiś czas, a tu znikąd pomocy..
    O ebooku zobacz tu: http://forum.28dni.pl/discussion/222/ebook-w-prezencie/
    • CommentAuthorsylvii
      0 punktówpermalink
    Amazonka, dzięki bardzo:) znalazłam e-booka- zabieram się za czytanie:)
    • CommentAuthorskarbie
      0 punktówpermalink
    Pewnie masz racje Amazonko. Brak odpowiedzialnosci i beztroska zarowno wsrod kobiet, jak i lekarzy (zgroza) sa niepojete!Moja kolezanka w wieku 15 lat od mamy ginekologa dostala anty, zeby jej sie cera poprawila. Czarna rozpacz :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorMary
      0 punktówpermalink
    Mojej koleżanki mama jest ginekologiem i powiedziała, że swoim córkom NIGDY nie przepisze tabsów.
    •  
      CommentAuthordanap
      0 punktówpermalink
    vicky80: to jak bralas 10lat to sporo jeszcze czasu minie zanim organizm wroci do normy. w dodatku ta nową normę musi wypracowac sobie sam od nowa.

Boję się że huśtawki nastrojów, obsyfiona twarz (i nie tylko), bolesne miesiączki to właśnie ta moja nowa norma :cry: i tak to będzie wyglądać już zawsze

Ps. Wyniki badań mam w porządku
    --
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
    • CommentTimeApr 12th 2007
      0 punktówpermalink
    Dana, nie wiem, czy to Ci coś pomoże, ale ja od razu po odstawieniu zaczęłam zażywać magnez w dużych dawkach i falvit.
    • CommentAuthoramcm
    • CommentTimeApr 12th 2007
      0 punktówpermalink
    Wypryski są nie tylko oznaką zmian hormonalnych, ale ogólną reakcją organizmu na jego oczyszczanie. Np. gdy stosuje się diety oczyszczające wiele toksyn wydalanych jest przez skórę i na chwilę traci ona przez to swoją atrakcyjność. Myślę, że podobna reakcja może wystąpić na nagłe zmiany hormonalne w organizmie po odstawieniu tabletek i po kilku cyklach wszysko powinno wrócić do normy.
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
    • CommentTimeApr 16th 2007
      0 punktówpermalink
    To ciekawe. Stosowałam różne diety, ale nie zauważyłam tej zależności. Chodzi wyłącznie o diety oczyszczające?
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeApr 16th 2007 zmieniony
      0 punktówpermalink
    pani_wonka niekoniecznie. poza tym wypryski mogą sie pojawiać i często pojawiają, ale nie muszą.
    •  
      CommentAuthorMary
      0 punktówpermalink
    U mnie wcześniej nie pojawiały się - a nie biorę pigułek od sierpnia 2005. A ostatnio - masakra. Przez cały cykl!
    I weź tu idź kobieto do ślubu...
    •  
      CommentAuthorvicky80
      0 punktówpermalink
    Mary mnie cala obsypuje jak mam nerwowy b.stresujacy tryb zycia, krotko, spie, zle jem, albo w ogole przepracowana jestem i zyje w stresie.
    • CommentAuthorskarbie
    • CommentTimeApr 17th 2007
      0 punktówpermalink
    Ja na tydzien przed @ wygladam jak biedronka. Tzn nie, ze taka mala, czerwona jestem i z czolkami :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorsylvii
      0 punktówpermalink
    Hej dziewczyny, mam pytanko: czy któraś z Was zauważyła po odstawieniu tabletek spadek wagi? O ile mówi się, że biorąc pigułki waga wzrasta, analogicznie po odstawieniu powinna maleć. Ciekawi mnie, czy macie związane z tym doświadczenia, czy to tylko teoria?pzdr:)
    • CommentAuthorskarbie
      0 punktówpermalink
    Zazywanie i odstawienie tabletek nie mialo w ogole wplywu na moja wage.
    --
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
      0 punktówpermalink
    Ja przytyłam po Diane35. Co równie dobrze można było powiązać z tym, że jak zaczęłam ją brać, to miałam ciężką sesję i jadłam co się dało. Potem zmieniałam na Logest i Yasmin, bez zmiany wagi. Po odstawieniu też się nie zmieniła, ani in plus ani in minus.
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
      0 punktówpermalink
    Poza tym teraz raczej już po pigułkach się nie tyje.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
      0 punktówpermalink
    Chyba że są źle dobrane. :-)
    •  
      CommentAuthorvicky80
      0 punktówpermalink
    niekoniecznie. ja tyłam na pigulkach niby mini dawka Logest. ana Evra plastrach nie. mialam napady glodu wieczorami po zazyciu pigulki. zwiekszone stezenie hormonow we krwi.