Witam Co oznaczają wyniki prolaktyny i testosteronu w 20dc: prolaktyna 18,86 testosteron 0,86 Starania trwają 10 mies, śluz płodny jest, paski w testach owul wskazują na owulację. Temperatura obserwowana w 2 ostatnich cyklach wskazuje na występowanie owulacji jak również widać na wykresach fazy temp niższych i wyższych. Faza lutealna 11 dni. Czy ten testosteron może zaburzać owulację? Dzięki za odp
podaj proszę jednostki i normy zamieszczone na wyniku - każde lab ma własne metody pomiaru i zakresy norm mogą się różnić. Bez tych danych nie można ustosunkować się do wyniku
Dzięki za odp Prolaktyna: norma 5,18-26,54, ja mam 18,86 więc jest ok Testosteron 0,86 ng/ml, a norma jest od 0,05-0,73 więc trochę za dużo. W jaki sposób testosteron zaburza owulację? Jakie prawdopodobieństwo jest poczęcia przy zbyt dużym testosteronie? Pozdro
Niestety mam histuryzm, trądzik, stosunek obwodu talii do bioder = 0,89. Wyglądam jak we wczesnej ciąży. Do tego obraz USG charakterystyczny jest dla policystycznych jajników, ale lekarz na razie wykluczył tę chorobę. Tarczyca u mnie ok. Jesteśmy po 10 mies starań. Poza tym ponad 1,5 r współżycia w małżeństwie, bez zabezpieczenia, liczenie dni płodnych na oko. Tak sobie myślę, że naprawdę był ogrom możliwości na zapłodnienie, nawet na zwykłą wpadkę na początku małżeństwa. Więc nie rozumiem tego, że lekarz każe nam dalej próbować i czekać. Chciałabym zrobić jeszcze jakieś nieinwazyjne badania, żeby sprawdzić czy wszystko ok. Mąż nie badał się jeszcze, ale niestety jest otyły i jest ryzyko związane z jakością nasienia. Czy mozesz coś doradzić. Będę wdzięczna za odpowiedź.
W zasadzie powinniście liczyć cały czas współżycia bez zabezpieczenia. Czyli 18 miesięcy i 10 miesięcy - co daje 28 miesięcy. Ponad dwa lata. To jest pora na dalsze kroki.
Na pewno M. powinien zrobić badanie, a razem wybierzcie się do prawdziwej kliniki, bowiem na lekarzy w przychodni nie ma co liczyć. Można wydusić z nich skierowanie na niektóre badania, ale ich interpretacja, szczególnie przy jakimś problemie, zwykle ich przerasta.
ok Dzięki, czy polecałabyś jakąś klinikę w Krakowie lub Bielsku Białej. Jak już się zdecydujemy tam pójść chciałabym mieć pewność, że trafiłam do profesjonalnej kliniki. Pozdrawiam :)
A ja mam takie pytanko: i proszę udzielić odp w komentarzu pod moim wykresem gdyby to było możliwe. Mam teraz temp 36.6 i jeżeli była by ciąża to temp powinna się utrzymywać na tym poziomie??? i nawet o 0.1stopień nie może spaść???
Tu wrzucam troszkę info Cytrynko dla Ciebie, może to coś rozjaśni twoje wyniki; "Poziom progesteronu Stężenie progesteronu w pierwszej fazie cyklu jest bardzo niskie. Nieznaczny wzrost obserwuje się na ok. półtora doby przed owulacją. Potem ilość progesteronu produkowanego przez powstające ciałko żółte wzrasta osiągając szczyt w 7, 8 dniu po owulacji. Jeśli nie doszło do ciąży, ciałko żółte zanika.
Normy poziomu progesteronu we krwi 7-8 dni po owulacji: >= 10 ng/ml (prawidłowa czynność ciałka zółtego) 2 faza cyklu: <= 3 ng/ml (brak owulacji)
Interpretując wyniki badań poziomu progesteronu należy wiedzieć, że jest on wydzielany w sposób pulsacyjny i jego stężenie we krwi zmienia się co kilka godzin nawet o 50 proc. W związku z tym wynik pojedynczego badania w granicach 6-10 ng/ml nie wskazuje jednoznacznie na niewydolność ciałka żółtego. Żeby badanie było rzetelne, należałoby je powtórzyć trzykrotnie, co z reguły nie ma miejsca w praktyce. Minimum to sprawdzenie stężeń progesteronu w dwóch kolejnych cyklach." pozdrawiam
Witam, dziewczyny czy możecie mi pomóc w interpretacji moich wyników badań bo już nie wiem co robić. To moje wszystkie wyniki badań na podstawie których lekarze podjęli decyzje jeden o braniu YAZ - on mnie skierował do szpitala na te badania(jest ginekologiem-endokrynologiem zgłosiłam się do niego z PMS i z nadmiernym owłosieniem głownie nogi-uda, po badaniach w szpitalu stwierdzili hiperleptynemię,zmianę w piersi i na tarczycy torbiele, ale nikt mi nie mówił nic o PCO) Natomiast endokrynolog (zostałam do niego wysłana w celu konsultacji co do zrobienia biopsji torbieli na tarczycy) po przeczytaniu tych samych badań przepisała glucophage xr500 bo stwierdziła hiperinsulinizm i PCO . To co ja w końcu mam ? Najlepsze jest to ze endokrynolog kazała mi samej zdecydować czy mam brać YAZ czy lek od niej czyli glucophage xr500. Po prostu zgłupiałam totalnie , przepłakałam cały weekend bo nie wiem co robić i zostałam z tym problemem sama bo mój gin-endo jest na urlopie i dopiero za 3 tyg mogę iść od niego.
badanie USG narządu rodnego gł.dopoch.: Trzon macicy w przodopochyleniu,jednorodnej echogeniczności o wym 43.5mmx34mm. Endometrium jednorodne, szer
5.6mm. Szyjka o wym. 30x20.4mm. Jajniki obustronnie o prawidłowej budowie i echogeniczności -
drobnopęcherzykowe, o wymiarach: prawy 21x12,5mm.,lewy 20.9x12.5mm.Zat.Douglasa bez płynu.
USG tarczycy: wymiary płata prawego 22x18x50mm wymiary płata lewego 17x16x40 W tylnej części płata prawego zmiany torbielowate i lite o wymiarach 7mm i 11mm. W płaci elewym najprowdopodobniej trzy zmiany o wym ok 12x12mm i 12x5mm i 5mm. Struktura i echogeniczność
pozostałego miąższu nieco nierówne. Tchawica nie wykazuje zwężeń i przemieszczeń. Węzły chłonne szyi niepowiększone.
Witam! Robiłam ostanio badania i dzisiaj odebrałam wyniki.Jutro dopiero mam wizyte u lekarza,ale bardzo się denerwuje bo chyba nie wszystko jest w normie.Proszę podpowiedzcie jeżeli któraś sie troche orientuje co moze być nie tak....
Morfologia: MPV - ŚR.OBJ.PŁYTKI KRWI 13.0 fL 8 - 12 H PDW - dyspresja wielkości płytek 17.1 fL 9 - 17 H P- LCR - wsk. megatrombocytów 51.5 % 13 - 43 H BAS - bazocyty 0.03 TYS/UL 0,05 - 1,95 l
Roxy Ewa, nie stresuj się na zapas - lekarz potrafi zinterpretować wyniki w odpowiednim kontekście, niezależnie od norm. A Twoje wyniki nie odbiegają aż tak bardzo on podanych norm.
Dziewczyny ja mam dla Was taką radę ... Wynikającą również z własnego doświadczenia. Niestety to co my tu widzimy po Waszych wynikach oraz to co zobaczy w nich doświadczony lekarz, może się od siebie diametralnie różnić. Żadna z dziewczyn na forum (tak mniemam) nie jest lekarzem i nie możecie sobie brać do serca wypowiedzi w stylu : "wyniki są OK", lub "o matko i Ty jeszcze nie byłaś u lekarza ?!". Naprawdę radzę Wam z każdymi wątpliwościami, wynikami badań itp. udajcie się prosto do lekarza. Niestety na podstawie forum i innych ciekawostek z internetu ja wykryłam u siebie cuda, a lekarz powiedział po bardzo dokładnym przebadaniu: "Jest Pani okazem zdrowia, proszę się już więcej nie martwić." Nie czekajcie, nie odkładajcie wizyt, lekarze są po to by nam pomóc !
I jeszcze jedno, jeśli szukacie w Wawie dobrego ginekologa, który jest niesamowicie dokładny a przy tym baaardzo delikatnym i świetnym specjalistom, chętnie pomogę. Sama po wielu latach poszukiwań dopiero kilka miesięcy temu trafiłam na fantastyczną Panią doktor, która zajęła się mną. Jestem po całej serii badań łącznie z cytologią, kolposkopią, usg transwaginalnym, badaniami krwi, hormonów itp. I nareszcie czuję się spokojna i szczęśliwa.
I pamiętajcie, że normy podane przez laboratorium a interpretacja wyniku lekarza też nie muszą się ze sobą zgadzać. Lekarz spojrzy na pełny obraz Waszego stanu zdrowia, a nie na poszczególne wartości. Każdy organizm jest inny i każda z nas może być zupełnie zdrowa przy kompletnie różnych wynikach badań, szczególnie jeśli chodzi o badania krwi.
Witam, czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się nt moich wyników? bo dla mnie to czarna magia!!!:( 31 dc, 12 fl FSH - 1,74 Estradiol - 228,12 Prolaktyna- 41,27 Progesteron - 17,80
prolaktynę nieznacznie podwyższoną ma chyba co druga z nas niektórym lekarze przepisują leki na zbicie [Bromocorn, Bromergon lub inne] a niektórym nie bo uważają, że to niemiarodajny wynik [tzn badany jeden raz] bo ponoć jej poziom może się zmieniać kilka razy w ciągu dnia nawet.....
co do estradiolu - to gdzieś kiedyś czytałam, że czasami za wysoki estradiol może świadczyć o tym, że jeden z pęcherzyków się utrzymał w sensie, że nie doszło do jego pęknięcia i mogła powstać torbiel... może warto było by iść to sprawdzić ?
natomiast nie jestem lekarzem i tak sobie tylko gdybam oczywiście
Witam.mam pytanie-czy ktoś mógłby zinterpretować wyniki nasienia mojego M. ilość nasienia-4.0 ml barwa-mleczno-żółta konsystencja-półpłynna woń-swoista pH-9.0 50 procent plemników o żwawym ruchu 15 procent plemników o powolnym ruchu 35 procent plemników bez oznak ruchu w preparacie bezpośrednim widoczne leukocyty 3-6 w polu i nieliczne bakterie liczba plemników w 1 ml nasienia 33 700 000 oli
Co myślicie o takich wynikach drugi dzień cyklu ( wizytę mam dopiero 4 listopada :( ): Przeciwciała anty - TPO 71 IU/ml Wartość Referencyjna: < 34 metoda ECLIA i Prolaktyna (PRL) : 12:40 - 237.8 mIU/l Prolaktyna (PRL) : 13:40 - 5875.0 mIU/l
Informacje dodatkowe: Wartości prawidłowe na czczo: Kobiety 40 - 530 mIU/l Mężczyźni 53 - 360 mIU/l Wartość po podaniu leku: 3 - 6 - krotny wzrost prolaktynemii w stosunku do poziomu wyjściowego
Cześć. Byłam tu u Was jakiś czas temu ze staraniem o trzeciego malucha.Wykres prowadziłam i miałam oczywiście nadzieję,że może się uda.Nie udało się,dostałam okres zresztą kolejne dostaję nadal:).Miałam pewne podejrzenia odnośnie mojego pokręconego cyklu i zrobiłam badania.Proszę niech mi ktoś mądry powie co z nich wynika bo wizytę u lekarza mam dopiero 10.11. Robiłam wszystko w 5dc. tsh,estradiol,fsh,lh,testosteron ,insulina wg norm z laboratorium są ok.Zastanawia mnie prolaktyna Podstawowa to:191,3 po mcp po 1 godz:3439 po 2 godz:2713 Pomóżcie proszę:)
WITAM mam prośbe mam porobione wyniki hormonów i nie dokonca wiem jak je zinterpertowac wiem tylko ze mam w nadmierze DHEA co to oznacza???? ktoś tak miał???
Robiłam badania hormonalne, czy wyniki są w porzadku waszym zdaniem? Czy jest jakaś współzależność pomiędzy LH a Fsh?? Estradiol 38,68- norma 12,5-166 LH 3,30 norma 1,1-11,6 FSH 5,84 norma 3,5-12,5 Progesteron 0,550 norma 0,2-1,5 Testosteron 34,84 norma 8,4-48. Po normach to widać że są to wyniki "niby ok", ale wiem że są jakieś współzależności, możecie mi powiedzieć czy LH a Fsh są w porzadku względem siebie? Zwłaszcza dla osoby starającej się o dziecko. Dzień badania cyklu to 3dc.
Estradiol -wynik 438 – norma do 400 Progesteron – wynik 29,60 – I trymestr ciąży przedział 9,3 do 33,2 Prolaktyna – 20,10 norma do 25 Androstendion 5,46 ng/ml norma od 0,40 do 4,10
Odebrałam swoje i męża wyniki z lab. Zamieszczę je tutaj i może ktoś się wypowie na ten temat. Najgorzej, że nie ma norm dla wyników mojego męża więc tym bardziej liczę na pomoc. Prolaktyna 1dc: 35.53 ng/ml a powinno być do 25,15 TSH ( 3 generacja) 0.33 uU/mL norma 0.25-4,50 uU/mL A teraz wyniki męża: objętość próbki 4,00 ml. pH= 8/odczyn zasadowy próbka bez zapachu bez litych żelatynowych gródek Kolor szary obecność plemników o ruchliwośco ok. 87% liczba plemników w 1 ml nasienia 56,3 mln stwierdzono obecność pojedyńczych nabłonków, 1-5 leukocytów w polu widzenia, pojedynczych erytrocytów oraz komórek plemnikotwórczych, oraz ok 80% plemnikóe o prawidłowej budowie. Po 15 będę mieć jeszcze estradiol i progesteron.Badania robiłam w 1dc
Te wyniki są aż za dobre - u M. u Ciebie prolaktyna wysoko, skonsultuj się z endokrynologiem.
Co do M. to obstawiam, że laboratorium nie bada w kryteriach WHO, bo takie wyniki się nie zdarzają. Czy jest też coś o prawidłowych, nieprawidłowych? Albo o ruchu A i B? Wyniki są o tyle obiecujące, że jest dużo, w tym dużo żywych i ruchomych plemników, ale ja poszukałabym labu z kryteriami WHO.
Wyniki męża przepisałam dokładnie z kartki. Badania zrobiliśmy prywatnie w miejskim lab. Kilkanaście miesięcy wstecz lekarz powiedział, że mąż ma wzorowe wyniki więc problem musi być u mnie. Jego wyniki są nadal dobre za to moje się pogorszyły i teraz wiem co trzeba naprawić. Dodam, że w naszym regionie znalezienie takiego lab graniczy z cudem. Nie mówiąc, że do endo będę musiała jechać do innego woj. bo u nas nie ma takich lekarzy. No chyba, że gdzieś prywatnie przyjmują.
Mnie się wydaje, że ten wynik jest zbyt pobieżny. U nas tez taki wyszedł bo był tylko oglądany pod mikroskopem bez wybarwiania preparatu. Następne badanie dokładniejsze z wybarwieniem wykazało znaczne wady u chłopaków. Z 80 (paru) procent prawidłowych w pierwszym badaniu zrobiło się 7 % w tym drugim dokładniejszym.
W sobotę idę do gina i zobaczymy co on powie. Na inne badania musiałabym pewnie wybrać się do Płocka albo Torunia ale ze względu na pracę mojego M może to być ciężkie...Mam nadzieję że mnie podleczy i już będzie ok
Dziewczyny robiłam badania w 5 dniu cyklu: FSH 6,52 mlU/ml LH 9,24 mlU/ml Estradiol 31,44 pg/ml Prolaktyna 8,92 ng/ml Wszystko mieści się w normach podanych przez laboratorium tylko czy to wystarczy do zajścia w ciążę. Staramy się od sierpnia i póki co bez rezultatów. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji. Pozdrawiam:-)
Hej dziewczynki, jestem nowa na forum. Od dłuższego czasu się staramy o dziecko. Zrobiłam badania w 2 dc FSH 7.09 LH 5.92 Estriadol 46.30 Prolaktyna 12.79 Co o tym sądzicie??
Prosze o interpretacje moich wyników amh 3,0 ihibilina b 47 prolaktyna 15,80 testosteron 44,80 i tsh 1,738 mam problemy z zajściem w ciąże prosze o odpowiedż z góry dziękuje.