Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    moja endo tez nigdy na ft3 nie daje. tez uwaza ze niemiarodajne.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 15th 2020 zmieniony
     permalink
    obe: Oraz sprawdzić czy te normy podane przy badaniu są normami dla populacji czy dla dziecka - jednak trochę się różnią od dorosłych.

    U mnie w Diagnostyce zawsze mówią, że system dobiera normy w oparciu o pesel. Zauważyłam ostatnio, bo robiłam badania z mężem w październiku, że przy niektórych wynikach mamy inne normy ze względu na płeć.
    --
  1.  permalink
    Mam wynik, wyszedl pozytywny, gdzies mu krew ucieka.
    Mamy skierowanie do szpitala, mowila ze pewnie mu zrobia kolonoskopie, gastroskopie i inne badania.
    Znow do Bydgoszczy, wolalabym jednak tutaj w Toruniu
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 15th 2020 zmieniony
     permalink
    To wyniki mojego Frycka z grudnia

    Żelazo - 142,0 µg/dl (65 - 175) / dopiska: dziecko 50 - 120 µg/dl (norma dla dzieci przekroczona, a nie suplementujemy!)

    Ferrytyna - 38,76 ng/ml (3,30 - 127,00)
    Transferyna - 266 mg/dl (200 - 360)
    Witamina B12 - 969,00 pg/ml (189,00 - 883,00) HIGH (a nie suplementujemy!)
    Kwas foliowy - 13,50 ng/ml (3,10 - 20,50)

    Hemoglobina - 13,5 g/dl (11,0 - 13,8)
    Hematokryt - 40 % (32 - 40)

    TSH - 1,1346 µIU/ml (0,640 - 5,760)
    FT3 - 3,17 pg/ml (2,77 - 4,71)
    FT4 - 1,11 ng/dl (0,86 - 1,62)
    anty-TPO - 0,00 IU/ml (0,00 - 5,61)
    anty-TG - 6,81 IU/ml (0,00 - 4,11) HIGH
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    tylkonadzis: Znow do Bydgoszczy, wolalabym jednak tutaj w Toruniu

    Trudno, że nie u Was, ale ciesz się, że was nie olali.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Pozytywny, a wyszło ile tej krwi?

    Ja wiem, że ciulowo, że szpital, że dojechać trzeba... Nikt tak się po szpitalach nie na jeździł niż ja z młodym. Pierwsze 5 lat średnio raz w miesiącu. Ale... trzeba, widzieć pozytywy. Brak diagnozy podczas tak brzydkich objawów to wielki stres dla rodziców i ryzyko dla dziecka, pi drugie omina cię kolejki do specjalistów.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    obe: czy te normy podane przy badaniu są normami dla populacji czy dla dziecka

    Sprawdziłam teraz dokładnie wyniki badań moje, męża i dzieci (sprzed 2-3 mies.) - dla żelaza i ferrytyny mamy osobne normy ja i mąż, a i dzieci mają jeszcze inne (bo w różnym wieku są) :shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    A do jakiego szpitala idziecie?

    Treść doklejona: 15.01.20 13:22
    Tak. Ja też mam inne normy niż mój partner, a to samo miejsce badań.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Else: Pozytywny, a wyszło ile tej krwi?

    Badanie na krew utajoną nie podaje ilości - tylko jest wynik, że krew "obecna" lub "nieobecna".
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Bo ja miałam krzyżyki jak oddawalam kilka lat temu młodego kal.
    --
    • CommentAuthortylkonadzis
    • CommentTimeJan 15th 2020 zmieniony
     permalink
    Do Jurasza, tam gdzie lezelismy w pazdzierniku. Chcialabym tutaj u mnie, bo zawsze partner jak cos by mnie zmienil (ostatnio biegunki mnie mecza), a tak to nawet nie mialabym jak dojechac.
    Na 21 stycznia mamy termin, chcieli nam dac na 27 stycznia
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    A w sumie szczęście w nieszczęściu że ta krew była na tej pielusze widoczna, bo mogłabyś jeszcze długo nie wiedzieć i konsekwencje mogły być potem gorsze.

    Treść doklejona: 15.01.20 13:33
    W juraszu jest super Pani doktor. Więc ja bym się tego Jurasza trzymała. Wiem że dla ciebie dyskomfort. Też to przeszłam, bo ani zjeść, ani się za przeproszeniem "wysrac", ani umyć w spokoju, ani nawet odpocząć. Natomiast najważniejsza jest dobra diagnoza, nasz komfort jest najmniej ważny. To minie. W końcu Was wypuszcza. Z resztą to nie koniec świata, od biedy chociaż na godzinę raz na kilka dni niech partner podjedzie.

    Treść doklejona: 15.01.20 13:35
    To akurat. Zdążysz się przygotować na spokojnie. Pomysl też o sobie, co zabrać dla siebie, żeby sobie ułatwić.
    --
  2.  permalink
    No ja mam nadzieje, ze dosc szybko nas wypuszcza. Bo zwariuje w szpitalu, tym bardziej ze Wiktor sie budzi o 3 i wgl.

    A jak sie nazywa ta Pani doktor?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Kochana. Mój szogun prawie wcale nie spał. Więc ból dupska również miałam. No jest to utrudnienie. Ale oni tacy są i co zrobisz... Myśl o tym że kiedyś będzie lepiej. A może on nie śpi przez problemy zdrowotne... Może mu coś przeszkadza? Tym bardziej dobrze ze idziecie.

    Anna Szaflarska Popławska
    --
  3.  permalink
    Rozumiem.
    Boje sie tych badan, w sensie tej kolonoskopii i gastroskopii

    A to nie znam. Nas prowadzila inna
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 15th 2020 zmieniony
     permalink
    tylkonadzis: Boje sie tych badan, w sensie tej kolonoskopii i gastroskopii

    Pewnie w narkozie będą mu robić...

    Myśl w takich kategoriach, że te badania zapewne wyjaśnią co mu dolega. A może nawet dolegliwości, które spowodowały krwawienie, są przyczyną jego zaburzeń w rozwoju. Bo takie problemy potrafią mieć wpływ na układ neurologiczny.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    marion: Myśl w takich kategoriach, że te badania zapewne wyjaśnią co mu dolega. A może nawet dolegliwości, które spowodowały krwawienie, są przyczyną jego zaburzeń w rozwoju. Bo takie problemy potrafią mieć wpływ na układ neurologiczny.
    --


    Tak, mówi się, że zdrowie - także to psychiczne - tkwi w jelitach.
    Dobrze, że go zbadają. A badania na pewno będą w narkozie.
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 15th 2020 zmieniony
     permalink
    alfaromeo: Tak, mówi się, że zdrowie - także to psychiczne - tkwi w jelitach.

    Mówi się... Że autyści mają problemy z glutenem, laktozą, dziurawymi jelitami, metabolizmem. Zrobiłam w tym kierunku wiele badań mojemu Fryckowi i wszystko OK :confused:

    "Specjaliści" z przedszkola chcą Fryckowi wprowadzić dietę bez glutenu i laktozy. A lekarz, który robił mu badania metaboliczne (dr nauk medycznych!) powiedział, że jeżeli nietolerancji nie ma, to diety eliminującej gluten i laktozę absolutnie nie stosować.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Ale jeszcze nie wiesz czy on będzie miał te badania. A jeśli są potrzebne to trzeba zacisnąć żeby i mieć za sobą. Dawid też miał mega ciężkie zabiegi i badania, które odbywały się bez znieczulenia. Bardzo bolesne. Serce pęka, ale trzeba przeżyć.

    Może nie taki diabeł straszny...
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Else: jeszcze nie wiesz czy on będzie miał te badania

    Tylko, że w przypadku krwi w stolcu, to jedynie gastroskopia lub/i kolonoskopia dadzą 100 % pewności, co tam się w środku dzieje.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Marion, z tym że jeśli o autystow chodzi to. Oni nie muszą mieć nietolerancji, aby im jskis pokarm szkodził. Problemy u nich wynikają z większej wrażliwości. Koleżanki syn, mimo braku nietolerancji na glten, po gutenie zachowuje e się jak po narkotyku. Dodatkowo biegunkuje.
    Po prostu trzeba obserwować dziecko cy mu dana dieta służy, czy jest jakaś poprawa... Ja próbowałam diety 3x i uważam, że warto aby każdy rodzic dziecka z autyzmem spróbował. Może akurat pomoże. Są rodzice który widza duża poprawę i już na tej diecie zostają. U nas niestety było odwrotnie. Dieta 3xb zaszkodziła. Bywa i tak. Trzeba bacznie obserwować i tyle.

    Treść doklejona: 15.01.20 14:27
    Marion wiem, ale mi. Mówiono że te inwazyjne badania robią w ostateczności, gdy nie ma wyjścia. Zobaczymy co uzna lekarz. A jak będzie konieczność no to trudno. Trzeba będzie robić.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Else: warto aby każdy rodzic dziecka z autyzmem spróbował

    No w planach mamy taki 3 miesięczny 'test' 3x bez.
    Na razie jednak jesteśmy wciąż na etapie, żeby Frycek w ogóle więcej jadł, obojętnie co (oczywiście bez cukru, i starając się żeby próbował nowych smaków).
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Podobno aby ocenić skuteczność diety potrzeba około roku. My tyle wytrzymalismy.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Else: Podobno aby ocenić skuteczność diety potrzeba około roku. My tyle wytrzymalismy.

    Rok? Długo.
    A jak rozwiązałaś problem, że na ulotce prawie każdego produktu jest napisane "może zwierać głuten"?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Rok bo niby bardzo długo organizm oczyszcza się z toksyn, czy tam czegoś, więc aby ocenić w pełni te dietę trzeba mieć cierpliwość.

    Ja sana robiłam chleb, ciastka bez glutenu... Mało można było wtedy kupić w sklepach więc w internecie zamawiałam. Ze czy "bezglutenowe" trzeba kupować sprawdzone, bez tych możliwych śladowych ilości.
    --
  4.  permalink
    Tej narkozy tez sie boje. Oby nic powaznego mu nie wyszlo
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Ake to nie będzie taka narkoza "pełna". To będzie jakaś sedacja, jak do mri na przykład.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Tak, teraz w ogóle do badań dają takie w miarę bezpiecznie narkozy, mniej skutków ubocznych.
  5.  permalink
    Aaa, rozumiem. Bo kolezanka mowila, ze jak jej mlody mial, to po nie mogl dlugo wstawac, jesc, to z Wiktorem srednio.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Mój po takim znieczuleniu spał 4h i miałam laby hehe
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJan 15th 2020
     permalink
    Moja bratanica w wieku 6 miesięcy miała 3 dni pod rząd robioną gastroskopię w narkozie i zniosła super.
  6.  permalink
    Dajecie nadzieje ;)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeJan 18th 2020
     permalink
    Tylkonadzis, my jesteśmy pod opieką dr Parzęckiej,bo młoda ma celiakię. Bardzo Ci te pania dr polecam i ten oddział ( w Bydgoszczy zresztą jedyny dla dzieci gastro).
    U Was w wyniku krwi jest jeszcze neutropenia. Koniecznie skierowanie do hematologa i immunologa (chyba,ze w Bydgoszczy Was skonsultują na hematologii i onkologii ).
  7.  permalink
    Montenia na prawde? Pediatra mowila, ze wyniki sa w porzadku oprocz zelaza
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeJan 18th 2020
     permalink
    Tylkonadzis
    A tak to ma jeszcze:
    RBC 4.04 (4.30 - 5.50)
    HGB 10.90 (11.00 -14.00)
    HCT 31.90 (34.00 - 41.00)
    MCHC 34.20 (26.00 - 34.00)
    RDW-SD 35.70 (37.00 - 54.00)
    PDW 8.90 (9.00 - 17.00)
    NEUT% 19.60 (37.00 - 72.00)
    LYM% 62.50 (20.00 - 50.00)
    MONO% 15.40 (0.00 - 14.00)


    te są neutrofile % poniżej i to sporo, limfocyty powyżej (organizm sobie rekompensuje)o i monocyty tez powyżej.
    NEUT% 19.60 (37.00 - 72.00)
    LYM% 62.50 (20.00 - 50.00)
    MONO% 15.40 (0.00 - 14.00)
    A masz wynik wbc ? i rozmaz najlepiej ręczny ?

    Treść doklejona: 18.01.20 20:09
    Tylkonadzis, Pewno będą to badanie powtarzać i tak w szpitalu.bo morfologie zawsze robią.
    Moze to na rozne rzeczy wskazywać. Kiedy idziecie do szpitala?
    • CommentAuthortylkonadzis
    • CommentTimeJan 18th 2020 zmieniony
     permalink
    Wbc ma 8.26 (4.00 - 12.00)
    Mam napisane morfologia z rozmazem, ale automatycznym
    W kazdym razie lekarz mowil, ze procentowych sie nie bierze pod uwage.
    Do szpitala idziemy teraz we wtorek
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeJan 18th 2020
     permalink
    u nas zawsze pediatra patrzy na te procenty też.Szkoda,ze nie masz rozmazu ręcznego.
    No niz,zobaczusz co powiedza w szpitalu, wrazie co to Was pokierują,bo w juraszu jest i immunologia i hematologia. w razie wątpliowści was skierują. TYrzymam kciuki za Was. Daj znac.
  8.  permalink
    O ile wezma to pod uwage ;)
    Dziekuje ;)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 18th 2020
     permalink
    Dokładnie. O ile wezmą pod uwagę. U mojego syna wiecznie takie zmiany. Ale i u mnie i mojego partnera. I lekarze zawsze mówią "prawdopodobnie infekcja lub po infekcji". Także musi się trafić dociekliwy lekarz.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeJan 18th 2020
     permalink
    Else, a jesteście pod opieką immunologa lub hematologa?
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 18th 2020
     permalink
    Młody jest pod opieką immunologa i nic nie mówi. Jedynie globulinami się przejmuje ale na zasadzie "trzeba kontrolować", zaleca szczepić, szczepić, szczepić nieważne jakim kosztem, a w związku z tym, że po ostatnich nopach ja już nie chcę szczepić młodego na co popadnie to właściwie ona chce już się z nami pożegnać. Niestety globuliny znowu spadły więc jeszcze musi nas oglądać. A ja i partner nie jesteśmy bo nikt nie widzi potrzeby. Jeszcze ja jak ja. Ake partner nie dość że na te wyniki fatalne to jeszcze objawy okropne.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeJan 19th 2020
     permalink
    W Bydgoszczy jest dobra hematolog dla dorosłych, dr Gadomska. Przyjmuje prywatnie na Cieszkowskiego. A u immunologa u kogo jesteście? My przy niedoborze igg(podejrzewają cvid zmienny niedobór odporności) będziemy prawdopodobnie mieć toczone immunoglibuliny. W marcu idziemy do szpitala na badania. Prywatnie byłam teraz u dr Dąbrowskiej u w poradni też u niej byłam wcześniej. Potem z 2 razy u dr Kołtan.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 19th 2020
     permalink
    Głowie prowadzi nas dr Koltan, czasem "wpadamy" do d Grzesk. Te globuliny oni orzeaczają w mga ostateczności. Gdy dochodzi do zagrożeń życia w wyniku powołano niedoborów odporności. Koleżanki syn ma ta niskie globuliny, że widmo wisi na nimi. Ale ze poziom globulin nie przekład se na jakieś groźne choroby to póki co odkładają. A u Was cis ie dzieje zlego przy tych globulinach? U nas najgorzej było pierwsze 5 lat. Zgrizenue zyca 2x. Teraz często łapie infekcje, ale bez ciężkich powikłań.
    --
  9.  permalink
    Else: "prawdopodobnie infekcja lub po infekcji"


    Wiktor w momencie pobrania mial katar, to moze dlatego takie wyniki mial
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeJan 19th 2020
     permalink
    Else,jak nas tu nie zakwalifikują to będe jeździć do Poznania. Jestem cały czas w kontakcie z dr stamtąd. Oni nas tak naprawdę zdiagnozowali.
    U nas są częste infekcje, ciągle zapalenia zatok,oskrzeli. Płuca teraz odpuściły,ale dlatego,ze od razu ma wprowadzane sterydy w duzych dawkach. U nas dodatkowo celiakia, coś nie tak z limfoctami b. Będziemy mieć jeszcze dodatkowe badania. Jabym chciała, zeby włączyli te immunoglobuliny. nie chcę czekać na sepse czy inne tego typu.
    Else,a nie chcesz isć prywatnie do dr Dąbrowskiej? Ona jest jak dr House podobno,drąży,szuka.
    Tylkonadzis, tylko katar miał czy jakaś wieksza infekcja? Wejdz sobie na fb na grupę Neutropenia.pl i poczytaj o tym.
  10.  permalink
    Montenia, tylko katar mial przez kilka dni
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 19th 2020
     permalink
    U autysty tylko katar nie musi oznaczać tylko kataru, niestety. Zwykle oni zupełnie inaczej reagują na choroby, jedni zbyt wrażliwie inni mają tak wysoki "próg bólu", że pewne choroby możemy przeoczyć. Mój syn do 5 rz. Do 49 stopni gorączki funkcjonował normalnie, wcześniej nie zgłaszając ani boli brzucha, ani bolu gardła, ani nic... Teraz już jest bardziej "wyczulony" i szybciej sygnalizuje "kłopoty".
    --
  11.  permalink
    Moj to wgl jest typem bezgoraczkowym raczej. Taka goraczke powyzej 38 mial przy 3 dniowce, jak mial zapalenie pluc i wtedy trafilismy do szpitala. A tak mial kilka razy stan podgoraczkowy, ale nie wiem czy to nie byla wina termometru, bo pokazuje czasem temperatury z tylka.
    Wlasnie Wiktor mi tez nie pokazuje, ze cos go boli. Chyba ze sie uderzy, to wtedy pokaze na to miejsce i tak dlugo bedzie pokazywal dopoki nie powiem "uderzyles sie?"
    Czasami tez ide z katarem i kaszlem do lekarza, a tam mi mowi ze gardlo jest zaczerwienione. W ostatnim czasie mial tak dwa razy. Z czego dosc dlugo mu sie utrzymywalo, jak kaszel.
    Ten katar moglbyc od tego, ze nie mam ogrzewania od jakiegos czasu :confused:
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeJan 19th 2020
     permalink
    Matko, to jak wy bez ogrzewania funkcjonujecie? Jak z toaletą, myciem? Dobrze że mrozów nie ma, ale nie wyobrażam sobie...
    A jak do szpitala pójdziecie to co z Olkiem? Znów do babci?
    --
  12.  permalink
    Dogrzewamy sie termowentylatorem, nie chce wiedziec ile za prad nam przyjdzie. Jeszcze przez tydzien nie bedziemy miec, bo wczoraj nam przestawili piec i musi sie wysuszyc.
    Tak do babci.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.