Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeNov 18th 2018
     permalink
    CA-125 bywa podwyższone przy endometrioze (ewentualnie innych stanach zapalnych w miednicy)
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 5th 2018 zmieniony
     permalink
    Mój synek ma niedoczynność wcześniaczą. Od urodzenia bierze euthyrox. Parametry w normie. Liczyłam na to, że z czasem z tego wyjdziemy.
    Ponieważ mamy endo w czwartek zrobiłam badania i w promocji trzaśnięto na anty TPO i tu zonk - wyszło pozytywne. Znaczy Młody ma hashi czy badanie w tym wieku jest niemiarodajne?
    Wyniki:
    anty-TPO 19,73 [0-13,00]
    TSH 3,54 [0,7-5,97]
    FT3 4,37 [2,41-5,50] 63.43%
    FT4 1,57 [0,96-1,77] 75.31%
    Oczywiście norma TSH dla dziecka w jego wieku jest inna :)
    Ktoś coś?
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 5th 2018
     permalink
    Obe, wolne hormony ma super więc na tsh nie masz co patrzeć.
    co do hashi to usg by się przydało dla pełnego obrazu. no i z tego też można wyjść. trzeba tylko dojść co powoduje stan zapalny i go wyeliminować :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 5th 2018
     permalink
    elfika: Obe, wolne hormony ma super więc na tsh nie masz co patrzeć.
    co do hashi to usg by się przydało dla pełnego obrazu. no i z tego też można wyjść. trzeba tylko dojść co powoduje stan zapalny i go wyeliminować :)

    USG miał w poniedziałek i chyba jedyne co dało się zbadać, to to, że ma oba płaty tarczycy. Ona jest malutka, ma jakieś 2 cm. Ale wyniku nie widziałam, bo to chłop z nim był a wiadomo jak to chłop - powiedziała, że nie da to nie cisnął ;)
    Ja cały czas podejrzewam jakąś alergię, tylko nie wiem n co, bo teraz chodzi do żłobka i nie mam takiej kontroli na to co mu podają. W domu mamy koty, ale mamy je od lat i to Marcinek do nich dołączył a nie one do niego, więc raczej wykluczamy.
    Ale coś go męczy, bo ma tarkę na nóżkach i na rączkach, z brzuszka już zeszło. I katar od września :(
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 5th 2018
     permalink
    może być. przeciwciała do obserwcji plus szukanie winnego alergii.
    no i niestety ale trza.... odrobaczyć. tak wiem... dodam jedynie, że Klarka odrobaczana już dwukrotnie w tym pierwszy raz w wieku 9 miesiecy.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 6th 2018
     permalink
    No przymierzamy się do odrobaczenia całej ferajny.
    Byliśmy dziś u endo - p/ciał do obserwacji. Marne szanse, że tak długo mu się utrzymują moje p/ciała, chociaż mam je wywalone w kosmos. Ale wynik może fałszować infekcja albo alergia.
    Tarczyca w usg idealna, więc na razie nie widać Hashi poza anty-TPO :)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 6th 2018
     permalink
    czyli tak jak mówiłam - do obserwacji :)
    a co z euthyroxem? odstawiacie?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 7th 2018
     permalink
    Nie, na razie zostaje w dotychczasowej dawce.
    Marcinkowi z piętki wyszły złe wyniki i raczej do 6 rż mu nie odstwią :(
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 7th 2018
     permalink
    A co mają badania z piętki do tarczycy? Serio pytam bo nie wiem.
    Oraz jak doc6 rz nie odstawią to potem tym bardziej bo leki rozleniwiają tarczycę i prowadzą do jej zaniku. Trzeba się dobrze napracować żeby z nich zejść.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 7th 2018
     permalink
    Przesiewowe pod kątem wrodzonej niedoczynności tarczycy robi się z piętki na bibule.
    .
    Tak, jasna sprawa ale nie można teraz odstawić leków, bo niedoczynność wpływa na rozwój mózgu a ewidentnie bez leków sobie przysadka nie radzi.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTimeDec 10th 2018 zmieniony
     permalink
    Cześć dziewczyny.
    Mam do Was pytanie.
    Od kilku miesięcy biorę Letrox 50. Mam niedoczynnosc tarczycy, ale nie Hashimoto.
    Dostałam skierowanie na badania hormonów płciowych.
    E2, LH, testosteron, SHBG, FSH.
    I Kurcze, nie pamietam co mówiła o Letroxie endokrynolog, a ja na pewno jej o to nie zapytałam, ale odruchowo na śpiocha wzięłam Letrox (około 5:30) a pózniej pojechałam na badania (około 9:00) nic nie jedząc.
    Czy przy badaniach hormonow płciowych można zażyć Letrox czy raczej zaburzy wyniki?
    Progesteron robiłam zaraz po wyjściu od lekarza.
    Kurcze. Dopiero pózniej się zorientowałam co zrobiłam.
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeDec 11th 2018
     permalink
    Dziewczyny, moje wyniki poniżej, mam większość objawów niedoczynności:
    obnizony nastrój, uczucie przeraźliwego zimna, suchą skórę, mega zmęczenie (to pewnie przez kp i mnóstwo pobudek w nocy), tylko waga b. niska, ale też nie mam za bardzo czasu jeść.
    Zastanawiam się nad usg tarczycy, ale robiłam już 2 razy w ciągu ostatnich lat i zawsze tarczyca ok, wizyta u endo skończy się zapewnie zaleceniem suplementacji jodu. Byłam juz w podobniej sytuacji (TSH trochę ponad 3) i dostałam tylko jod. Nie upieram się przy leczeniu hormonalnym, zastanawiam się tylko, czy ten powracający problem to wynik zmęczenia, czy jest coś innego na rzeczy...



    TSH TSH 2,800 µIU/ml 0,270 4,200 N

    FT3 FT3 2,88 pg/ml 2,00 4,40 N

    FT4 FT4 1,01 ng/dl 0,93 1,70 N

    anty-TPO anty-TPO < 9 IU/ml 0,00 34,00
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 11th 2018
     permalink
    raczej zmęczenie jest objawem. zerknij sobie na poprzednie strony gdzie wrzuciłam grafiki co do funkcjonowania tarczycy i co ma na nią wpływ.

    wolne masz niziutko, szczególnie ft4

    FT4 10.39% [ wynik 1.01, norma (0.93 - 1.7)]

    FT3 36.67% [ wynik 2.88, norma (2 - 4.4)]


    jod to akurat dobry trop, tyle, że w protokole.
    ja mam inną propozycję.
    włącz dobry b-complex. selenmetionine 100-200 mcg [np swanson], d3 i np olej z ostropestu plus ewentualnie kelp byle nie jodid na wsparcie wątroby i za 2 miesiące zrób kontrolne wyniki.
    hormony to ostateczność.
    ja bardzo żałuję, że 3 lata temu nie miałam tej wiedzy bo bym ogarnęła tarczycę be uzależniania jej od hormonów...
    -- [/url]
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeDec 12th 2018 zmieniony
     permalink
    Elfika, czemu nie jodid? Mam akurat w domu. Kiedyś czytałam, że kelp nie jest dobrym źródłem jodu, bo może być bardzo zanieczyszczony? A czy oprócz Swansona, sa jeszcze jakieś suplementy godne polecenia? Mam w domu B-coplex Swansona i nie jestem w stanie tego brać, tak śmierdzi...
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 12th 2018
     permalink
    Skapula, jodid ma mikrodawki i ma syfiasty skład jeśli chodzi o wypełniacze. Ja np bardzo źle się po nim czułam, a w ciąży potęgował nudności i wymioty. O kelpie słyszałam to samo ale jest druga szkoła mówiąca o tym, że algi, z których jest same się oczyszczają. I znam osoby, które na kelpie i całej reszcie wyszły z nt z hashi. Generalnie najlepszy jest płyn lugola ale on wymaga przygotowania do protokołu i brania zgodnie z wytycznymi.
    B-complex z najlepszym składem kest dr’s best, tylko wychodzi z deczka kosztownie. Dobry jest jeszcze formeds.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeFeb 21st 2019
     permalink
    Hej, zrobiłam sobie hormony tarczycy, ale się totalnie nie znam. Pomożecie?

    TSH 1.134
    FT3 3.17 [1.71 - 3.71]
    FT4 1.08 [0.70 - 1.48]
    Anty-TPO 0.94 [0.00 - 5.61]
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeFeb 21st 2019
     permalink
    przelicz mnie to na procenty ;)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeFeb 21st 2019
     permalink
    FT4 48.72%
    FT3 73%
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeFeb 21st 2019
     permalink
    Piknie :) ft4 jeszcze można by ciut podciągnąć docppziomu fT3 i będzie bajka. A jak samopoczucie?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeFeb 21st 2019
     permalink
    Samopoczucie ostatnio miałam do dupy ;p Ale nie wiem, na ile jest to wina tęsknoty za mężem, ile moje wzjg, a ile ewentualnie inne problemy ;p Siły nie mam, jestem nerwowa, momentami tracę chęci do życia, łapie doły.
    Chociaż ostatnio mi lepiej, bo się odrobaczam i odstawilam słodycze, ale nadal jakoś sił mi brak. Ferrytyna jest znosna, 29, mimo że byłam pewna, że mam anemie.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeFeb 21st 2019
     permalink
    A witaminka D?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 21st 2019
     permalink
    dziewczyny a jak to jest z zależnością tsh i wit d3? coś gdzieś mi świta, że jeśli tarczyca szaleje to d3 też za niska czy na odwrót
    moja córka lat 17, suplementuje wit D3 praktycznie cały czas, w lato trochę odpuściła i nie brała codziennie ale od października jest cały czas na 10tys jednostek (lek nie suplement diety) no i kurde wczoraj wyniki odebrałam a tam d3 na poziomie 14. W prawdzie najniższy poziom 4lata temu miała 7 potem poszedł do góry bo brałą 20tys dziennie plus długie wakacje na drugim końcu świata i dobiła do 17 a teraz znowu spadek.
    Na dodatek Tsh jej zaczeło skakać i od 1.8 przez 2.4 i 3.5, doszło 6tyg temu do 6,8 a ostatni wynik 4.8. tyle że wcześniej miała dobre ft3 i ft4 a teraz ft3 już poniżej normy a ft4 równo dolna granica (dostała zalecenie 12,5 euthyroxu, kiedyś miała już dawkę 37.5 ale przez problemy z tachycardią został lek odstawiony)
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeFeb 21st 2019
     permalink
    D nie badalam, ale jest raczej nisko.. Ostatnio w ogóle nie brałam żadnych supli, dopiero kilka dni temu do nich wróciłam i dokupilam brakujące.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeFeb 21st 2019 zmieniony
     permalink
    MrsHyde, nie pomogę w temacie zależności ale wiem, że moje TSH też skoczyło przy niskim poziomie Wit D. Dodatkowo endo kazał mi wtedy jeszcze zbadać parathormon. A cos wychodzi u córki na USG tarczycy? Suplementu coś jeszcze? Selen, cynk, Wit E itp?
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeFeb 21st 2019
     permalink
    Hyde, jest zależność pomiędzy d3 a konwersją oraz przeciwciałami.
    Zmień jej ten lek 🙄 na dr jacobsa albo proved. I zerknij kilka stron wstecz na grafiki, które wrzucałam. Tam jest w zasadzie wszystko na temat tego co ma wpływ na prace tarczycy.

    Malisiek, to zbadaj d. Bierz tez poprawkę na to, że może z Ciebie schodzić stres związany z powrotem do PL.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 22nd 2019
     permalink
    Elfiko ale drjacobs to suplement a nie lek a ja sie suplementów wystrzegam; nie mam do nich zaufania.
    To co mamy przywiezione jest ze stanów, polecone przez lekarza i o dziwo u 2 innych osób kest super poprawa (z czego koleżance z 21 w tym samym czasie przy tej samej dawcę i tabletkach z 21 na 35 poszło)

    Gabcia - młoda nie przyjmuje żadnych innych supli; ogólnie w zwiazku z problemami z pulsem wszystko od roku odstawione było poza D3. Na usg tarczycy nic nie wyszło, poprzednie anty tpo i tpg ok wiec hashi wykluczyli. Co ciekawe lekarka z CZD mówiła ze nie podawac broń Boże euthyroxu dopóki tsh nie sięgnie do poziomu 50 i więcej ale wyedy była mowa o dobrym fh3 o ft4 które teraz spadło na granice lub poniżej normy wiec zostaje mi zaufać tutejszej endo
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeFeb 22nd 2019
     permalink
    50???
    -- ;
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeFeb 22nd 2019
     permalink
    Hyde, Twoja strata. Coś co ma status leku nie znaczy, że jest dobry - czego dowód masz w badaniach. Znam sporo ludzi, którym jacobs robi robotę. Np moja mama tez się upierała przy leku bo lekarz na szaserow tak zalecił. Z poziomu 9 weszła na 17 po 3 miesiącach. Jak na nią wsiadłam i zaczęła brać jacobsa to w 2 miesiące poszło do 70 a samopoczucie to było niebo a ziemia.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 22nd 2019
     permalink
    Tak Ewa, mówiła o poziomie 50-80 nawet przy innych dobrych wynikach;
    Być moze to tez kwestia wieku, młoda jedyne okresie dojrzewania wiec u niej wahania ponoć dobowe mogą być i kilka jednostek
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 22nd 2019 zmieniony
     permalink
    Ja na Jacobsie, przy dawce 3 krople (1 kropla to 2000 j, czyli dawka 6000) mam wit. D na poziomie niecałe 70.
    Dzieciom daję 1 kroplę, czasami mi 2 kapnie i poziom mają 40-50.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 22nd 2019
     permalink
    A jaki poziom było wcześniej?
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 22nd 2019 zmieniony
     permalink
    Badaliśmy poziom przed suplementacją - ja i dzieci między 20 a 30, a mąż to nawet miał 19.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeFeb 22nd 2019
     permalink
    My wszyscy na Jacobsie. Przy czym zdarzają nam się dni 'zapomnienia". Dzieci dostają po jednej kropli forte (w chorobie 2), my zwykle po 2 bierzemy.
    Po woli zbieram się na badania swoje i dzieci. Przed suplementacją, rok temu (znaczy dzieci były na vigantolu, odstawionym przed badaniem) ja miałam 28, dzieci po 30 kilka (chyba 32 i 35). Jestem ciekawa co teraz wyjdzie.
    Nasza rodzinna mówi, że niezłe te wyniki, bo często widuje jednocyfrowe...
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeFeb 22nd 2019
     permalink
    Mnie po vigantoletten (a to lek) bola jelita i co zrobić... Też używamy drJacobs ale nie badalam od dawna jaki mamy poziom. Ja miałam 20 i bolały mnie nogi (kręcił piszczele)- po tym poznaje, że jest mało :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 23rd 2019 zmieniony
     permalink
    no dobra przekonałyście mnie, zostało jej tej amerykańskiej witaminy jeszcze na miesiąc ale później kupuję od razu tego dr.jacobsa
    ale chyba też jej na początek będę te 10tys jednostek dawać i może dopiero w czerwcu zejdziemy na załóżmy 6tys?


    ps. z tych naszych rodzimych mieliśmy przerobiony devicap, vigantoletten, d3 z solgar taka w zestawie z wit K, d-vitum i dekalcin jak nie miałam recepty też było grane także sporo już przerobiliśmy
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 23rd 2019
     permalink
    A ja się chwalę, że odkąd wlaczylam metyle i suplementuję wit d moje tsh z okolic 5 spadło do 2. Dawno takiego ładnego wyniku nie miałam. Fakt, że to nie było tak, że zaczęłam suplementację i tsh spadło nagle. Bardzo stopniowo ten wynik się poprawiał i liczę, że jeszcze ciut niższy będzie za jakiś czas. Moja waga też spada. Po moich 64-67 kg śladu nie ma od dłuższego czasu. Obecnie 52 kg. Przy następnej kontroli sprawdzę co z moim nieszczęsnym anty tpo. A i po mojej wściekłe anemii też brak śladu. Samopoczucie dobre.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 23rd 2019
     permalink
    a to skoro jest tu już o wit D3 to nie będę pytała gdzie indziej - karmiąc piersią podaje się dziecku kropelkę taką 400jednostek, tak?
    jaką dawkę d3 bierzecie/brałyście przy karmieniu piersią?
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeFeb 23rd 2019
     permalink
    Solgar to monsanto wiec ten.
    Natomiast dziecku podaje się wg badań, których się nie robi... jeśli będziesz karmić piersią i brać zwiększone dawki d3 to już małemu nie musisz podawać bo dostanie z mlekiem. Ale tego jacobsa tez mu możesz podawać wtedy np jedna kropla , która zawiera 800 j co drugi dzień. W okresie chorobowym codziennie.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 23rd 2019
     permalink
    elfika: Solgar to monsanto wiec ten.

    tzn? nic mi to zupełnie nie mówi

    dla małego mam już kupione bo pediatra dała receptę i już wykupiłam (nawet nie pamiętam które); ja przed ciążą brałam 20tys ale już nie miałam skontrolowanego najnowszego poziomu po wakacjach ale miałam odstawić na czas ciąży taką dawkę i brać 4tys (jakiś czas temu się skończyła i już nie dokupiłam więc chwilowo nic nie biorę); myślę o tym Jacobsie że razem z młodą weźmiemy tylko zastanawiam się nad dawką
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeFeb 23rd 2019
     permalink
    Mrshyde, jeśli chcesz małemu podawać, to jeśli masz na recepcie devicap, to nie wykupuj... Szkoda kasy i zdrowia, alkohol brnzylowy i sacharoza w składzie.
    juvit d (też na receptę) jest ok. Vigantol jest bez recepty, ale zdrożał dwukrotnie w ciągu roku...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 23rd 2019
     permalink
    Sprawdziłam, mam vigantol
    Recepta była na kilka leków dla K i przy okazji ta D3; nawet nie sprawdzałam czy 100%platna czy refundowana
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeFeb 23rd 2019
     permalink
    monsanto jest producentem roundup'u. na grupie mthfr laski wydedukowały, że po ich folianach wyniki są nie teges. generalnie należy zakładać, że to syf. a jeszcze żeby było ciekawiej bayer przejął monsanto. a bayer ma na koncie testy na ludziach w Auschwitz.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeFeb 23rd 2019
     permalink
    MrsHyde: myślę o tym Jacobsie że razem z młodą weźmiemy tylko zastanawiam się nad dawką
    --

    z Waszymi kartotekami medycznymi to przynajmniej 20 tyś na pierwsze 2 -3 miesiące, kontrola i jeśli poziom dobry czyli ok 80 to można zejść na dawkę podtrzymującą czyli jakieś 6-10 tyś j
    -- [/url]
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeFeb 24th 2019
     permalink
    vigantol jest teraz chyba tylko na 100% skoro juz go można bez recepty kupić.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeFeb 25th 2019
     permalink
    https://pantabletka.pl/jak-wybrac-najlepsza-witamine-d3/
    -- ;
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeFeb 25th 2019
     permalink
    weź nie wklejaj tego głąba. koleś uważa, że poziom 30 oraz suplementacja 1000j są wystarczające...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeFeb 25th 2019
     permalink
    Ja dobiłam do 100 na wit. D3 firmy Proved, więc ją polecam. Cenowo też chyba ok. Teraz mam z Visanto, zobaczymy jak się sprawdzi.
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeFeb 25th 2019
     permalink
    visanto ma świetne opinie. tylko, ja podobnie jak wieli, wychodzę z założenia, że skoro proved czy dr jacobsa dają równie dobre efekty to po co przepłacać. tym bardziej, że np przy protokole jodowym i tak jest pełno supli do ogarnięcia.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeFeb 25th 2019
     permalink
    elfika a Visanto nie wychodzi taniej?
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeFeb 25th 2019
     permalink
    nie, no gdzie. visanto jest 850 kropli za 125, jacobs forte ma co prawda 600 kropli ale za 49 [już patrząc na stronie producenta bo można kupić taniej] a proved wersji forte, żeby było 2000j jak w visanto czy jacobs forte, ni ma.
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.