Przyrost sprawdza się po 48-72 h, a nie po tygodniu. Trudno wyrokować. Przy takich wartościach (ponad 10 000 mUI/ml) miarodajne jest raczej już tylko USG. Z tego, co czytam, wybierasz się do gina na dniach, lekarz powinien rozwiać Twoje wątpliwości.
hej nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda ale wklejam fajne statystki z anglojęzycznej stronki. Mam nadzieję że nie muszę tłumaczyć. Słownictwo jest dość proste. Wydaje mi się że może to kogoś zainteresować.
Ktoś się pokusił o fajną statystykę bety w 16 dniu po owulacji. Statystyka na 100 kobietach.
25 - 50 hCG at 16dpo -- Four women in this study had hCG levels below 50 at this stage. The researchers concluded that with these levels less than 25% would continue on with their pregnancy with more than 75% miscarrying. 50 - 100 hCG at 16dpo -- Of 16 women, 25% continued on with their pregnancies. 100 - 199 hCG at 16dpo -- Of 27 women with these levels, 73% continued on with their pregnancies. 200 - 299 hCG at 16dpo -- Of 48 women, 96% continued on with their pregnancies Over 300 hCG -- All 105 women continued on with their pregnancies.
źródło:http://www.squidoo.com/16dpo
i jeszcze coś takiego, ale nie mam źródła, więc nie wiem czy to jest prawda ale wrzucę, może którąś podtrzyma to na duchu:)
At 14 DPO, the average HCG level is 48 mIU/ml, with a typical range of 17-119 mIU/ml. * At 15 DPO, the average HCG level is 59 mIU/ml, with a typical range of 17-147 mIU/ml. * At 16 DPO, the average HCG level is 95 mIU/ml, with a typical range of 33-223 mIU/ml. * At 17 DPO, the average HCG level is 132 mIU/ml, with a typical range of 17-429 mIU/ml. * At 18 DPO, the average HCG level is 292 mIU/ml, with a typical range of 70-758 mIU/ml. * At 19 DPO, the average HCG level is 303 mIU/ml, with a typical range of 111-514 mIU/ml. * At 20 DPO, the average HCG level is 522 mIU/ml, with a typical range of 135-1690 mIU/ml. * At 21 DPO, the average HCG level is 1061 mIU/ml, with a typical range of 324-4130 mIU/ml. * At 22 DPO, the average HCG level is 1287 mIU/ml, with a typical range of 185-3279 mIU/ml. * At 23 DPO, the average HCG level is 2034 mIU/ml, with a typical range of 506-4660 mIU/ml. * At 24 DPO, the average HCG level is 2637 mIU/ml, with a typical range of 540-10,000 mIU/ml.
Mnie to mocno pocieszyło bo moja beta 16DPO to 279, i już panikowałam że za mało. Skok z bety 51 po 96 h.
hej dziewczyny to miał być pocieszający post dla dziewczyn którym się wydaje że mają za niską betę:):) czyli dla mnie:):) BETA 500 w tym dniu to świetna wiadomość! gratulacje, to tylko powód do radości a nie zmartwień:)
w czwartek, choc nie wiem czy i tak nie za wczesnie , ale przy okazji progesteronu. 16dc jest 500 - wiem ze to post z seri gadu gadu- ale nie moglam sie powstrzymac :)
hej, zdaję sobie sprawę, że temat ten jest poruszany na wielu forach w internecie, ale jednak nigdzie nie znalazłam podobnego przypadku :p A mianowicie pytanie dotyczny b-hcg, po ilu dniach od stosunku wynik jest wiarygodny? Wiem, że powinno brać się pod uwage dzień zapłodnienia, owulacje... ale ostatnią miesiączkę miałam 26 listopada, w połowie grudnia trzydniowe plamienie, co raczej ciężko nazwać miesiączką, ciężko więc określić dzień owulacji co stanowi juz maly problem, 30 grudnia doszło do stosunku, ok 8 stycznia ponownie było dwudniowe plamienie. 21 stycznia zrobiłam test ciążowy- wyszedł negatywny, wczoraj wykonałam beta-HCG, dzis odebralam i wynik to 0,11. czy po 23 dniach wynik takiego testu krwi można uważać już za wiarygodny? dodam może, że z reguły cykle trwały ok 33/34 dni
Jeśli ostatni stosunek był 30 grudnia to wynik można uznać za wiarygodny. Bo w najdłuższej wersji to by wyniosło: - 7 dni żyją max plemniki (przynajmniej tak twierdzą naukowcy;) - od zapłodnienia do zagnieżdżenia może minąć max 14 dni - plus dwa dni na przyrost bety po zagnieżdżeniu Co daje 23 dni
Witam, całkiem niedawno zobaczyłam na teście II. Od tamtej pory sprawy potoczyły się bardzo szybko, chyba za szybko. Ale po kolei. Po pozytywnym teście poszłam do lekarza, ale ciąża za młoda i na usg nie było nic widać. Wg terminu okresu był to 5 tydzień. Zrobiłam bhcg, wynik 110, po dwóch dniach przyrost 40%, po kolejnych 45%. Miałam plamienie, trafiłam do szpitala- podejrzenie ciąży ektopowej. Po serii usg w 6tyg i 2dniu ukazał się pęcherzyk 9 mm, ale bez echa i zarodka. Ciążę ektopową wykluczono. Przyrosty bety ciągle ok 50%. Na wypisie napisano mi- brak zarodka i echa, nieprawidłowy przyrost bhcg. Za tydzień mam się zgłosić na kolejne usg i po raz kolejny zrobić betę. Nie mam już chyba nadziei, że coś z tego będzie.Tym bardziej, że usłyszałam od lekarza, że najlepsze byłoby dla mnie samoistne poronienie... Powinnam mieć jeszcze nadzieję? Dzisiaj jest 6tydz. i 6 dzień.
Organizm ludzki to najdziwniejsza machina której nikt nie zna stuprocentowo :) Myślę, że trzeba czekać na usg :) Robiłaś może teraz jakoś betę ? W 6 tyg nie zawsze jest zarodek.. ja miałam usg w 7tyg i 1 dzień i wtedy był zarodek z serduchem :) Trzymam kciuki za Ciebie i maluszka :*
Dzięki za kciuki ale niestety... Dzisiejsza beta 13000 ale na usg puste jajo. W poniedziałek do szpitala. Miałam jednak iskierkę nadziei... Musimy odczekać ok 6 miesięcy aby się starać o następnego dzidziusia.
Asiula_6_9_91: powyżej 10000 widać powinno być serducho, a powyżej 1000 pęcherzyk
Ja miałam betę grubo ponad tysiąc,nawet ponad dwa (4t2d), a pęcherzyka ani widu ani słychu, moja pani doktor powiedziała, że serduszko przy becie powyżej 25tyś. Nie wiem jaka była wartośc bety u mnie w 5t6d, ale to właśnie tego dnia pierwszy raz zobaczyłam i usłyszałam serduszko. Tak więc nie ma na to reguły, a co lekarz to inaczej prawi
Dziewczyny czy któraś z Was orientuje się w wynikach BHCG ? Robiłam dziś badania według ostatniej miesiączki dziś zaczyna mi się 6tc i wynik mam 30367 mlU/ml norma dla 6tyg 158-31795 możliwe że tak wysoki wynik oznacza bliźniaki ?
jeżeli masz dobrze ustawiony suwaczek to skończyłaś 6tc a beta bardzo ładna i wszystko w normie, a porównaj sobie normy dla 7tc bo właśnie go zaczynasz powodzenia
witam, pierwsze beta27.04-1802 drugie beta 29.04 - 2168 trzecie beta 30.04-2808 czwarte beta 07.05 - 4005 28.04 byłam u lekarza i widac było tylko pęcherzyk, bez zarodka. lekarz powiedział czekać. wizytę mam w czwartek. beta jest niepokojace, prawda ? JK
Witam!!! chciałam prosić o pomoc i interpretacji mojego wyniku bhcg. Z racji tego, że staram się o dziecko już ponad 6 lat i póki co mam na swoim koncie same poronienia, to jestem bardzo przewrażliwiona jak tylko test wychodzi pozytywny. Dzisiaj jest 32 dzień cyklu. Z reguły cykle mam 27-28 dni. Test z moczu, baaaardzo blady, beta z krwi 45,2 mIU/ml. Czy to nie za mało??? Przecież to już powinien być jakiś 5 tydzień, a normy na piąty, są dużo większe ;-( Wizytę mam dopiero w czwartek i bardzo się niepokoję ;-( Będę wdzięczna za szybką odpowiedz. Pozdrawiam
jurusia- teoretycznie wedlug norm jak na 5 tydzien masz za mala bete ale przeciez nie wiesz kiedy doszlo do zaplodnienia..moze nie w 14dc tylko w 17..wiec to dopiero 4 tydzien i wtedy bede masz dobra..nie denerwuj sie na zapas..lekarz tez niz nie pomoże jedynie powie żebyś zrobila za 2 dni znowu badanie..no chyba ze luteine weźmiesz w razie czego
biorę już luteinę!!! została mi po ostatnich ciążach więc na wszelki wypadek już ją stosuję. Zaszkodzić chyba nie zaszkodzi. No to w takim razie nastawiam się, że zapłodnienie było później. Dzięki za pomoc
w poniedzialek jak zrobisz mozesz juz miec ponad 100 wynik..glowa do gory!! a poki co to w sumie mozna juz gratulowac pozytywnego wyniku!ile bym dala, zeby 2 kreski zobaczyc
no ja to już przerobiłam wszystko!!! ciąże, poronienia, clo i inne wspomagacze. I tak ponad 6 lat. pociecha dalej mi nie biega ;-( Od ponad roku już się nie leczę.....olałam to, i czekam na cud. Właśnie ponad rok temu miałam problem z przyrastającą betą i teraz od samego początku się stresuję, że może być znowu tak, jak ostatnio ;-( chciałabym, żeby wszystkim tym co pragną dzidziusia, się udało, a tym, które rodzą a nie chcą, żeby te jajniki normalnie popleśniały!!!!
W sumie jedyne co to trzeba zrobić jeszcze raz i zbadać przyrost.. tyle że najlepiej to zrobić 48 godz od pierwszego wyniku zeby był wiarygodny :) Wiele dziewczyn ma owu później więc nie ma co się martwić na zapas :)
dziewczyny,no kiepsko rośnie:-( po 96h mam wynik 86,3 :-( wizyta w piątek:-( co teraz? znacie jakieś dobre przykłady na to,że może się to skończyć sukcesem?
Miałaś późno owulację więc wygląda że beta jest okey, za dwa dni zrób znów betę i sprawdź czy przyrasta, założyłaś 4 takie same wątki aby zadać jedno pytanie, jest już wątek pod tytułem beta, pokasuj te wątki pozdrawiam
Witam mam pytanie moze ktoś się orientuje otóż najprawdopodobniej jestem w ciazy dwa dni temu poszlam do laboratorium i poprosilam o bete hcg dzis odebralam wynik i na kartcepisze HCG ilosciowo ( total _ podjednostka B) Total _ B HCG wynik dwa dni temu wynosil 243 a dzis 492 takze podwojony i jest ok :) ale nie w tym rzecz chcialam poroznac wyniki do pierwszej ciazy wtedy mialam normalne badania BHCG sa calkiem inne normy ! Mam pytanie beta w tym przypadku bylaby wyzsza czy nizsza niz HCG?jakbym chciala to przeliczyc na bete
dziewczyny u mnie wszystko dobrze :-) pomimo niskiego przyrostu bety dzidziuś ma się wspaniale - ma 11 tygodni i rozwija się prawidłowo :-) a naprawdę straciłam już nadzieję. Lekarz zabronił mi robić betę bo powiedział że ona jest bardzo często myląca i powoduje niepotrzebny stres.
Spóźniał mi się okres, więc 25.01 zrobiłam test. ładne II kreseczki, a potem poszłam na Betę. Beta z 25.01 to 712. Chciałabym zapytać czy to dobry wynik?
Ostatnią miesiączkę miałam 22 grudnia. Cykle odkąd biore dostinex (3 miesiące wcześniej brałam 3 miesiące nroprolac) )mam 28 dniowe. Czyli to jakiś 4 tydzień ciąży albo 5 - zalezy jak kto liczy.