abortaW masz racje jezeli w tym cyklu mi sie nie uda to znacze dokladne pomiary robic . Zawsze jak bralam dupka to do 7 dni od ostatniej tabletki dostawalam @ jezeli jej nie bedzie zaczne testowac....
Izabela jeśli bierzesz dupka to nie wolno przestawać go brać dopóki nie masz pewności, że to nie ciąża, czyli ostatniego dnia dupka robisz test lub idziesz na betę i wszystko wiadomo. A co do dupka kiedy zaczęłaś go brać, bo dupka należy brać 2 dni po owulacji inaczej może Ci ją zablokować jak weźmiesz go wcześniej czyli w Twoim wypadku powinnaś go zacząć brać w sobotę lub niedzielę
u mnie w rodzinie dziadek jest po operacji tarczycy i powiedzial ze powinam narazie brac jod ale mam sie tym nie martwic aaa mialam tez prolaktyne robiona i mialam 20 nie pamietam tych oznaczen i lh do fsh nie bylo 1;1tylko 1; 1 z groszami i minimalnie podniesiony testosteron ale powiedzial ze takie podniesienie nie jest tragiczne
aborta...ja dzisiaj biorę ostatnią tabletkę dupka-a w piątek mam dopiero dostać @,mi lekarka kazała brać tylko przez 10 dni i mówiła że nie blokuje owulki,u mnie jutro za wcześnie na test bo dopiero we wtorek będzie 14 dni od wzięcia ovitrlelle-i wynik mógłby być niewiarygodny,troszkę mi teraz namieszałaś w głowie
Ruda Dupek jest syntetycznym progesteronem nie wykrywalnym w badaniach ale tak jak luteina może blokować owulacje dlatego zaleca się branie go 2-3 dni po owulacji, i tak samo z testem można odstawić jeśli test ma być następnego dnia po zaprzestaniu brania dupka ale aż 5 dni czekania to za dużo więc albo przedłuż do wtorku i zrób wtedy betę albo pociągnij do piątku i wtedy zrób sikańca, na pewno nie odstawiaj, bo dupek wpływa na Twój organizm i jeśli jesteś w ciąży nagły brak jego dopływu może doprowadzić do poronienia bo takie gwałtowne odstawienie to szok dla organizmu
Iza miałaś badane TSH ? jaki był jego wynik czy na jego podstawie zapisano Ci jod ? Jeśli masz niedoczynność z zapaleniem tarczycy np to jodu należy unikać i nie suplementować go dodatkowo bo można sobie bardziej zaszkodzić. Samo TSH niewiele nam mówi należy badać wszystkie trzy hormony tarczycy czyli TSH, ft3 i ft4 i pytam czy miałaś je badane i jakie masz wyniki z normami
aborta dlaczego przy niedoczynnosci tarczycy z zapaleniem(chodzi Ci o Hashimoto?) nalezy unikac kodu? ja mam wlasnie niedoczynnosc z Hashimoto i mi jak najbardziej kazal brac witaminki z jodem dodatkowo
no ale wtedy może mi zablokować cykl? przesunąć okres?,jeżeli mam dobry poziom progesteronu to tez ma jakiś wpływ wcześniejsze odstawienie dupka?we wtorek miałam podany zastrzyk,owulka prawdopodobnie była środa-czwartek,a dupka zaczęłam brać od piątku-wzięłam późno,koło 23...już jestem głupia z tego,lekarka mi nic takiego nie mówiła, a jest dobra w tym co robi-zajmuje się leczeniem niepłodności i jest dobrym specjalistą
Kuleczka witaminy z jodem dla staraczek zawierają bezpieczną dawkę jodu 150 mcg tyle dobowo wolno nam przyswoić, ale jeśli ktoś używa soli jodowanej, je kiszone ogórki, kiszoną kapustę, dużo ryb morskich lub i mieszka nad morzem to już nie musi bo w pożywieniu dostarcza niezbędną dla organizmu ilość jodu. Przy Hashimoto nadmoar jodu powoduje reakcję obronną tzn zwiększoną pracę układu immunologicznego i wzmożony atak przeciwciał na tarczycę. Jeśli natomoast stosujesz dietę typową dla Hashimotek tj nie używasz soli, nie jesz ryb morskich ani innych kwaśnych bogatych w jod i sól produktów to jak najbardziej witaminiki z jodem :) dopiero w ciąży Hashimotki powinny suplementować ok 300-500 mcg jodu :) A zażywasz selen ?
A i jeszcze kuleczko jakie masz miana przeciwciał ?
Izabela spokojnie ja poczekam, aż je napiszesz :)
Ruda jeśli miesiączka będzie miała wystąpić to i tak wystąpi i dupek Ci jej nie zablokuje ani nie wydłuży cyklu, natomiast odstawienie go na aż tyle dni może zaszkodzić, a badałaś w tym cyklu 7-8 dni po owulacji progesteron ? Jeśli tak to jaki poziom miałaś ?
Nie, nie przepisal mi lekarz selenu, ja biore Euthyroz N175 (moje TSH na poczatku wynosilo 30+, teraz mam zbite na 1,5, ft3 mam w normie, ft4 troszke powyzej),kwas foliowy i Femibion Natal 1. Aha i zadnej diety nie stosuje :P
Cześć Dziewczynki a co tu dzisiaj od rana tak depresyjnie? Za te co testują w najbliższym czasie trzymam mocno kciuki Kandy ja miałam takie różowe plamienia przy implantacji...także ja mocno w Ciebie wierzę i chłodzę już picolo żeby z Tobą wypić
hm...nie badałam-lekarz mi nie kazał, a ja nie wiedziałam że się robi.Robiłam tylko wszystkie badania hormonów jak zaczęłam się starać,i wszystko było ok.lekarka kazała mi brać tylko 10 dni dupka,czekać na okres i ewentualnie testować jak @nie przyjdzie
Selen jest bez recepty i bardzo ważne jest jego suplementowanie przy Hashimoto w dawce 400 mcg ( mikrogramów) ja też biore Levotyroxynę ( Euthyrox 175 mcg) no ja mam dużo wyższe przeciwciała więc ja miałam jeszcze sterydy podawane i będę do nich wracać jak wrócę do starań no i będę też miała włączoną heparynę. Co do diety to za duże słowo chodzi o eliminowanie szkodliwych rzeczy o których wspomniałam przy Hashimoto to bardzo ważne, jak i to by wyrównać TSH do poziomu 0,3-1. Jeśli zażywasz femibion a mimo to nie eliminujesz jodu z organizmu to zwiększasz ryzyko pogorszenia zapalenia tarczycy.
Ruda progesteron w każdym cyklu może być inny przy dupku możesz robić badania i wiesz dokładnie że ten wynik to Twój naturalny progesteron i jeśli rzeczywiście byłby wysoki to wtedy możesz odstawiać, a jak nie masz pewności ja bym choćby do wtorku brała i we wtorek beta
ja za godzinke juz zamykam i jade do domku wtedy napisze wyniki ja wlsanie nie jadam ani ogorkow kiszonych ani rych ani kapusty kiszonej to nie dla mnie :D
O to widziasz aborta, mi nic takiego lekarz nie powiedzial :P Widze, ze na tej samej dawce jedziemy...ja dodatkowo mam jeszcze guzy i jestem po 5 biopsjach i nieskonczonych wyjazdach do Gliwic do ZMNiEO ale na szczescie guzy sa zmianami lagodnymi.
dziękuję aborta za dobre rady,człowiek się całe życie uczy-w przyszłym cyklu wezmę dupka o 2 dni później niż mi każe lekarka-nie od 16dc tylko od18,ja mam cykle teraz przy clo 29dni,a tak to miałam co 30-31dni-cykle raczej regularne od x lat.pozdrawiam
kuleczko no ja na szczęście jeszcze guzów nie mam ale mam postępujące zmniejszanie się tarczycy 8 lat temu moja tarczyca miała prawidłową objętość 15 ml natomiast teraz ledwo mam 6 ml więc też ze zdwojoną siłą walczę o to by była w jak najlepszej kondycji. Kochana wiesz ilu ja lekarzy endokrynologów musiałam zwiedzić by w końcu znalerźć takiego który wie co to neidoczynność i Hashimoto i że to się leczy ? Masakra po prostu....
Ruda no ja w biznesie niepłodności i starań siedzę już 6 lat więc miałam aż za dużo czasu na zdobycie wiedzy, a w temacie PCOS siedzę 10 lat
Aborta nawet nic mi nie mow o lekarzach....w przychodniach na wizyty u endokrynologa czeka sie u nas pol roku, wiec chodze prywatnie do endokrynologa-ginekologa, jestem bardzo zadowolona, ja dowiedziałam sie w 2010 w wakacje jak poszlam z kregoslupem do lekarza i ta mi zlecila wszystkie badania.
tiga kochana.. ale mi z rozowych teraz sie jasno brazowe zrobily.. boli mnie podbrzusze.. no chxialab by to bylo to ale nie wiem.. tylko na papierze mam.. takto nie leci... chlip :-(
Kuleczka ja na NFZ byłam dwa razy i potem już tylko prywatnie ale nawet prywatnie ciężko znaleźć kogoś kto się zna na rzeczy :( Mi się udało i moja endokrynolog jest najlepsza pod słońcem :) a teraz w UK też trafiłam na wspaniałą endokrynolog która na dodatek jest też diabetologiem więc dzięki za to :) no ale tu chodzę na ubezpieczenie :)
Iza zaraz Ci przyleję w tyłek nie myśl, nie analizuj czekaj.... Jak długo się staracie ?
Kandy ciebie to też się tyczy skończ z obserwacjami bo będziemy Cię w wariatkowie odwiedzać wyluzuj
przez ok 4 miesiace ale w tym 2 miesiace nie mialam @ od listopada zaczelam brac clo ;) masz racje ale ciezko nie myslec jest fajnie jak mam ruch albo gdzies jedziemy bo wtedy jestem zajeta czyms innym
nie no na razie nie ma tam sprośnych rzeczy ale jak wrócę do starań to będę tam opisywała procedurę in vitro etc a to już nie jest wiedza dla dzieciaków
Iza ja to doskonale rozumiem, od wyluzowania nie zajdziesz w ciążę, ale uwierz ja się staram 6 lat teraz mam przymusowy 1,5 roku przerwy a jak się okaże że przechodzę na insulinę to i być może dłużej, i wiem, że od takiego myślenia jak masz teraz można zwariować kochana musisz znaleźć jakiś sposób na siebie nie wiem książka, muzyka spotkania ze znajomymi cokolwiek ale zadręczysz się takim analizowaniem i myśleniem. Pamiętaj, że robisz wszystko co mozesz reszta w rękacha biologii daj czas swojemu organizmowi i nie zastanawiaj się ciągle bo blokada psychiczna na prawde istnieje
Ooo to fajnie że ktoś też ma małego dragona :) my jutro do kontroli u weta aż się boję co on powie bo skóra małej niby lepiej wygląda ale miejsca gdzie jej odpadają łuski tragedia :(
Kandy będzie dobrze, nie ma co się stresować na zapas.
Iza u Ciebie na pewno za wczesnie na jakiekolwiek objawy. Bolały mnie piersi, ale to po duphastonie- zawsze tak miałam. a potem to dopiero ok 7tc mdłości i zgaga, a teraz na szczęście witanie się z kibelkiem odchodzi powoli
I to prawda, że gdy się odpuści i nie myśli się tak o tym, to coś w psychice się odblokowuje i łatwiej zajść - jestem tego przykładem. Cykl, w którym zaskoczyłam traktowałam lajcikowo - chodziłam tylko na monitoring i zastrzyk, a tak to cały czas myślałam, że się nie udało.
ja nie szukam objaeow. ja mowie co widzr a widze plamienie i zadtanawiam sie co to jest bo tak nie mialam. a gona moge zapytac we wtorek bo tetaz nieosiagalny. poza tum nie nastawiam sie na ciaze jakos a myslalam ze tu moge sobie pomarudzic i nspisac wszystko co chce a nie sluchac : wyluzuj bo to ciezkie choc sie starsm...:-(
Kandy możesz marudzić ile chcesz - ja chętnie poczytam Twojego marudzenia - a jak będę wiedziała,coś co może pomóc, to napiszę i już.. Miałam też takie plamienia i po fakcie okazało się, że była to implantacja - także spokojnie - ja trzymam kciuki
aborta nie pamietam jaki wynik ale lekarz mowil ok.
zobacze jak jutro bedzie i tyle. ciaza nie ciaza - co ma byc to bedzie. jak nie teraz to prYszly cykl przede mna.. ja nie swiruje bo juz za duzo mialam roCzarowan... dziele sie po prostu swoimi odczuciami... przepraszam..