Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 4th 2011
     permalink
    Sinoma starać się możecie ale wg mnie usg w 17 dc to za póżno kolejne powinno być za 2 dni najpóźniej by sprawdzić co z tym bardzo dużym pęcherzykiem i być może podać coś na pęknięcie jeżeli nie przekroczy 3 cm, żeby uchronić Cię przed torbielą. Decyzja o staraniach jest waszą decyzją i nikt za Was tego nie zdecyduje, tak samo jak nie wiemy czy pękną i ile pęcherzyków pęknie tak więc musisz sama to przeanalizować, ja wypowiedziałam się tylko odnośnie wielkości tych pęcherzyków ten 2,6 cm jest już dość dużym i niektórzy ginekolodzy by powiedzieli, że przerośniętym pęcherzykiem mniejsze mogą pęknąć do 2-3 dni o ile ten większy nie zahamuje ich wzrostu bo mogą też zostać takie jakie są teraz nie da się tego jednoznacznie ocenić, ale na pewno trzeba by we wtorek pójść i sprawdzić co i jak ewentualnie jeśli ten 2,6 nie przerośnie 3 cm to porozmawiać o czymś na pęknięcie i to min 10 tys jednostek
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Smerfeta, tez troche siedzialam nad tym zdjeciem usg zanim je rozszyfrowalam :bigsmile:
    Pierwsze wymiary podalam w przekroju pecherzykow, a drugie szerokosc x dlugosc.

Zalezy jak lekarz mierzy pecherzyk. Mi czasem tak, a czesem tylko przekatna :smile:
  1.  permalink
    Wole info, że ma np.18mm i tyle hihi:P
    Co do ciązy mnogiel to prawda taka, że nawet z jednego pęcherzyka może taka być więc...
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Przepraszam za ilosc pytan, ale w tej chwili mam ich sporo w glowie i chcialabym sie wywiedziec co i jak od kol. ktore maja wieksze pojecie co do tych tematow... :smile:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Smerfeta dla mnie takowa inf. tez jest jasniejsza... :smile:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Wiem aborta ze decyzja zawsze i tak nalezy do mnie. Ale dzieki. Pomocne inf.
    Dziekuje
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    A jesli mowa o ryzyku, to jakie moze byc?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    ale ryzyku w wypadku ciąży mnogiej ?
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Tak. Mowila ze ryzyko tez jest w przypadku mnogich ciaz.
    A jakie? Mowa o poronieniu?
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    Flowka 3mam kciuki zeby Ci sie udało i ja tez to powiem (na szczescie) W TYM CYKLU ZACHODZĘ W CIĄŻE !!!:bigsmile: nie widze innego rozwiazania :D
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    sinoma: Tak. Mowila ze ryzyko tez jest w przypadku mnogich ciaz.
    A jakie? Mowa o poronieniu?

Poronienie nawet do 22 tc istnieje ryzyko poronienia, poród przedwczesny, niska waga urodzeniowa płodu, wady rozwojowe oj dużo tego jest
  2.  permalink
    ja tez W TYM CYKLU ZACHODZE W CIAZE... hyhs... i Wam tego zycze ;-*
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    No dziewczyny, widze, ze bedzie zielono przed Sylwestrem :boogie::boogie::boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    1/3 ciąż bliźniaczych kończy się porodem przedwczesnym.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Amazonka: 1/3 ciąż bliźniaczych kończy się porodem przedwczesnym.

Dokładnie a ryzyko to rośnie wraz ze wzrostem ilości płodów, w wypadku ciąży bliźniaczej jednojajowej dochodzi ryzyko że jeden z bliźniaków zabiera drugiemu pokarm i wtedy często trzeba przeprowadzić operację wewnątrzmaciczną rozdzielającą naczynia krwionośne w łożysku by została przywróciona równowaga gdyż może to grozić śmiercią niedożywionego bliźniaka
  3.  permalink
    Czesc Dziewczyny :) akuratnie pije winko sobie i czytam, i czytam i skonczyc nie moge hihi
    Trzymam za Was kciuki, zeby to byl wlasnie ten cykl:))
    --
    •  
      CommentAuthorFlowka
    • CommentTimeDec 4th 2011 zmieniony
     permalink
    Dokładnie tak, tzw. zespół podkradania. Nie jest rzadki, ale dziewczyny dajcie spokój!!! chcemy mieć dzieci i nie myślmy tyle o tym! Pamiętacie bliźniaczki, które były u mnie tydzień temu? Są jednojajowe, ich mama nie miała pojęcia o problemach jakie się z tym wiążą (dowiedziała się ode mnie), zdenerwowała się, zaczęła czytać (bo ja wolę chuchać na zimne) i w końcu powiedziała do mnie DAJ SPOKÓJ (!!!!) bo oszaleję! i Wam też to radzę. Każda stymulacja wiąże się z ryzykiem ciąży mnogiej a ta z ryzykiem (w sumie nie ma znaczenia czy była stymulacja), więc sprowadzając wszystko do punktu wyjścia, zastanówmy się czy chcemy się stymulować. tyle. czasami mam wrażenie, że same się nakręcamy.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Flówka świadomość jest bardzo ważna a ryzyko w wypadku stymulacji jest dużo wyższe niż w ciąży fizjologicznie naturalnej i tu też trzeba się zastanowić, czy ryzykowac czy poczekać do cyklu z mniejszą ilością jajeczek
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    hej dziewczyny czytałam was i czytałam i w końcu dobrnęłam do końca
    --
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Ale ryzyko ciąży monozygotycznej po stymulacji jest minimalne (takie jak w przypadku ciąży fizjologicznej) więc po co aż takie dyskusje? Jeśli zadacie mi pytanie czy będę chciała próbować w cyklu, gdzie mam 3-4 pęcherzyki, odpowiem, że tak. I jestem w stanie się założyć, że większość dziewczyn, które się starają ponad rok i nie mają dzieci, też tak odpowie.
    --
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    p.s i są po 30 ;)
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    kandy ja jestem tego zdania że hormony w nas buzują dopiero później na spokojnie jak usiądę i przeanalizuję całą sytuacje to sama dojdę do wniosku że afera którą rozpętałam nie miała sensu , choć nie powiem słowa które padły każdego by zabolały TRZYMAJ SIĘ

Dziewczyny ja jestem teraz w 19 dc

i ja też od następnego cyklu zachodzę w ciąże teraz pewnie się nie uda bo leże chora w łóżku
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    flowka ja też odpowiem tak
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Dziekuje aborta. Musze to przetrawic dzis...
    Zastanowic sie... przemyslec
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    A ja Wam powiem że życzę Wam wszystkim żeby w tym cyklu się udało ja czekam na styczniowy z CLO:)
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    mimik mikołaj będzie hojny w tym roku i wszystkie zobaczymy II kreseczki na teście:cheer::cheer:
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    mimik a ty dostaniesz swój prezent spóźniony w styczniu :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Flowka, ja tez odpowiem tak, bardzo mi zalezy i tez staram sie juz troche.
    Ale swiadoma chcialabym byc, wiedziec co i jak. Szczegolnie dowiedziec sie czegos w kwestii w ktorych jestesmy zielone :-) Ale oczywiscie nie mozna zakladac najgorszego. Trzeba byc dobrej mysli i wierzyc, bo wiara pozwala przetrwac i dziala cuda :bigsmile:
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    HEHE mam nadzieję że dostane w styczniu:)
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Mimik, dosyaniesz, tylko badz grzeczna, mikolaj to na pewno doceni :tooth:
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    jestem jestem a teraz grzecznie uciekam coś obejrzeć i spać do jutra papapa:swingin:
    --
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    mimik dostaniesz nawet podwojny :)
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Papa mimik :swingin:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    A ja POTRÓJNY :updown:

Hi hi hi hi :wink:
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    pa mimik :swingin: ja też uciekam bo ledwo na oczy patrze chyba mam gorączkę do jutra tylko nie napiszcie tak dużo jak dziś bo znowu będę czytać i czytać :)
    --
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    hmmmm czyzby juz nikogo nie bylo ....???
    •  
      CommentAuthorkorda
     permalink
    ja jestem;)
    --
  4.  permalink
    ha! ja zajrzalam. zgadzam sie z flowka i szykuje sie psychicznie na jutro do pracy..oprocz tego spedzam wieczor przed tv z chlopem i we wtorek jedbak pijde na usg i zobacze co i jak i od kiedy zaczac dzialac... potem w czwartek i znow we wtorek hyhs... musze byc pewna ze nie przegapie tego cyklu i owu ;-) i ze sexik w okolicach owu bedzie ;-)

do jutra kochane ;-** slodkich snow!
    --
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    oooo to fajnie przynajmniej sama nie jestem):bigsmile:
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    papa kandy:):bigsmile:
    •  
      CommentAuthorkorda
     permalink
    pa kandy;)
    iza cotam u Ciebie?
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Ja tez jestem :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorregi1984
     permalink
    KOCHANE moze któraz z Was tak miała :13dc czułam straszny ból prawego jajnika i do tego ucisk na pecherz (trwało do 24h ) nastepny dzien przerwy zero bólu ale juz nastepnego wczoraj 15dc lewy jajnik wraz z naciskiem na pecherz (w nocy chodziłam 10 razy siku ) dzis znów zero bólu ....2miesiace temu bylam na usg czy mozliwe ze po dwóch kuracjach z clo zrobił mi sie torbiel ??:cry:
    •  
      CommentAuthorkorda
     permalink
    regi ja nie umiem pomóc ;(
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Torbiel zawsze mozliwa, trzeba by to sprawdzic na usg.
    Moze pecherzyk za duzy urosl?
    Oby nie. Tego zycze
    Choc nigdy nie mialam takich objawow. Moze ktos inny podpowie.
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    juz jestem bylam zmyc farbe z włosow bo mi juz kolor sie znudzil
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    regi podobno po jednej kuracji moze wystapic torbiel zalezy od organizmu powinnas isc na usg
    •  
      CommentAuthorregi1984
     permalink
    dzieki dziewczyny - na usg jestem umówiona za niecałe 3tyg 24grudnia (mysle ze do tej pory nie bedzie tych strasznych bóli ) tutaj wizyta prywatna kosztuje 450 zł wiec wole przetrwac ..
    •  
      CommentAuthorkorda
     permalink
    regi a Ty nie idziesz na usg po kazdym cyklu z clo?
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Flówka ja się staram 6 lat i mając wiedzę jaką mam nie podjęłabym takiego ryzyka, ale np moja kuzynka podjęła i przez to walczy teraz o donoszenie ciąży trojaczej, mam koleżankę, która starała się 9 lat na gonadotropinach wychodowała 6 pęcherzyków, jest po 2 poronieniach i nie zdecydowała się na starania bo zbyt duże ryzyko, inna koleżanka podjęła ryzyko przy 4 pęcherzykach zapłodniły się 3 ale niestety w 24 tc zaczął się poród przedwczesny nie udało się go powstrzymać i dzieci nie przeżyły i do tej pory ciągle żałuje że podjęła to ryzyko bo jak sama mówi jakby poczekała jeden cykl miała by np jedno dziecko ale donoszone lub nawet urodzone przed czasem ale mające szanse, jednakże to są tylko przykłady a każdy z nas podejmuje decyzje z jakimi ma świadomość ponoszonych konsekwencji, w związku z czym nie nam decydować o naszych wyborach tylko wzajemnie się wspierać i uzupełniać się swoją wiedzą. Ja nie potępiam ani nie pochwalam takich czy innych decyzji bo to tak samo jak z in vitro jedni są za inni przeciw ja każdą osobę wspieram i pomagam na ile mogę i nie mówię, że robi źle czy dobrze bo to jej decyzja.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.