Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 5th 2011
     permalink
    Ruda w cyklach naturalnych jak najbardziej też można brać pregnyl bądź ovitrelle na pęknięcie
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Eh.. moya, to faktycznie konska dawka.

Ja w tym i zeszlym cyklu mialam Clo 2x1 2-5dc czyli przez 4 dni.

Ale najbardziej nie chce mi sie wierzyc ze przez niecale 4 dni urosl 3 pecherzyk. Hm...

Przeciez rosna ok. 2mm/dobe :confused:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Moya a czemu [podali Ci menopur czy po clo nie było reakcji tzn nie było pęcherzyków dominujących ?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    sinoma są osoby którym czasem rosną szybciej wszystko zalezy jaki miałaś pozmiom e2 i LH warto by to kontrolować w cyklu po tym najszybciej widać czy i jak rosną pecherzyki
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    no byla reakcja po clo, a menopur jest bardziej na dojrzewanie pecherzykow, tak mi przynajmniej tlumaczyla ginka; takze po clo od razu menopur ( bez usg) zeby te pecherzyki co powstaly mogly ladnie dojrzec. A nic na pekniecie nie bylo, bo za duzo tych pecherzykow sie zrobilo :/
    --
  1.  permalink
    moya no ja przy dawce 1x1 clo mialam w 12 dc pecherzyk 23,5 mm no i dnia nastepnego pekl ;-) dzieki pregnylom..

a teraz mam 2x1 wiec wiecej powinno byc.. prawda? no i estrofem na endometrium by szybko roslo..
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    ale wkurzylam sie na nia , i doszlam do wniosku ze zmienie lekarza, teraz juz bardziej sie znam na rzeczy. wiesz aborta, to byl moj pierwszy cykl stymulowany, nie wiedzialam co i jak, wiec jak mi przypisala ten menopur to tylko kiwnelam potulnie glowa na tak. Teraz juz wiem ze powinno sie raczej zaczac od malej dawki clo i zwiekszac ja stopniowo.
    No ale czasu nie cofne. teraz musze przeczekac te dwa miechy i znowu zaczac sie brac do "pracy" ehhe
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Moya menopur jest lekiem na stymulację to gonadotropina któa powoduje szybszy i w większej ilości pęcherzyków wzrost aniżeli klomifen czy letrozol, dlatego dziwi mnie narażenie Cię na hiperstymulację bez usg bo przecież pęcherzyk lub pęcherzyki mogły być duże i ładne już po samym CLO a tak jeśli miałaś 8 pęcherzyków to jesteś 8 cykli stratna zakładając owulację po jednym pęcherzyku w cyklu no i nie wspomnę o bólu podczas pękania dobrze, że nie było innych powikłań hiperstymulacji
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Aborta, a kiedy tzn. w ktorym dc trzeba zbadac ten e2 i LH?
  2.  permalink
    clo jest na stymulacje tak? czyli powoduje wzrost ale szybszy czy normalnym tempie?
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    no tak, , bo jak czytalam na necie co to jest hiperstymulacja to juz siebie widzialam na oddziale w szpitalu. ale bardzo mnie bolaly jajniki pozniej, bardzooooooooo, nawet przy siadaniu, tylko lezenie przynosilo ulge. No ale to juz za mna, teraz patrze w przyszlosc i mam nadzieje ze w koncu znajde dobrego lekarza.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    sinoma w celach diagnostycznych e2 bada się 2-3 dc i 7-8 dpo a LH 2-3 dc natomiast w celu obserwacji w trakcie stymulacji bada się 2-3 dc, i zależnie kiedy zaczyna się stymulację podam na przykładzie stymulacji 5-9 dc to wygląda to tak
    Pierwsze badanie 2-3 dc
    2 badanie 5 dc
    3 badanie 7dc
    4 badanie 9 dc
    5 badanie 11 dc
    6 badanie 13 dc i w zależności jaki będzie poziom kontrolowanie co 2 dni aż do piku LH i potem 7-8 dpo
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Kandyzowana: clo jest na stymulacje tak? czyli powoduje wzrost ale szybszy czy normalnym tempie?

CLO to klomifen on przyspiesza owulację i ją stymuluje, natomiast gonadotropiny działają szybciej tzn szybciej rosną pęcherzyki ale są dużo silniejsze jest duże ryzyko hiperstymulacji i gonadotropiny powinno się podawać tylko przez lekarzy z kliniki leczenia niepłodności a nie przez zwykłych niedoświadczonych ginów bo ciężko nierwprawnej osobie dobrać dawkę leku

moya212: no tak, , bo jak czytalam na necie co to jest hiperstymulacja to juz siebie widzialam na oddziale w szpitalu. ale bardzo mnie bolaly jajniki pozniej, bardzooooooooo, nawet przy siadaniu, tylko lezenie przynosilo ulge. No ale to juz za mna, teraz patrze w przyszlosc i mam nadzieje ze w koncu znajde dobrego lekarza.

Miałaś duże szczęście, że tak to się skończyło bo mogła Ci nawet grozić laparotomia i usunięcie jajnika z jajowodem
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    :crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    moya a mogę zadać niedyskretne pytanie ile masz latek ?
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Wow! Sporo tego :smile:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    mam 29 skonczone :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Moyka, w kwiecie mlodosci jestes :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Moya pytam bo pewnie wiesz, że z wiekiem maleje nam rezerwa jajnikowa i byłam ciekawa jak nadwątpliła Twoją rezerwę taką stymulacją ta lekarka :(
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    sinoma haha,niedlugo 30 zapuka i przeniose sie od was do staraczek po "30" :P:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    A swoją drogą badałaś AMH i inhibinę B ? Niestety nie znam francuskojęzycznych nazw ale AMH ANty Mullerian Hormone
  3.  permalink
    Cześć Dziewczyny mam pytanie to jest mój pierwszy cykl z clo i brałam go od 5 do 9 dnia od 14 dc biore dupka powiedzcie mi prosze czy to normalne ze prawie w ogóle nie ma śluzu takiego zewnętrznego hehe teraz mam 19 dc... z tego co pamietam to zawsze miałam sluz ito chyba nawet duzo a teraz nic.... tzn ze nie mialam owulacji??

--

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Tofficzko a czy masz potwierdzoną owu 11-12 dc ?
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    no wiem wlasnie, tez o tym czytalam, teraz juz nie dam sie tak wpakowac w bezsensowne stymulacje. i na dodatek na tym usg powiedziala ze taka stymulacja to tylko do In vitro, ze za bardzo odpowiedzialam na leki. Wiec po jaka chole... dala mi tak duza dawke?! Zamiast zaczac od tej najmniejszej ......
    --
  4.  permalink
    no wlasnie niee, tylko pytam czy po sluzie mozna cos powiedziec... w 16 dc mialam bol prawego jajnika.

--

Suwaczek z babyboom.pl
  5.  permalink
    też miałam "sucho " w tym cyklu ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Aborta, nie , nawet o tym nikt mi nigdy nie wspominal, mozesz cos o tym napisac ???
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    tofficzko duphaston brany za wcześnie może blokowac owulację dlatego bierze się albo tuż przed nią tzn jak już wiadomo że za dobę pęknie pęcherzyk ( ale to tylko w silnej niedomodze lutealnej czyli bardzo rzadko) albo 2-3 dni po owulacji nie wcześniej.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    moya212: no wiem wlasnie, tez o tym czytalam, teraz juz nie dam sie tak wpakowac w bezsensowne stymulacje. i na dodatek na tym usg powiedziala ze taka stymulacja to tylko do In vitro, ze za bardzo odpowiedzialam na leki. Wiec po jaka chole... dala mi tak duza dawke?! Zamiast zaczac od tej najmniejszej ......

A tak z ciekawości ile dała Ci jednostek tego menopuru ?

moya212: Aborta, nie , nawet o tym nikt mi nigdy nie wspominal, mozesz cos o tym napisac ???

Są to dwa badania dotyczące rezerwy jajnikowej bada się je i tu są dwie szkoły 2-3 dc albo w dowolnym dniu cyklu
  6.  permalink
    ale aborta tzn ze po sluzie nic nie mozna zauwazyc tak?????? :D

--

Suwaczek z babyboom.pl
    • CommentAuthormononi
     permalink
    witajcie dziewczyny,moze mi podpowiedziec od czego mam zaczac,bo zaczelam sprawdzac temperature i prowadzic cykl,ale czy powinnam brac jakies leki?Moja gin nic mi nie zalecila jak jej powiedzialam,ze zaczynamy sie starac o dziecko
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    toficzka2209: ale aborta tzn ze po sluzie nic nie mozna zauwazyc tak?????? :D

jeżeli nie miałaś masz żadnych objawów śluzu płodnego to nie masz i nie miałaś owulacji
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    dala mi jedna ampulke na dzien przez 5 dni. jedna ampulka to 75u.i
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    mononi: witajcie dziewczyny,moze mi podpowiedziec od czego mam zaczac,bo zaczelam sprawdzac temperature i prowadzic cykl,ale czy powinnam brac jakies leki?Moja gin nic mi nie zalecila jak jej powiedzialam,ze zaczynamy sie starac o dziecko

A miałaś robione jakieś badania ?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    moya212: dala mi jedna ampulke na dzien przez 5 dni. jedna ampulka to 75u.i

No to tyle dobrze, że chociaż dała Ci minimalną dawkę, ale następnym razem bez usg nie pozwól sobie podawać żadnych leków
  7.  permalink
    hmm tzn ok 14-16 dc miałam rozciągliwe gluty przezroczyste ( bo to jest chyba płodny) ale w zeszłym m-cu miałam prawie identyczny a wtedy lekarz mi powiedział że moje pęcherzyki są niedojrzałe :( i ja już nic nie wiem :(

--

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    mononi, zalezy czy masz naturalna owulacje czy nie, czy na cos chorujesz, czy wszystko gra z twoim m. zacznij od tempki. Moze usg na podglad czy owu jest ?
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    toficzka2209: hmm tzn ok 14-16 dc miałam rozciągliwe gluty przezroczyste ( bo to jest chyba płodny) ale w zeszłym m-cu miałam prawie identyczny a wtedy lekarz mi powiedział że moje pęcherzyki są niedojrzałe :( i ja już nic nie wiem :(

pewność daje tylko monitoring miałaś w tym cyklu ?
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    no teraz wiem aborta, nawet nie wiesz jaka bylam na nia zla. Mam nadzieje tylko ze nic mi tam nie poprzestawiala ta stymulacja na "slepego".
    --
  8.  permalink
    heheh niee bo mój gin robi dopiero po 3 cyklu..... będę szla do niego na początku kolejnego cyklu wiec zapytam czy mógłby mi zrobić już monitoring w 2 cyklu, ale wiem że on tak robi dopiero w 3 cyklu bo wszystkim moim koleżankom tak też kazał....

--

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    moya212: no teraz wiem aborta, nawet nie wiesz jaka bylam na nia zla. Mam nadzieje tylko ze nic mi tam nie poprzestawiala ta stymulacja na "slepego".

Ja też mam taką nadzieję i zaciskam za to mocno kciuki, ale skoro masz cykle bez leków to możesz sobie parę rzeczy sprawdzić tzn 2-3 dc LH, FSH, e2, testosteron, 7-8 dpo prolaktyna, progesteron, e2

TSH, ft3, ft4 i AMH i inhibinę B
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    no wlasnie hormony juz mialam niedawno robione , oprocz progesteronu. A tego AMH i inhibine B to nigdy. Takze zajme sie tym na pewno. Dzieki za info AbortaW :bigsmile:
    Musze to koniecznie nadrobic.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    ja wiem że miałaś ale warto to sprawdzić po hiperstymulacji jak to wygląda bo nie wiadomo jak hiperstymulacja wpłynęła na układ hormonalny
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    ahaaaaaaaa, o to chodzi, nie zakumalam, w sumie masz racje, powtorze to wszystko zeby miec pewnosc. Myslisz ze to moglo cos zmienic ?
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    mogło ale nie musiało warto sprawdzić na wszelki wypadek bo jeśli jesteś bez stymulantów to masz wiarygodny wynik właściwego funkcjonowania organizmu lub ewentualnie masz czas na leczenie tudzież na odpowiedni dobór stymulantów i ich dawki
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    dobra, ja na razie znikam, zaraz maz wroci, moze namowie go na wieczorny spacerek. zobaczymy. No to dziewczyny, milego wieczoru. :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Miłego wieczoru kochana :)
    • CommentAuthormononi
     permalink
    raczej nie choruje,jestem tylko pod okiem endokrynologa.OKRES MAM W MIARE REGULARNY,OSTATNIO MIALAM ROBIONE USG,GIN STWIERDZILA ZE MAM PECHERZYK,ALE TO BYLO PRZED SAMYM OKRESEM
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    mononi: raczej nie choruje,jestem tylko pod okiem endokrynologa.OKRES MAM W MIARE REGULARNY,OSTATNIO MIALAM ROBIONE USG,GIN STWIERDZILA ZE MAM PECHERZYK,ALE TO BYLO PRZED SAMYM OKRESEM

Z jakiego powodu zajmuje się Tobą endokrynolog? Co to znaczy okres w miarę regularny? Jakiej wielkości i ile dni przed okresem był wudoczny ten pęcherzyk ? Miałaś kiedyś monitoring przez cały cykl od poczatku do końca ?
    • CommentAuthormononi
     permalink
    nie mialam takiego monitoringu,mam torbiele na tarczycy,ale tsh mam na razie w normie.Na badaniu bylam w piatek,ale okres powinnam dostac juz we wtorek,tylko mialam bardzo stresujacy tydzien i okres dostalam dopiero wczoraj
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.