Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeDec 6th 2011
     permalink
    tak z nimi sa najwieksze problemy
    DHEA-S-300,6mikrog/dL( norma 98,8-340)
    androstendion- 3,55ng/mL( norma 0,3-3,5)
    17-OHP 1,2ng/mL( tutaj mam podane normy w zaleznosci od fazy a ja nie wiem jaka mialam wtedy:-)
    testosteron 0,735ng/mL( norma 0,084-o,481)
    to byl 4dc
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    AbortaW, luteina doustnie? Od tego cyklu zacznę tak brać.
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    oby kuleczka Twoj gin miał racje:-) bo ja mam 2,01
  1.  permalink
    Gosia moj ginek to zarowno endokrynolog :) ja mam niedoczynnosc tarczycy wiec juz "stoluje sie" tylko u niego :P
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    moja tez jest gin-endok.:-) tylko musze dojezdzac az 70km, najczesciej jednak jestem teraz juz na telefon a usg robie u siebie zeby bylo jak najtaniej:-)
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    ja sie pocieszam jak kiedys powiedzial mi taki lekarz od usg ze mam to pco ale jest latwejsze w leczeniu i ze mam pecherzyki antralne itd ze napewno uda mi sie zajsc w ciaze, niestety jak dotad nie bylo mi to dane, bo to wszystko tak dlugo trwa niestety, ale wierze ze kiedys w koncu sie uda:-) a jak nie to in vitro bedzie trzeba zrobic kiedys tam
  2.  permalink
    Ja niestety jezdze caly czas do niego i mi kaski sporo leci, ale czego sie nie robi, zeby zajsc w ciaze :) kurcze, szkoda, ze nie ma zadnej tabletki przeciwbolowej na bol cycow :P
    --
  3.  permalink
    Gosia a ile cykli juz sie starasz?
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    kuleczka_69: aborta a mi z kolei moj gin powiedzial, ze tsh dobre do zachodzenia w ciaze powinno byc tak do 2,5 :) ała mojej cyce;/

Powiedz mu żeby dokładniej poczytał wytyczne PTE, PTG i WHO ;)\
    Gosia8510: tak z nimi sa najwieksze problemy
    DHEA-S-300,6mikrog/dL( norma 98,8-340)
    androstendion- 3,55ng/mL( norma 0,3-3,5)
    17-OHP 1,2ng/mL( tutaj mam podane normy w zaleznosci od fazy a ja nie wiem jaka mialam wtedy:-)
    testosteron 0,735ng/mL( norma 0,084-o,481)
    to byl 4dc

Hmm to zacznę od początku DHEAS, 17-OH progesteron rozumiem że były badane 2-3 dc i powtórzone 7-8 dpo, testosteron powinien być zbadany 2-3 dc i dołóż do tego wolny testosteron, androstendion powinien być badany 2-3 dc. Przy takich wynikach powinnaś zbadać 2-3 dc i 7-8dpo SHBG, 2-3 dc kortyzol wraz z testem hamowania z pabi-dexamethasonem, koniecznie usg nadnerczy i tomografia lub rezonans nadnerczy wykluczający gruczolaka chyba że już było to zrobione.

Czy dostałaś leki antyandrogenne ? Jeśli tak to 2 tygodnie przed badaniem trzeba je odstawić by wynik był miarodajny
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    oj bardzo duzo, tzn od 2 lat sie lecze, a takich cykli naprawde staraniowych jeszcze nie mialam, bo nie mialam nigdy owulacji niestety
    najpierw bralam tylko dupka pare miesiecy bez zadnych monitoringow, potem tabsy antykoncep z rok czasu, w sierpniu zaczelam clo ale nic nie zareagowalam, mialam hsg robione ale sie przedluzylo bo mialam grzybice nie wiadomo skad, chyba od tych tabletek, i dopiero w tym cyklu clox2 zadzialalo ale niestety nie pekl i czekam na kolejny z pregnylem. tak to wyglada po krotce:-)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    kuleczka_69: Gosia moj ginek to zarowno endokrynolog :) ja mam niedoczynnosc tarczycy wiec juz "stoluje sie" tylko u niego :P

Kuleczko niestety nie zawsze tytuł świadczy o wiedzy lekarza, sama się boleśnie nie raz przejechałam. A jaki masz poziom przeciwciał anty-TPO i anty-TG ?
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    kurcze Aborta dla mnie to niestety czarna magia, nie wiem co to sa leki antyandrogenne? ale zadnych nie bralam. badania mialam robione w 4dc.
    ja juz nie mam nawet sily powtarzac badania od nowa itd, jesli sie nie uda w najblizszym czasie to chyba sobie odpuszcze, bynajmniej na jakis czas
  4.  permalink
    anty-TG? a co to?:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Kochana ale z tymi androgenami trzeba coś zrobić i to koniecznie, a do tego trzeba powtórzyć badania w odpowiednich dniach cyklu jeśli to gruczolak to trzeba sprawdzić czy do leczenia farmakologicznego czy operacyjnego to bardzo ważne i nie można tego bagatelizować, bo nadnercza odpowiadają za wiele naszych problemów hormonalnych i zdrowotnych, być może u Ciebie jest PCOS pochodzenia nadnerczowego i trzeba działać
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    kuleczka_69: anty-TG? a co to?

masz niedoczynność to dwa bardzo ważne przeciwciała powinnaś mieć zbadane anty-TG to przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie a anty TPO to przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej bada się je by wykluczyć Hashimoto częstą chorobę wustępującą wraz z niedoczynnością a mogącą utrudniać zajście w ciążę i jej donoszenie
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    musze to powaznie przemysles, w pt pogadam z gin od nowa:-(
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Gosia porozmawiaj i to koniecznie ewentualnie rozważ zmianę lekarza, powiedz mi kochana gdzie ty mieszkasz może mogę Ci moją gin polecić ?
  5.  permalink
    ano widzisz...ja nigdy nie dostalam skierowania na zbadanie anty-TG o.O, tylko anty TPO....
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    i jaki miałaś wynik anty tPO ?
  6.  permalink
    wiecej niz 300 ;/
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Oczywiście ciężko nadrobic Wasze posty. Jednak ginka kazała mi odstwic już duphaston, szyjka od ostatniej wizyty nie skróciła sie na szczeście
    --
  7.  permalink
    wkurzylam sie i jestem zapidana do noVum. chce by mnie fachowcy obejrzeli a nie zwykli ginekolodzy.. mam usg e czwartek tam a nastepnie mam wizyte wstepna z partnerem dnia 19/12 .. idziemy razem i pomyslimy co i jak i lekarze ustala co mam zrobic i jakie badania.
    --
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    :thumbup:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Kandy bedzie dobrze:kissing: nie denerwuj sie bo to naprawde nie pomaga.
    --
  8.  permalink
    to wszystko dzieki Wam i tego ze tu jestescie i ucze sie wszystkiego i wiem ba co zwracac uwage. ;-) dziekujeee Wam :* klinika.nieplodnosci bedzie najlepsza opcja. jestem tam zapisana na monitoring owulacji pod okiem fachowca itp.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    kuleczka_69: wiecej niz 300 ;/

To koniecznie zbadaj anty-TG i powtórz anty-TPO, a jak usg tarczycy ? Suplementujesz selen, dostałaś acard i informację o postępowaniu w ciąży z heparyną ? Rozmawiał z Tobą lekarz o leczeniu encortonem ?

Kandyzowana: wkurzylam sie i jestem zapidana do noVum. chce by mnie fachowcy obejrzeli a nie zwykli ginekolodzy.. mam usg e czwartek tam a nastepnie mam wizyte wstepna z partnerem dnia 19/12 .. idziemy razem i pomyslimy co i jak i lekarze ustala co mam zrobic i jakie badania.

Brawo kandy powodzenia :*
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny.

U mnie dzis tempka lekko w gore. Mozecie prosze wejsc na moj wykres i pomoc mi zinterperowac?
    Mam dzis urwanie glowy w pracy, wiec tylko na chwlke wpadlam w porze lunchu ;)

Kandy - przykro mi , ze endo masz slabe, wyglada na to, ze Twoj gin nie zabardzo wie co robi. Dobrze, ze idziesz do kliniki. Tam na pewno na dzien dobry powiedzac Ci, ze masz zrobic droznosc, bo inaczej to oni Cie leczyc nawet nie beda. Wiec jak mozesz ja zrobic przed wizyta, to by wszystko przyspieszylo. Oni na bank nie beda Cie stymulowac bez tego. Nie wiem czemu Twoj gin zaczal, powinien zaczac od HSG.
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Czesc Dziewczyny :bigsmile:
  9.  permalink
    hsg jest strasznie drogie ;-(
    to wasza zasluga aborta i inne kochane clostowiczki :*
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
    • CommentTimeDec 6th 2011 zmieniony
     permalink
    Ja niedlugo sie wybieram na usg, jak wroce to napisze co z moimi pecherzykami :smile:
    Ale zauwazylam u siebie dzis sluz bj, wiec to chyba dobry znak?

Ja w sumie dopiero zaczynam mierzenie temp., i samoobserwacje, wiec bede bazowac na waszych doswiadczeniach i poradach :smile:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Kandyzowana: hsg jest strasznie drogie ;-(

Maksymalna kwota z jaką się spotkałam to 950 zł ale z reguły 500-700 zł a ile u Ciebie kosztuje ?
  10.  permalink
    aborta nie dostalam takich lekow, biore tylko euthyrox N175 i folik, bralam przy Clo tez dexamethason od 5 do 14 dc, moja tarczyca jest w zaniku, chociaz jedyny plus, ze moje guzy zanikaja. Jezdzilam do ZMNiEO w Gliwicach, bo tutaj nie potrafili okreslic czy te guzy to rak czy nie.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    wow, az takie drogie :crazy:

kandy, dobra decyzja. powodzenia.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Moja też zanika dlatego pytam powtóz te badania i koniecznie włącz selen min 400 mcg
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    moya212: wow, az takie drogie

Moya jak się popatrzy na ceny leków do stymulacji gdzie płaci się czasem koło 1000 zł miesięcznie, koszt inseminacj też około 1000 zł czy patrząc w przyszłość koszt utrzymania dziecka to te kwoty nie są takie duże :)
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Kandy przede wszystkim musisz mieć lekarza któremu bedziesz ufać, bo to bardo ważne.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    moze i tak, ale te ceny zdecydowanie ograniczaja dostep do porzadnej opieki i mozliwosci posiadania potomstwa ludziom niezamoznym. masakra.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    justa , a jak ty sie czujesz? jakies nowinki ?
    --
  11.  permalink
    justa.. na razie ufalam swojemu i nada ufam ale on nie jest specjalista widac i na prowadzenue ciazy na pewno go wybiore ale do momenty poczecia wole oddac sie w rece specjalistow od nieplodnosci i zaburzen hormonalnych..
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    moze i tak, ale te ceny zdecydowanie ograniczaja dostep do porzadnej opieki i mozliwosci posiadania potomstwa ludziom niezamoznym. masakra.

Zgadzam sie z tobą nie każdy moze sobie na to pozwolicz szczegolnie że nie ma pewności że przyniesie to dobry skutek ja bym nie porównywała tych wydatków z wydatkami na juz istniejące dziecko bo to jest zasadnicza różnica.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    justa , a jak ty sie czujesz? jakies nowinki ?

Dziekuje dobrze, wczoraj byłam na usg Kruszynka bardzo ruchliwa, ginka chciała podejrzec płeć ale niestety dziecko sie broniło przed tym na koniec założyło nogi i juz było po podgladaniu, czyli płeć narazie nadal nie znana. Ale najwazniejsze że rośnie b.dobrze wszystkie wyniki sa w normie, szyjka sie juz bardziej nie skraca:bigsmile: 22.12 bedzie usg połówkowe-genetyczne wiec dowiem sie czy nie ma wad genetycznych i może wtedy płeć poznam:bigsmile:
    --
  12.  permalink
    aborta mi sie strasznie objetosc zmniejszyla, z 22 na 15 ml, poslucham sie Ciebie i wlacze selen :) widac lekarz lekarzowi nierowny... powtorze te badania i zobaczymy jak to tam wyglada
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    no to super :) Oby tak dalej :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Aborta jestem z okolic łodzi:-) jesli mozna tak to napisac jesli sie mieszka 70km od niej:-) ale lekarza mozesz mi polecic moze akurat sie przyda?
  13.  permalink
    hsg - 950 zl w noVum..
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    moya212: moze i tak, ale te ceny zdecydowanie ograniczaja dostep do porzadnej opieki i mozliwosci posiadania potomstwa ludziom niezamoznym. masakra.

Zgadzam się dlatego tak ważne by zostało leczenie refundowane \

justa2586: Zgadzam sie z tobą nie każdy moze sobie na to pozwolicz szczegolnie że nie ma pewności że przyniesie to dobry skutek ja bym nie porównywała tych wydatków z wydatkami na juz istniejące dziecko bo to jest zasadnicza różnica.

Justa nie można porównywać, ale wychodzę z założenia, że decydując się na dziecko musimy mieć fundusze by zapewnić mu godne życie i wszystko co będzie potrzebowało, dlatego czasem ten okres starań to jest też taka próba naszych zdolności finansowych. Ja przez 6 lat starań na badania, leki, lekarzy wydałam około 50 tysięcy złotych mogłabym mieć za to niezłe auto lub super wakacje, ale dla posiadania dziecka oddam każdy pieniądz byleby go mieć. Dlatego wspomniałam, że w szerszym spektrum jedna kwota nie jest taka wielka, są tu na forum dziewczyny które miesięcznie wydają po kilkatysięcy na leczenie na same leki i wizyty
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Aborta jestes wyjatkowa kobieta:-) jak dla mnie to jestes Aniołem na tym świecie:-)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    kuleczka_69: aborta mi sie strasznie objetosc zmniejszyla, z 22 na 15 ml, poslucham sie Ciebie i wlacze selen :) widac lekarz lekarzowi nierowny... powtorze te badania i zobaczymy jak to tam wyglada

Mi z 18 ml na 6 ml więc twoja jeszcze nie jest taka mała bo nadal ma prawidłową objętość jak na kobietę bo dopuszcza się do 10 ml.

Gosia8510: Aborta jestem z okolic łodzi:-) jesli mozna tak to napisac jesli sie mieszka 70km od niej:-) ale lekarza mozesz mi polecic moze akurat sie przyda?

Z czystym sumieniem mogę polecić lekarza z Warszawy lub z Krakowa w Warszawie znam super endokrynologa a w Krakowie endokrynologa i ginekologa.

Kandyzowana: hsg - 950 zl w noVum..

Duża kwota ale uwierz warta swojej ceny
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Gosia8510: Aborta jestes wyjatkowa kobieta:-) jak dla mnie to jestes Aniołem na tym świecie:-)

Nie jestem aniołem oj jestem Diabłem wcielonym, mówię co myślę czasem i bolesne rzeczy za co z góry Was przepraszam, a pomagam ile mogę i ile wiem, ale to nie oznacza że jestem wyjątkowa czy jestem aniołem :* Ale dziękuję Ci bardzo
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    ja daje sobie 2 cykle jesli nic sie nie uda to zrobie laparoskopie i od nowa poarzadne badania albo najpierw badania a potem laparo, jak myslisz Aborta albo inne kobietki?:-)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.