Ja nie wiem kiedy, w 12 dc mialam monitoring i wsio :P po wynikach meza odpuscilam a tu niespodzianka :) a cykl ostatni mial 44 dni, poprzedni 31 wiec roznie bywalo
korda testy owu wykrywają LH a testy ciążowe gonadotropinę dlatego jak już pisałam Madzi średnio wątpię w to by test owu mógł wykryć ciążę i jeśli już to się zdarza to bardzo rzadko ma to miejsce ;)
aborta zerknij proszę na mój wykres chodzi mi o to że miałam ovitrelle, i jak robie jest owu to wychodzi dodatni a czekam na owu nie na ciąże tzn jeszcze nie;)
Gina może i wykrywają ale wykrywają wysoki poziom LH a nie gonadotropinę o to mi chodzi a wysoki poziom LH może się utrzymywać z innych powodów niż ciąża np PCOS
O testach owu. w ciąży znalazłam w necie Dlaczego? to jest tak naprawdę jego wada bo krzyżuje się z hormonem ciążowym HCG w niskich wartościach, ale konstruując test i jego czułość zakładaliśmy, że człek będzie testował w okolicy owulacji.
A teraz wstawka dla chemików, dlaczego tak jest Otóż podjednostka Beta HCG wykazuje bardzo duże podobieństwo do LH. Jak duże, aż ciężko uwierzyć ale jest to 91 aminokwasów !!! w łańcuchu o długości 121 reszt aminokwasowych
Test krzyżuje się z HCG na poziomie 10 co oznacza, że przekroczenie tego poziomu powoduje pozytywny test owulacyjny (1-2 dni od zagnieżdżenia)
Dużo testujących używa zatem 9-10 dni po owulacji testów owulacyjnych, żeby zobaczyć jak wyjdzie jak pozytywnie to testują ciążowym, ale UWAGA
TEST OWULACYJNY zawsze WYCHODZI POZYTYWNIE W CIĄŻY ale POZYTYWNY TEST OWULACYJNY po owulacji NIE MUSI oznaczać ciąży>
Szkoda, ze ja wyrzucilam te swoje owulacyjne, bo bym wkleila zdjecie do pokazania - ja zaczelam robic owulacyjne dzien przed testem ciazowym i byly pozytywne, z kazdym dniem coraz bardziej az do megafioletowej kreski testowej (dwa razy ciemniejszej od kontrolnej). Z czystej ciekawosci je robilam, czy wyjdzie tak, jak czytalam w necie, i wychodzily faktycznie. Poza tym i tak nie mialam co z nimi juz robic, skoro bylam w ciazy a data waznosci do stycznia Moze znaczenie ma tez fakt, ze to chinskie, ebayowskie testy - moze te apteczne faktycznie umieja rozroznic bete od LH, ale te chinskie na pewno nie rozrozniaja tych hormonow.
Paulina, wiem :) Ale ebayowskie naprawde tak maja i do tego tanie jak barszcz, wiec wcale sie nie dziwie, ze dziewczyny tu je wyprobowuja. Z drugiej strony to tez przeciez wada tych testow, bo czytalam, ze jak czasem zrobi sie ebayowskim ciazowym w momencie owulki to tez moze wyjsc plus, a tu wykrylo LH zamiast HCG... (ale zakladam, ze obserwujace sie dziewczyny nie pomyla dni plodnych z dniami tuz przed okresem, wiec tu na forum raczej takich przypadkow nie bedzie)
No drogie sa, Maz mi kupil 20 sztuk za 40 funciakow juz po raz ktorys tam.. zostalo mi doslownie kilka.. dokladnie nie wiem ile..ale one sa proste w obsludze ;) dlatego je lubie, nie musze sie zastanawiac co i jak..
A co do testow ciazowych to mam w domu jeden Clearblue 25 czulosc, i 2 testy z Superdruga (taka drogeria w UK) - one maja ponoc czulosc 10..
Ja wiem, ze wykres wyglada ladnie, no ale wszystko sie moze zdarzyc, i nie chce sie za bardzo nakrecac, choc wiem, ze nawet w takiej sytuacji jak bedzie @ rozczarowanie bedzie wielkie..
Po ciążowym,w 12 dniu FL Dzisiaj zrobiłam clearblue i pokazał 2-3 tydzień po zapłodnieniu i to się zgadza.Szkoda że nie mogę tutaj zrobić bety,poczekam do poniedziałku
Dziewczyny a u mnie dziś dziwnie, bo śluz mega płodny i dużo. Test owu negatywny. A i plamienie zniknęło po wczorajszym serduchu wyciorek przeczyścił hehe