Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormartitap
    • CommentTimeJun 8th 2011
     permalink
    Kaonashi: Nie napisałaś, że odrzucisz, ale taka powinna by konsekwencja stawiania na naturalnośc ;-).

jeśli organizm sam potrafi sobie poradzić, to nie widzę powodu dokładania mu "obciążeń". Jeśli się nie uda, to wtedy trzeba podjąć kolejne kroki, a nie od razu.

Kaonashi: Pregnyl powoduje ostateczny wzrost i pęknięcie pęcherzyka. Kiedy wobec tego wg Ciebie lekarz powinien zdecydowac o podaniu pregnylu?[/quote
    jeśli pęcherzyk urośnie do odpowiedniego rozmiaru, a nie pęka. Po to jest monitoring, żeby nie dopuścić do przerostu.

[quote=Kaonashi]A monitoring jest po to by sprawdzac kondycję jajników, miec pod kontrolą ewentualne przestymulowanie oraz zapobiec ciąży mnogiej jeśli do niego doszło (mam na myśli odpuszczenie starań w przestymulowanym cyklu).

clo zaleca się max. przez 6 m-cy, potem odstawienie. Cykl ma być stracony? A co w sytuacji, jeśli się pojawią np. 3 takie cykle? To po co to leczenie?
    Monitoring jest po to, żeby sprawdzać wielkość pęcherzyka - zapobiec przerostowi, oraz kontrolować, czy zalecana dawka clo jest odpowiednia.

U mnie pęcherzyk pęka przy ok. 25 mm, bez stymulacji.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Kaonashi:
    Polemizowałabym :). Torbiele są różne.

no groźne są raczej te endometrialne i krwotoczne ale takie się raczej nie robią tak o :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    martitap: clo zaleca się max. przez 6 m-cy, potem odstawienie. Cykl ma być stracony? A co w sytuacji, jeśli się pojawią np. 3 takie cykle? To po co to leczenie?

To samo odnosi się do minimalizowania dawki na próbę. Jeśli dochodzi do przestymulowania to cykl powinno się odpuścic i zmniejszyc dawkę w kolejnym. Jeśli owulacja nie występuje i zacznie się od pół tabletki, która nie pomoże, potem dołoży się drugie pół i to też nie pomoże, potem kolejne pół i to nie pomoże i tak się dojdzie dopiero do 2, które dajmy na to też nie pomogą to masz już stracone 4 cykle.
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 8th 2011 zmieniony
     permalink
    Kaonashi: jeśli owulacja nie występuje i zacznie się od pół tabletki, która nie pomoże, potem dołoży się drugie pół i to też nie pomoże, potem kolejne pół i to nie pomoże i tak się dojdzie dopiero do 2, które dajmy na to też nie pomogą to masz już stracone 4 cykle.

ale jak się zacznie od 1 tabletki i to nie pomoże to potem można od razu dać dwie
    i wtedy masz góra 1 cykl stracony, nie cztery a ryzyko hiperstymulacji od razu dużo mniejsze....

poza tym jak dojdzie to przestymulowania to może być różnie - my np musielismy jeszcze kolejny miesiąc odczekać bo do końca się ginowi wygląd moich wnętrzności po przestymulowaniu nie podobał....
    i czasami tak czy siak możesz więcej stracić...
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Teorko, nie zawsze torbiel z przetrwałego pęcherzyka znika sama. Czasem nie i wtedy masz kolejne stracone m-ce np na antykoncepcji.
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    oj tam
    ja zaryzykowałam i jak widać warto było i się opłacało więc drugi raz pewnie bym się nie bała :wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Miło mi się z Wami gada, ale ile ludzi tyle opinii i do konsensusu tu chyba nie dojdziemy. Powtórzę się tylko, że dopóki lek nie jest przedawkowany, to dawka pozostaje normalną i nie ma co stresowac tych co dopiero mają kurację przed sobą. Skoro lekarz zalecił 2x1 tzn, że miał ku temu powód - i tyle :), a dopóki nie przekroczył w zaleceniu dziennej dawki, to się go nie ma co czepiac. A co do pregnylu, to również podtrzymuję, chociaż wiem, że różne bywają zalecenia lekarzy. Skoro podpędza się wzrost i ilośc to wolałabym, żeby pekanie też dostało kopa. Dla równowagi.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Martitap, a powiedz mi jak Ty byś chciała dzięki monitoringowi zapobiec przerostowi? Oczywiście, ze kontroluje się wielkośc pęcherzyka, zeby w momencie dojrzałości podac pregnyl. Ustaliłyśmy tu wspólnie, że nawet 29 mm potrafi samo pęknąc. Więc przychodzisz na monitoring i masz np 28 mm pęcherzyk. Nie jest przerośnięty i ma jeszcze szansę pęknąc więc lekarz zaprasz Cię następnego dnia, a przez noc pęcherzyk podgonił i ma 31 mm. Dostajesz pregnyl, a on mimo to nie pęka. To taki luźny przykład.
    A pytam o Twoje zdanie, bo jestem naprawdę ciekawa. Może byłaś stymulowana i lekarz Ci wyjaśnił w jaki sposób to się odbywa, ta kontrola i zapobieganie przerostowi. Ja się z tym nie spotkałam.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    No chyba, ze jest jakieś maksimum wzrostu pęcherzyka przy którym podaje się pregnyl, ale to wtedy też nie jest szansa dla naturalnej owulacji u kobiet, którym naturalnie pękają większe niż przewiduje granica.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    TEORKA: oj tam
    ja zaryzykowałam i jak widać warto było i się opłacało więc drugi raz pewnie bym się nie bała :wink::wink::wink::wink:

Przyczepię się :-p. Z jednej strony rozważna, a z drugiej romantyczna? ;-). Albo ostrożna i nieostrożna :-p. Ja bym np nie polecała nikomu takiego zachowania, żeby machnąc ręką na pregnyl jeśli był zalecony, a pęcherzyk już taki wielki.
    Śmieszka, trzymam kciuki za Ciebie! Jak się uda to przyjdź i napisz, ze polecasz od razu 2x1 clo :wink:.

To tak trochę na żarty.
    Miłego wieczoru Dziewczyny :thumbup:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Kaonashi: ale ile ludzi tyle opinii i do konsensusu tu chyba nie dojdziemy

zgadzam się z Tobą w 100 % :wink:

Kaonashi: Skoro lekarz zalecił 2x1 tzn, że miał ku temu powód - i tyle :)

i tutaj również :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Kaonashi: Ja bym np nie polecała nikomu takiego zachowania, żeby machnąc ręką na pregnyl jeśli był zalecony, a pęcherzyk już taki wielki.

nikomu tego nie polecam bo wiadomo, że każdy robi to co uważa za słuszne i najlepsze dla siebie

tylko, że prawdą jest że lekarze w 99 % zalecają Pregnyl po CLO mimo, że można dać pęcherzykom szanse bo niepęknięcie zdarza się chyba dużo rzadziej niż pęknięcie :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    A ja myślę, że niestety znacznie mniej lekarzy zaleca pregnyl po clo. Ba! W wielu przypadkach nawet monitoring odpuszczają. Poczytaj ten wątek - sama zobaczysz.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Kaonashi, mam wrażenie, że przekonujesz nas do swoich racji tylko i wyłącznie na swoim przykładzie, a ja np. mam na uwadze rozmowy z 2 lekarzami (1 prowadził moją kurację clo przed zajściem w ciążę, 2 teraz monitoruje moje starania), oraz przykłady kilku osób, które leczenie clo przeszły.

martitap: Każda z nas ma swoje zdanie na ten temat.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Kaonashi: A ja myślę, że niestety znacznie mniej lekarzy zaleca pregnyl po clo. Ba! W wielu przypadkach nawet monitoring odpuszczają.

ja uważam, że częściej to same pacjentki mają w dupie i rezygnują z monitoringu
    lekarze, z którymi ja miałam do czynienia nie brali pod uwagę nie przyjęcia Pregnylu po CLO
    ale widocznie na takich akurat trafiałam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Martitap, niepotrzebnie przechodzisz do ataku. Ja nie przekonuję do swoich racji. Uważam, że niepotrzebnie zestresowałyście Śmieszkę i, że dawka clo, którą zalecił Jej lekarz mieści się w normie- to wszystko i to napisałam w pierwszym poście.
    Za to nie odpowiedziałaś na moje pytanie.

Teorka, w tym wątku (albo może w starających się) są wypowiedzi dot przepisania clo bez zalecenia monitoringu. Wątpię, żeby pacjentka rezygnowała wbrew zaleceniom lekarza i świadomości ryzyka, chociaż Twój przykład trochę ogranicza tę wątpliwośc ;-).
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    A no i też biorę pod uwagę doświadczenia współstarających się o dziecko, które brały clo. Przed chwilą również przejrzałam na chybił trafił wykresy z "clo" w tytule i dośc często pokazuje się 2x1 jeśli tylko dawka jest wpisywana w notatce.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Kaonashi: Przed chwilą również przejrzałam na chybił trafił wykresy z "clo" w tytule i dośc często pokazuje się 2x1 jeśli tylko dawka jest wpisywana w notatce.

no widzisz wszystko zależy od tego chyba na kogo trafisz i jakie wykresy :wink:
    bo ja z ciekawości przeleciałam moje przyjaciółki biorące CLO i jednak u nich wygrywa dawka 1 x 1
    także wszystko chyba zależy od wybranej grupy badawczej :wink:

a Śmiesce cały czas piszemy, żeby brała tak jak jej lekarka zaleciła bo ma się słuchać jej a nie obcych bab z internetu :wink:
    a, że przy okazji sobie porozmawiałyśmy o tym, co my uważamy i co wyciągamy na podstawie naszych przeżyć i doświadczeń to już inna inszość :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    No insza insza, ale nie wiecie, że internet w takich przypadkach to zaraza? Więcej zdrowia takie strachy kosztują niż przyjmowanie clo czy innego parszywca ;-)
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Mam opisać wizyty minuta po minucie? Nie atakuję, tylko próbuję podsumować dyskusję:wink:
    Jeśli ktoś decyduje się na korzystanie z internetu i różnego rodzaju forum to musi się też liczyć z konsekwencjami. Lekarz zna naszą kartotekę pacjenta, więc nie nam decydować, jaką dawkę leku ma którakolwiek z nas przyjmować:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Pytanie brzmiało jak zapobiec przerostowi pęcherzyka dzięki monitoringowi, a nie jak wyglądała wizyta minuta po minucie. Jestem ciekawa jak takie zapobieganie przebiega. Ciężko jest zaobserwowac moment owulacji podczas monitoringu, więc zastanawiam się jak ta kontrola przebiega, żeby wyczuc ten moment, że jednak owulacji trzeba pomóc.

martitap: Lekarz zna naszą kartotekę pacjenta, więc nie nam decydować, jaką dawkę leku ma którakolwiek z nas przyjmować:wink:

No to po co komentarze o tym, ze 2x1 to strasznie dużo i powinno się zacząc od mniejszej dawki? Plus opisy komplikacji?
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Sorry Teorko, że Cię zacytuję, ale napisałaś w odpowiedzi dla Śmieszki:
    "pomijam, że na początek ja bym się takiej dawki bała bo CLO powinno się zaczynać najlepiej od połowy tabletki żeby organizm się przyzwyczaił i skutków ubocznych nie było dużych"
    No więc dla mnie to takie małe straszonko, bo nigdzie nie jest powiedziane od jakiej dawki powinno się zaczynac clo. Skąd to wytrzasnęłaś? Przepraszam, że się czepiam :)), ale to trochę odpowiedź na to, ze jak ktoś korzysta z netu to powinien się liczyc z konsekwencjami. To forum jest specyficzne i wydaje mi się, że dziewczyny mogą oczekiwac, że barziej rzetelne.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Stosowałaś clo, więc powinnaś wiedzieć, skoro jesteś w temacie tak bardzo obeznana.

Kaonashi: No to po co komentarze o tym, ze 2x1 to strasznie dużo i powinno się zacząc od mniejszej dawki? Plus opisy komplikacji?

Bo to moje zdanie (i nie tylko moje). Jeśli clo jest stosowane od pierwszego cyklu to w tak dużej dawce to stwarza duże niebezpieczeństwo.
    Śmieszka zapytała - ja odpowiedziałam. Tyle.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Kaonashi: To forum jest specyficzne i wydaje mi się, że dziewczyny mogą oczekiwac, że barziej rzetelne.

nawet najbardziej rzetelne forum nie zastąpi lekarza i naszego własnego rozumu.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Niezupełnie. Ja miałam przewidziany pregnyl w tej kuracji i nikt mi oczu kontrolą przerostu ani jego zapobieganiem nie mydlił. Dlatego pytam Ciebie skoro uważasz, że to jest możliwe, aby pregnyl był zastosowany w razie problemów z niepękającymi pęcherzykami (w tym samym cyklu zaznaczam, a nie po stwierdzeniu, ze nie pękły i jest torbiel) i po to właśnie jest monitoring. Wiesz i nie chcesz się podzielic, czy nie wiesz po prostu ;-)?
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    To może ja napiszę po jakiej dawce clo była u mnie ciąża i 1 ale porządny pęcherzyk - otóż : (aha, to był pierwszy stymulowany cykl)
    4dc - 3clo
    5dc - 2,5clo
    6dc - 2clo
    7dc -1,5clo
    8dc - 1 clo
    pęcherzyk pękł sam przy chyba 25mm
    ciążę co prawda później poroniłam, ale tylko po takiej dawce clo miałam odpowiednie pęcherzyki i edno.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dzięki Tamara, bo już się czułam jak "narclomanka" ;-).
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Kaonashi, zapewniam Cię, że wiem. Jeśli chcesz poznać szczegóły to proponuję zagłębić temat:)
    Tamara, z takim dawkowaniem jeszcze się nie spotkałam:)
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Martitap - wspaniała odpowiedz - dzięki...
    Ps. Możesz chociaż podac bibliografię? Bo nie mogę znaleźc?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ja też pierwsze widzę takie dawkowanie jak u Tami :wink:
    no ale jak widać lekarz dobrze wiedział, co robi...:wink:

Kaonashi: Sorry Teorko, że Cię zacytuję, ale napisałaś w odpowiedzi dla Śmieszki:
    "pomijam, że na początek ja bym się takiej dawki bała bo CLO powinno się zaczynać najlepiej od połowy tabletki żeby organizm się przyzwyczaił i skutków ubocznych nie było dużych"
    No więc dla mnie to takie małe straszonko, bo nigdzie nie jest powiedziane od jakiej dawki powinno się zaczynac clo. Skąd to wytrzasnęłaś? Przepraszam, że się czepiam :))

no tak ale przecież wyraźnie napisałam, że JA BYM SIĘ TAKIEJ DAWKI BAŁA
    a nie, że ŚMIESZKO BÓJ SIĘ TAKIEJ DAWKI !!
    dla mnie to różnica i nadal uważam, że jej nie straszyłam :wink: :wink:

a to, że CLO powinno się raczej od mniejszych dawek zaczynać nie jest znikąd wytrzaśnięte
    ot, mój gin mi to tak wytłumaczył więc też uważam, że chłop miał pojęcie o tym bo w sumie weterynarzem nie jest tylko ginekologiem i to z dość dobrą opinią wśród pacjentek :wink::wink::wink:

poza tym cały czas powtarzałam, że WG MNIE , MOIM ZDANIEM ale że ona powinna i tak zaufać swojej lekarce :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    TEORKA: poza tym cały czas powtarzałam, że WG MNIE , MOIM ZDANIEM ale że ona powinna i tak zaufać swojej lekarce

no właśnie, zgadzam się w 100%

Kaonashi: Ps. Możesz chociaż podac bibliografię? Bo nie mogę znaleźc?

Jak już wczęsniej pisałam, info moich 2 ginów... Poszperam i wrzucę linki z info.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Teorko, ale przyznasz, że zdanie "powinno się zaczynac od dawki 1/2" już trochę jest straszakiem? Nie ważne. Ważne, żeby śmieszka się zrelaksowała. Tak więc Śmieszko, nie bój się - bierz. Mam nadzieję, że ten cykl będzie dla Ciebie szczęsliwy. A czym jest ból głowy jeśli nagrodą mogą by dwie krechy na teście? Kciuki jeszcze raz ;-)
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    A skoro to info 2 ginów, to nie mogłabyś po prostu napisac co powiedzieli? Nie potrzebuję czarno na białym, uwierzę na słowo, tylko chciałabym wiedziec jak to wygląda - po prostu.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    U mnie wyglądało tak: clo miałam zalecane od 3 do 7dc. Od 12dc cyklu miałam monitoring. W cyklu poprzedzającym kurację clo miałam usg w celu stwierdzenia, czy pęcherzyk rośnie i do jakich rozmiarów. W czasie monitoringu lekarz określił, do którego momentu pozwala pęcherzykowi rosnąc, potem zastrzyk (jeśli sam nie pęka). Potwierdzone u drugiego lekarza (ale tylko teoretycznie, bo na razie leczenia nie zalecił).
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Wiecie, z tym clo to czeto jest tak, że jak kobieta na swoją owu, ale nie zachodzi, może jest ona słabsza, ta owu, nie kobieta:), to dostanie 1xclo, a jak np ja kiedy pęcherzyki długo rosną, owu jest kiedy chce, nawet i w 30dc, to gin chcąc pomóc rośnięciu pęcherzyków da większą ilość clo. Tak samo jest z dniem cyklu od którego zaczynamy clo. U mnie od 3dc jest bezsensem, bo długie cykle, ale u innej, która ma owu do powiedzmy 16 dc jest ok. Sprawa bardzo indywidualna
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Marti. Uhm, czyli jednak jakaś granica, co nie oznacza wcale szansy dla natury. No może trochę. Pytanie jaka wielkośc była uznawana za maks. Bo jeśli np 22 mm to nieszczególna i często czeka się dłużej przy nawet z góry założonym pregnylu. Tak więc dla mnie to nie jest to o czym pisałaś wcześniej.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No więc może dlatego ŚMIESKA dostała taką dawkę bo u niej w ogóle owulacja nie występuje
    mimo dość krótkich cykli...
    ciekawe jak u niej po CLO będzie :wink:

Kaonashi: Teorko, ale przyznasz, że zdanie "powinno się zaczynac od dawki 1/2" już trochę jest straszakiem?

wg Ciebie może i jest :wink:
    mnie osobiście takie zdanie do mnie skierowane by nie przestraszyło ale to pewnie zależy kto ma jaką wrażliwość :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dla mnie słowo "powinno" jest mocno nacechowane "przykazem", "nakazem" lub jak kto woli. Ja jeśli pisze "powinno się" mam na myśli, że odstępstwo od tego jest jakimś zagrożeniem (często używam/ałam odnośnie duphastonu i luteiny np, albo konieczności monitoringu podczas stymulacji). Dla mnie clo (lub stymulacja czymkolwiek) w ogóle niesie za sobą jakieś ryzyko i dawka ma tutaj drugorzędne znaczenie.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Nie pamiętam, jaka to była granica, bo to było kilka lat temu (jakieś 4:wink:). Poza tym nie twierdzę, że tylko w naturalny sposób chcę zajść w ciążę. Jeśli mam taką możliwość, to chcę w ten sposób spróbować, nie trując niepotrzebnie organizmu. Jeśli się nie uda - nie mam nic przeciwko leczeniu. Co by się działo z moimi pęcherzykami przy 2x1 clo, jeśli teraz same rosną do 25mm? O to mi właśnie chodzi. Jeśli nie wiadomo, jak pęcherzyk reaguje na dany lek, to skąd wiadomo, do jakiego rozmiaru urośnie i czy będzie potrzebny pregnyl?
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Ok. Poprzednie Twoje wypowiedzi brzmiały bardziej restrykcyjnie. Wyrażałaś zdziwienie, że po co i na co skoro naturalnie i, ze należy czekac. Dlatego wzbudziłaś moją ciekawośc. Zwłaszcza odnośnie tej "kontroli" i "zapobiegania" przerostowi. Mam kilka lat starań za sobą. Kilka Przyjaciółek z podobnym stażem. I jeszcze nigdy nie widziałam, żeby udało się dzięki monitoringowi dokładnie określic moment owulacji albo zapobiec przerostowi pęcherzyków i zadziałac pregnylem w najodpowiedniejszym momencie. Ten moment jest umowny. I wg mnie nie do określenia. Liczyłam, że skoro jesteś pewna tego co piszesz, czyli, że monitoring służy zapobieganiu przerostowi pęcherzyka, to powiesz mi coś czego nie wiem.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Wygląda na to, że nie potrafiłam opisać tego tak, żebyś mnie odpowiednio zrozumiała:) mam za sobą 2 lata starań przed zajściem w ciążę z Filipem (w tym 6 m-cy z clo). Teraz nie wiem, ile mnie czeka, bo właściwie jesteśmy na początku. Zgadzam się, że moment podania pregnylu jest umowny, bo tak jak piszesz, nie można dokładnie określić momentu owu. Jednak nadal uważam, że nie zawsze pregnyl jest potrzebny i konieczny przy kuracji clo:)
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Byc może. Tego nie kwestionuję. Tylko dla mnie (i o tym pisałam) pęcherzyk powinien wzrastac tylko do określonego momentu, a potem powinno się jednak podac pregnyl, bo stymulacja wzrostu wcale nie daje gwarancji, że wystarczy naturalnego lh, żeby pęcherzyki pękły. No i podsumowanie - ja wolałabym nie ryzykowac. Jednak muszę zaznaczyc, że od mniej więcej dwóch lat się nie leczę i może nie znam najnowszych trendów.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    W takim razie jesteśmy w tym samym punkcie wyjścia:wink: bo jeśli natura okaże się dla nas mało łaskawa, to dopiero po 6 cyklach poznam aktualne metody leczenia:) choć mam nadzieję, że nie doczekam:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Marti, natura już jest dla Was łaskawa, w końcu macie synka. Pozdrawiam i powodzenia :).
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Tu muszę przyznać Ci rację w 100%, bo synka poczęliśmy pół roku po zaprzestaniu leczenia, czyli całkowicie naturalnie:)) Wy nie doczekaliście się jeszcze maleństwa? Przepraszam za bezpośrednie pytanie:)
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    My nie :sad:
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    W takim razie trzymam mocno kciuki, żeby się udało! W czym problem, jeśli mogę zapytać?
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Ogólnie musiałabym odpowiedziec niecenzuralnie ;-). A szczegółowo to zwierzac mi się nie chce.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    ALE dzięki ;-)
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Rozumiem, ok:)) ale kciuki dalej trzymam:)) jak coś to pisz:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.