Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Nie napisałaś, że odrzucisz, ale taka powinna by konsekwencja stawiania na naturalnośc ;-).
Pregnyl powoduje ostateczny wzrost i pęknięcie pęcherzyka. Kiedy wobec tego wg Ciebie lekarz powinien zdecydowac o podaniu pregnylu?[/quote
jeśli pęcherzyk urośnie do odpowiedniego rozmiaru, a nie pęka. Po to jest monitoring, żeby nie dopuścić do przerostu.
[quote=Kaonashi]A monitoring jest po to by sprawdzac kondycję jajników, miec pod kontrolą ewentualne przestymulowanie oraz zapobiec ciąży mnogiej jeśli do niego doszło (mam na myśli odpuszczenie starań w przestymulowanym cyklu).
clo zaleca się max. przez 6 m-cy, potem odstawienie. Cykl ma być stracony? A co w sytuacji, jeśli się pojawią np. 3 takie cykle? To po co to leczenie?
jeśli owulacja nie występuje i zacznie się od pół tabletki, która nie pomoże, potem dołoży się drugie pół i to też nie pomoże, potem kolejne pół i to nie pomoże i tak się dojdzie dopiero do 2, które dajmy na to też nie pomogą to masz już stracone 4 cykle.
oj tam
ja zaryzykowałam i jak widać warto było i się opłacało więc drugi raz pewnie bym się nie bała
Ja bym np nie polecała nikomu takiego zachowania, żeby machnąc ręką na pregnyl jeśli był zalecony, a pęcherzyk już taki wielki.
Każda z nas ma swoje zdanie na ten temat.
A ja myślę, że niestety znacznie mniej lekarzy zaleca pregnyl po clo. Ba! W wielu przypadkach nawet monitoring odpuszczają.
Przed chwilą również przejrzałam na chybił trafił wykresy z "clo" w tytule i dośc często pokazuje się 2x1 jeśli tylko dawka jest wpisywana w notatce.
Lekarz zna naszą kartotekę pacjenta, więc nie nam decydować, jaką dawkę leku ma którakolwiek z nas przyjmować
No to po co komentarze o tym, ze 2x1 to strasznie dużo i powinno się zacząc od mniejszej dawki? Plus opisy komplikacji?
Sorry Teorko, że Cię zacytuję, ale napisałaś w odpowiedzi dla Śmieszki:
"pomijam, że na początek ja bym się takiej dawki bała bo CLO powinno się zaczynać najlepiej od połowy tabletki żeby organizm się przyzwyczaił i skutków ubocznych nie było dużych"
No więc dla mnie to takie małe straszonko, bo nigdzie nie jest powiedziane od jakiej dawki powinno się zaczynac clo. Skąd to wytrzasnęłaś? Przepraszam, że się czepiam :))
Teorko, ale przyznasz, że zdanie "powinno się zaczynac od dawki 1/2" już trochę jest straszakiem?