Ja zrobilam tydzien po spodziewanej @ i wyszedl pozytywny. A najprosciej to isc do lekarza jesli Cie to niepokoi,on napewno Ci cos poradzi, albo da cos na wywolanie ale Ci karte ciąży założy.. moje cykle bywaly nieraz po 60 dni i bez tabletek na wywolanie sie nie obeszlo.
venus ja mam PCOS od lat 11-tu zdiagnozowane i uwierz nie ma na razie nawet ustalonej etiologii pochodzenia PCOS a co dopiero leków mogących wyleczyć PCOS- można je wyciszyć ale nie da się wyleczyć
Rozumiem, czyli brałaś tabletki na wywołanie miesiączki, dzięki temu miałam owulację i dojrzewała komórka, dzięki temu mogliście dokładnie planować??? a jak długo się staraliście? czyli w drugim cyklu miesiączki i brania tabletek zaszłaś w ciąże? a myślisz, że Luteina czy ten inny lek na D( Duhospon?) są dobrymi lekami? bo ty brałaś Clostillbegytem i się udało, długo czekać nie musiałaś, a się zapytałaś czy coś by mogła przepisać czy sama gin zaproponowała?
Rozumiem, to jest tak jak nikt nie wytłumaczy a ja się nie znam, a jest tyle pytań bez odpowiedzi ale dzięki wam wiem więcej niż miesiąc temu. DZIĘKUJE WAM
Toć napisałam, że owulacje :) ginekolog sam mi zaproponował tabletki.My w ostatnim cyklu odpuściliśmy, bo nie zapowiadało się na udany cykl, a jednak :)) był plusik na teście.
Gratulacje i zazdroszczę :) idę do niej w środę i będę teraz wiedziała jak rozmawiać, o co się pytać?! Jutro zrobię test i rozwieją się moje wątpliwości dotyczące ciąży, będę wiedzieć jak rozmawiać z ginekolog. Ja idę o INTERCORU do dr. Zawiszewskiej. Któraś z was dziewczyny chodziła do niej? bo ja generalnie chodzę do dr Kowalskiej- Palacz Julity ale on przyjmuje tylko we wtorki a ja we wtorek nie mogę i dlatego idę w środę do Zawiszewskiej
hello , ja nie jestem chora a mimo to przez 2 lata nie udało sie . Lekarka dała mi clo i w pierwszym cyklu zaszłam - jak to określiła moim jajnikom potrzebny był kop. Nie robiłam testów "sikanych " u mnie nigdy nie wychodziły testy owulacyjne a działają podobnie . W 33 dniu cyklu ( a cykle mam regularne 26-29 dni ) zrobiłam test z krwi beta i wynik był plusikowy :) Dzisiaj jest 40 dc , w środę idę do lekarza i mam nadzieję że wszystko ok . Najpierw się człowiek martwi że zajść nie może , a później żeby wszystko było dobrze ...
cześć asia:) gratulację i jednocześnie zazdroszczę :) bo dziś robiłam test rano i wyszedł negatywny a to już drugi test, a jak okresu nie ma to nie ma:( i zastanawiam się, co się cholera znów dzieje???? dlaczego nie dostałam??? w środę idę do lekarza i zapytam się czy by mogła mi coś przepisać na wywołanie miesiączki i jednocześnie wpłynęło na dojrzewanie jajeczka, po prostu abym miała większe szanse na zajście w ciąże!!! bo przecież ile można czekać na tą cholerną @!!!! jestem teraz tak zła, że sobie nie wyobrażasz!!! ciekawe czy będzie chciała mi coś przepisać???
też tak myślę, pierwszą miesiączkę po odstawieniu tabletek Diane (bo je brałam na PCO) miałam normalnie po 28 dniach, drugi cykl po 30 dniach i się skończył 20 grudnia a zaczął 17 grudnia w sobotę rano, poszłam 21 grudnia do lekarza a ona, że nic się nie dzieje i że w lewym jajniku dojrzewa następna komórka. Mieliśmy się starać, ale jak mam się cholera starać jak kurna mam takie cykle!!!??? mam już dość
venus Diane nie nie jest na PCOS to są tabletki anty pomagające walczyć z hiperandrogenizmem, który często towarzyszy PCOS, ale w żadnym wypadku nie leczy PCOS. A kiedy odstawiłaś Diane ?
Diane nie jest? cholera, jak się sam wszystkiego nie wypytasz lekarza to sam Tobie nic z dobroci nie wyjaśni :(no to już wiem dlaczego mam znów problemy:/
czyli jeśli odstawiłaś w listopadzie to w grudniu wyniki mogły być prawidłowe bo jeszcze działała Diane badania powinny być robione 2-3 cykle po odstawieniu antykoncepcji, żeby wiedzieć jaki masz rzeczywiście poziom hormonów. A czytałaś ulotkę do Diane ? Tam jest wyraźnie napisane, że stosuje się ją w leczeniu trądziku, hiperandorgenizmu i jako środek antykoncepcyjny a nie jako lek na PCOS bo takowego jeszcze nikt nie wynalazł
nie czytałam, zaufałam mojej gin, wiesz co ja zrobię ponownie badania na hormony, bo na początku listopada odstawiłam a pod koniec listopada po @ byłam u ginekologa, potem znów w grudniu i też robiłam badania i było ok. Zmartwiłaś mnie ale z drugiej strony uświadomiłaś i wyprowadziłaś z błędu...
Hej dziewczyny, jestem tu nowa. mialabym prosbę powiedzcie co mam robic, dzis jest moj 5 dc - od 3-7 dc mam brac clo. moje cykle byly bardzo nieregularne, wywolywane duphastonem- wiec nawet nie wiem ile dni przyjac za cykl... :( kiedy mam zrobic test owulacyjny? kiedy sie starac? czy powinnam robic usg? lekarz mi nic takiego nie powiedzial.
Witajcie dziewczyny, Jestem pierwszy raz na forum. Od jutra - to będzie mój 3 dc mam brać Clostilbegyt. Będę brała go już drugi cykl. W pierszym urósł piękny pęcherzyk i pękł. Niestety mąż miał wypadek i nici z "dzialania". Potem miesiąc przerwy żeby organizm się nie przyzwyczaił do leku no i zaczyna od jutra brać - 5 dni po dwie tabletki. W 8 dniu idę na pierwsze USG. Ostatnio już w 8 dniu ginekolog oceniła, że pęcherzyk rośnie. Potem byłam jeszcze dwa razy - tak co dwa no ok 14 dc była owulacja. Jak bierze sie leki stymulujące to konieczny jest monitoring. Może być kilka pęcherzyków i wtedy odradza się wspołżycie. Mam nadzieję, że niektore z Was są w podobnej sytuacji i będziemy mogły wymieniać sie poglądami i relacjonować na bieżąco co i jak.
Ja idę w środę do gin abortaW, i wszystko się dowiem, tyle mam pytań, że sobie na kartce zapisze:) i mam nadzieje, że tez mi tabletki przepisze, które wam pomagają:) mam duuużą nadzieje. A ktoś z was wie ile kosztują te tabletki?? np. duphastonem, clo, luteina, glukophage??
Ja rozumiem abortaW!! nie chce sobie zaszkodzić jeszcze bardziej niż jest, zależy mi na szansie zajścia w ciążę, jak każdej z nas! dlatego chce iść i żeby mi doradziła, zrobiła badania itp.
Venus przede wszystkim znajdź dobrego lekarza najlepiej o specjalności ginekologia-endokrynologia i specjalizacja w leczeniu niepłodności- lekarza który zanim zapisze Ci jakikolwiek lek zleci pełen komplet badań w odpowiednich dc
No wiem :) mam nadzieje, że na to wpadnie a nie że ja będę musiała mówić. Dziękuje....w środę dam znać co i jak. Idę spać bo jutro czeka mnie 12 długich godzin w pracy. A w środę idę na 10:30. Buziaki
Cześć kobetki! Pisze po raz pierwszy, chociaż nie raz już korzystałam z waszych doświadczeń. Staramy się o dzidzie od ponad dwóch lat, chociaż już mamy jedno dziecko, to chyba z jakiegoś cudu! Od roku chodzę po lekarzach, którzy mówili że wszystko jest dobrze i brakuje tylko ręki boskiej. Ale od trzech miesięcy chodzę to lekarza specjalizującego się w tych sprawach i przepisał mi clo (4-8dc); potem monitoruje i w pierwszym cyklu miałam podwójną owulację (19mm;21mm), dostałam zastrzyk z pregnylu który miał spowodować pęknięcie; i potem duphaston ale nic z tego. W następnym cyklu wzięłam tylko clo bo wyjechałam wyluzować i nie miałam monitoringu. Też nic! Teraz jest mój trzeci cykl z clo; wychodowałam dwa jajeczka (21mm;24mm) wzięłam zastrzyk i 36 godzin po zastrzyku SEX. I obecnie mam jeszcze nie cały tydzień do spodziewanej miesiączki. Jestem w urojonej ciąży; mam takie duże obolałe piersi; ślinotok; pochłaniam jedzenie (ale to chyba za wcześnie na takie objawy). A jeszcze nie napisałam bardzo ważnej rzeczy lekarz w tym cyklu przepisał mi encorton (sterydy) i ACC 600 na śluz. Czy któraś z was brałam ten encorton? mogę mieć po tym złudzenie ciąży? Boje sie bo teraz w następnym cyklu czeka mnie inseminacja; a jednak wplałabym żeby móż był przy zapłodnieniu
co to jest złudzenie ciąży? zwiększony apetyt może być jednym ze skutków ubocznych przyjmowania encortonu - czytałaś ulotkę? tam znajdziesz odpowiedzi na wiele swoich pytań... to tak na początek... ____ W przypadku wielu pęcherzyków, jest ryzyko ciąży mnogiej. Spotkałam się z tym, że lekarz o tym uprzedza. Ale nie odradza współżycia. Do pary należy decyzja, czy chcą "zaryzykować", czy też nie. Pytanie, co dokładnie usłyszała od gina Ola.
Ponieważ może się tak zdarzyć, że urośnie kilka pęcherzyków i wszystkie mogą zostać zapłodnione. Tak było u mojej koleżanki, która nie poszła na USG i ma po Clo trojaczki. Niby Clo nie jest jakimś mocnym lekiem stymulującym i są silniejsze ale jak widać różnie bywa więc lepiej podejrzeć co tam się dzieję i świadomie "zaryzykować". Trzymam kciuku żeby się udało!!!!