Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeJan 23rd 2012
     permalink
    OLAAA81 - ja bralam Encorton w sierpniu/wrzesniu 2011, na pokrzywke alergiczna mi dermatolog przepisala, nie mialam objawow ciazowych. Nic mi nie bylo. Nie odczulam rowniez zwiekszonego apetytu. Spokojnie czekaj na termin @, jak nie przyjdzie to zrob test i bete. Nie wkrecaj sobie ciazy i objawow na sile. Wiem, bo to przeszlam, tylko sie czlowiek stresuje. Co chwile jak cos zaboli zapisuje, czyta o objawach i sie bardziej podkreca. Trzeba byc cierpliwym.
    --
    • CommentAuthorOLLAA81
     permalink
    Dziękukę!!!!!
    • CommentAuthorIwona9009
     permalink
    A czy ten encorton ja biorę 5m czy to ma wpływ na ewentualny płód?
    •  
      CommentAuthoranne76
    • CommentTimeJan 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Iwonko - nie musisz do mnie szeptać - lepiej pisz, tak, żeby wszystkie dziewczyny widziały...
    gwarantuję, że niemal każda z nas, która długo się starała doszukiwała się objawów... po prostu zdziwił mnie zwrot "złudzenie ciąży"... skojarzyło mi się np. z terminem ciąża urojona... a to zupełnie co innego przecież niż doszukiwanie się objawów... stąd moje pytanie... ot wszystko...
    i tak dla jasności - nie napisałam, że encorton powoduje wrażanie powiększonych i obolałych piersi... odniosłam się jedynie do fragmentu wypowiedzi, gdzie piszesz, że pochłaniasz jedzenie... a jeśli chodzi o bolesne i obrzmiałe piersi to dość częsty objaw w fazie lutealnej (u kobiet, u których nie doszło do zapłodnienia)...
    napisałaś, że czytałaś ulotkę - tam jest wyraźnie napisane "Stosowanie leku w okresie ciąży i karmienia piersią ograniczone jest do przypadków, gdy jest to bezwzględnie konieczne. " Niestety istnieje prawdopodobieństwo, że Encorton działa na płód. Dlatego nie wolno go stosować w ciąży. Myślę, że pytanie czy dawka, którą Ci zapisano może - i w jaki sposób - może działać na płód powinnaś zadać ginekologowi, a nie na forum. Tutaj wymieniamy się doświadczeniami, a nie udzielamy porad medycznych (całkiem niedawno była w innym wątku dyskusja na ten temat).
    Encorton zapisał Ci ginekolog? Z jakiego powodu?
    Na śluz - w sensie poprawy jakości - osobiście polecam siemie lniane (do zaparzania, albo mielone) lub wiesiołek (kapsułki Oeparol - do kupienia w aptece bez recepty). O ile Oeparol mnie nie do końca podpasował (mam chorą wątrobę i tu pojawił się problem), o tyle siemię polecam bo naprawdę się sprawdziło.
  1.  permalink
    Wczoraj za clo płaciłam już 25zł...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    Rzekomo DIane jest lekiem dermatologicznym, a nie środkiem anty. Działanie anty jest działaniem ubocznym.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Iwona Encorton jak masz napisane w ulotce powoduje wzmożenie apetytu, przyrost wagi... A na jakiej podstawie masz przepisany Encorton ?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Iwona jeśli masz chorobę autoimmunologiczną to pomoże w utrzymaniu ciąży, ale jeśli bierzesz go jak to lekarze ostatnio postępują " na wszelki wypadek" bez wskazań medycznych to jest to bez sensu i w ciąży nie wskazane
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Amazonka: Rzekomo DIane jest lekiem dermatologicznym, a nie środkiem anty. Działanie anty jest działaniem ubocznym.

Amazonko Diane to tabletki antykoncepcyjne ( na to zostały wymyślone) ale w czasie prób klinicznych odkryto, że korzystnie działa na leczenie trądziku ( ciężkich postaci), łysienia, hirsutyzmu ogólnie chorób androgenozależnych. W większości krajów odchodzi się od jego stosowania chyba, że jest wskazana taka konieczność, że względu na zawarte w nim hormony i ich dawki, ale w Polsce nadal wmawia się pacjentkom, że leczy PCOS a on leczy tylko problemy androgenne....
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Teraz zastępuje się ją Syndi, przynajmniej w Polsce.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    To jest tylko inna nazwa leku ale skład dokładnie taki sam tzn takie samo stężenie hormonów dokładnie ten sam skład ma OC-35, Cyprodiol, Cyprest
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Niestety nadal się je zapisuje bo są tanie i refundowane- sa na rynku leki nowszej generacji, również leczące problemy z androgenami ale porównaj Diane kosztuje przy 100 % odpłatności coś koło 15 zł, przy refundacji 30 % 10 zł ( wg apteki doz.pl) a np Atywia 100 % 30 zł ( bynajmniej ja tyle płaciłam kilka miesięcy temu), Qlaira już ponad 40 zł więc lekarze zapisują tani lek, ale stary niestety :(
    • CommentAuthormarianna29
     permalink
    myślicie że to normalne ze w 12 dc pęcherzyk ma 29 mm????:shocked:
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Marianna - spory ten pecherzyk. Pytalas ginekologa?
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    marianna a ilu dniowe masz cykle ?
    • CommentAuthorjust8625
     permalink
    witajcie. Jestem tu bardzo nowa. 4 lata temu staraliśmy sie o dzidzi rok czasu dopóki lekarz nie powiedzial nam ze kieruje nas na badania. Wizyta ustalona a tu dwie kreski. Udało sie córeczka 2 lata. Teraz tez staramy sie rok i nic. Byłam dzis u lekarza i wspomnial tylko ze jajniki sa policystyczne i mam brak owulacji. Przepisal w tym cyklu dopheston czy jakos tak a w nastepnym clo i monitoring i badania dla męża. W tym całym stresie zapomnialam zapytać co to znaczy ze mam policystyczne jajniki. Wyczytalam ze to pcos. Strasznie sie teraz boję. W sumie to nie mam z kim pogadać. Mąż daleko. Czy sa duże szanse na zajście w ciąże, dlaczego lekarze wcześniej tego nie widzieli a nie jeden robił usg.? Juz nic nie rozumiem.
     permalink
    powiedział ze pęcherzyk ma 29 mm to już będzie pękał bo największe pękają jak osiągają 28mm, ale w czwartek wybieram się do innego lekarza bo tamten tylko mnie monitoruje to pokarze zdjęcie z usg i może coś więcej się dowiem jednak też wydaje mi się trochę duzy.

abortaW u mnie z cyklami troche ciężko (PCOS) biorę duphaston, pierwszy lekarz kazał mi brać dupka do momentu az dostane @ nie dostałam do 35dc więc poszłam do innego kazał natychmiast odłożyć i teraz wziąć od 15dc przez 10 dni.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    A jaką bierzesz dawkę CLO ?
    •  
      CommentAuthoraszlim
    • CommentTimeJan 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam :smile:
    Aktualnie mam 4-ty cykl z Clo, od poczatku biore po 2 tabletki, zaczelam od 3dc, a w tym cyklu pierwsza dawke wzielam 2dc. Do tej pory monitoring pokazywal, ze pecharzyki sa calkie ok, tj ok 25mm i wtedy dostawalam Pregnyl. Owu byla ok 18dc. Zawsze tez mialam tylko jeden pecherzyk dominujacy. Jednak, sie do tej pory nie udalo. Bywa :smile: Mam jeszcze dwa cykle przed soba na Clo. Lekarz powiedzial, ze 6 cykli w sumie moge miec na Clo, potem nie wiem co dalej. Jedyna moja obawa, ktora lekarz troche mam wrazenie pomija, jest fakt, ze Clo wydluza mi cykl.. Aczkolwiek wydaje mnie sie, ze zawsze mialam nieregularne cykle (nie pamietam jak to bylo 5 lat temu, potem anty weszlo, a kolejnie to juz bylam na tabletkach wspomagajacych cykl i @)
    Jutro monitoring - ciekawa jestem, co pokaze, jajniki bola mnie od kilku dni dosc intensywnie...
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej ja też brałam Diane i pomogła ale na 9 miesięcy bo czekam na @ a tu nic 1,5 tygodnia mi się spóźnia, ale jutro idę do lekarza.
    --
    • CommentAuthorOLLAA81
    • CommentTimeJan 25th 2012
     permalink
    Hey dziewczyny
    Niestety musiałam przerwać branie CLO (to byl mój drugi cykl), wczoraj byłam u gin i okazało sie, że po poprzedniej kuracji urósł mi torbiel ;(((
    Teraz mam brać tabletki antykoncepcyjne i powinnien się wchlonąć? Czy miałyście taki przypadek? Kurcze, znów miesiąc do tyłu ;(
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    W czym pomogła Diane na 9 miesięcy?
    --
     permalink
    [quote=abortaW][/quote]

w pierwzym cyklu brałam 5x1 tab od 3dc,(ale pierwszego nie miałam monitorowanego dopiero w drugim się upomniałam) drugi cykl 10x0,5 tab od 1szego dc

Jednak istnieje jeszcze podejżenie o niedrożność jajowodów dla tego po 3 cyklach jeśli się nie uda, będe miała badanie udrażniające jajowody.
    •  
      CommentAuthoresteban
    • CommentTimeJan 25th 2012 zmieniony
     permalink
    marianna29 drożność jajowodów należy sprawdzić przed rozpoczęciem stymulacji clo. Szukanie przyczyny rozpoczyna się od metod najmniej inwazyjnych. Zmień lekarza i to szybko.
    • CommentAuthorjust8625
     permalink
    Nikt nie widzi mojej wypowiedzi,czy nikt nie chce komentowac?:cry:
     permalink
    esteban : właśnie jutro będe u lekarza oczywiście zgadzam się z tobą, też uważam że nie ma sensu szprycowania lekami które na dodatek sporo kosztują i marnowania czasu, teraz to 2gi cykl z clo porozmawiam z nią, wydaje mi się ze to konkretna babka, w porównaniu do innego lekarza który powiedział że badanie drożności jajowodów to ostateczność .... tragedia
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    cześć dziewczyny ( dla zainteresowanych) byłam u ginekologa, powróciły torbieliki przy PCO:( Ale za to zbliża się dość obwita @:) Przepisała mi DUPHASTON mam brać od 16 dc przez 10 dni. Ma wywołać mi miesiączkę i zwiększyć szanse na zajście w ciążę :) mam nadzieje, że się uda!! Czy któraś z was brała ten lek? jak się czułyście? udało wam się podczas brania tego leku? ja mam brać dwa razy dziennie przez 10 dni. Odp proszę :smile:
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    witam...ja brałam 6 cykli clo-ale niestety mi nie pomogło-owulacja była,pęcherzyki pękały ale do zapłodnienia nie doszło-obydwoje z mężem jesteśmy zdrowi, ale niestety, jak na razie nie udaje się.Też brałam duphaston, nie czułam żadnych skutków ubocznych. Przy clo bardziej czułam ból brzucha przed i w trakcie owulacji.Ja niestety nie robiłam jeszcze drożności jajowodów i wiem, że to mnie czeka-lekarz mi kazał ale ja się uparłam i nie chciałam-jakoś przeraża mnie to badanie. Daję sobie czas do wiosny,ja nie zajdę w ciąże to wtedy zrobię tą drożność.pozdrawiam i życzę powodzenia:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziewczyny proszę o odp i radę! bo czytam wypowiedzi dziewczyn z 2006r. i powiem, że jestem w zakłopotaniu! jedna uważa, że lek Duphaston pomaga ale w innych dawkach i najlepiej brać w 3 dniu po owulacji bo przed owulacją to blokuje owulację. Jedna uważa, że w ogóle nie pomaga! Ja ostatnią @ miałam 17 grudnia i trwała 3 dni i jeszcze nie dostałam a powinnam już dostać. mija 40 dni i nic brak @. Dlatego mi to przepisała bo jej mówiłam, że się staramy.:neutral: Wzięłam już pierwszą, mam brać przez 10 dni 2 razy po 1, Chyba że wystąpi wcześniej miesiączka to mam przerwać i od 16dc zacząć, czyli 1dc to @ i od 16dc zacząć brać! a jeżeli następna @ się nie pojawi to mam brać nadal bo to podtrzymuje ciąże, pomaga a nie szkodzi, szczególnie w naszym stanem zdrowotnym, bo przy PCO mamy większe szanse na poronienie :sad:
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    venus ale jakiej rady oczekujesz?
    dlaczego akurat od 16dc masz brać? prowadzisz obserwację?
    robiłaś test?
    nie piszesz w ogóle nic o tym jakie masz cykle...
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    No jak się czułyście? jakieś objawy uboczne? czy pomógł np. Tobie anne76 zajść w ciąże? bo to jest mój pierwszy raz jak go zażywam ...
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    Venus, wg.mojej doktorki-a jest również endokrynologiem i zajmuje się leczeniem niepłodności-duphaston nie blokuje owulacji-ja również brałam od 16dc przez 10 dni-a dawki są rożne,ja brałam po jednej tabl.dziennie.Nie jestem ekspertem,więc za dużo ci nie pomogę-ale słuchaj przede wszystkim swojego lekarza, i za bardzo się nie nakręcaj tym co inni piszą-bo ile ludzi tyle różnych opinii.
    --
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    HEJ DZIEWCZYNKI ZACZYNA KURACJĘ Z CLO BEZ ZADNYCH BADAŃ BEZ OBSERWACJI MOŻNA TO TAk?
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Masz rację!!! Słuchać lekarza, ona wie co i jak :)))
    --
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    hej dziewczynki jestem tu nowa ja tez zaczynam od tego cyklu z clo po 5 latach bezowocnych starań oj przepraszam rok temu straciłam dzidzie w 8 tc po ciąza pozamaciczna mam nadzieje ze ten clo coś zdziała
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    mam brac 1/2 tabl od 3 do 7 dc czy to nie za mało i w trakcie brania clo nie musze na usg chodzic?lekarz powiedział ze po 4 miesiącach mam przyjsc jak sie nie uda to wtedy jakas klinika bezpłodności centrum rozrodu hmmm im więcej czytam na różnych forach to bardziej przerazona jestem
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Trzymam kciuki:peace:będzie dobrze lolita :thumbup:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Ja tez czytam tego tyle, że zastanawiam się czy to ma sens?! ale doradziła mi koleżanka (ruda03) że mam słuchać lekarza i się obserwować. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    DZIĘKUJĘ BARDZO NIE MIAŁAM POJĘCIA ŻE TAK PSYCHICZNIE MOŻE MNIE ZAŁAMAĆ FAKT NIEPOSIADANIA DZIECKA :( po tej pierwszej ciąży pozamacicznej usuneli mi jajowód czyli szansa spadła .lekarz twierdzi ze można z jednym jajowodem mieć dzieci martwie się że poprostu nikt nie bedzie obserwował tych pecherzyków ponoc przy braniu clo trzeba monitorować no ale coż ciekawe :) bardzo dziękuję za pocieszenie nawet nie wiedziałam ze tyle kobiet ma problemy z zajściem w ciąże życze wam wszystkim z całego serduszka :)
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Lolita ja staram się z mężem od 3 miesięcy i już jest mi ciężko psychicznie:( wiesz mi, załamana jestem a szczególnie, że mam pco i tez jest mi ciężko, własnie byłam dzisiaj u gin i przepisałam mi duphaston bo nie mam miesiączki od 40 dni :/ i powróciły mi torbieliki, ale mam znów szansę więc mam nadzieje, że uda nam się:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorLENA1988
    • CommentTimeJan 26th 2012
     permalink
    witam Was dziewczyny!! jestem tu nowa, ale w zasadzie z tym samym problemem. z mezem bardzo chcemy miec dzidziusia, ale stracilam juz prawie nadzieje....zaczelo sie dwa lata temu kedy to okres spoznial mi sie nawel 4 miesiace, przeszlam koszmar z tępymi ginekologami ktorzy rozkladali bezradnie rece i przepisywali mi witaminki..w ubiegłe wakacje trafilam na bardzo konkretna pani dr ktora polecila zrobic caly szereg badan(caly urlop je robilam) i wyszlo ze mam podniesiona prolaktyne , dostalam na nią bromergon . staralismy sie dalej i nic, niedawno okazalo sie ze mam cykle bezowulacyjne, dostalam recepte na metformax i clostylbegyt od 5 do 9 d.c. wczoraj bylam na monitorowaniu i nic sie tam nie dzieje, co prawda to pierwszy cykl z clost. w sobote mam nastepne monitorowanie i strasznie sie boje ze spotka mnie znow rozczarowanie. stracilam juz nadzieje:cry:
    mam wrazenie ze im bardziej chcemy tym mniej to mozliwe, wszystko na przekór...
    doradzcie cos, mam takiego dola ..
    • CommentAuthorjolcia184
     permalink
    Lena jest nas wiele które pragną, a nie mogą :( ja też borykam się z tym problemem juz 2 lata sie staramy i nic :(( tyle że ja choruje na hashimoto niedoczynność tarczycy... też się już poddałam ponieważ lekarze mówią jak i endo oraz gin że badania są ok ale mimo tego sie nie udaje...:cry:
    • CommentAuthorLENA1988
     permalink
    ale powiem Ci Jola ze moja sasiadka ktora ma tarczyce jest w ciąży z drugim dzieckiem. oczywiscie leczenie trwa i nie bylo latwo ale sie udalo, wiec głowa do góry..moja prolaktyna bez lekarstw skaka jak szalona, w dodatku jajniki sa tak leniwe, raczej clostilbegyt je nie rusza, ja nie wiem co bedzie dalej. moze panikuje albo psychika mi juz siada..gin powiedziala ze w sobote zrobimy monitoring ktory powinien duzo wniesc, nie wiem czy chodzilo jej o dzialanie clo czy o dzien cyklu..:neutral:
    • CommentAuthorjolcia184
     permalink
    dodam że już pierwszy cykl z clo za mną teraz biorę luteinę no i do 6 dni ZAPEWNE bedzie miesiaczka chodz jak dla mnie może jej nie być :) ale to tylko moje symulacje
    • CommentAuthorLENA1988
     permalink
    a masz cykle bezowulacyjne? gdzie tkwi Twoj problem??
    • CommentAuthorjolcia184
     permalink
    no ja mam dopiero po 2 cyklu iść do gin a za tydz do mojej endo sa mi skierowanie na badania i zobaczymy... najgorszą chyba karą dla kobiety jest to że nie można mieć dziecka..... a jeszcze dobijają mnie znajomi, rodzina ze juz 2 lata po ślubie na co czekamy wrrrr
    • CommentAuthorjolcia184
     permalink
    lena nie mam pojecia zmieniłam już lekarza gin bo tamten nic nie robił żeby mi pomóc ciagle słyszałam zeby czekać.... no a do tego chodze juz jakis 6 mies na poczatek dostałam luteine, teraz mi dał clo i luteine.. powiedział że sa pewne stopnie że najpierw odpowiednie tabl jeśli sie nie uda to na spr drożność jajowodów.... ale moje podejrzenia to problem tkwi w tej nieszczesnej tarczycy lecze nie od roku być może tam są jakieś braki
    • CommentAuthorLENA1988
     permalink
    tez mam ten problem. wszyscy sie dopytuja a tu człowiek nie wie co ma powiedziec...nigdy nie sadzilam ze bede miala z tym problem...mam mieszane uczucia i mega humorki...nie wiem co mam juz sama myśleć..moze bedzie dobrze. wczoraj moja gin stwierdzila ze na tym etapie nie wolno sie poddawac...:wink:
    • CommentAuthorjolcia184
     permalink
    No niby tak ale serce się ściska kiedy do okoła wszyscy maja dziecko a my nie :( ja wierze że wkońcu i nam sie uda MUSI :)
    • CommentAuthorLENA1988
     permalink
    kolezanka z pracy jest w ciazy , bardzo sie ciesze ale sama tez bym chciala....udalo im sie za trzecia proba...tak srednio chcieli i sie udalo:) ciekawe czy ja kiedys tego doswiadcze... a tak co do lekarzy to naprawde trzeba sobie dobrego znalezc albo miec szczescie, ja zmienialam 3 razy, od razu nie czulam zainteresowania moim problemem no to rezygnowalam, ale teraz jest ok...:clap:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.