Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    lolita nie mozesz myslec, ze nie pomoze :) mi tez pomogl :) w drugim cyklu brania :)
    --
    • CommentAuthorLENA1988
    • CommentTimeJan 28th 2012
     permalink
    właśnie ja biorę najsłabszą dawkę, 1x1...może w drugim cyklu mi zwiększy to coś urośnie....nie tracę nadziei..:bigsmile:
    • CommentAuthorLENA1988
     permalink
    monika1046 a dlaczego nie wyszło?? Twoje słowa dodały mi otuchy:) :whorship:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Lena najniższa dawka to 0,5 tabletki
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Lena a nie wyszło bo nawet zdrowa para w każdym cyklu na 25 % szans na zajście w ciąże ,musi się zgrać wiele czynników nie tylko owulacja i seks
    • CommentAuthorbubulek21
    • CommentTimeJan 29th 2012
     permalink
    Witajcie :)

abortaW - Jestem z Bytomia. Dziękuje ci za odpowiedź. Wkurzyłam się bo okazało się że wydałam przez pół roku kupę kasy na mojego ginekologa, który teraz okazał się delikatnie mówiąc niedokładny.. Już nawet nie o pieniądze chodzi tylko te nerwy :/ Zgłosiłam się do niego z dwóch powodów - pierwszy, ponieważ prowadził moją nieudaną ciążę i zabieg, drugi - z polecenia siostry, bo korzystała z jego opieki przy ciąży (zdrowej) i była bardzo zadowolona. Ja w sumie jak zaczęłam do niego chodzić też miałam nadzieje ze mi pomoże, że wie co robi. Dopiero potem - jak widziałam, że brak efektów leczenia, przyjrzałam się mojemu problemowi, poczytałam fora i zrozumiałam że coś jest nie tak.. Bez badań, bez monitoringów, samo branie leków..

Dziś dostałam normalną @. Jednak ten cykl szlag trafił.. Napisałam do ginekologa odpowiedniego maila, teraz czekam na jego odpowiedź co dalej. Za dwa dni mam zacząć 4 już kurację z CLO. Mam nadzieje ze z Wami dziewczyny jakoś przez to przejde do upragnionego celu. Najgorsza jest ta moja świadomość ze nie zrobiłam wszystkiego co mogłam, moj M mi tłumaczy ze to nie ja powinnam czytac jak sie mam leczyc tylko lekarz nie ten. Moze któraś z Was jest w stanie polecić mi godnego / dobrego lekarza ?

Pozdrawiam
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Bubulek powiem tak ginekolog położnik może być super ale nie musi znac się na leczeniu niepłodności to też ważne w wybieraniu lekarzy z polecenia bo co innego zajmowac się ciąża bezproblemową, a co innego problemowa a jeszcze co innego leczeniem niepłodności

Ja z Bytomia Ci nie polecę mogłabym najbliżej z Krakowa
    • CommentAuthoraneszka4
    • CommentTimeJan 29th 2012 zmieniony
     permalink
    abortaW: Po pierwsze jakie wyniki nasienia miał Twój mąż 5 lat temu i jakie ma obecnie ? Wypisz nam je

Oto wyniki M z 16.05.2006
    ocena mikroskopowa:

ruchliwość 61% >50 norma
    szybka linearna 3 >25% (zdecydowanie za mało)
    wolna lin. i nielinearna 45%
    brak ruchl. postępowej 13%
    brak ruchu w ogóle 39 <50
    Morfologia plemników:
    prawidłowe 58% norma 70-80% ( i tu był problem)

żywotność plemników w normie
    liczba plemników 21 mln/ml
    ogólny odsetek prawidł. plemników 55%

FSH Z KRWI 2.00 NORMA 5-8

WYNIKI Z 07.01.2010
    Ocena mikroskopowa:
    ruchliwych 68% <50
    szybka linearna 14 >25% ( jest lepiej niż za pierwszym razem)
    wolna lin. i nielinearna 41%
    brak ruchu w ogóle 32%
    plemniki wykazujące "obrzęk" witki (żywe) 85>60%
    plemniki, których witka nie ulega zmianom (martwe) 15%
    żywotność plemników w normie
    liczba plemników 29 mln/ml
    prawidłowe plemniki 68%

Morfologia plemników:
    prawidłowe 71% (dolna norma)

TERAZ JA WYNIKI Z 24.08.2009

CRP 1.2 ESTRADIOL 16.69
    FSH 8.63 PROGESTERON 0.605
    LH 10.99 TESTOSTERON 43.77
    PROLAKTYNA 19.27

abortaW: Po drugie i najważniejsze CLO bierze się tylko pół roku potem wymagana jest przerwa- czy w trakcie leczenia miałaś robione badania hormonów? Monitoring cyklu ? Czy synka urodziłaś sn czy cc ? Miałaś badaną drożność jajowodów ?

Patrząc na te moje badania to clo biorę od stycznia 2011 z dwumiesięczną przerwą. Miałam zrobione usg jajników i wszystko jest ok. Przed pierwszą ciążą nie brałam żadnych leków bo moje wyniki były ok. Miałam również pobierany wymaz czy po porodzie wszystko jest ok i wyniki też są dobre. Synka rodziłam naturalnie i poród przebiegał bez komplikacji.
    Aha, mam również mięśniaka, ale podobno on w niczym nie przeszkadza.
    Małżonek od dziecka ma astmę i przejmuje leki na sterydach więc one też trochę obniżają jego jakość nasienia:sad:
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Lena, no niestety nie wiem dlaczego się nie udało pęcherzyki pękły, owulacja była i w odpowiednie dni współżyliśmy, widocznie tak miało być...
    Po 4 cyklach z clo, w tym obecnym cyklu zrobiłam sobie przerwę i odstawiłam ten lek. No i okazało się, że bez tego leku również miałam owulację, ale dużo później, bo gdzieś tak w 24 dc...
    Teraz mam 33 dc no i czekam, ale nie robie sobie nadziei, bo ewidentnie czuję, że lada dzień nadejdzie wstrętna @...
    I kolejny cykl będzie znowu z clo no i pytam się o inseminację...
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Aneszka a w którym dc robiłaś badanie hormonów ? Wyniki plemników rzeczywiście lepsze a konsultowaliście te wyniki z andrologiem ? Czy mąż oprócz badania FSH badał testosteron, prolaktynę, hormony tarczycy ?

aneszka4: Patrząc na te moje badania to clo biorę od stycznia 2011 z dwumiesięczną przerwą. Miałam zrobione usg jajników i wszystko jest ok. Przed pierwszą ciążą nie brałam żadnych leków bo moje wyniki były ok. Miałam również pobierany wymaz czy po porodzie wszystko jest ok i wyniki też są dobre. Synka rodziłam naturalnie i poród przebiegał bez komplikacji.
    Aha, mam również mięśniaka, ale podobno on w niczym nie przeszkadza.
    Małżonek od dziecka ma astmę i przejmuje leki na sterydach więc one też trochę obniżają jego jakość nasienia

Co do leków na astmę obecnie dostępne leki na astmę zawierają małą ilość kortykosteroidów i one nie oddziałują na nasienie ( a pamiętaj, że ono się wymienia co 3 miesiące ) . Usg jajników to coś innego niż drożność jajowodów. Z tym mięśniakiem się nie wypowiem, ale warto by z innym ginem go skonsultować bo wiele moich koleżanek po bezowocnych staraniach miały usuwane mięśniaki a potem zaszły w ciąże. A czy teraz miałaś monitoringi cyklu w czasie brania CLO ?
    • CommentAuthorLENA1988
     permalink
    monika1046 skoro bez leku miałaś owulację to nie jest tak tragicznie jeszcze:) ja nie mam ani z lekiem ani bez...ale chyba po prostu, musi być ta odpowiednia chwila i czynniki tak jak powiedziała abortaW :smile:
    trzeba cierpliwie czekać choć to nie proste i sama dobrze o tym wiem...
    pozdrawiam:smile:
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    Bardzo dobry ginekolog z chorzowa powiedziałabym najlepszy dr czarnecki bogdan ,ja zaczynam kuracje z clo dziś przyszla @ więc za 2 dni biore pierwsze 1/2 tabl i tak od 3 do 7 dc ,bez monitoringu ale mam nadzieje ze ten lekarz wie co robi pomógł już niejednej kobiecie specjalizuje się w takich przypadkach :)przez 4 mce clo a ajak sie nie uda pewnie jakies badania specjalistyczne
    • CommentAuthorLENA1988
     permalink
    lolita1983 a ile się już starasz??
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Lena, cieszę się że owulka wystąpiła naturalnie, ale powoli zaczyna męczyć mnie to czekanie i myślenie tylko o jednym. Ciężko mi się skupić na czymś innym... :/
    Lolita1983 przy stymulacji cyklu z clo musi być monitoring...
    • CommentAuthorLENA1988
     permalink
    zgadzam się, monitoring to podstawa żeby było wiadomo co się dzieje. Mi również jest ciężko, niestety zdarza mi się wyładowywać na moim M...:( ale na szczęście uchodzi mi to płazem:)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    lolita popieram dziewczyny przy clo musi byc monitoring inaczej lekarz ryzykuje twoje zdrowie
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    zdrowie i przynajmniej czy lek działa, a nie łykanie hormonow w ciemno, a moze nie peknac pecherzyk ktory choc nie doprowadzi do torbieli, a moze to nie bedzie wiadomo nic. wiec usg jest konieczne w tym przypadku
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    A ja jeszcze raz za dziewczynami: jeśli clo to tylko z monitoringiem!
    Skąd niby ten lekarz ma wiedzieć jak reagujesz na daną dawkę?
    Chyba, że jest dodatkowo jasnowidzem :wink:
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    gdybym nie miała usg to moje branie byloby bez sensu, bo po 1 tabletce nie zareagowalam, po 2 owszem ale pecherzyk nie pekl, wiec usg musi byc:-)
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    ja po 1x1 w 11dc miałam pęcherzyk 20 mm ale niestety nie pękł:(
    --
    • CommentAuthormarianna29
     permalink
    mam takie małe pytanko a jak pęcherzyk nie pęka to co się z nim dzieje??
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    mi urósł do 33 mm i zrobiła się torbiel.
    --
     permalink
    i co z tą torbielką? bo ja w 15dc miałam 31mm i doktor powiedziała ze może teraz nie pęknie, i nic wysłała mnie do domu, mam zadzwonić jak będzie @, bo zdecydowałam się na badanie drożności.
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    mój pęcherzyk miał 28 mm jak lekarka stwierdziła że już nie pęknie dałam mi luteinę i kazała brać aż dostanę @ i się wchłonął.
    --
     permalink
    oki dziękuję Ci bardzo mimik :wink: ja biorę duphaston też aż pojawi się @
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    nie ma za co:)powodzenia
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    pecherzyk jesli nie peknal wchłania sie po luteinie i dupku a dokladniej po okresie:-) no w gorszym wypadku moze powstac torbiel, ale to rzadziej. mi tez nie pekly ale nie mialam torbieli
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    Gosia masz rację ale 31mm to już torbiel:)
    --
     permalink
    kurcze to ja już ne wiem, ale jesli ona go widziała...chyba wie co robi, a przynajmniej taką mam nadzieje:confused: Dzięki dziewczyny
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    nie martw się skoro dostałaś dupka to wszystko powinno być ok:)
    --
     permalink
    dziękuję:wink: ja również życzę powodzenia
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeJan 30th 2012 zmieniony
     permalink
    Czesc dziewczyny, biore dupka bo ostatnia miesiaczke mialam w polowie grudnia i jeszcze nie dostalam. Mam brac przez 10 dni od 25 stycznia dwa razy dziennie po jednej tabletce i pozniej odstawic, pozniej ma pojawic sie miesiaczka, wiecie moze w jakim czasie po odstawieniu duphastonu powinna sie pojawic @?? Ja bylam na monitoringu i mam torbieliki bo jestem chora na pco :-( pozdrawiam was dziewczyny.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeJan 30th 2012
     permalink
    Venus87 - to chyba roznie , w zaleznosci od ogranizmu. U mnie np. pojawil sie 3 dni po odstawieniu za pierwszym razem jak bralam, teraz drugi cykl bralam i dopiero w 5dniu po odstawieniu sie pojawila @.
    --
    • CommentAuthoraneszka4
    • CommentTimeJan 31st 2012
     permalink
    AbortaW - badania M były wykonywane w Centrum Leczenia Niepłodności w Mysłowicach więc wydaje mi się, że tam sa w miarę dobrzy specjaliści. Miał robiony posiew, który wyszedł ok i FSH. Poza tym nic. Przy pierwszej ciąży nam pomogli. Ja się tam nie leczę, ponieważ to jest ponad 100 km od mojego miejsca zamieszkania i nie byłabym wstanie tam często jeździć. Mięśniak chyba jest nieszkodliwy bo podczas pierwszej ciąży też go miałam.
    Na astmę M bierze SYMBIOCORT, ale nie wiem jak on wpływa na jego nasienie. To jest jeden z nowszych leków więc może nie jest taki szkodliwy.
    Ja nie miałam nigdy monitoringu. Heh, o czymś takim dowiedziałam się z tego forum. W lutym pójdę do gin. to się go o to zapytam. Jeżeli chodzi o badania moich hormonów to poszłam zaraz jak dostałam skierowanie. Nic mi nie mówił, że te badania robi się w odpowiednie dni:confused:. Badania drożności jajowodów też nie miałam. Jednak wydaje mi się, że tam chyba wszystko jest ok bo 5 miesięcy temu byłam w ciąży:cry: (choć nie wiem czy to ma jakiś związek).
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    staram się około 5 lat rok temu udalo mi się zajść w ciaze naturalnie bez wspomagaczy jednak w 9 tyg okazała sie cp i usuneli mi dzidzie razem z jajowodem,dzis zażyłam pierwsze 1/2 tabl clo mam pytanko kiedy najlepiej się przytulac w którym dc bo ja wcale nie licze tych dni :
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    dziewczyny rozmawiałam z innym gin i powiedział ze przy takiej dawce clo jak mam ja nie musi byc monitoringu ,torbiele pojawiają sie bardzo żadko a monitoring sciśle robi się przy inseminacji nie wiem sama
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    monitoring robi sie zawsze, a leczylam sie u paru juz gin i kazdy zaleclał obowiazkowo. dzieki temu wiesz czy jajniki reaguja na lek i czy dochodzi do owulacji, ale to juz bylo pisane:-) dlatego tylko usg mogloby Ci powiedziec kiedy mozecie sie przytulac:-)
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    gosia...niech idą na żywioł, niech się bzykają:tongue:kiedy chcą a nie tylko wg.usg. Moja koleżanka przy clo, też nie chodziła na monitoring, i w 6 cyklu z clo zaszła w ciąże. Mi w sumie też nie kazała przychodzić,ale chodziłam ze względu na to aby "dostać" ovitrelle. Podstawa to słuchać się lekarza a nie koleżanek na forum!!!!pozdrawiam:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    ruda :thumbup:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    tu nie chodzi o to, najlepiej jak sie bzykaja kiedy chca a usg jest po to zeby stwierdzic czy w ogole sa pecherzyki a nie branie takich lekow na prozno. mi raz rosna a raz nie i nie pekaja, bez usg bym tego nie wiedziala, wiec nawet 6 miesiecy brania clo byloby na nic
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    jak dla mnie serduszkowac mozna sie codziennie:-) a lolita sie pytala kiedy najlepiej:-) wiec odpisalam
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    wiem,wiem gosia...ale skoro jej lekarz mówi, że ma nie przychodzić(w sumie pół tabletki clo to mała dawka) to niech słucha lekarza...moje zdanie jest takie na ten temat:smile:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    oczywiscie ze mała:-) tylko szkoda byloby brac je przez pol roku nie wiedzac ze nie ma owu. chociaz raz powinno sie sprawdzic
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    ...a ja mam dzisiaj 34dc,i okresu nadal brak:wink:...ale jestem "kaciała"(czyt.oferma:tongue:)...chciałam zrobić teścik-nasiusiałam do pojemniczka i jak wstawałam z kibelka to się uderzyłam głową w szafkę i cały mocz wylał się na mnie i na podłogę:bigsmile:-i już ani kropelki nie wydusiłam z siebie:tongue:-teraz piję kawę i czekam aż mi się znowu zachce...ech...sierota ze mnie:devil:
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    ruda03: ...chciałam zrobić teścik-nasiusiałam do pojemniczka i jak wstawałam z kibelka to się uderzyłam głową w szafkę i cały mocz wylał się na mnie i na podłogę

:bigsmile:
    • CommentAuthorpawloda
     permalink
    Witam,,
    Mam pytanie dotyczące brania Clo. Lekarka mi go przypisała od 3 dnia cyklu przez 5 dni wraz z luteina w drugiej części cyklu.
    Przyczyna było 6 cykli bez skoku temperatury i brak stwierdzenia w 3 kolejnych cyklach owulacji podczas badania USG (cykle mam regularne 26 - 28 dni). Natomiast co ciekawe oznaczenie progesteronu w 20 dniu cyklu wyniosło 10,25 ng/ml. Co według normy oznacza prawidłowe jajeczkowanie.
    Powiem szczerze bardzo zdiwił mnie wynik progesteronu. Wiem ze musze skonsultowac to z moją lekarką, ale ciekawi mnie czy którakolwiek z was miała podobny przypadek?
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    ruda 03 dziękuję za słowa pocieszenia :)wiem nie chce się przytulac z zegarkiem w ręku :) mam nadzieje ze będzie oki tobie życze ii kresek na teście daj nam znać jak się wysiusiasz :)
  2.  permalink
    Ruda rozbawiłaś mnie straszliwie ::) Daj znać jak już coś wysikasz :)
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    4 h temu sikała a teraz cisza :) czekamyyyy na pozytywne infooooooo trzymam kciuki :)ruda
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    lolita1983: 4 h temu sikała a teraz cisza :) czekamyyyy na pozytywne infooooooo trzymam kciuki :)ruda

Byle się bidulka znowu nie zalała :wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.