Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorjust8625
    • CommentTimeJan 31st 2012
     permalink
    witam wszystkie kobitki:bigsmile:
    • CommentAuthorLENA1988
     permalink
    witam!!!! byłam wczoraj na monitoringu i nic nie urosło. przepisała mi na następny cykl 2 tabl. clo od 5-9 d.c.
    a Wam dziewczyny jak idą zmagania??
    :wink:
    • CommentAuthorMaja1988
     permalink
    Hej dziewczyny jestem tutaj nowa również posiadam ten sam problem nie mogę zajść w ciąże. Pierwszy cykl z clo jest już za mną w chwili obecnej biorę luteine jeszcze 2 dni i okaże się czy się udało... Chodź czuje że i tym razem nic z tego nie mam żadnych objaw ciąży. Mam takie pytanie od którego dnia powinnam pójść na monitoring clo mam brać od 5dc przez 5 dni 1tabl dziennie
    •  
      CommentAuthoresteban
    • CommentTimeJan 31st 2012 zmieniony
     permalink
    Maja1988 jeśli masz regularne cykle (a dawka i czas przyjmowania clo na to wskazuje) to pierwsza wizyta w 12dc żeby sprawdzić jak jajniki reagują a kolejna jak gin zaleci - przeważnie w 15dc.
    Jeżeli nie byłaś w tym czasie to przed następną dawką powinna być wizyta aby wykluczyć ewentualną torbiel czyli tuż po @.
    • CommentAuthorMaja1988
     permalink
    jestem po pierwszym dawce clo miesiączke powinnam dostać za 3 dni ponieważ jestem jeszcze w trakcie brania luteiny.... i nie wiem właśnie czy się mam udać zaraz po miesiączce czy jak zaczne drudą dawke clo
    • CommentAuthorjust8625
     permalink
    tak jak zlecil lekarz
    • CommentAuthorMaja1988
     permalink
    właśnie że na temat monitoringu nic nie wspomniał dowiedział że coś się takiego wykonuje dzięki temu forum.. Gdyby mi coś powiedział to bym nie pytała Was drogie czytelniczki tylko bym się słuchała zaleceń lekarza
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    esteban juz Ci napisala:-) ale moze nie bedziesz musiala juz brac clo:-)
    • CommentAuthorjust8625
     permalink
    mam pyt. Widac moje komentarze?
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    widac, widac:-)
    • CommentAuthorjust8625
     permalink
    wkoncu, jestem tu nowa i od paru dni probuje napisac i nie moge. Dzieki.:) nie dawno sie dowiedzialam ze mam PCOS, mam jednego malego szkraba po poltora roku staran. W sumie to wyszlo tak ze poszlismy do gina i kazal zrobic badania ale nie zdarzylismy bo juz byla niunka w brzuszku. Teraz ma dwa lata i staramy sie o drogie od roku. Poszlam do innego gina i stwierdzil wlasnie ta chorobe po badaniach. Nie mam owulacji wiec wypisal mi clo i chociaz poszlam w 2 dzien krwawienia to najpierw zlecil duphaston a dopiero od nastepnego cyklu clo. Dzis jest 14 dc i bardzo kuje mnie jajnik czy mozliwe ze jednak mam owulacje? Nie mierze temperatury bo w sumie dopiero doczytalam ze to takie proste. Sluz mam taki jak na owulacje. Ale sie rozpisalam ale w koncu sie wygadalam :)
    • CommentAuthorOlga35
     permalink
    Witam, jestem nowa ale proszę odpiszcie :), od roku staramy się o dziecko od 4 m-cy mam wizyty i badania w klinice badania niepłodności. Mąż ma wszstkie wyniki dobre a ja mam małą rezerwę jajnikową, na badaniu USG wychodzi że mam po 2 pęcherzyki. W zeszłym miesiącu po 1 tabletce clo pęcherzyki urosly do 12mm w tym cyklu biorę po 2 dziennie w czwartek ide na usg. dziewczyny czy przy hiperprolaktynemii i z dwoma pęcherzykami mam jeszcze jakieś szanse? ? :sad:
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Olga35 - male te pecherzyki mialas, 12mm, ja przy takich mialam okreslany cykl jako bezowulacyjny. Masz monitoring? Wiesz czy na pewno mialas owulacje? Co Twoj lekarz na to?
    --
    • CommentAuthorruda03
    • CommentTimeFeb 1st 2012
     permalink
    hej:bigsmile:...w końcu "nasikałam" i nawet nie wylałam:wink:...no ale guzik wysikałam tzn.piękną,jedną,grubą krechę:sad:...czyli czekam kolejny dzień na małpę:smile:ech...na co ja liczyłam:neutral:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    witaj ruda:-) moze jeszcze dołączy druga krecha niebawem skoro okresu nie ma nadal:-)
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej madziauk powiedz mi, czy ty plamiłaś podczas brania Duphaston? Ponieważ jestem w 8dc brania leku i zauważyłam, dziś rano, że zaczęłam plamić! Gin powiedziała, że jak wystąpi miesiączka podczas brania leku to mam odstawić i zacząć znów w 16dc, tylko nie wiem czy to miesiączka czy zwykłe plamienie?ponieważ wiem, że może wystąpić plamienie, czytałam, że u innych kobiet takie plamienia wystąpiły:/ Lub może dziewczyny u którejś z was tak miałyście? napiszcie proszę co sądzicie!!! :neutral: Pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeFeb 1st 2012 zmieniony
     permalink
    madziauk: male te pecherzyki mialas, 12mm, ja przy takich mialam okreslany cykl jako bezowulacyjny

Ja przy takiej wielkosci pecherzyka w 12 dc w tym samym cyklu zaszlam w ciaze :) wiec dziwne, ze lekarz juz Cie na straty spisal;/
    --
    • CommentAuthorOlga35
     permalink
    Przy 12mm nie spisał mnie na straty, lecz powiedział że mam małe szanse na zajście w ciąże bez inseminacji, ale chyba głównie dlatego że mam tą rezerwę jajnikową małą...
  1.  permalink
    Olga chodzilo mi o Madzie, nie o Ciebie.
    --
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    ruda głowa do góry :) będzie dobrze zobaczysz w końcu te upragnione II kreski czego zaówno życzę sama sobie ,dziewczyny ja postanowiłam jednak iśc na zywioł drugi dzień biore 1/2 tabl clo trudno że bez monitoringu zaiwerzyłam lekarzowi zobaczymy co bedzie :) pozdrawiam forumowiczki
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziewczyny kiedy zacząć mierzyć temperaturę w pochwie?? ja jestem w trakcie miesiączki (1 dzień) i zastanawiam się od kiedy zacząć mierzyć??! Podkreślę, że biorę Duphaston i się zastanawiam czy ten lek wpłynie na tempke ciała??! :neutral:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    myślę, ze po okresie bedzie ok. a po co bierzesz duphaston skoro masz okres? duphaston nie wplywa na temp ciała tylko luteina podwyzsza
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Biorę Duphaston ponieważ nie miałam przez długi czas miesiączki, ostatnią miałam 17 grudnia, poszłam do lekarza, zrobiła badania i usg i przepisała mi. Podkreślę, że jestem chora na pco. Podczas wizyty okazało się, że powróciła choroba. Z mężem staramy się o dzidzie:) jestem ciekawa jak duphaston wpłynie na mój cykl? czy będę miała regularne? czy zauważę owulację? czy będę miała możliwość zajścia w ciąże?:cry:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Kuleczka - W 25 dniu cyklu mialas tylko 12mm? Mi te pecherzyki nie rosly od 12 dnia cyklu, wiec pewnie dlatego spisal na stracy, bo by juz pewnie nie urosly. A kolezanke zapytalam o monitoring, bo jak rosnie, to bedzie wiadomo. Jak nie, to bedzie jak w moim przypadku, cykl bezowulacyjny. Przy stymulacji monitoring powinien byc.

Venus - U mnie miesiaczka po duphastonie zaczyna sie planiemiem rano, pozniej w ciagu dnia krwawie.
    Tempke zacznij mierzyc jak Ci sie miesiaczka skonczy. No chyba, ze chcesz teraz. Ja mierze po.
    Czy Ty masz caly cykl brac duphaston? Szczerze mowiac, nigdy sie z tym nie spotkalam.
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Ja tez sie z czyms takim nie spotkalam.
    Skoro nie mialas @ dluzszy czas, to moze gin Ci przepisala duphaston na wywolanie @ a jak juz dostalas to powinnas go odlozyc...?
    Czy jak? Kazal brac ciagle?!
  2.  permalink
    Witam,jestem tu nowa,dziś(lada chwila) zacznę pierwszy cykl z clo...po 18 miesiącach starań...Właściwie trochę na własną rękę,ponieważ mieszkam w Anglii a tu się czeka wieczność na wizytę u ginekologa
    • CommentAuthorbubulek21
     permalink
    Czesc dziewczyny! Wlaśnie mi sie @ konczy. I trzeci dzień z CLO (2 tabletki).. Już czwarty cykl z tym i nic. Poki co to strasznie się zle po nim czuje.. Glowe mi rozsadza. Pocieszam sie tylko ze jeszcze dwa dni. Napisałam do ginekologa, bo domagałam sie badan i monitoringu. W koncu kazał mi przyjść na sprawdzenie owulacji. W jakie dni dziewczyny macie monitoring?
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Tak jak mówisz! Kazała odstawić simona jak tylko wystąpi miesiączka :) dlatego już wieczorem nie wzięłam, teraz mam zacząć brać w 16 dc przez 10 dni dwa razy dziennie. Tylko jestem ciekawa kiedy dostanę miesiączkę/ czy będzie regularnie? czy spóźni mi się znów? sama nie wiem, muszę czekać! :smile:
    --
  3.  permalink
    Ja zaczynam dziś bez monitoringu,trochę boję się skutków ubocznych,ale czego się nie robi dla...Wydaje mi się,że owulacja występuje o wiele wcześniej niz zwykle
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    madziauk właśnie też tak miałam:) rano plamienie i w ciągu dnia mi się rozbujała:) dziwne nie??:) pierwszą tabletkę wzięłam 25 stycznia i miałam brać przez 10 dni dwa razy po jednej, lecz w 8dc (czyli dziś rano) dostałam miesiączkę, a w takiej sytuacji kazała odstawić i zacząć brać ponownie w 16 dniu cyklu znów przez 10 dni dwa razy dziennie. Jednocześnie mówiła, że mamy się z mężem starać, jeżeli zajdę to mam brać nadal ponieważ Duphaston nie szkodzi dziecku a wręcz przeciwnie jest zalecany, bo pomaga:))
    --
  4.  permalink
    mam pytanko...jak jest z śluzem płodnym po clo,słyszałam,że jest trochę sucho...ja ogólnie mam problem za śluzem,więc nie wyobrażam sobie,że może być jescze gorzej
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Ja nie brałam jeszcze gosiaczitka clo ale ryzykujesz zdrowie?! dlaczego tak długo się czeka na lekarza?? a szczególnie do ginekologa? myślałam, że właśnie za granicą szybciej się dostaniesz do lekarza niż w Polsce:neutral:
    --
  5.  permalink
    gosiaczitka: jak jest z śluzem płodnym po clo,słyszałam,że jest trochę sucho

Mnie zalewalo w pierwszym cyklu brania, nie nadarzalam zmieniac wkladek, natomiast w drugim mialam juz susze w majtach :P
    --
  6.  permalink
    Anglia... ogólnie nie mogę narzekać,lekarze dobrzy . Kiedy poinformowałam mojego lekarza GP(pierwszego kontaktu),że staramy się dosyć długo,nie robiła mi żadnych problemów,wysłała mnie na progesteron,prolaktynę,lh.fsh itp,wiadomo wszystko trwa trochę czasu,ponieważ muszą to być wybrane dni cyklu,zaczęłam w listopadzie...moj mąż musi dostarczyć nasienie(wizyta na marzec),później lekarz skieruje mnie do kliniki leczenia bezpłodności,gdzie poczekam trochę na pierwszą wizytę(jakies dwa miesiące),nie będą się spieszyc,bo mamy już jedno dziecko...I z tego co wiem najprawdopodobniej dostanę clo i będzie mi kazał wrócić po trzech miesiącach jesli się nie uda
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Venus - masz monitoring? Ja bym poszla do gin w 12dc zobaczyc czy rosna pecherzyki, pozniej raz jeszcze sprawdzic czy pekly. I wtedy bym dopiero wziela duphaston.

Kuleczka - Nie odpowiedzialas na moj post. Mialas pecherzyki, ktore nie rosly i zaszlas w ciaze? U mnie w 12dc i 25dc pecherzyki byly takie same, wiec lekarz swierdzil, ze cykl byl bezowulacyjny. Ty pisalas, ze zaszlas w ciaze.. czy u Ciebie byla taka sytuacja, ze w 12dc yl maly, ale dalej rosl? ( btw.wlasnie dlatego jest potrzebny monitoring dziewczyny, zeby sprawdzic co tam sie w srodku dzieje;)). Ciekawa jestem, bo widze, ze wykresu nie prowadzilas. Wiec nie mam jak porownac.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Gosiaczita - ja tez sie lecze w UK, tylko ze jak narazie prywatnie. Kilku ginow zaliczylam. Do GP poszlam juz z teczka badan zrobioncyh przez ostatni rok, powiedzialam, ze clo nie dzialalo. Bez problemu napisala do kliniki, teraz czekam.. ciekawe ile to potrwa.
    Musze miec druga opcje, jak gin-endo nie spisze sie dobrze ;) Poza tym juz majatek wydalam na to prywatne leczenie w UK ( a dopiero od pazdziernika tu robie badania, monitoringi, wizyty u gin). Wczesniej dorywczo jak bylismy w Polsce robilismy badania. Na szczescie nalezymy do tych osob, co przynajmiej 5 razy w roku lataja do PL ;)
    --
  7.  permalink
    Wiem,że monitoring potrzebny,ale spróbuję dwa cykle,jak nie podziała to będę cierpliwie czekać...
  8.  permalink
    madziauk-wiesz,to czekanie jest najgorsze,tym bardziej,że GP powiedziała,że to brak owulacji(niski progesteron),reszta wyników jak na razie ok,ale jak spytałam o clo to nie miała pojęcia o czym mówię.Ja do Polski jeżdżę raz do roku,jak byłam ostatnio to akurat @ miałam,więc nici z usg itd,ale przed pierwszą ciążą byłam okazm zdrowia,to nie sądzę,że coś się diametralnie zmieniło.
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeFeb 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    Gosiaczitka - taka rada :zmien GP, ja poszlam do mojej (chinki takiej) jak powiedzialam, ze bralam clomid i nie dzialal, od razu wiedziala co i jak. Opowiadalam jej o moich wynikach, powiedzialam o prolaktynie w gornej granicy i o tym, ze bralam bromergon. Zrozumiala wszystko :) Nie chciala nawet teczki otwierac i sprawdzac dokumentow, powiedziala, ze mi wierzy i napisze do kliniki w moim imieniu, mam czekac na list od nich ;) A gdzie w UK mieszkasz? Ja chodze na monitoringi prywatnie do polskich ginow w UK (biora mniej niz Ci angielscy) ;)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeFeb 2nd 2012
     permalink
    Gosiaczitka - ja bym sie bala bez monitoringu, moga (ale nie musza) porobic Ci sie jakies torbiele..moim zdaniem nie warto ryzykowac.
    --
  9.  permalink
    Ja mieszkam w Bristolu,tutaj nie ma polskich ginów niestety,najbliżej Londyn,ale szczerze mówiąc dojazd do Londynu plus wizyta to jakbym poszła do angielskiego.Clo mam od mojej siostry,w tamtym roku zaciążyła w drugim cyklu z clo,gin w Polsce jej przepisał,nasza ciotka jest endokrynologiem,więc pytała się jej o radę na temat clo(moja siostra ma niedoczynność) i ona jej powiedziała,żeby się nie bała.
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    Nas GP skierowal rok temu w styczniu czy lutym do Kliniki (po 2 latach staran). Pierwsza wizyte mialam dopiero w polowie sierpnia, kolejnej juz nie bylo, bo mnie skierowali na laparo, ktora mialam w pazdzierniku (po ktorej oczywiscie zadnych kontroli, nic z tych rzeczy). W styczniu mialam miec druga wizyte, ale jak pojechalismy do Kliniki to sie okazalo, ze moja doktor czeka na mnie w innym szpitalu, ale w liscie ktos zapmnial napisac, ze tym razem mam gdzie indziej isc na wizyte... i przepadlo... 1,5 miesiaca znowu w plecy, bo wizyte przelozyli na 23 lutego, ale juz blizej niz dalej. Na tej wizycie, ktora mialam miec, mieli mi dac wlasnie clo. Wczesniej GP leczyl mnie tabletkami antykoncepcyjnymi... i mowil, ze nie ma innych sposobow zeby mi pomoc... Ja osobiscie jestem troche zawiedziona tutejsza opieka medyczna.
    --
  10.  permalink
    Moja GP nie podjęła,żadnego leczenia,myslę,że za bardzo się nie zna,wszystkie badania,które robię to, żeby mnie skierować do kliniki. To tak długo trwa, ponieważ takie kolejki są,tu prywatne leczenia nie są tak popularne jak w Polsce(gin na każdym rogu)
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    Ja dopiero jak zmienilam przychodnie to GP sie mna zajal. Chociaz po pierwszej wizycie bylam zalamana, bo jak powiedzialam, ze mam PCOS to lekarz wyciagnal ksiazke ze spisem chorob, bo nie wiedzial co to jest... Nastepna wizyte na szczescie mialam z innym lekarzem, ktory wiedzial o co chodzi i potem juz tylko do niego sie zapisywalam. Skierowal nas na badania i po ich zrobieniu, do kliniki. Jednak przyznam, ze myslalam, ze w klinice zajma sie nami lepiej.
    Czytam tu Was i dziwie sie troche, ze piszecie o prywatnych angielskich lekarzach. Ja na samym poczatku chcialam isc i szukalismy z mezem. Nawet pytalismy lekarzy, a oni zawsze odpowiadali, ze w UK nie ma czegos takiego... Czyzby wszyscy wprowadzali mnie w blad?
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
    • CommentTimeFeb 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    gosiaczitka: Witam,jestem tu nowa,dziś(lada chwila) zacznę pierwszy cykl z clo...po 18 miesiącach starań...Właściwie trochę na własną rękę,ponieważ mieszkam w Anglii a tu się czeka wieczność na wizytę u ginekologa

gosiaczitka: Ja zaczynam dziś bez monitoringu,trochę boję się skutków ubocznych,ale czego się nie robi dla...Wydaje mi się,że owulacja występuje o wiele wcześniej niz zwykle

gosiaczitka jeśli jeszcze nie wzięłaś tabletki to jej NIE BIERZ. To nie magiczne cukierki po których urodzisz dziecko szybciej niż to możliwe. Do tego "wydaje Ci się, że owulacja występuje wcześniej"... o matko... obawiam się, że co bym nie napisała Ty i tak zrobisz swoje. Obyś nie skończyła z przestymulowanymi jajnikami w szpitalu na wyciszaniu organizmu.
  11.  permalink
    Madzia w 12 dc mial 10x12mm, pozniej nie szlam na monitoring bo stwierdzilam, ze nie ma sensu bo cykl stracony, ogolnie rzecz biorac zlalam sytuacje i sie udalo.
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    Hej dziewczyny .Trochę mnie nie było ale miałam problemy z internetem ale już wszystko naprawione .Ciesze się że mogę znowu z wami pisać. Kuleczka jak tam się czujesz mdłości dokuczają bo ja w ciągu dnia jeszcze wytrzymuję , ale po 17-18 to tragedia.
    --
  12.  permalink
    Hej saba :) mnie mdlosci w ogole nie nawiedzaly i nie nawiedzaja, czuje sie b. dobrze, jedynie co to mnie kregoslup boli jak w pracy dluzej cos porobie.
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    a ja mam takie mdłości że masakra do późnego popołudnia jeszcze znośnie mogę gdzieś wyjść i coś zrobić ale później to nie da rady
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    dziewczyny,czytam na innych forach tresci,ze po clo zwieksza sie ryzyko poronienia.. jak jest z waszymi doswiadczeniami?
    ja jestem w cyklu z odstawienia clo, a tez ronie..
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.