Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeFeb 2nd 2012
     permalink
    Bonim kazda ciąża stymulowana jest ciążą wyższego ryzyka gdyż owulacja jest wywołana sztucznie a nie powstała naturalnie przez organizm więc i ryzyko utraty ciąży rośnie
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    aborta,nawet z cyklu z odstawienia,cykl jest stymulowany? P.S. musi byc cos wiecej,trace ciaze na tym samym etapie rozwoju.. niech tylko dobry lekarz trafi w moje rece..:wink:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    CLo wpływa na endometrium bardzo możliwe, że u Ciebie jeszcze w kolejnym cyklu utrzymały się jego efekty tego się już nie dowiemy, a co do badań przyczyn może być multum od problemów z kariotypem, przez problem autoimmunologiczny do zwykłej infekcji ważne teraz znaleźć dobrego lekarza i szukać przyczyny
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    endo 16
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Dziewczyny ciągle zapominacie że oprócz jego grubości najważniejsza jest struktura :) można mieć 4 mm i zajść w ciąże a można mieć i 20 i nie zajść. Nie myśl za dużo o tym czasu nie cofniesz ale dobry lekarz i dobra diagnostyka
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    no zobaczymy jaki bedzie dr.
    endo zawsze mam 3 linijne,
  1.  permalink
    Witajcie Dziewczyny :)
    u mnie stwierdzono PCO
    dostałam CLO, duphaston i dostinex ( na zbicie prl - 1/2 tab/tydz.)
    clo brałam 5-9 dc i 14-15 dc miałam sie kochać z moim M.
    Dzisiaj mam 15 dc, wczoraj były przytulanki, ale miałam sucho podczas nich, że momentami mnie bolało, jajnik też mnie bolał podczas sexu.
    A w ciągu dnia raz na papierze miałam śluz ciągnący, leciutko białawy.
    Zastanawiam się, czy wystąpiła owulka czy nie bo jutro 16dc mam wziąć duphaston.
    Dodam, że "gniecie" mnie w podbrzuszu tak od 12 dc i od tego dnia obserwuje śluz chyba płodny.
    Nie wiem, czy wystąpiła owulka a miałam sucho podczas sexu, czy jednak nic w tym cyklu sie nie udało...
    Jest to mój drugi cykl z clo i w ogóle starań. Myślałam, że łatwo zajść w ciążę....
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeFeb 3rd 2012
     permalink
    marcelka ,ja w cyklu z clo mialam sucho,a zaszlam w cyklu z odstawienia..tyle ,ze beta spada i czekam na poronienie..
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeFeb 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    O mój Borze, Bonim przykro mi :( jeszcze czekać musisz?! Nie da się uratować?? może jakieś lekarstwa? no przecież nie wierze, że ginekolog nic nie morze zrobić :cry:
    Madziauk ja nie mam monitoringu na razie, jak idę do ginekologa to wtedy sprawdza, ale tak, żeby chodzić co jakiś czas z zalecenia to nie. W 12 dc to jest niedziela( tak przypada) a ona przyjmuje we wtorki, to już jest 14 dzień cyklu, wiec nie wiem czy się opłaca:neutral:!!??
    --
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeFeb 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    Marcelka 1105 ja tez mam PCO, stwierdzono u mnie w kwietniu w zeszłym roku, a że się z M. nie starałam od razu o dzidzie to brałam Diane, obecnie się staramy od listopada zeszłego roku i nic, teraz biorę Duphaston przez 10 dni dwa razy po jednej od 16dc. Zobaczymy co to będzie. Ale ja Clo nie biorę! ciekawe dlaczego mi nie przepisała?? hmmm.... powiedziała mi ginekolog, że jak przez dwa miesiące brania Duphaston nie zajdę w ciąże to pójdę na zabieg Laparoskopii. Boje się:cry: Dziś oglądałam program Ewy Drzyzgiej o kobietach, które nie mogą zajść w ciąże, jedna 3 razy starała się IN VITRO i nic, druga zaszła w ciąże po 20 latach starania mimo terapii hormonalnej, badaniu drożności dróg i Bóg wie co jeszcze, więc zaadoptowała dwie dziewczynki, a teraz jest w ciąży w wieku 40 lat, trzecia ma PCO i też się starała z mężem, ale w takim stopniu, że wpadła w paranoje, z męża zrobiła maszynę do seksu...a jak poszła do ginekologa i lekarz powiedział jej, że za 3 dni będzie miała prawdopodobnie owulację, to od razu przez dwa tygodnie kochała się w dzień w dzień z mężem, czy mu się to podobał czy nie!! STRASZNE, musiała chodzić do psychologa. w końcu jej się udało zajść w ciąże, bo zapomniała o tym i się pogodziła, że nie będzie miała dzieci. Ale sama przyznaje, że okres starania się o dzidzie nie wspomina pozytywnie. Nie chce tak skończyć :cry:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny, ja po kolejnej wizycie u gina.

No i w nastepnym cyklu bede wracala do clo, tym razem 1/2 tabletki dziennie od 5 dnia cyklu przez 5 dni. Wielkich nadzieji z tym nie wiaze, co ma byc to bedzie. Choc nie ukrywam, ze najbardziej na swiecie chcialabym miec dziecko. Widocznie jeszcze nie moja pora.
    Juz prawie poltora roku staran..
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Przykro mi:cry: ale jak któraś napisała na forum "NADZIEJA UMIERA OSTATNIA" mniej nadzieje, a będzie dobrze :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Venus87 - ja nadzieje mam :) tylko tak troszke mi smutno, ze jeszcze nie nasza pora ;) kolejne 28dniowki zachodza, kolezanki normalnie juz maja dzieci, niektore po 2 :) A ja w tym roku 30 lat na karku i jak narazie cisza. Tak bardzo bym chciala swoje malenstwo. No ale co nas nie zabije, to nas wzmocni :) moze los mnie zaskoczy ;) oby ;)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Oby nas wszystkich zaskoczył naszym upragnionym potomstwem :)))):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeFeb 4th 2012
     permalink
    hej dziewczynki ,marcelka ja też miałam "sucho" w cylku z CLO . Również bolały mnie jajniki , makabrycznie , bardziej niż zwykle . Ale jak to lekarka określiła w 12 dc przy ostatnim monitoringu - będzie owulacja. Przykładaliśmy się do zaleceń przez 4 dni seks codziennie ( do 12 dc - bo wcześniej też mówiła żeby strać się codziennie ) . Po ostatnim monitoringu w 12 dc jak się dowiedziałam że jeszcze nie było owulacji i przez tydzień seks codziennie to przyznam szczerze że wymiękłam i powiedziałam sobie dość . Staraliśmy się 2 lata a mam 38 lat więc to mój "ostatni "czas . Więc jeszcze tego dnia "pomęczyłam męża " bo akurat nie powiem miałam spore chęci , później daliśmy sobie spokój przez tydzień i udało się : ) Nie wiem czy jest to bożonarodzeniowe dziecko , czy sylwestrowe ale jestem w 8 tc . Udało się w cyklu z CLO ale również w cyklu w którym powiedziałam dość - nie wiem które zadziałało ale chyba czasem trzeba stracić nadzieję żeby się udało , czego wam z całego serca życzę bo wiem jak to męczy - pozdrawiam i życzę fasoleczek:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    venus,nic sie nie da zrobic jak beta spada=zarodek obumiera, a czekanie,bo juz raz czekalam na samoistne,nie chcialam zabiegu,zreszta na tym etapie raczej sa poronienia samoistne, jesli oczywiscie nie dojdzie do poronienia zatrzymanego.. narazie nadal bola mnie piersi,ale nie mam mdlosci i brzuch jeszcze nie boli..
  2.  permalink
    Asia, gratuluje :)
    mój facet w 15dc zastrajkował ( poszedł na piwo) i nie było przytulanek, więc ciekawi mnie czy w 14dc mogło zaskoczyć.
    Dzisiaj pierwszy raz zaczęłam mierzyć tempkę (wiem, nie ma to większego sensu) i mam 36,8 więc chyba już po owulce, więc pewnie mimo to utrafiliśmy.
    I tak sobie będę już mierzyć tempkę, bo to był mój ostatni cykl z clo, a przynajmniej nabiorę tego nawyku i w razie ciąży będę wiedziała co i jak :)
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziewczyny a w jakim wymiarze czasowym dostalyscie miesiaczke podczas brania Duphastonu?? Macie regularne??
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Ja zawsze 4 dni po odstawieniu
    --
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    witam dziewczyki dziś ostatnie pół tabletki clo w tym cyklu :)jestem pełna pozytywnego myślenia musi się udać i już w końcu 5 lat starań jedna naturalna ciąża co prawda pozamaciczna ale lekarz mówi że skoro juz raz się udałoo to napewno bezpłodna nie jestem :)musi być dobrze musi się udać innej opcji nie ma i jużżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżż :)pozdrawiammm starające się przyszłe mamuśki
  3.  permalink
    asia_: w cyklu w którym powiedziałam dość - nie wiem które zadziałało ale chyba czasem trzeba stracić nadzieję żeby się udało

miałam dokładnie tak samo :) i sie udalo :)
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    co masz brać od 16dc ?
    --
  4.  permalink
    venus, juz Ci pisalam wczesniej na co jest duphaston, i od tego w ciaze nie zajdziesz...
    --
  5.  permalink
    od duphastonu sie nie zajdzie w ciaze. to jest progesteron. on ewentualnue podtrzyma juz obecna..
    --
    • CommentAuthorMaja1988
    • CommentTimeFeb 5th 2012
     permalink
    Hej dziewczynki mam pytanie czy po clo miałyście regularne miesiaczki ? Ja brałam od 5dc przez 5 dni następnie od 16dc przez 10 dni luteine skończyłam brać w piątek i nie ma okresu... Wiem że dopóki nie zrobię testu bedzie wielka niewiadoma, ale już tyle ich zrobiłam że nie spieszy mi się. Wcześniej gdy brałam luteine ale bez clo okres miałam na drugi dzień... Jeśli możecie odpiszcie mi :) postanowiłam że jeśli do wtorku nie bedzie okresu to zrobię test już dość tych rozczarowań:cry:
  6.  permalink
    Maja, ja po CLO w pierwszym cyklu i po duphastonie dostałam 3 dni po odstawieniu dupka.
    generalnie po clo miałam obajwy ciążowe a okazało się, ze to skutki uboczne... więc teraz mam drugi cykl z dupkiem i clo i jest mój 18 dc, wiec jeszcze tydzień poczekam, ale i tak nie mam nadzieji
    •  
      CommentAuthorAddictive
    • CommentTimeFeb 6th 2012
     permalink
    ja dostaję @ gdzieś tak na drugą dobę po odstawieniu duphastonu a biorę dawkę 2x1.
    --
    • CommentAuthorMaja1988
    • CommentTimeFeb 6th 2012
     permalink
    no zrobiłam własnie test no i ta jedna kreska tej drugiej brak :(( a już miałam nadzieje... Jutro ide do edo to i ginekologa zalicze bo coś mnie jajnik lewy kuje
  7.  permalink
    Witam wszystkie forumowiczki ;-)
    podobnie jak wszystkie tu obecne staram sie z mezem o dzidziusia i po roku staran okazuje sie ze mam pco.. jak wyrok, jakby czlowiek dostal w pysk.. najgorszy jest ten strach ze clo nic nie pomoze i zacznie sie jezdzenie po innych lekarzach klinikach..a to i tak nic nie da.. teraz czekam na @ zeby od 5 dc zaczac brac te tabl clo..
    3 mam za nas wszystkie kciuki. chyba gdzies istnieje jakas sprawiedliwosc na swiecie ze ludzie ktorzy tak bardzo chca zostac rodzicami, kiedys nimi zostana !
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeFeb 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja mam pco i też nie mogę zajść w ciąże:((( lecz biorę duphaston, nie pomoże mi zajść w ciąże, więc nie wiem po co ona mi przepisała to:(??? ale we wtorek idę ponownie i się dowiem wszystkiego. Ja clo nie biorę, ale wiem, że u 50% kobiet pomaga zajść w ciąże:) wiec trzymam kciuki za Ciebie:) Pozdrawiam.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeFeb 7th 2012
     permalink
    duphason jest na podtrzymanie ewentualnej ciąży : ) nie pomaga zajść w ciążę ale utrzymuje ja jak już się uda : )
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
    • CommentTimeFeb 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Venus, w ulotce jest napisane w jakich sytuacjach przyjmuje sie Duphaston.
    Przeczytaj!

Zreszta nie przyjmuje sie lekow, o ktorych nic nie wiemy. Przyjmujesz lek i nie wiesz na co on jest?

Albo niedomoga lutealna, albo niewydolnosc cialka zoltego, albo tak jak kolezanka wyzej pisala - gdyby sie udalo zajsc w ciaze - to na podtrzymanie. Natomiast jesli nie zajdziesz w ciaze, to biorac Duphaston wywolasz @.
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeFeb 8th 2012
     permalink
    dziewczyny ,a czy slyszalyscie o tym ,ze clo,nie tylko zwieksza szanse na zajscie w ciaze,ale tez i na poronienie?
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    venus - piszesz ze masz PCO, a co sie z tym wiaze pewnie dlugie i nieregularne cykle. Mnie sie wydaje ,ze to wlasnie dlatego ginka przypisala Ci dupka. Zebys nie musiala w nieskonczonosc czekac na kolejne cykle. Przynajmniej tak jest w moim przypadku.
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Czesc Moycia :*
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Bonim, ciaza po CLO jest ciaza podwyzszonego ryzyka. Niestety.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    hello :) jak sie dzis czujesz?
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    sinoma,dzieki, ja zaszlam z cyklu z odstawienia,ale i tak poronilam,clo pewnie jeszcze mialo dzialanie..
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Bonim, nie wiem, trudno powiedziec, mozliwe ze tak.
    Ale mam nadzieje, ze teraz szczesliwie Ci sie uda :-)
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Moyka, samopoczucie po japonsku - Jako Tako :tooth:
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    sinoma, dzieki za odp, ja wlasnie jestem w trakcie poronienia samoistnego, zobaczymy jak to bedzie z cyklami teraz
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Nie ma za co.
    Trzymam kciuki!
    •  
      CommentAuthorJudytka861
     permalink
    Powiem wam że czytam wszytskie wasze wypowiedzi i czuję lekki niepokój:( Z jednej strony cieszę się że w końcu dostałam clo i może coś się uda ale z drugiej że będę miała torbiele, że ciaża moża byc zagrożona ;( Sama nie wiem co o tym myśleć...... Mam objawy ciążowe i temperaturę jak nigdy ale wiem że to pewnie po leku więc się nie nakręcam...... do tego mój gin nic nie wspomniał o monitoringu:/ dziwne .....
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Judytka - trzeba byc dobrej mysli. nie stresuj sie juz na poczatku drogi ! co do monitoringu , to co lekarz to opinia, jedni mowia zeby chodzic , inni ze nie ma takiej potrzeby.
    Ale zawsze masz mozliwosc podgladnac co sie dzieje i czy wszystko ok u innego gina.
    --
    •  
      CommentAuthorJudytka861
     permalink
    Chyba tak zrobię bo do mojego się dostać to graniczy z cudem ! Przyjeżdża do mojego miasta 1 raz w tyg z Katowic więc trzeba się umawiać sporo wcześniej...
    --
    •  
      CommentAuthorJudytka861
     permalink
    a jak to jest z owulacją przy clo?? Słyszałam że jak się go bierze od 1-5 d.c to owu wypada w 12 d.. Czy to jest możliwe ??
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    judytka, owulacji nie da sie przewidziec danego dnia, mozna tylko przypuszczac. A zeby takie przypuszczenia mialy rece i nogi to : albo prowadzisz samoobserwacje ( w sensie mierzenia temperatury, obserwacji sluzu i szyjki ), albo udajesz sie na monitoring. Jednak 100% owulacje moze potwierdzic tylko ciaza.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    a jak to jest z owulacją przy clo?? Słyszałam że jak się go bierze od 1-5 d.c to owu wypada w 12 d.. Czy to jest możliwe ??

mniej więcej : ) ja miałam monitoring 12dc i owulacji jeszcze nie było , ale już już miała być - w końcu nie wiem kiedy była ale na pewno wcześniej miałam niż w standardowych cyklach
    --
    •  
      CommentAuthorJudytka861
    • CommentTimeFeb 9th 2012
     permalink
    Skoro tak to może cos z tego wyjdzie :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeFeb 9th 2012
     permalink
    Dziewczyny powiedzcie mi proszę, bo ja dziś rano mierzyłam tempkę (w pochwie), wyszło mi 36,9:surprised: o godzinie 10:00 jak się przebudziłam. Czy to jest możliwe??, żeby w 9 dc taka wysoka była?? lecz powiem, że ja o godzinie 6:00 wstałam aby zapakować męża do pracy i zrobić sisiu, żadnego śluzu płodnego też nie mam!!. Więc nie wiem, czy powinnam kilka stopni odjąć od tej temperatury co wyszła mi o godzinie 10:00?? czy to jest prawidłowa? zaznaczę, że mam katar więc nie wiem czy to też ma jakiś wpływ na temperaturę w pochwie?! proszę o radę ponieważ nie wiem ile wpisać w wykres......:neutral: pozdrawiam
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.