Venus jeśli wstawałaś przed mierzeniem temperatury i jeszcze mierzyłaś ją po 10 (powinno się do 8) to myślę że wynik jest zakłócony. Nie wiem czy powinnaś odjąć czy dodać bo to zależy od organizmu :) Może inne dziewczyny Ci pomogą :) Powodzenia
Judytka - pozwol , ze poprawie , wedlug metody Rotzera :
" Temperaturę należy mierzyć codziennie, o podobnej porze. Dopuszczalna różnica czasu pomiędzy skrajnymi, rannymi pomiarami może wynosić półtorej godziny, jeżeli najpóźniejszy pomiar został wykonany do 7.30. " Jednkaze : " Miarodajne są też pomiary dokonywane o innej, nie rannej, ale stałej porze. Koniecznie musi je poprzedzać minimum godzinny bierny odpoczynek (nie trzeba spać). Można mierzyć temperaturę przez cały cykl np. o 20:00 po godzinnym, biernym odpoczynku w fotelu. "
Hej.Jestem po 2 cyklach z clo.I co?I nic!Mam PCO.Ten lek jak na razie WCALE na mnie nie działa.Mam teraz 15 dc . 9 i 13 d c.miałam robiony monitoring .Cykl jest bezowulacyjny.Co prawda są jakieś pęcherzyki ale nie są wystarczająco duże,żeby mogły pęknąć.Jutro mam po raz trzeci monitoring.Trochę męczące są te wyjazdy(do lekarza mam 100 km),ale zrobimy z mężem wszystko aby mieć dziecko.Staramy się 4 lata.Ginekolog powiedział,że od następnego cyklu zwiększy mi dawkę clo(narazie brałam po 1 tabletce) i doda jeszcze jeden lek.Narazie nie mówił jaki to będzie lek,ale jak jutro się z nim spotkam to dam wam znać.
Każda z nas ma problem z zajściem :( no ja też byłam u lekarza ponieważ clo mi rozregulował cykl :( powinnam w czwartek dostac okres dzisiaj tydz a wciąż go nie ma :( w ciąży tez nie jestem poniewaz robiłam test i nic byłam u lekarza powiedział że 10dni spóznienia to taka norma.... no i jak zwykle każe cierpliwie czekać...
Ja biore CLO 2-5dc w dawce 2×1 i owu zawsze - od 4 cykli mam 17-18dc. Zawsze owu potwierdzona na usg.
Ale tak jak mowily moje przedmowczynie, u kazdej z nas to sprawa indywidualna, wiec nie jestesmy w stanie przewidziec kiedy bedzie owu. Tylko usg moze to potwierdzic.
Co do temp. tez zaznaczylabym zaklocona. Mierz zawsze o stalej porze. Ja mierze o 6:00.
Mi lekarz nie odpisal na maila, ale z Mezem wspolnie podjelismy decyzje, ze skoro po duphastonie ten poprzedni cykl sie nadal ciagnal. Teraz mialam znowu krwawienie, ta prawdziwa miesiaczke. Tempka spadla :) wiec zaczal sie nowy cykl. Lekarz mowil mi, by od nastepnego zaczac brac clo 0,5 tabletki od 5 dnia cyklu przez 5 dni. Wahalam sie troszke, czy ten cykl to jest juz ten. Ale znam juz troszke swoj organizm, juz kilka miesiecy sie obserwuje. Sporo sie nauczylam. Mysle, ze podjelismy dobra decyzje. :) Do tego jeszcze zaczynam brac Bromergon 0,5 tabletki codziennie. No nic, ciekawe kiedy owulka bedzie i skok :)
U mnie temperatura wysoka jak nigdy ...za 2 dni powinnam dostać @ a dzisiaj miały być plamienia ale nic nie ma. Poczekam jeszcze 2 dni i za testuję chociaż pewnie mi się poprzesuwało od clo. A wy co o tym myślicie ??
Hej dziewczyny ! Jestem tu nowa i w sumie podzielam wasz problem Tabletki anty odstawilam 7 miesiecy temu i przez ten czas mialam regularny okres (co 26-28 dni). Ostatni moj okres byl 26 grudnia. Okolo 22 stycznia oczekiwalam na @ i nic. Pomyslalam ciąża, zrobilam kilka testow ale ciagle jedna kreska. Czytalam kilka wątkow, ze zdarzaly sie dziewczyny ktore mialy test negatywny a byly w ciązy ale niestety mnie to nie dotyczy W srode bylam u ginka zrobila mi USG niby wszystko ok (ciąży nie widzi) przepisala mi Luteine 2x2tabl ssac przez 5 dni i gdy sie pojawi @ w 3 dniu mam wziasc clo 1x1tabl i 9 dniu przyjsc na monitoring. Martwie sie bo do tej pory bylo wszystko ok a tu nagle taki psikus pozdrawiam
cześc dziewczyny. Bardzo bym Was prosiła o radę. Przeczytwałam Wasz topik od A do Z ale i tak nie wiem co robić. Byłam 2 tygodnie temu u lekarza i przepisał mi clo. Troszke się zdziwiłam bo po przeczytaniu wszyskich wypowiedzi dowiedziałam sie, że jest to lek na pecherzyk. Ostatnio jak byłam u gina w 12 dc mój pęcherzyk miała 18 mm, a jak byłam w 18 dc po gin powiedział, ze mi pękł. Więc się zastanawiam czy brać ten lek sporo niby wszystko jest ok. Czy on ma jakoś wplynąc ze jest większa sznsa na zaplodnienie? Bardzo chcę mieć dziecko i staram sie juz 4 cykl ale na razie nie wychodzi.....poradzcie prosze bo nie wiem co mam robić. Z góry bardzo dziekuje Wam za odpowiedz
agus267 - a pytalas dlaczego dostalas clo ? troche dziwne, bo skoro nie masz problemu z wzrostem pecherzykow, to nie wiem dlaczego dostalas lek na stymulacje. Moze podpytaj lekarza, na jakiej podstawie dal Ci clo. rozumiem, ze zadnych badan nie zlecil.....
agus267 - " Więc się zastanawiam czy brać ten lek sporo niby wszystko jest ok. Czy on ma jakoś wplynąc ze jest większa sznsa na zaplodnienie? "
U mnie też było wszystko ok , badania , owulacja i półtora roku starań bezowocnych . W cyklu z CLO zaszłam w ciążę , mimo ze wszystko wg badań było ok , coś jednak nie było . W cyklu z CLO jajeczka rosły jak na drożdzach , w ostatnim monitoringu miałam 2 po 22mm i udało się chociaz jedno "dopaść" . Zawsze to dwa razy większa szansa na to ze się uda . Nie jestem lekomanką i nie cierpię lekarstw , ale jak ufasz lekarzowi to go słuchaj , jak nie to go zmień
Czesc dziewczyny, tez jestem posiadaczka pco, na mnie niestety Clo nie zadziałało, chodź miałam tylko jeden cykl z tym lekiem, od nastepnego będę brala puregon, czy któraś posłuży radą w tym temacie??
a ile clo brałas, moze warto zwiekszyc dawke, bo ja przy clox1 tez nic nie mialam a orzy clox2 juz tak:-) puregonu nie brałam, jedynie gonal f mi gin sugerowała jeszcze jakby nie wyszło
agugunia - ja bralam menopur , ta sa zastrzyki. I przy najmniejszej dawce skonczylo sie na przestymulowaniu jajnikow i 2 miesiecznej przerwie :/ Takze ja tez sklanialabym sie do zdania gosi, zeby najpierw zwiekszyc dawke clo, a jak to juz nie zadziala ,to cos mocniejszego. A co twoj gin na ten temat mowi , od razu chce Cie przerzucic na cos innego ?
ja mam pytanie. Lekarz zalecił branie luteiny na wywołanie @ przez 10 dni, a następnie w 2 dniu cyklu CLO. W środę wzielam ostatnie tbl luteiny. Rozumiem, że mam teraz czekać az przyjdzie @. A jak nie przyjdzie? Moze nie przyjsc?
no wlasnie na wielu forach czytal ze dziewczyny biara po kilka cykli a przynajmniej przez 3 nastepne, ze zwiekszonymi dawkami, a moja gin juz po pierwszym stwierdzila, ze nie dziala i kazala brac puregon 0,5 w 3 dc,5 ,7 ,9 . - ja mam wysokie LH - 14,8 przy FSH 5,81, i powiedzial ze trzeba podac Puregon - bo to podobno jest samo FSH,
Bardzo dziekuje za odpowiedzi, ale teraz jestem w kropce bo nie wiem czy czasem nie isc do innej gin, u tej jestem od niedawna i nie ufam jej jeszcze bardzo.
hmmmm...... z tego co pamietam to mówił, ze jest jeden dominujący pęcherzyk w lewym jajniku a w prawym jakis malutki.Niestety nie zlecił mi żadnych badań Lekarza mam super, przynajmniej tak sie mi wydaje, bo idzie z nim naprawde wszystko zalatwic. Jak mu powiedziałam, że chce miec bardzo dzidziusia to właśnie dal mi ten lek i powiedział, ze jeżeli się nie da naturalnie to sprobujemy czyms podreperować . Wizyte mam dopiero w środę a to juz bedzie mój 8 dc a od 5 dc mam zarzywac clo. Ale jeżeli ono dziewczynom pomoglo mimo tego ze "niby" wszystko było ok, to chyba żaczywiście zaufam lekarzowi i będe je łykac.....DZIEKI DZIEWCZYNY
agugunia22 - grudzien i styczen to byly wlasnie te miesiace przerwy. Tylko ,ze wtedy mialam dupka na wywolanie @ w razie co. Ten cykl jade bez niczego, chce zobaczyc jak moj organizm reaguje, czy wogole sam cos dziala. No i szukam nowej ginki, bo do tamtej juz nie wroce. Strasznie mnie zrazila tym przestymulowaniem, mam do niej zal, ze dopiero co zaczelam leczenie ,a juz musialam wszystko przerwac, i to na 2 miesiace. nie wiem, moze ze wzgledu na moje PCO zarzucila mi od razu taka dawke....
Agugunia - absolutnie nie chodzilo mi o wystraszenie Cie ! Po prostu ja tak zareagowalam na ten menopur, ty mozesz zareagowac inaczej, ktos inny jeszcze inaczej. tylko wolalabym zeby moja ginka najpierw sprawdzila czy wieksza dawka clo zadziala, a nie od razu , na poczatku leczenia, zapisywac menopur. Ja juz sie staram poltora roku mniej wiecej, ale dopiero od listopada bylam na lekach. Ja mysle ze powinnas pogadac z ginka, przedstawic swoja wizje i wtedy razem zdecydujecie co dla ciebie jest najwlasciwsze :) Powodzenia :)
Fifi, po luteinie na pewno @ przyjdzie. W koncu masz ja na wywolanie. Czekaj cierpliwie.
Co do testow... nie wiem, ja osobiscie nie robie. Chodze na monitoring usg. Przy braniu CLO kontrolowanie jajnikow na usg jest wskazane. zeby zobaczyc jak reaguje organizm, czy pecherzyki rosna, jaka maja wielkosc, czy pekaja, czy nie tworza sie torbiele i kiedy mozna sie spodziewac owu. po to wlasnie robi sie usg.
I tak podejrzewałam.Monitoring był dzisiaj i nic.Ginekolog przepisał mi dufaston 10 dni,metformax rs500(do kolejnej wizyty) oraz zwiększył mi dawkę clo do 2 tabletek dziennie.po 2 cyklach z clo po 1 tab.dziennie nie było u mnie pęcherzyków.Zobaczymy w kolejnym cyklu.Mam pytanie odnośnie metformaxu.Co to jest za lek.Gin mi tłumaczył,ale było tego tak dużo że mało zapamiętałam.
Asiu, oczywiscie jesli okaze sie, ze jest ciaza to @ nie przyjdzie :-) tyle razy tutaj juz sie przewijal ten temat, ze uznalam to za oczywiste :-)
A wiec uzupelnie swoja wypowiedz:
Fifi, skoro bierzesz luteine na wywolanie @, to spokojnie, przyjdzie, chyba ze okaze sie, ze jestes w ciazy, wtedy oczywiscie lutka pomoze w zagniezdzeniu, podtrzymaniu ciazy itd. I @ nie przyjdzie :-)
Dzieki Dziewczyny! monitoring mam miec w 8 dc i w kolejnych wyznaczonych dniach. Czekam na @ i 2dc clo. jakie to wszystko jest skomplikowane, ale wierze, że bedzie dobrze:) ha! jestem pewna!
Fifi spokojnie, dla mnie tez na poczatku to byla czarna magia i wydawalo sie skomplikowane, a w rzeczywistosci to bula z maslem Jesli masz jakies pytania, to pytaj smialo. Kazda z nas na pewno postara sie pomoc
Cześć! Jestem tu nowa. Od wielu lat leczę się na PCO. Trzy lata temu, po wielu bardzo trudnych chwilach, urodziłam cudowną córeczkę. Brałam między innymi CLO. Od roku myślimy o kolejnym dziecku. Znowu było parę bardzo trudnych chwil, więc musiałam "odpocząć". Od dwóch miesięcy miałam monitorowany cykl i sprawdzane hormony w różnych dniach. Wracam do CLO bo bez leków nie mam szans. Umówiona jestem z lekarką na za dwa miesiące.
Przy pierwszej ciąży nic nie pomagało. Lekarz namówił mnie na inseminacje. Byłam przygotowywana ale niestety termin inseminacji pokrył się z weekendem majowym (lekarz wyjeżdżał). Okazało się, że mam pięć dużych, ślicznych pęcherzyków. Poprosiłam o receptę na zastrzyk na pęknięcie. Nie chcieli się zgodzić, bo było za duże ryzyko ciąży mnogiej. Nalegałam więc zarówno ja jak i mąż podpisaliśmy oświadczenie, że jesteśmy świadomi tego ryzyka. Dostałam receptę więc w weekend majowy zrobiono mi zastrzyk i było przytulanko ;-) Po paru dniach okazało się, że jestem w ciąży :-) Tak więc CLO pomaga, ale czasami trzeba przejść przez wiele trudnych chwil.
Hej Fifi mam tak samo jutro rano biore ostatnio tabl luteina i mam czekac na @ (ciewe czy przyjdzie ) a jak przyjdzie to w 3 dc mam wziasc clo i w 9 dc przyjsc na monitoring. Tez jestem nowa w tych sprawach ( pierwszy moj miesiąc z clo) i troche nie ogarniam tego ale mysle ze bedzie dobrze
Czytam troszke waszych postow i jednak jest kilka dziewczyn ktorym pomoglo clo juz w pierwszym miesiacu.
10 dni? ojej... u mnie mija 4 dzien i nic. piersi po luteinie zrobily mi sie mega duze i bola, od czasu do czasu pobolewaja jajniki i to wszystko. aha i jeszcze robia mi sie wypryski jak u nastolatki. staram sie o tym nie myslec... wyprasowalam 10 koszul:)
witam. jestem tu nowa. przyblize wam moja sytuacje. mam PCO i od 1,5 roku staram sie o drugie dziecko. brałam cztery cylke clo. niestety nie pomogło. Pierwszy pęcherzyk pękł za póżno, za drugim razem nie urosło wcale, za trzecim urósł do 11mm i przestał rosnac. Teraz brałam czwarty cykl clo ale brałam antybiotyki. mam pytanie.czy przy braniu jednoczesnie clo i antybiotyku mogły pecherzyki nie urosnac?
Dziewczny mam jeszcze pytanie. Dzisiaj pojawilo sie u mnie lekkie plamienie. Rozumiem ze nie zaliczam tego pod @. Czekam na normalne krwawienie? Wiem strasznie Was mecze:) pozdrawiam!
Fifi i jak dostalas @ ???? Ja tez teraz czekam na @ ciekawe kiedy do mnie przyjdzie juz prawie 2 miechy nie mialam ojooojjjj juz mam dosc a to dopiero poczatek
Zastanawia mnie jedno moj lekarz przepisal mi clo a tak naprawde nie mialam wczesniej monitoringu tylko jedno usg podczas wizyty bo nie mam okresu !!! Czy to normalne ???? A i jeszcze jedno pekniecie pecherzyka powoduje bol w jajniku tzn czy mozna wyczuc kiedy peknie bo ja wczesniej tak mialam raz w miesiacu mialam taki dzien ze strasznie mnie bolal jajnik doslownie przez pare godzin.
Rybka, nikt Ci tu na to pytanie nie odpowie. Nie wiemy tego. Stwierdzic czy pecherzyki rosna moze tylko na usg twoj ginekolog. Przejdz sie na usg, bedziesz wiedziala czy urosly itd.