Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeFeb 17th 2012 zmieniony
     permalink
    Haim napewno nie można odstawiać dupka ani luteiny przed zrobieniem testu badz bety, dopiero jesli wiemy ze nie ma plusa to odstawiamy. to moze byc szok dla organizmu
    •  
      CommentAuthorHaim
     permalink
    Problem w tym Gosiu, że lekarz kazał mi brać do 25dc i nie wiem, chyba nie powinnam za bardzo sama decydować, czy brać dalej leki.
    Chyba zadzwonię do mojego gina dzisiaj i powiem o moich wątpliwościach, może coś poradzi ???
    Edit:

Dzwoniłam przed chwilą, gin powiedział, że na razie mam czekać i na razie Duphastonu nie brać.
    Jeśli jeszcze przez parę dni nie dostanę @, to zrobić test, wtedy dopiero dostanę dupka.
    Na razie przy bólach mam brać No spę i tyle :(
    --
    •  
      CommentAuthorHaim
    • CommentTimeFeb 17th 2012
     permalink
    Aha, gin powiedzial jeszcze, ze przy 1 tabl. CLO jajniki nie sa przestymulowane, wiec od tego podbrzusze nie powinno bolec.

P.S przepraszam,ze pisze bez znakow ale to z komorki, bo laptop teraz zajety.
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    co lekarz to inaczej .. faktycznie większość dziewczyn nie odstawia dupha bo on jest na podtrzymanie ewentualnej ciąży . Ja wogóle go nie dostałam przy CLO , dopiero jak się okazało że jestem w ciąży to mi lekarka go przepisała .. chyba wiedzą co robią :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    a przy CLO , a brałam 1/2 tabletki , jajniki mnie strasznie bolały
    --
  1.  permalink
    JA dupka przy Clo w ogole nie bralam, a teraz biore bo po krwawieniu mam zagrozenie poronieniem;/
    --
    •  
      CommentAuthorHaim
     permalink
    Asiu, a czy bolało Cię podbrzusze po owulacji po CLO ??
    Kuleczko, do Ciebie mam to samo pytanie.

Mój gin powiedział, że jak za kilka dni okaże się, że udało się i jestem w ciąży, to wtedy mam sie umówić na wizytę i na pewno będę brała z powrotem dupka.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Haim z tego co pamietam ,bo nie robiłam notatek , bolało mnie podbrzusze ale chyba po owulacji przestało bo już od 18 dc nie . A owulacja gdzieś tak była między 13-18 dniem skoro serca "zaskoczyły"
    --
    •  
      CommentAuthorHaim
     permalink
    U mnie z wykresu wynika, że owulacja była ok 19dc.
    I to podbrzusze zaczęło boleć parę dni po,dlatego zastanawiam się co jest grane.
    A po jakim czasie po odstawieniu duphastonu mialyscie @ ???
    --
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeFeb 18th 2012
     permalink
    Hej dziewczyny, dlugo mnie nie bylo :smile: mam pytania do Was. Jestem w trakcie brania duphastonu, drugi cykl, mam brac od 16 dc przez 10 dni, 2 razy po 1 tabletce, wydaje mi sie, ze owulacje mialam w 16 dc poniewaz mial bol owulacyjny i bolal mnie prawy jajnik, chociaz w 14 i 15 dc mialam typowy sluz dla gotowej do zaplodnienia komorki, czylii rozciagliwy jak kurze bialko, przezroczysty i wilgotno. Wahalam sie z braniem akurat w 16 dc tabletki duphaston poniewaz czytalam, ze blokuje on owulacje, lecz wzielam zgodnie z zaleceniami ginekologa. Czy to ze wzielam w tym dniu tabletke, to przekreslilam moje szanse na ciaze? Czy podczas brania duphastonu ograniczyl wam sie sluz? Jestem w 3 dniu brania a juz zauwazylam zmniejszenie sie ilosci sluzu, czy musze po tych 10 dniach brania zrobic test?? Odp prosze. :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    venus duphaston wzięty za wcześnie co oznacza w fazie wzrostu komórki jajowej może zablokować owulację, ale jeśli komórka już jest gotowa do pęknięcia to można zażyć aczkolwiek i tak doradza się branie 2-3 dni po owulacji a miałaś monitoring ?
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny, ja mam juz skierowanie do szpitala do ginekolog, szybko mi przyszlo. Ide 14 marca, do St. Guy hospital naprzeciwko Big Bena.. wiecej info u mnie pod wykresem (dla zainteresowanych).
    --
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeFeb 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Puzzle nie miałam monitoringu!! cholera.......:cry: uważam, że owulację miałam 16 dc, czyli w pierwszy dzień wzięcia tabletki . Chyba, że miałam tego 14 lub 15 to by było super.....większa szansa na ......:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorHaim
     permalink
    Venus ja miałam owulkę ok.19 dc a Duphaston brałam od 16dc.
    Jestem ciekawa, jak to u mnie wyjdzie.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Czyli jak Haim miałaś owulację w 3 dniu brania Duphaston to oznacza, że nie blokuje owulacji ten lek?! Czy źle myślę??:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorHaim
    • CommentTimeFeb 18th 2012 zmieniony
     permalink
    No chyba nie,nie blokuje, w każdym razie tak wynika z tempki.
    <strong>Co znalazłam w ulotce:

"Bezpłodność związana z niewydolnością ciałka żółtego:

10mg(1tabl) na dobę od 14 do 25 dnia cyklu.Leczenie
    należy kontynuować przez co najmniej 6 kolejnych cykli.
    Zaleca się kontynuowanie leczenia przez pierwsze kilka miesięcy ciąży, zgodnie
    z opisem w punkcie "Poronienie nawykowe".

Poronienie nawykowe:

10mg dwa razy na dobę do 20tyg ciąży "</strong>

Mój gin kazał mi brać od 16dc a widzisz w ulotce piszą nawet od 14dc.
    O żadnych blokadach nic nie piszą.
    Co wyczytałam na wątku o Duphastonie:

marble85: Ulotka mówi : "Lek nie hamuje jajeczkowania i nie ma działania antykoncepcyjnego. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli Duphaston przyjmuje się jednocześnie z innymi lekami. Zamiar stosowania innych leków łącznie z preparatem należy omówić z lekarzem."

A tutaj link: http://forum.28dni.pl/discussion/210/19/duphaston-czy-pomogk-/ />
    Pozdrawiam
    • CommentAuthorisska82
    • CommentTimeFeb 19th 2012
     permalink
    brałam clo 6mcy od 3-5 dnia po jednej tabletce a potem 3mce Femarę od 3-5 dnia cyklu po 1 tabletce + do tego pregnyl - zastrzyki - bez skutku.
    Jednak życzę Wam dziewczęta większego powodzenia :)
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Zobaczymy co to będzie, idę do mojej ginekolog 28 Lutego i się wszystko wypytam. Bo mam taki mętlik w głowie, że szok!!!
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    isska82 - hej, a mowil Ci gin w czym jest problem, ze nie zadzialalo? Ja teraz mam 3ci miesiac z clo ( z jednym miesiacem przerwy), mam malenka dawke teraz 0,5 tabletki.. a cykl nie wyglada za ciekawie..
    --
    • CommentAuthorMaja1988
     permalink
    hej dziewczyny znacie się może na wynikach nasienia ? o to są mojego męża czy ktoś z was może coś wie ? szukałam na innych forach interpretacji nasienia ale nie ma :(

objętość 4.5 ml >/ 1.5
    czas upłynienia 60 min < 60
    pH 7.4 >/ 7.2
    liczba plemników w ejakulacie 126 mln > 39
    koncentracja plemników 28 >15
    ruch całkowity 10 % > 40
    ruch postępowy 5 % >32
    prawidłowa budowa 10 % > 4
    aglutynacja - stopien II
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Maja1988,wejdź na forum badanie nasienia,tam babeczki są dobrze zorientowane :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    hej dziewczyny co tam nowego w kuracjach z clo?
    jakieś spostrzezenia ciekawe ?
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Hej lolita1983,u mnie jeszcze 5 dni i wszystko będzie jasne,mam nadzieje że pozytywnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    u mnie jeszcze 7-8 dni do testu:)właśnie dzisiaj zamówiłam w aptece internetowej testy o czułości 10
    --
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Ja poczekam na termin @ jak nie będzie,to polecę do apteki po teścik :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    ja termin @ mam za 10 dni dlatego zamówiłam te bardziej czułe bo nie mogę ich znaleźć w aptece.
    --
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Wolisz wiedzieć wcześniej,ja zawsze czekałam na termin @ a potem teścik,ale niestety zawsze była | a teraz mam nadzieje na ||
    --
    •  
      CommentAuthorHaim
     permalink
    A ja dzisiaj jestem w 30dc, 11fl, 5 dni po odstawieniu Duphastonu.
    @ dalej brak, ale jeszcze poczekam, boję się testować...
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Haim a lekarz nie powiedział Ci że test a najlepiej betę robi się ostatniego dnia brania duphastonu czy luteiny gdyż odstawienie może spowodować poronienie ?
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Haim,to ja mocno trzymam kciuki:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    ja teraz tez mam nadzieję na 2 kreski ponieważ miałam pierwszy cykl z pregnylem pęcherzyk był ładny pękł widziałam ciałko żółte a za 7 dni będę w 11 dniu fl więc zrobie zobaczymy co wyjdzie a jak nic to kolejny zrobię w dniu spodziewanej @:)
    --
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Mimik to powodzenia,aby były || :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKokieteria
     permalink
    Hej dziewczyny, a ja po stymulacji clo mam brać duphaston (2x1) nie przez jakąś konkretną liczbę dni, ale aż do wystąpienia @ Czy któraś z Was też dostała takie zalecenia? Czy @ sama wystąpi naturalnie pomimo brania duphastonu bez przerwy?
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Kokieterio u mnie @ jak miała przyjść przychodziła nawet w trakcie brania lutki lub dupka i sporo lekarzy stosuje taką politykę wg mnie bardzo dobrą bo nie masz problemu z zastanawianiem się a może za wcześnie na test
    •  
      CommentAuthorHaim
     permalink
    Mój gin zalecił mi w tym cyklu CLO od 5 do 9dc, a Duphaston od 16 do 25dc.
    Po rzekomej owulce strasznie zaczęło boleć mnie podbrzusze i jajniki, nie cały czas ale kilka razy na dzień.
    Jak usiadłam lub położyłam się, to mi przechodziło w miarę.
    Dzwoniłam do mojego gina w obawie, że coś jest nie tak, czy może to też wpływ leków.
    Powiedział, że mam odczekać parę dni i jeśli @ się nie pojawi, to zrobić test, Duphastonu na razie nie brać.
    Jeśłi @ nie dostanę dalej, test wyjdzie negatywny, bądź okaże się, że jestem w ciąży, to mam się do niego zgłosić.

Czytając Was boję się, że mogło się udać, ale mogłabym poronić jeśli po odstawieniu dupka progesteron spadnie.
    Z drugiej natomiast strony wyczytałam też, że niektóre z Was @ dostawały nawet do 14 dni po odstawieniu dupka.

Co o tym myśłicie, proszę o pomoc, poradźcie coś :((

Mój wykres jest do wglądu, jakby ktoś chciał zobaczyć.
    --
    •  
      CommentAuthorhipka
     permalink
    kilkudniowa przerwa w suplementacji progesteronu nie spowoduje aż tak drastycznego spadku, żeby doszło do poronienia, także spokojnie. Zatestowałabym jutro/pojutrze dla świętego spokoju.
    •  
      CommentAuthorHaim
     permalink
    Ok, dzięki za pomoc :)
    Zatestuję z rana, jak nic nie wyjdzie, to będę dalej czekać na @.
    Jak zobaczę choćby cień, to zrobię betę dla pewności.

pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorHaim
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    Testy przekładam na jutro, 3,5h snu, tempka zakłócona, bo mierzona wyjątkowo o 4 i 36,5st :/
    Wprawdzie wzrosła po pół godziny od wstania do 37,1st, ale nie ma się czym sugerować, niewyspanie, osłabienie i zmęczenie robią swoje.
    Jutro pomiary będą bardziej wiarygodne, bo wstaję normalnie o 6:20 i dzisiaj po nieprzespanej nocy położę się szybciej spać.

Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia :))
    --
    • CommentAuthorpatysia85
     permalink
    Witam Was wszystkie!
    Mam problem, mój 4 cykl z clo, 20 dzień cyklu, pęcherzyk 21mm z przegrodą.
    Czy wiecie może co to oznacza? Zapytałam lekarza i usłyszałam, że taka jego budowa...
    Jutro wybieram się do mojej prowadzącej ginekolog-endokrynolog, więc pewnie się wszystkiego dowiem, ale strasznie niecierpliwa jestem :)
    •  
      CommentAuthorHaim
    • CommentTimeFeb 20th 2012 zmieniony
     permalink
    Hej, nie zgadniecie!!!

Robiłam sobie dzisiaj w pracy Beta HCG(mamy gabinet lekarski), miałam zadzwonić ok 18, żeby dowiedzieć się jaki jest wynik.
    I wiecie co ???
    BETA 26,93 !!!

to chyba znaczy, że się udało!

Pielęgniarka powiedziała, żeby dla pewności powtórzyć, aby upewnić się, że poziom HCG wzrasta, więc za 2 dni powtórzę :))

To byłby 3 lub 4 tydzień, nie mogę uwierzyć, jednak cuda się zdarzają :))

To był mój pierwszy cykl z CLO i DUPHASTONEM .

Pozdrawiam cieplutko i przesyłam fl;uidki :))
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Hurra , mówiam że to plamienie jest obiecujące :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHaim
     permalink
    Asiu, czy mogę tak niską betę uznać już za ciążę ???
    Wiem, że wczesna jest już od 7, teraz mam tylko nadzieję, że nie spadnie, zadzwonię do gina zapytać się, czy brać dalej dupka, bo jeszcze to mnie nurtuje.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    zbadaj progesteron za dwa dni razem z betą albo nawet jutro jak masz możliwość i będziesz wiedzieć co i jak :)
    •  
      CommentAuthorHaim
     permalink
    ok, tak właśnie zrobię :))
    Dzięki Aborta za info :)
    --
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Haim,cieszę się :cheer: i wciąż trzymam kciuki za dalszy pozytwny przebieg :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Haim - po cichutku gratuluje :) 3mam kciuki za to by ciaza sie rozwijala prawidlowo :))
    --
  2.  permalink
    Hej Dziewczyny!Gratulacje Haim! Pierwszy miesiąc z clo,22dc i marzę żeby mieć jakies objawy,ale nic nie czuję.Zawsze w tym czasie miałam wielkie i obrzmiałe piersi,a tu nic(flaczki:bigsmile:)
    •  
      CommentAuthorHaim
     permalink
    Dzięki dziewczyny, jesteście Kochane :*

gosiaczitka, co Ci powiem, zawsze ok tydzień przed @ bolały mnie piersi, teraz pierwszy raz miałam flaczki.
    Dopiero przedwczoraj zrobiły się lekko cięższe, a wczoraj pojawiły się żyły.

Parę dni po owulce zaczęło strasznie boleć podbrzusze Jak na @.

A jednak, mam nadzieję, że @ przez następne 9 m-cy nie przylezie :cool:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej Haim GRATULACJĘ :)))):bigsmile::clap: tak bardzo się cieszę:)))) aż normalnie zazdroszczę:))))) życzę dużo szczęścia !!!!!! i żeby dzidzia była zdrowa :)))) ja idę we wtorek i też bym chciała aby przepisała mi CLO :))))
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    DLA ZAINTERESOWANYCH KOBIET ZAŻYWAJĄCE DUPHASTON!!!!!!!
    Długo szukałam i znalazłam to co chciałam!!!! Bo już taki mętlik miałam w głowie, że szok!!!!!
    :bigsmile:
    Jest to skopiowana rozmowa z kobietami, które mają ten sam problem co my z lekarzem!!!! Tylko, że na innym forum.
    "...
    DUPHASTON- KONIEC MIESZANIA W GŁOWIE!!!!!!!!!!!!!!!! Wiecie co dziewczyny- dłuższy czas trzymałam język za zębami ale po prostu wkurza mnie postawa eksperta- który nie dośc że udziela wymijających i mało konkretnych porad ( a jestem lekarzem więc co nieco sie na tych sprawacj znam)- to jeszcze chyba uważa się że jest mądrzejszy od książek. Ponieważ sama zażywam Duphaston i wycztałam o nim wszystko zacytuję Wam prosto z Indeksu Leków wydanego przez Medycyne Praktyczną (który jest bazą informacji o wszystkich lekach dostępnych na polskim rynku)- co pisze o Duphastonie: DUPHASTON czyli Dydrogesteron: "Progestagen otrzymyway syntetycznie, wykazujący wielokierunkowe działanie podobne do naturalnego progesteronu. Działa 10-30 razy silniej niz podawany doustnie progesteron (czyli popularna luteina- moja własna uwaga)). Nie wywołuje efektów androgenizacji i wirylizacji, nie hamuje owulacji i nie zwiększa podstawowej temperatury ciała. Wchłania sie szybko po podaniu doustnie, szybko osiaga stężenie lecznicze w surowicy. Ulega biotransformacji w wątrobie i jest całkowicie wydalany przez nerki w ciagu 10h" To by było na tyle Wskazań, przeciwwskazań i działań ubocznych nie pisze bo to na każdej ulotce jest..."

Już od Was zależy co sądzicie na ten temat, ja już wiem co mam myśleć!!!:rolling:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.