Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthormnbvc
    • CommentTimeMar 23rd 2012
     permalink
    Ollaa! Jeszcze raz gratuluję! Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że teraz pójdzie ładna seria plusików :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorl_ida
     permalink
    Ollaa81 gratuluje:)
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeMar 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    OLLAA81 ale super wiadomości, GRATULUJĘ :)

mnbvc wlewki fachowo zwane hydrotubacja jest podobna do hsg pod tym względem, że lekarz również zakłada cały ten sprzęt jak do hsg i podaje jakiś antybiotyk celem przepchania (udrożnienia) jajowodów w przypadku gdy są tylko lekko zapchane. Badanie to odbywa się na fotelu ginekologicznym.
    Co do starań po hsg to już różne opinie słyszałam, jedni mówią, że nie wolno bo jednak organizm został naświetlony, moja szwagierka miała robione hsg zaraz po nich przez 3 dni wlewki i w dniu wypisu lekarz powiedział do niej "a teraz do domu i niech mąż dolewa" i zaszła właśnie w ciążę w cyklu z hsg. Mi lekarz również nie zakazywał starań w cyklu z hsg. Tylko tak jak wcześniej któraś napisała od @ aż do samego badania nie można było serduchować.

A tu podaję opinię na temat wlewek
    Hydrotubacja jest metodą niemal niewykonywaną w Polsce ze względu na jej bardzo niską skuteczność i bolesność. Jest pewnie jak podejrzewałam- szpital tłucze te hydrotubacje, bo ma z tego kasę z NFZu i stwarza wrażenie, że "coś robi, aby wyleczyć pacjentki". Lekarze są szczęśliwi, bo kasa jest, pacjentki też są zadowolone (do czasu) bo lekarze się nimi zajmują i proponują nowe zabiegi, tylko ciąż z tego nie ma.
    • CommentAuthormnbvc
    • CommentTimeMar 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Dzięki Hunavita za wyjaśnienie!
    A propos serduszkowania - czy od samego @ nie można do badania? Bo ja o tym nie wiedziałam i w 5 dc poszliśmy na całość, a badanie mam 11 dc, więc będzie 6 dni przerwy.
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Gratuluje kochana ollaa81, aby zdrowe było:tongue::wink::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ollaa81 - gratuluje :)
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Gratulacje!!
  1.  permalink
    Ollaa81 GRATULACJE!!! A ja właśnie dostałam @ w 24 dniu cyklu...masakra:cry:
    • CommentAuthorulaaa26
     permalink
    nie przypuszczalam ze ta potliwosc w nocy moogla byc spowodowana przy zarzyciu clo. Czy któras z was po zarzyciu clo bolal brzuch? Tzn w pierwszym miesiacu jak go zarzywalam to mnie nic nie bolalo przed okresem tylko te potliwosci slabo sie czulam i na wymioty mnie ciaglo myslalam ze moze sie udalo no alle nic za drugim razem jak zarzywalam clo okres sie nie pojawial az do dzis spozniony 6 dni przy czym slabosci potliwosc sie powtórzyly i do tego mam od prawie 2 tyg okropny ból brzucha no i piersi. Wziolam nospe ale jakos mi nie pomaga dotego nie krwawie tak jak zawsze tylko pojawily sie taki skrzepy czy ktoras z was miala cos takiego po clo? czy to normalne
  2.  permalink
    U mnie wręcz przeciwnie,skrzepy zniknęły po clo,a wcześniej miałam takie jak wątróbka(za przeproszeniem).
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    mnbvc tak od pierwszego dnia cyklu aż do badania nie powinno się serduchować, z tego względu, że może dojść do poczęcia a te badanie może zaszkodzić... Tak mi to tłumaczył lekarz (w czasie @ też można zajść ciążę, sporadyczne przypadki ale jednak się zdarzają). Wiem dziwnie to brzmi dla kobiet które się starają o dziecko, bynajmniej dla mnie to było "chore" ale cóż.
    • CommentAuthorOLLAA81
    • CommentTimeMar 24th 2012
     permalink
    Dziękuję Wam Kochane :winkkiss:
    •  
      CommentAuthorcloe78
    • CommentTimeMar 24th 2012
     permalink
    OLLAA81 dolaczam sie do gratulacji! Super :)))
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeMar 25th 2012
     permalink
    Hej dziewczyny, ale mam stresa...
    Byłam wczoraj na monitoringu i jest pęcherzyk 15 mm endo 6 mm. Dostałam na wzrost endo plaster. Lekarz powiedział, że endo musi mieć minimum 8 mm ale najlepiej jakby miał 10 - 12 mm. Dzisiaj mam zrobić zastrzyk z pregnylu, a jutro po 19-ej IUI. Trzymajcie mocno kciuki za mnie.
    Pytałam również o estrofem i gin powiedział, że nie blokuje owu (przepraszam za wcześniejsze błędnie podane informacje). Dodał, że leki zawierające estrogeny i progeteron może blokować owu co nie jest udowodnione, natomiast leki zawierające tylko estrogeny (tak jak estrofem) nie blokuje. Mam opakowanie estrofemu, gin powiedział, że skoro mam to mogę wziąć estrofem po co wydawać dodatkowo pieniążki, ale też powiedział że on stosuje plastry dlatego jednak zdecydowałam się na plaster. Od razu też uprzedził, że mogą boleć mnie piersi czym mam się nie przejmować bo to normalne.
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Trzymam kciuki, aby się udało :))):devil:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    hunavita ja tez zaciskam kciuki i zycze szczescia:)))
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Hunavita! Trzymam kciuki!
    •  
      CommentAuthorl_ida
     permalink
    Hunavita, trzymam kciuki!Bedzie dobrze!
    Troche mi ulzyło z tym estrofemem, ale za to zestresowałam się dzis testem owulacyjnym. Od dwóch dni zaczęła sie pojawiać blada kreska, a dziś nic:( ani śladu :( poza tym o ile od poczatku cylku mialam tempke około 37(co tez mnie martwi), tak dziś spadła do 36,6 a mam 13dc.
    Jutro ide do gina, może cos się wyjaśni....
    • CommentAuthorOLLAA81
     permalink
    Hunavita, mocno trzymam kciuki :)))) Wszystko jest na dobrej drodze.
    Daj znać potem co i jak.
    •  
      CommentAuthorl_ida
    • CommentTimeMar 26th 2012
     permalink
    Byłam dzis u gina na monitoringu. Okazuje się że po clo mam 5 pęcherzyków, trzy w prawym i dwa w lewym jajniku.Czy ktos tez tak miał po clo??Ide w czwartek sprawdzic czy któryś pęknie.
    Estrofem na endo pomógł:)) 8 mm:))
    • CommentAuthormnbvc
    • CommentTimeMar 26th 2012
     permalink
    I_ida, aj miałam tak dużo pęcherzyków. Niestety mimo podania ovitrelle żaden nie pękł :sad:
  3.  permalink
    l_ida a mi estrofem nie pomogl niestety :( Moja gin mi powiedziala ze jezeli mi teraz endo nie wzrosnie to clo bedzie musiala czyms innym zastapic :confused: W 11dc mam tylko 3mm a w srode juz biore pregnyl na pekniecie pecherzyka takze nie ma szans zeby w takim szybkim czasie uroslo:cry: Ale wlasnie tak jest z lekami ze na jedno pomagaja a na drugie szkodza, to samo na jednego zadziala na drugiego nie :sad: I winko czerwone tez nie pomaga :angry:
    --
    •  
      CommentAuthorl_ida
    • CommentTimeMar 27th 2012
     permalink
    AniaaaaaaaaM84 to co piszesz przerabiałam w zeszłym cylku, tzn w 11 dniu moje endo miało 3 mm. Na szczęście estrofem pomogł, choć czułam sie po nim kiepsko. Współczuję Ci bo wiem co czujesz, ale postaraj sie myslec pozytywnie (wiem, ze czasem to trudne)
    Ja czekam na pekniecie, jeśli nie pęknie to w czwartek dostane pregnyl.Czy pregnyl jest w zastrzykach??
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Tak, Pregnyl to zastrzyk.
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Lidia, mi urosły 4 pęcherzyki w pierwszym cyklu z clo. 3 pękły a jeden się zluteinizował mając ok 30 mm. Ale po kilkunastu dniach dzięki duphastonowi się wchłonął. To jest mój pierwszy cykl z clo i niedawno zobaczyłam dwie kreseczki na teście - także im więcej pęcherzykó tym większa szansa na ciażę:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Addictive, ile brałaś tabletek Clo w tym ciążowym cyklu? U mnie po jednej tylko jeden pęcherzyk, który się nadawał...
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    efiaa to i tak ładnie, ja dopiero po 3 tabletkach Clo na dzień, przez 5 dni, miałam ładny 1 pęcherzyk.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Ja brałam po pół raz dziennie i miałam 2 pęcherzyki .. wszystko zalezy od organizmu
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Ja brałam 2 x1 od 2 do 6 dc. U mnie reakcja była bardzo dobra bo już w 11 dc mialam dojrzałe pęcherzyki i dostałam pregnyl.
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Racja, organizm sam wie, ile mu tego stymulantu potrzeba.
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Cześć dziewczyny :)
    Jestem tu nowa, ale chciałabym dołączyć się do rozmowy.
    O dziecko staram sie od 3 lat, jestem pierwszy cykl na clo, dziś 12dc i mam dwa pęcherzyki jeden 11 drugi 9,5mm wiec średnio dobrze, podobno.
    W piątek kolejne USG.
    Powiedzcie prosze ile takich USG trzeba miec w jednym cyklu ?
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    to zalezy od lekarza , jak długo będzie monitorował . Ja miałam ostatnie USG w 12 dc ( w sumie 3 monitoringi ) , ale czasem jeszcze sprawdzają czy pęcherki pękną - u mnie to nie było sprawdzone , chyba lekarka założyła że pękną :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorl_ida
     permalink
    Addictive gratuluje:)))

stokosia87 ja w cyklu mam 2-3 wizyt z monitoringiem. Ale tak jak napisała Asia, to zależy od lekarza.
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Dziewczyny, wróciłam z hsg i teraz mogę podzielić się moimi odczuciami z tymi, które to badanie mają dopiero przed sobą. Faktycznie nie było się czego bać - bolało tak naprawdę robienie zastrzyku, zaś samo badanie było nieprzyjemne, ale znośne. Takie rozpieranie w podbrzuszu trwało około 1 minuty. Bałam się zakładania tego cewnika czy jak to zwą, a tymczasem w ogóle tego nie czuć, zaś wstrzykiwanie kontrastu objawiało się właśnie rozpychaniem. Po badaniu nieco krwawiłam, ale mało. Po powrocie do domu (ok. 2 h po badaniu, bo po drodze załatwiałam masę spraw) krwawienie ustało i jedynie wypływają ze mnie resztki kontrastu. Żadnych objawów ubocznych. Niestety badanie wykazało, że prawy jajowód jest kompletnie niedrożny. Lewy w porządku. Nieco się podłamałam tą diagnozą, ale lekarz powiedział, że nie jest dramatycznie i że to nie wyklucza ciąży, zaś w sprawie udrożnienia prawego mam się kontaktować z moim ginem.

Addictive gratuluję!:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    To ja jakaś skomplikowana jestem ;p bo w piątek już będzie 3 USG (15dc) i podobno to nie koniec. Ale fakt co lekarz to inne metody - aby tylko skuteczne były.
    MNBVC - ja też jestem po HSG i powiem, że każda dziewczyna przechodzi to inaczej, w zależności od tego czy są zrosty czy nie... Ale racja jest to do przeżycia. Czego się nie zniesie dla maleństwa na które czekamy :)
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    AniaaaaaaaaM84 ja na clo miałam tak samo jak Ty pierwszy cykl na clo endo było 7 mm a kolejne to już marnie bo max 5 a musi być w chwili owu min 8 a najlepiej jak ma 10 - 12.

Addictive GRATULACJE :bigsmile:

stokosia87 ja miałam tylko jeden w tym cyklu, wcześniej u innych gin po 2 a nawet 3

Troszkę inaczej sobie wyobrażałam IUI ale wszelkiego rodzaju wątpliwości już rozwiałam. Przed IUI sprawdził pęcherzyk i miał 23 mm szok od soboty urósł aż tyle. Niestety o endometrium nic mi nie powiedział, ja sama też nie zapytałam a jestem ciekawa o ile mi endo urosło po tych plastrach. Tylko że do chwili obecnej boli brzuch przez co wzięłam dzisiaj wolne.
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeMar 28th 2012
     permalink
    Addictive gratulacje kochana:) :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorlivvia
     permalink
    dziewczyny od którego dc powinno się brać clo?
  4.  permalink
    Od tego, od którego zaleci CI lekarz.
    --
    •  
      CommentAuthorl_ida
     permalink
    Przewaznie Clo bierze się od 5-9dc, ale tak jak napisała kuleczka lekarz może zdecydowac inaczej.
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    Dokładnie, lekarz ustala dawkowanie oraz dzień cyklu w którym należy zacząć brać clo.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Ja biorę od 3-7 dc, wcześniej brałam od 5-9.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Ja biore clo do 2 do 6 dnia. ale nie wiem od czego to zalezy.
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Dziewczyny dziękuję!!!:) powoli zaczynam się cieszyć:).
    A co do clo, to ja brałam od 2 do 6 dc.
    --
    • CommentAuthorOLLAA81
     permalink
    Addictive - WIELKIE GRATULACJE!!!
    W bardzo podobnym czasie działałyśmy i się udało.
    Ja dołoże kolejną wersję brania Clo: od 3 do 7 dc.

Treść doklejona: 28.03.12 10:55
    Lena, ciesze się, że całkiem dobrze przeżyłas HSG. Teraz czekamy na wieści co dalej. Co z jajowodem, czy będziesz miała udrażniany? Co z kolejnym cyklem? Daj znać jak będziesz po wizycie u lekarza.
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Addictive a ile czasu byłaś na clo zanim się udało ?

Wydaje mi się że branie clo zależy od długości cyklu każdej z nas, coś mi się tak obiło o uszy.
    Ja biore 5-9dc
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Hej, ja clo brałam 2 razy - raz od 5 do 9dc, a drugi od 3 do 7dc. Za pierwszym razem 2 pecherzyki, z których jeden pękł po ovitrelle, a z drugiego zrobiła się torbielka, potem miesiąc przerwy na wchłonięcie torbieli, za drugim razem bodajże 5 pęcherzyków, z których żaden nie pękł. W tym cyklu hsg, a co do dalszego leczenia to dowiem się na piątkowej wizycie.
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    To był mój pierwszy cykl z clo, ale oprócz clo lekarka przepisała mi metformax na cukier bo podobno bardzo ważna jest dobra przemiana materii dla działania hormonów no i acard.
    --
  5.  permalink
    Addictive gratulacje :) my zaszlismy w ciaze w drugim cyklu po miesiecznej przerwie i tez po braniu metformaxu :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny,

Nam sie udalo w 3cim cyklu z clo. Z bardzo mala dawka 0,5 tabletki na noc raz dziennie. Od 5 dnia cyklu przez 5 dni.
    Wczesniej bralam 1 tabletke, pozniej 2 tabletki.. ostatnia najmneijsza dawka okazala sie ta szczesliwa :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.