Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Stokosia, a dlaczego nie mierzysz temperatury?
    •  
      CommentAuthorstokosia87
    • CommentTimeApr 18th 2012
     permalink
    To moj drugi powazny cykl staran (wczesniejsze 3 lata liczylam na fart) w pierwszym nie bardzo wiedzialam od czego zaczac, ale w tym cyklu temp zaczynam mierzyc od jutra :) mysle ze starczy aby cos zaobserwowac, ale gorzej bedzie ze sluzem bo jakis u mnie dziwny jest, ciezko mi go zinterpretowac
    --
    • CommentAuthormarza86
    • CommentTimeApr 18th 2012
     permalink
    Basik_b GRATULUJĘ i życzę spokojnych dni do tego 30go! Będzie dobrze z dzidzią!!!
    • CommentAuthormnbvc
    • CommentTimeApr 19th 2012
     permalink
    Basik, a jak niską miałaś tę rezerwę jajnikową? Bo mnie amh wyszło 0,6 i jestem załamana...
    No i przy okazji, jeszcze raz gratuluję!
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    stokosia87, czemu w ogóle przyszedł Ci do głowy kalendarzyk? 28dni to nie muzeum medycyny.
    --
  2.  permalink
    hej... wiecie co dziewczyny wczoraj z mężem rozmawiałam i on sam powiedział żebym nie ryzykowała tylko zmieniła lekarza albo po prostu w trakcie brania clo poszła do gin na ten monitoring . moja dawka clo to 2x1 tabletka więc lepiej nie ryzykować. Nie chciała bym nabawić się jeszcze torbieli . po z tym wczoraj rozmawiałam ze swoją znajomą która też się stara już od 6 lat i własnie przez clo bez monitoringu nabawiła się torbieli i teraz z nimi walczy . Nie zam dokładnych szczegółów ale wiem że chodziła wcześniej do tego samego endo co ja teraz. Odradziła mi tego lekarza.

Treść doklejona: 19.04.12 12:22
    a i jeszcze jedno pytanko. jak to jest w końcu z tym początkiem cyklu??????????? bo mój lekarz gin jak ja się go pytałam to powiedział mi że lekkie plamienie (czyli te brudy) to już początek nowego cyklu... więc jak to jest tak na prawdę bo już sama nie wiem pogubiłam się ...bo jeżeli to nie jest prawda to cały czas źle obliczam swoje cykle....:sad:
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    O ile słyszałam to plamienia przed rozkręceniem się miesiączki to na leży do poprzedniego cyklu, nie jestem ginekologiem ale wydaje mi się, że podczas miesiączki to macica się oczyszcza aby ewentualnie mogło dojść do zapłodnienia i zagnieżdżenia. Więc co?? jeszcze jakieś tam brudy w macicy są i dopiero się oczyszcza dokładnie macica jak zaczyna się następny cykl?? nie pojęte...:neutral: Moim zdaniem to plamienia należą do nowego cyklu a nie do starego.
    --
    •  
      CommentAuthorsstokrotkaa
    • CommentTimeApr 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Nowy cykl zaczynamy krwawieniem. Plamienie należy do starego cyklu. (sory że się Wam wtrącam do dyskusji, ale zobaczyłam wypowiedź megi na pasku po lewej stronie i musiałam tutaj zajrzeć)
    •  
      CommentAuthorFretka_Flynn
    • CommentTimeApr 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Też zaglądam przypadkiem, bo nie mogę przejść obok takiej bzdury. Plamienie nie należy do nowego cyklu i jak ktoś ma jakieś wątpliwości, to jest na naszym forum cały wątek poświęcony tej kwestii.

Roetzer w "Sztuce planowania rodziny" stwierdza wielokrotnie i dosadnie, że plamienie należy do starego cyklu i dopóki się nie rozkręci krwawienie, plamienie musi być zakwalifikowane jako element trwającego cyklu
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Ja też wpadam przypadkiem, bo byłam zaskoczona wypowiedzią tego ginekologa. Generalnie plamienie przed miesiączką jest bardzo często spowodowane nagłym spadkiem progesteronu, a zatem miesiączką nie jest. Powtórzę się, ale to prawda, nowy cykl zaczyna się w momencie, kiedy mowa jest już o krwawieniu. Płyn wydostający się w tym okresie z pochwy składa się w dużej mierze z krwi i tkanki błony śluzowej. Zatem chyba łatwo jest go odróżnić od brunatnej, gęstej wydzieliny, którą można zabserwowac przed miesiączką.
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Amazonko moze to smieszne, ale moja bratowa stosuje ta metode ale cykle ma jak w zegarku.
    Dziewczny tez slyszalam ze okres zaczyna sie od dnia krwawienia nie plamienia.
    --
    • CommentAuthorLoren
    • CommentTimeApr 20th 2012
     permalink
    skoro okres zaczyna sie od dnia krwawienia to ja tak naprawde taki prawdziwy okres mam 2 dni.u mnie zaczyna sie plamieniem i konczy,tylko że to nie jest jakaś brunatna gesta wydzielina jak pisze marble85 tylko różowa i i rzadka....moja ginka jak jej o tym wspomniałam powiedziała ze jajniki sa uspione,dała mi dufaston ze niby miał pomoc a tu jeszcze gorzej-jeden dzien zywej krwi a reszta różowa wydzielina.ide dzis na wizyte ,zobaczymy co powie...moze da mi CLO:)mam nadzieje:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Stosuje wersję Ogino czy Knausa?
    Nawet regularny cykl może się zmienić.
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Amazonko zgadzam, sie ale ma ponad 30tke i jakos sie jej udawalo. A ktora metoda to nie mam pojecia.
    Loren daj znac co ci powiedziala doktor.
    Ja mam zalecenie zrobic usg w piatek 27go (13dc) a doktor wzial urlop, musze isc do innego lekarza ale mam do wyboru czwartek lub sobote, jak myslicie kiedy isc?
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Moje cykle trwaja kolo 30dni, ale faktycznie lepiej chyba isc wczesniej.
    --
    •  
      CommentAuthormegi82_23
    • CommentTimeApr 20th 2012 zmieniony
     permalink
    Stokosia, mnie lekarz, przy clo, kazał przyjść na usg kontrolne pomiędzy 10 a 12 dniem cyklu. A clo mam zacząć brać od 2dc. Ale myślę, że to sprawa indywidualna, zależy kto jak długie ma cykle. Ja bym poszła w czwartek, ale zrób jak uważasz za słuszne:) Sama najlepiej znasz swoje cykle:)
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    no i juz po wizycie...powiem szczerze ze zadowolona jakos z tamtad nie wyszłam:(nie dała mi zadnych lekow a nawet ten dufaston mam przestac brac bo jak powiedziałam że @ skąpe i dufaston jeszcze pogorszył...miała mi dac cos innego jakis stary ale dobry lek i wkoncu nie dała:(mam zrobic badania LH,FSH i testosteron dopiero wtedy pomysli co dalej.powiedziała ze jak te badania beda dobre to ona juz nie wie bo to przekracza jej mozliwosci:(prolaktyne mam dobra tylko nie bardzo wiem co Z TSH bo wynik mam 0,82...czy wiecie jaka powinna byc norma???bo od mojej ginki dowiedziałam sie tylko tyle że nie jest zle!:(CLO mi nie chciała dac bo mówi ze pecherzyki sa i to po cztery sztuki w kazdym jajniku a jak powiedziałam ze moze nie ma tego dominujacego lub moze nie pekaja to powiedziała ze wszystko jest w porzadku i ze to nie piekarnia ze juz bym chciała i jest!!!endo tez dobre.i jeszcze mam pytanie do was bo ja sie wogule nie znam na tym-czy jak juz mam dziecko (12 lat) to PCO u mnie jest wykluczone????(tak powiedziała mi ginka ale wole sie doinformowac)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    loren - czyli jak na dzien dzisiejszy , to nie ma zadnego planu dzialania ? Przy wyniku TSH powinnas miec norme. Kazde labo ma inne normy.
    jesli chodzi o PCO to ciaza , z tego co wiem, go nie wyklucza.
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    jedyne co wiem to zmien lekarza:-)jesli nie chcesz tracic czasu, z tego co wiem to sa kobiety co maja dzieci a o pco dowiaduja sie po latach nawet.
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    z tego co czytałam przy PCO sa nieregularne miesiączki ale niekoniecznie i liczne pecherzyki ułozone jakby w łancuszek-tyle sie dowiedziałam...no u mnie nic nie wskazuje na PCO, tylko te skape @ troche mnie niepokoja:( antykow juz rok nie biore a @ jak w czasie ich brania-nic sie nie zmieniło:(śluz płodny to ja dopiero w zeszłym cyklu ujrzałam i to przy pomocy wiesiołka (lało sie ze mnie jak z kranu:wink:)wiec na moje myslenie to cos mi sie zdaje ze z moja owolka jest nie tak:( od dzis mierze temp wiec zobaczymy co i jak:)
    Dziewczyny czy testosteron ma jakis wpływ na owulacje???

Treść doklejona: 20.04.12 15:55
    niby wszystko w porzadku a jednak cos nie tak:cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Loren, jesli chcialabys poczytac o PCOS to polecam stronke : PCOS
    aby zdiagnozowac PCOS to niezbedny jest charakterystyczny dla PCO obraz jajnikow + pelne badania hormonalne.
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    a i jeszcze zapomniałam dodac;
    mój wynik TSH- 0,82 norma:0,340-5,600

Treść doklejona: 20.04.12 16:01
    moya212- charakterystyczny obraz jajników tzn ten lancuszek???
    czy to ze w moich jajnikach jest po 4 pecherzyki moze swiadczyc o PCO ???bo gdzies wyczytałam ze jak sa cztery to juz PCO:(
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Loren, ale te pecherzyki na jajnikach to sa pecherzyki dojrzewajace czy jakie ?

Loren: charakterystyczny obraz jajników tzn ten lancuszek???

dokladnie, taki lancuszek, w linku ktory Ci podalam masz kilka zdjec i obrazkow, aby zobaczyc jak to wyglada.
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    no włanie nie wiem jakie:( ginka powiedziała ze sa ok , nie mierzyła po ile maja:( byłam w 6dc i na moje oko to miały po 10 mm jak nie lepiej....
    moya212 dzieki za link:) zaraz sobie zerkne zeby porownac ze swoimi:bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Treść doklejona: 20.04.12 16:10
    a to moje TSH jest dobre???orientujecie sie???
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Loren: a to moje TSH jest dobre???orientujecie sie???

Ja Ci nie odpowiem, bo zupelnie sie na tym nie znam. Powinnas miec normy przy wynikach.
    Ale z analiza wynikow to udaj sie do lekarza, on Ci powie co i jak.
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    moja ginka powiedziała ze moze byc ale najlepiej jak jest 1,5.
    jeszcze pytanie o testosteron bo nie wiem czy pytałam-czy zbyt wysoki hamuje owulacje???
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Moya dodam tylko jeszcze, że nie zawsze przy PCOs jest zaburzony stosunek LH:FSH, więc jak badać hormony to również insulinę i najlepiej zrobić cukier (a idealnie jest zrobić krzywą cukrową):)).
    Najczęściej opisywanymi nieprawidłowościami występującymi w PCOS są: podwyższony poziom LH w surowicy krwi lub podwyższony stosunek LH do FSH, zwiększenie częstości amplitudy i pulsacyjnego wydzielania LH, zwiększenie reakcji LH na GnRH i zmiana częstości okołodobowego pulsacyjnego wydzielania LH. Niemniej jednak poziomy LH w surowicy krwi mogą być prawidłowe aż u 40% kobiet z PCOS.
    (…)
    Biosynteza androgenów w jajniku jest regulowana przez hormon luteinizujący, a także prawdopodobnie przez insulinę. Tak więc wyodrębnia się dwie grupy kobiet z PCOS: 1) z wysokim poziomem LH i prawidłowym poziomem insuliny w surowicy i 2) z prawidłowym poziomem LH i podwyższonym poziomem insuliny w surowicy.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    mangaa: Tak więc wyodrębnia się dwie grupy kobiet z PCOS: 1) z wysokim poziomem LH i prawidłowym poziomem insuliny w surowicy i 2) z prawidłowym poziomem LH i podwyższonym poziomem insuliny w surowicy.

Mi sie wydaje, ze jestem w tej pierwszej grupie, bo LH mam wysoki; Z kolei nie mialam robionej insuliny...
    A jeszcze mam pytanie mangaa, czy przy wysokim LH testy owu wychodza zawsze pozytywnie ????
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Wydaje mi się że mogą Moyuś, a masz to LH w okolicach 20 i więcej?
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Mangaa - dokladnie to mam 27,57 mUI/ml. A dzis robilam test owu i wyszedl mocno negatywny, druga kreska ledwo widoczna.
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink

Treść doklejona: 20.04.12 17:29
    wreszcie mi sie udało wkleic ten suwaczek:)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    A jakie masz testy owu - pewne są, wychodziły Ci wcześniej? Bo to dziwne, no chyba że mają większą czułość (nie 20mIU, a więcej)... ;)) ja mam LH około 9 i zawsze mam jakiegoś bladziocha przy 20:)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Testy owu sa z ebay, takie zwykle paskowe. wydawalo mi sie ze przy moim LH to one wlasnie beda same pozytywne wychodzic. i balam sie ze beda zafalszowane.
    Kiedys robilam jeszcze testy owu clear blue ( 2 czy 3 razy ,nie pamietam dokladnie ) i tez wychodzily negatywy.
    no nic poczekam i zobacze czy cos sie zmieni na dniach. Dzis moj 9 dzien dopiero, wiec jeszcze czas na test pozytywny :)

Treść doklejona: 20.04.12 17:36
    aha, czulosc to 20mUi
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Czyli wychodzi na to, że wysokie podstawowe LH nie fałszuje wyniku testów owu, nieźle :DDD
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    wiem ze offtopic sie robi, ale jeszcze tylko jedno pytanie. Gdzies kiedys czytalam , ze przy PCOS wlasnie testy owu nie wychodza jak powinny. Wiesz cos o tym ?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Spotkałam się z tym, że mogą być fałszywie pozytywne właśnie przy wysokim LH ale w drugą stronę to nie spotkałam się:)))
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    moya ja jestem w 8 dniu cyklu, mam nadzieje, że uda nam się w tym cyklu zajść w ciąże :)) trzymam kciuki za nas. W środę idę na monitoring i poproszę ją o skierowanie na poziom hormonów, jestem bardzo ciekawa jak się ułoży. Ostatnio robiłam w grudniu i były ok. Pozdrawiam Was. :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeApr 21st 2012
     permalink
    U mnie temperatura już powoli spada w dół. Clo więc w pierwszym cyklu nie zdało egzaminu :( Pęcherzyk był, owulacja była, nie wiem co zawiodło. Może endometrium. A może tysiąc innych czynników. Te starania to jak gra w ruletkę...
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    własnie...:(jak totolotek:)u mnie też niby pieknie cacy a nic z tego nie wychodzi:i dlaczego????jak to powiedziała mi wczoraj moja ginka " to nie piekarnia" i chyba pozostaje nam cierpliwe czekanie:(a czekanie najgorsze...:cry:
    --
  3.  permalink
    A ja powinnam była dostać @ wczoraj i nic...brzuch pobolewa mnie z przerwami już od 10 dni...znowu nadzieja.Mierzyłam temp. i we wtorek i środę miałam 37.1(spadło z 37.2),a wczoraj znowu 37.2,wczoraj dużo ciemno żółtego śluzu,a dzis mniej i jest biały i bardzo gęsty.Miałam sie nie napalać a nie mogę przestaż o tym myśleć.Test chyba zrobię w poniedziałek,chyba,że dostane@ do tego czasu.
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    gosiaczitka- no to daj znac co tam slychac w poniedziałek:)bedzie dobrze:)
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Trzymam kciuki. Każda nowa ciąża to powiew nadziei dla forumowych staraczek :)
    --
  4.  permalink
    Dzięki Dziewczyny! Dzis po południu miałam takie beżowe plamienie i ból typowo jak na @,nawet siostrze powiedziałam,że jednak przyjdzie..a tu wszystko ustało.Jutro 30 dzień,to mój trzeci cykl z clo,w dwóch poprzednich miałam bardzo krótkie cykle (24 dni),może tym razem. Najgorsze te rozczarowania...W ciągu dnia nie myślę o tym,mam już sześcioletnią córcię (Słoneczko Nasze) i mnóstwo pociechy z niej,ale wieczorem,przed spaniem myślę i myślę...A i w pracy istna plaga ciężarówek
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    gosiaczitka, wiem dokładnie o czym mówisz... Ja z mężem byłam w trakcie staran, gdy szwagierka zaszła w ciąże wogole tego nie planując... Cały okres jej ciąży nakręcałam się jeszcze bardziej, bo chciałam zajść zanim ona urodzi. Teraz jak urodziła, to mi ta presja trochę zmalała. Ty przynajmniej masz już jedno dziecko:) A niektóre z nas starają się o chociaż jedno:) Wiec głowa do góry:) i nie stresuj się tak bardzo:) Chociaż wiem, że ciężko o spokój w naszej sytuacji:(
    • CommentAuthorbasistka
    • CommentTimeApr 22nd 2012
     permalink
    Czesc, dziewczyny:) Jestem tu nowa, ale juz od 9 miesięcy się staram i nic:( Mam pytanie do dziewczyn, co brały CLO - czy wszystkie dostawały zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka? Ja pierwszy raz brałam, i po monitoringu (14 dzien) miałam dominujący pęcherzyk 27mm. Lekarka powiedziała, ze już czas i w najbliższym czasie mam współżyć.. Czy ktoś miał tak? CLO bez zastrzyka?
    • CommentAuthorgzik
     permalink
    Venus i gosiaczitka trzymam mocno kciuki, zresztą za wszystkie trzymam :)
    basistka ja mialam clo bez zastrzyka i wszystko wyszło dobrze :)
  5.  permalink
    No i przyszla@...myslalam,ze troche mnie to zalamie,ale wlasciwie nie przejelam sie za bardzo.wazne,ze mialam owulacje w koncu(nie mialam monitoringu,ale progesteron w 21 dniu 38),teraz bedzie moj ostatni cykl z clo jesli nie wyyjdzie to przestane. Jutro mam tez wizyte u GP,moze w koncu skieruje mnie do specjalisty.dzieki dziewczyny za wsparcie,odezwe sie jutro po wizycie od lekarza
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    KarolciaiJa do Progynova czy może Cyclo-Progynova? Pytam bo też brałam te leki. Ja przytyłam ale nie powiem Ci że na pewno od clo bo prócz niego brałam dużo innych hormonów (luteina, dupek...) efekt 10 kg więcej w ciągu 2 lat.

miss_cathy przypuszczam, że 4 maja to będzie 2-5 dc u Ciebie? Jeśli już masz plan to lepiej wstrzymaj się z suplementacją do maja niedaleko ;)

basik_b Gratuluję :) a torbielą się nie przejmuj na pewno się wchłonie, moje dwie koleżanki też miały tak jak Ty jedna również dostała dupka druga nic i torbiele same się wchłonęły.

Alishiaone86 ja miałam podobną sytuację, poszłam do lekarza dała mi na 3 miesiące clo do tego duphaston i powiedziała, że jak w tym czasie nie zajdę to mam przyjść do niej z wynikami badania nasienia i skieruje mnie na hsg. Wtedy też trafiłam na 28 dni gdzie dowiedziałam się, że ważne jest monitorowanie cyklu, więc zmieniłam lekarza i chodziłam w każdym cyklu na 4 wizyty. Tylko, ze ciąży nie było nadal a te wizyty doprowadzały mnie stopniowo do depresji no bo ile można słuchać to jest nie tak, to jest nie tak...
    Ale te stwierdzenie lekarza "jak się teraz nie uda to widzimy się w maju bo jajniki się już wyczerpały" .... :devil:
    Raczej szukałabym innego lekarza, jak można tak stwierdzić po pierwszym nie udanym cyklu?!
    Co do plamień to lekarze i koleżanki zawsze mówiły, że plamienia to jeszcze nie nowy cykl.

Loren ja również mam dziecko, a jednak miałam podejrzenie o pco, a skąd gin ma pewność że pękają pęcherzyki, sprawdzał Ci całe jajeczkowanie?

basistka jeśli pęcherzyki same pękają nie ma potrzeby brania zastrzyku, ja teraz dostałam zastrzyk ale tylko po to by określić czas owu do IUI.

aniaruc a w jakim celu masz mieć laparo? Zrozumiałam, że po hsg stwierdzono, że pracuje jedna strona, więc szanse są i może laparo już nie będzie potrzebna.

stokosia87 ja słyszałam, androlog zalecił nam serduchowanie co drugi dzień

A ja jutro idę na monitoring, lekko pika prawy jajnik, ciekawa jestem czy tym razem z jego strony będzie jajeczkowanie. Wiem, że prawidłowo powinno być że raz z prawej raz z lewej ale u mnie zawsze z lewej strony było i nie rozumiem dlaczego skoro zarówno hsg jak i laparo nie wykazały nieprawidłowości z prawym jajnikiem tylko z lewym
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    hunavita no własnie nie sprawdzała:(byłam w 6 dc to mowiła ze wszystko ok, ladnie rosna ale czy pekaja tego juz nie wiem:(a teraz na wizycie zapytałam o to,ze moze nie pekaja, ze moze nie ma tego dominujacego to sie leciutko wsciekła,dała mi na badania i mowi ze potem zobaczymy:(wiec mowie ze chciałabym zeby sprawdziła czy pekaja,ze przyjde za tydzien akurat bedzie 13 dc.to mi mowi ze wie co robi!!!ja juz sama nie wiem co robic:(chyba porobie te badania bo to panstwowo to nic nie kosztuja a potem chyba zmnienie lekarza tylko nie wiem na jakiego:(

Treść doklejona: 22.04.12 13:13
    powiedz mi dlaczego miałas podejrzenie PCO???co było nie tak???
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    Loren nie pamiętam już na jakiej podstawie podejrzewali u mnie pco, wiem, ze jak czytałam o tym to nie do końca mi to pasowało, zaraz przejrzę swoje wykresy i komentarze pod nimi może tam będzie jakaś informacja z tamtych czasów.
    A co do lekarza to oni nie lubią jak się im mówi co mają robić :) ja akurat miałam wyrozumiałą dr i wszystko mi spokojnie tłumaczyła. Może ta lekarka nie jest do końca zła, może chce powoli stopniowa wszystko u Ciebie sprawdzić, sama już nie wiem, ale jeśli chcesz się przekonać czy pęcherzyki pękają to przecież jeszcze w tym cyklu możesz umówić się do jakiegoś gin na samo usg i sprawdzić.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.