Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeApr 22nd 2012
     permalink
    Hunavita - Progynova. Z tego co wyczytałam Cyclo ma trochę inne działanie. Możesz napisać mi coś więcej o mieszance clo + progynova? Co takie połączenie miało na celu i jak się po tym czułaś? Mało dziewczyn ją stosuje. Z góry dzięki.

Treść doklejona: 22.04.12 15:40
    Basistka - ja nie miałam zastrzyku. I nawet nie chcę. Nie było problemów (ciąży też nie widać) Za dużo już tych leków - jeden na rośnięcie, drugi na pęknięcie, trzeci na utrzymanie w razie czego. Już tylko czwartego na głowę mi brakuje :)
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeApr 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    KarolciaiJa albo źle napisałam, albo źle mnie zrozumiałaś. Nie znam leku Progynova i nie wiem jakie on ma zastosowanie. Ja brałam Cyclo Progynova ale bez clo i innych hormonów.
    Już wiem progynova jeśli dobrze rozumiem ma pomóc endometrium. To jest estradiol, ja w poprzednim cyklu dostałam System 50 plastry i to też jest estradiol który ma pomóc wzrostowi endometrium, inne dziewczyny stosują np estrofem, jest tych leków mnóstwo.
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    ok, dzięki Hunavita.
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    Hunavita może nie jest zła,też mam takie wrażenie.zobaczymy co będzie dalej po tych badaniach. Jak coś to zawsze można lekarza zmienić.ale tak sobie myślę że to ją jestem za bardzo niecierpliwa i wszystko bym chciała odrazu.poczekamy zobaczymy...musimy się trzymać.:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeApr 23rd 2012
     permalink
    Lorenja też taka niecierpliwa byłam i chciałam wszystko od razu.

Trzymajcie &&& za moje podglądanko.
  1.  permalink
    Dzis byłam u mojej GP,powiedziała,że nie moze wysłać mnie do kliniki leczenia bezplodności bo ostatnie badanie progesteronu potwierdziło owulację,więc muszę próbować.Dodała też,że nie wie czy leczyliby mnie w ogóle, ponieważ mam już jedno dziecko oraz dużą niedowagę(!), Mam wrócić za pół roku...
    W dodatku pierwszy raz w życiu mam taką @ jak ta.Bol wczoraj taki,że zwijałam się(ketonal forte dopiero pomógł),krwawienie jak nigdy obfite,a dzis zalało mnie w pracy ogromnymi skrzepami,fuj(po same skarpetki),nie bardzo wiem co się dzieje...
    • CommentAuthorbasiala
    • CommentTimeApr 23rd 2012
     permalink
    hej dziewczyny, jestem już po 8 cyklu z clo i pregnylu, z tą różnicą że tym razem miałam 2 jajka za duże a jedno za małe, dodam ze był to 11 dzień cyklu, oprócz tego biore jeszcze dostinex i eutyruks. Moja gin powiedziała że w tym cyklu nic z tego i postanowiła że w przyszłym cyklu tylko pregnyl mi poda bez clo, nie jestem pewna czy to dobry pomysł jak uważacie, czy też tak miałyście? Dodam jeszcze że jak zawsze robie sobie badania na progesteron w 20-22 dniu cyklu to mam zawsze powyżej 50, nie wiem co jeszcze moge zrobic, może macie jakiś pomysł oparty o wasze doświadczenie. Jestem już zmęczona:-(
  2.  permalink
    HeJ Basiala,ja specjalistą nie jestem,ale ten progesteron to bardzo dobry masz.Z tego co wiem, to tak wysoki progesteron swiadczy o przebytej owulacji.Miałaś sprawdzaną drożność jajowodów?Może przyczyna tkwi gdzie indziej...
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeApr 24th 2012 zmieniony
     permalink
    basiala dziewczyny już pisały i to chyba parę postów wcześniej, że clo powinno brać się 6 cykli później trzeba zrobić przerwę, więc myślę że dobrze abyś na jakiś czas odstawiła clo. Również doradzam zrobienie drożności jeśli nie miałaś jeszcze robionej.

gosiaczitka a konsultowałaś z lekarzem swoją @ ? Rozumiem, że Ty nie w Polsce się leczysz. Ja idąc do lekarza po 3 cyklach nieudanych starań skłamałam, że staramy się już rok. Wiedziałam że dopiero o niepłodności można mówić po roku - dwóch nieskutecznych starań i nie chciałam tyle czekać. Fakt, że mam już dziecko w żaden sposób nie wpłynął na ocenę tyle tylko że w wypisach w rozpoznaniu, mam wpisaną niepłodność wtórną a nie pierwotną.
    W ogóle sprawdzaliście czynnik męski? Rozumiem że badanie drożności już miałaś robione, ale również może być wrogi śluz uniemożliwiający zajście w ciążę.

Wczoraj miałam monitoring, tym razem mam dwa pęcherzyki i to na prawym jajniku :bigsmile: tylko endometrium małe, ale może plaster pomoże.
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeApr 24th 2012
     permalink
    Hej dziewczyny jutro ide do mojej ginekolog zbadać moje jajniczki czy wszystko jest ok i czy rosną :))) trzymajcie kciuki za mnie :)):thumbup::thumbup:
    --
    • CommentAuthorLoren
    • CommentTimeApr 24th 2012
     permalink
    hunavita co z tym wrogim sluzem???nie bardzo sie orientuje,czy mozesz powiedziec co to znaczy jak to rozpoznac???bede wdzięczna:)
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
    • CommentTimeApr 25th 2012
     permalink
    Jesli moge sie wtracic, to wrogosci sluzu nie da sie rozpoznac samemu, robi sie specjalne badanie, tzw "test po stosunku"
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Jest okres. Jak w zegarku. Nawet mi się gadać nie chce :( Trzymam za was kciuki dziewczyny, ja robię miesiąc przerwy od CLO.
    --
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    :( u mnie ostatni cykl z clo :(
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej dziewczyny byłam u ginekolog i jest zadowolona z mojego pęcherzyka:)))) na dzień dzisiejszy ma 15 mm a endometrium 9 mm. Jestem w 13 dc. Przekazała mi wytyczne dotyczące serduszkowania :)) i zobaczymy co będzie się działo :smile:. Trzymam za siebie oraz za Was kciuki. :bigsmile::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Wytyczne? A to są jakieś specjalne? :)

Treść doklejona: 25.04.12 21:17
    Venus brałaś coś by wspomóc endo przy clo?
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    KarolciaiJa kochana ja nie biorę clo, owulację przechodzę znakomicie ( na razie ). Wytyczne czyli kiedy serduszkować :devil: Ona mnie kontroluje, chce żebym była pod jej opieką :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeApr 26th 2012
     permalink
    Loren tak jak stokosia87 napisała robi się test po stosunku

lolita1983 ty nie smuć się bo może ten cykl będzie szczęśliwy, a jak nie to organizm potrafi płatać nam figle i może akurat następny cykl bez clo będzie szczęśliwy.

KarolciaiJa: Wytyczne? A to są jakieś specjalne? :)

Czasami lekarze podczas oceny jajeczkowania czy zwykłej wizyty z usg mówią, że jeśli chcecie dzidziusia to najlepszym dniem na jego poczęcie będzie ...
    Też się już z tym spotkałam.

venus87 :clap: piękne te Twoje endometrium, pozazdrościć. No to do dzieła i oby szczęśliwie.
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    A ja wlasnie sie dowiedzialam ze moj lekarz poszedl sobie na urlop a jutro mialam miec USG - jak tu sie nie wkurzyc, obdzwonilam wszystkie pobliskie placowki i dupa nie maja miejsc dopiero na 30go albo 2go :confused:
    A wogole to zaczelam mierzyc temp od tego cyklu i chyba albo mam zly termometr albo kompletnie sie na tym nie znam, bo wydaje mi sie że temp skacze jak glupia! :(
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Mierzysz zgodnie z zasadami opisanymi a ABC eksperta w Bazie wiedzy?
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Tak Amazonko dlatego sama jestem zdziwiona ze tak dziwnie...
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Jaki masz termometr?
    --
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    hunavita :) bardzo dziekuję za pocieszenie oby było dobrze no w końcu innej opcji nie biore pod uwagę :) życzę wszystkim na tym forum całej gromadki dzieci :)sobie również
    • CommentAuthormarza86
     permalink
    KarolciaiJa ja wczoraj też dostałam okres... Moja reakcja: "płacz". nie mam już siły :(
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    no własnie ja też mam chyba jakiś termometr do d....:bigsmile:to pierwszy cykl mojego mierzenia temp a ciągle mam 36,4 a to już 11 dc:shocked:dziewczyny powiedzcie czy to normalne???
    --
  3.  permalink
    normalne :) tempka rośnie po owulce :) także spokojnie :) ja mam dziś 17dc i czekam z niecierpliwością na skok. Chociaż czuję że to cykl bez owulacyjny i mój fajowy trzydniowy śluz zrobił mi psikusa :)
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    To ja również dołączę do narzekań na mój termometr, od tego cyklu nowy kupiłam sobie owulacyjny z taką fajną gientką końcówką, ale nie doczytałam, że ma jedno miejsce po przecinku i w tym cyklu nie miarodajny mój wykres.

stokosia87 no to faktycznie Ciebie załatwił twój gin :(
  4.  permalink
    Ja też mam taki z jednym miejsce i gibki, ale mnie wkurza ta jego gibkość, nie mogę go łatwo włożyć tam gdzie trzeba :)
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    czyli mówicie że nie mam sie co stresować tą niską temperaturą...???:wink:zakupiłam dziś testy owulacyjne, zobaczymy co z tego bedzie:)jakoś dzisiaj tak dziwnie mokro mi sie zrobiło ale nie ślisko (tego to ja już daaaaawno nie widziałam):)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Alishiaone86 - ja rowniez mysle, ze powinnas zmienic lekarza - tego drugiego endykrynologa. Po jakim badaniu stwierdzil, ze masz niska rezerwe jajnikowa? Mialas robiony poziom AMH? Z tego co wypisalas to raczej nie.
    No i stosowanie clo bez monitoringu nie jest zalecane. Lepiej dmuchac na zimne, by nie miec pozniej problemow z torbielami.

A co do badan na przeciwiala anytplemnikowe, to wcale nie trzeba byc po stosunku i robic wymazu. Mozna zrobic badanie z krwi :) Ja takie mialam i polecam :)

Pozdrawiam Dziewczyny i zycze powodzenia w starankach :) przesylam fluidki ciazowe &&&&&&&
    --
    • CommentAuthorMaja1988
     permalink
    Hej kobitki fajnie czytać wiadomość gdy się udaje zawsze powtarzam że ja pewnego dnia też się bede cieszyła... mówi się że nadzieja matką głupich a ja wierze ze się uda... ja też od ponad roku staram się o dziecko i nic bez rezultatu. Jestem w 16dc brałam clo oraz chodziłam na monitoring pecherzyk jest ładny, ale czy coś z tego bedzie :( moje badania niby są ok tylko męża nasienie jest słabe. Czy ktoś z was wie gdzie się zgłosić czy wogle jest możliwość poprawienia nasienia poprzez leczenie ?
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziewczyny jak wiecie byłam u ginekologa w środę, mam ładny pęcherzyk 15 mm i endometrium idealne 9mm, powiedziała mi, żebyśmy z mężem serduszkowali w piętek wieczorem i w sobotę, dziś zauważyła śluz rozciągający się, jeszcze taki mętny nie przezroczysty więc wiem, że w ciągu 48 godzin będę mieć owulację bo ten śluz zaraz przed owulacją robi się taki przezroczysty ale zauważyłam trochę krwi bo był bardziej brązowy, brunatny, czy to oznacza, że zbliża się owulacja? gdzieś czytałam, że to jest jeden z wielu objawów zbliżającej się owulacji, ale czy na pewno??? mam nadzieje, że wszystko ok! :neutral: co sądzicie??? odp żebym się nie denerwowała.:confused:

MAJA1988 jęzeli Twój mąż zrobił badania nasienia i wyszło, że jest słabo to lekarz powinien przepisać lekarstwa na wzmocnienie, bo wiem, że leczy się to normalnie. Nie jestem specjalistą ale tak uważam. Może niech się wypowiedzą na ten koleżanki, które miały styczność z takim czymś. Pozdrawiam. :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Amazonko termometr mam rtęciowy zwyklu ale ma z 10 lat podono i jest po przejsciach... Chyba kupie sobie nowy aby byc pewna...
    Hunavita udało mi sie zalatwic usg na sobotę mysle ze jeden dzien to nic strasznego tymbardziej ze nic nie wskazuje jeszcze na owu, ani sluz ani bol jajnikow w tamtym cyklu odrazu jak zaczelam brac clo to mnie bolaly a teraz cisza :( nie wiem co myslec. A do swojego gin zapisalam sie dopiero na 7go maja nie wiem czy jest sens isc jak to bedzie juz 23dc jak myślicie?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 27th 2012
     permalink
    Rtęciowy zwykły powinien być ok. W czasie pomiaru cała końcówka mierząca termometru jest otoczona błoną śluzową?
    --
    • CommentAuthoranja0607
     permalink
    hej. witajcie

my też zaczęliśmy teraz konkretne staranka.
    od miesiąca biorę Metformin 500mg. bo mam pco pęcherzyki małe i/lub niepękające zmieniające sięw torbiele + małe endometrium.
    mój gin powiedział,że na następnej wizycie (miała być w półcyklu) sprawdzimy jak rosną cyz pomaga jeśli nie to da coś silniejszego. tylko,że @ się przeciągnęła do 38d.c i wypadła w ten dzień co miałą być wizyta ;/ następną mam na 12 maja i to będzie 22d.c więc raczej też już nic nie zabaczymy na usg.qrde jak pech to po całości.a niemogę iść prędzej do lekarza-uprzedzam pytania bo mieszkam w uk i leczę się w polskiej klinice i dopiero 12 będzie mój lekarz.ajj 2 miechy do tyłu :(

powiedzcie czy któraś z Was stosowała Metforminę-jakie efekty ?

pozdrawiam.
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Anja0607 - ja tez jestem w UK, i podczas staran zaliczylam 3 polskich lekarzy :) a co! czego sie nie zrobi dla kruszynki pod sercem. Nie ma u Ciebie w okolicy innego lekarza/kliniki? Moze warto pojsc gdzie indziej ? :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziewczyny zaczął mnie bolec lewy jajnik więc jest owulacja i dzwoniłam do mojej gin i powiedziała, że znajdująca się krew w śluzie to dobry czas, wręcz idealny na poczęcie dzidzi :) więc mam 24 godziny na poczęcie :bigsmile:, no już mniej bo wczoraj zauważyłam ten śluz z krwią, a teraz zaczął mnie kłuć jajnik. Dziś muszę dorwać męża :devil: Już byśmy wczoraj serduszkowali ale mąż na 4 do pracy szedł jak na złość:cry:. Jak sądzicie czy mam liczyć od wczoraj wieczora 24 czy od teraz jak zaczął mnie kłuć jajnik???? Proszę o rady
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Gin wróżka?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    venus87 - bez monitoringu to nie wiadomo czy to owulacja, czy nie. Ciezko cos doradzic. Dziwne, ze ginekolog przez telefon takie informacje Ci podala. Ja bym takiej ginekolog nie traktowala powaznie, zmienilabym na konkretnego lekarza, co wszystko sprawdza :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Przecież pisałam wcześniej na stronie 333, że byłam u ginekologa i że mam pęcherzyk 15 mm i endometrium 9 mm bo miałam usg. Przecież to wiadomo, i wczoraj zauważyłam ten śluz z krwią i dziś do niej dzwoniłam. Już na wizycie mi powiedziała, że mamy serduszkować w sobotę z rana i w niedziele, ale podejrzewam, że właśnie mam owulację. Ale nie wiem od kiedy liczyć 24 h :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    lekarka pewnie biorąc pod uwagę ostatnie usg, ze pęcherzyk był duzy i endo ładne, wywnioskowała, że ta krew to może byc plameinie okołoowulacyjne. nie skreślałabym tak od razu tej lekarki.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Ja jej nie skreślę bo jako jedna z ginekologów u których byłam kontroluje mnie bez żadnych " ALE". Inna to by powiedziała, że mam się starać i już, wszystko "OK" i, że mam przyjść za rok!! Ta jest zajebista :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeApr 27th 2012 zmieniony
     permalink
    OneKiss - ale dziwne, ze lekarka nie widzac pacjentki stwierdza, ze ma okreslony czas na poczecie - 24h..Moze i widziala wczesniej usg, ale to nie znaczy, ze do poczecie bedzie wtedy. Sa rozne mozliwosci, pecherzyk moze sie wchlonac.. niestety wiem to z wlasnych doswiadczen. Dlatego moim zdaniem lepiej monitorowac, a nie dawac nadzieje i pisac, ze owulka bedzie wtedy i wtedy, ze zajdzie sie wtedy i wtedy. Podajac takie male granice czasowe jak 24h..bez wgladu wew.
    Z reszta pewnie jak Venus sie stara o dziecko to trafi w owulke, bo plemniki potrafia przezyc kilka dni.
    Dalej nie popieram ginki, ktora jak napisala Venus powiedziala "dzwoniłam do mojej gin i powiedziała, że znajdująca się krew w śluzie to dobry czas, wręcz idealny na poczęcie dzidzi :) więc mam 24 godziny na poczęcie" . Przeciez nie wiemy kiedy dokladnie moze dojsc do zaplodnienia. I takie gadanie, ze ma sie 24godziny na poczecie to mysle, ze nie do konca jest prawdziwe.. lagodnie to ujmujac :)

Venus - to fajnie, ze ufasz swojej gin :)
    Ja przez 1 i 6 miesiecy -zadnemu do konca nie ufalam, jedna narobila mi w jednym cyklu nadzieji..niepotrzebnie. Dopiero po wizycie u endykrynologa-gina zaufalam lekarzowi. No i nie zawiodlam sie, mysle, ze miedzy innymi dzieki jego rozmowie ze mna nam sie udalo :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Megi - a lekarz nic nie wspominal kiedy brac? Ja bralam wieczorem.. moze przedzwon do gina i zapytaj.
    --
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Dostałam dziś @ Lekarz kazał mi zacząć brać clo od 2dc, czyli wypada na jutro. Powiedział, że nie ma znaczenia czy rano czy wieczorem. Jak wy bierzecie? Myślałam, żeby brać na noc na wszelki wypadek jakbym miała mieć jakieś mdłości albo zawroty głowy. Doradźcie mi proszę.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 27.04.12 23:46</span>
    Pisałam, że gin. powiedział, że to bez znaczenia czy rano czy wieczorem. A nie chce dzwonić i zawracać mu głowę czymś takim. Dlatego pytam jak wy bierzecie:)
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    Mi tez zaczal sie nowy cykl i od jutra zaczynam drugi cykl z CLO. Nie mialam zadnych zalecen co do pory brania. Ja jednak zawsze bralam w porze obiadowej, bo wtedy tez razem z M bierzemy witaminy. Jesli chodzi o jakies skutki uboczne, to nie doswiadczylam zadnych i mam nadzieje, ze bedzie tak tez w kolejnych cyklach.
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeApr 28th 2012
     permalink
    madziauk: A co do badan na przeciwiala anytplemnikowe, to wcale nie trzeba byc po stosunku i robic wymazu. Mozna zrobic badanie z krwi :) Ja takie mialam i polecam :)

A możesz coś więcej napisać, krew zapewne pobiera się od obojga partnerów? Ile takie badanie kosztuje?

Maja1988 mój eMek miał słabe wyniki badania nasienia, a co najdziwniejsze rok po poczęciu córki, jego wyniki były wręcz "tragiczne" i gdyby nie badania dnd to lekarz nie uwierzyłby mi że jest ojcem. Nas mój gin wysłał do androloga, mąż musiał zrobić badania hormonalne, na wizycie sprawdzał, czy mąż nie ma żylaków powrózka nasiennego. Mimo iż wynik badań hormonalnych wyglądały w normach androlog uznał, że testosteron jest za niski i przez pół roku mąż raz w tygodniu robił zastrzyk z pregnylu a co 3 m-ce sprawdzał wyniki badań nasienia i hormonów zresztą też. Oprócz tego salfazin. Teraz wyniki są w dolnej granicy normy i mój obecny gin zalecił mężowi branie L-karnityny.

stokosia87 fajnie, że udało Ci się załatwić usg, daj znać jak po badaniu. A co do wizyty 7-go maja to zależy od tego jakie masz oczekiwania i w jakim celu chcesz iść do swojej gin.

venus87 nie myśl i nie wyliczaj tylko działajcie :wink: systematyczne serduszkowanie zapewni nie ominięcie tego dnia.

megi82_23 ja wcześniej brałam wieczorem, jak miałam podwójną dawkę to rano i wieczorem, a teraz (Lamette) biorę o tej godzinie o której dostałam @

:smile:
    • CommentAuthorAhossik20
    • CommentTimeApr 28th 2012
     permalink
    Cześć dziewczyny. Pisałam kilka stron wcześniej. Że mam PCO i nie miałam @ wogóle albo co kilka msc. Owulacji też nie miałam wogóle. Dostałam po badaniach i monitoringu Clo od 5-9dc i byłam w 9dc na usg były 3 pęcherzyki powyżej 10mm a dominujący miał 13,5mm. Czy to ok jak na 9dc?? Dodam że clo biorę rano a na monitoringu byłam ok 17. Martwie się czy nie jest za mały ten pecherzyk.Głownie o to czy jak już to był ostatni dzień w tym cyklu z clo to czy ten pęcherzyk jeszcze może rosnąć...

I gratuluje zaciążonej :) Nepewno będzie wszystko ok i buziaki dla maluszka :)
  5.  permalink
    Jak na ten dzien cyklu to wielkosci pecherzykow sa ok :) ja takie mialam w 12 dc
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeApr 28th 2012 zmieniony
     permalink
    Hunavita - tylko ja oddawalam krew, badanie w Londynie kosztuje 50 funtow :) w Polsce nie mam pojecia.

Ahossik20 - jakies dlugosci masz cykle? Ja w 9dc chyba nigdy takiej wielkosci pecherzykow nie mialam (na monitoringu), u mnie dopiero pozniej dojrzewaly :) Bo mialam dlugie cykle , no i pozna owulacje.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.