Hej dziewczyny! W tym cyklu pierwszy raz brałam clo, po pół tabletki dni 5-9. W 14 dniu cyklu zaczęłam odczuwać pracę jajników, zwłaszcza lewego, wieczorem wyszedł mi pozytywny test owulacyjny. Dzisiaj jest mój 16 dc i temperatury wydają mi się dość niskie jak na fl. Sześć temperatur niższych to było w moim przypadku: 36.35, 36.31, 36.35, 36.33, 36.35, 36.33. Ostatniego dnia niższych wyszedł test owu, następnego dnia temperatura 36.48 i dziś rano 36.45. Na wyraźny skok to mi nie wygląda , jajniki nadal są nieco bolesne. Powiedzcie co myślicie o tych temperaturach, wiem, że jeszcze za wcześnie, żeby wyrokować, ale jestem niecierpliwa. Czy któraś z Was też miała taki niewyraźny skok po clo, a owu była? Niestety monitoringu nie mam, mieszkam za granicą i wizytę u ginekolog mam dopiero za 3 tygodnie. Clo dostałam od polskiego ginekologa, z zaleceniem by brać po 1 tabletce, ale mam podejrzenie policystycznych jajników i przeczytałam w ulotce, że w przypadku pcos lepiej zacząć od połowy dawki. Także uznałam, że tak będzie bezpieczniej przy braku dostępu do usg w cyklu. Czy faktycznie do owulacji doszło dowiem się dopiero w czerwcu podczas wizyty, kiedy okaże się jak wyszedł progesteron (na pobranie krwi idę w piątek). Pozdrowienia dla wszystkich tego słonecznego dnia!
Kurcze wiem ze to pisze na wlasna reke ale moze ktos moglby mi odsprzedac clo? Albo duphaston? Wiem ze to "ryzykowne"ale niemoge dluzej czekac! Jak kolezanka ania jestem NIECIERPLIWA :(
Treść doklejona: 21.05.12 18:25 Albo nie, chyba jednak poczekam..dla wlasnego bezpieczenstwa I zdrowia...
Iza1988, spróbuj jeszcze raz tam u Was w przychodni, czy jak to tam się nazywa, powiedz, że ginekolog z pl zalecił Ci branie, a nie masz możliwości wypisania recept u nas. Co do odsprzedania, może niech się odezwą dziewczyny, które jak Ty są w uk może mają. Luteina czy Duphaston raczej nie zaszkodzą, a w sumie mogą pomóc przy Twoim zaniku okresu, ale spróbuj jeszcze raz w tej "przychodni".
Ania28dniclo Kochana ja Ci nie pomogę przy analizowaniu tempki, ale tu są specjalistki więc pewno Ktoś coś doradzi. Jedyne co mogę Ci powiedzieć to nie ufaj testom owulacyjnym jak masz pcos czy pco, testy w sobie są czasami zawodne, a przy pco czy pcos są całkowicie niemiarodajne, ja czasami mam cały cykl, tzn w każdym dniu co zbadam 2 kreski.
Annzaa, czytałam, że tak bywa przy pco, ale u mnie właśnie zawsze wychodzą negatywne, to mój pierwszy pozytywny w ogóle! Testowałam wcześniej dwa cykle, w jednym nawet 2 razy dziennie i zawsze negatyw, a ten był bez dwóch zdań pozytywny :-). Wiem, że to tylko potwierdzenie przymiarek organizmu do owu, ale nadzieja jest. Jedynie ten mizerny wzrost tempertury mnie martwi... Miałam nadzieję, że pół tabletki wystarczy :).
Ania28dniclo no to może faktycznie skoro wcześniej nie wychodziły, ja takimi rzeczami jak temperatura na razie głowy sobie nie zawracam, bo jakoś zapominam po wstaniu co mam zrobić najpierw :) Ale poczekaj tu sa specjalistki :)
Annzaa, aż z ciekawości zrobiłam właśnie test owu i negatyw. Także tamte dwie kreski to raczej nie była pomyłka. Zobaczymy jaka będzie temperatura jutro. Ja sobie ustawiłam budzik w komórce i codziennie mierzę o tej samej porze, w tygodniu przed wstaniem do pracy, a w weekendy to moment i zasypiam z powrotem. A czy któraś z was miała po clo taki wodnisty śluz zamiast jajka kurzego? Nigdy mi się to nie zdarzyło wcześniej, dopiero w tym cyklu, zupełnie jak woda. Ale z tego co wiem, to nadal śluz płodny także chyba jest ok.
Ania28dniclo szczerze to u mnie z tą samoobserwacją kiepsko. Co do ustawiania np budzika czy coś, próbowałam, ale z rana jestem jak pijany zając, przez 10 minut po sygnale robię jeszcze wszytko "na śpiocha", czytaj idę do wc, napić się itd, po chwili przypominam sobie, że teraz powinnam leżeć z termometrem w pipce, a nie się szlajać po domu :) A ze śluzem no ja "jajka kurzego" na pewno nie mam, ale u mnie nie jest jeszcze przed owu.
Ania28clo, nie ufaj testom. Ja sie w tym cyklu przejechalam na nich, w 11dc mialam monitoring (brak domininujacych pecherzykow), w 15dc. to samo, a w tescie 14 i 15dc. wyszlo pozytywnie... Tez mam pcos, ale mnie lekarz najpierw przepisal 1x1 clo, owulki nie bylo, wiec w drugim cyklu mam brac 2x1 clo + encorton. Jesli chodzi o sluz w postaci bialka kurzego, to masz sluz owulacyjny;-) Wiec do dziela;-)
Oj ja też z temperaturami nic nie pomogę bo zaprzestałam tej obserwacji po kilku cyklach - ze względów psychicznych ;) Żeby postarać się mniej myśleć ;)
Dzień dobry,żeby nie było narodzie pracujący. U mnie dzisiaj non stop pobolewa podbrzusze, może pęcherzyk rośnie, a może znowu schizuję. A co tam , tyle mojego :)
O matko jakas porazka ci lekarze! Nie dala mi recepty na wywolanie okresu bo powiedziala, ze to nie bedzie wywolany moj normalny okres I ze tylko moze mi zaburzyc prace hormonow! Ze nie mam pcm I musze dostac tylko leki do produkowania jajeczek. Po czym mi mowi zebysmy sie starali przez ten miesiac I poprostu zapomnieli o tych wszystkich badaniach na to ja jej juz taka wsciekla ze jak nie mam okresu I owulacji to chyba w ciaze nie zajde wiec niech mi nie chrzani! A ona ze no tak to jest maloprawdopodobne ale "keep trying" no nosi mnie! O malo jej nie wyzwalam! Lekarze od siedmiu bolesci! No coz zostalo mi czekanie I czekanie I czekanie
Aha I jeszcze na tym liscie z kliniki jest napisane zebym zrobila badania w 2-4dni okresu no I ja jej mowie ze po to chce miec okres zeby te wyniki zrobic a pozniej nie czekac no to ona mi powiedziala zebym zrobila 4dni przed wizyta u gin I nie musze miec okresu zeby jakis tam poziom hormonow miec! No rece opadaja
strasznie mi szkoda Ciebie, że masz taką sytuację i zero pomocy specjalisty :/ nie wiem co poradzić nawet... a nie możesz znaleźć jakiegoś innego lekarza na forum ? Może są dziewczyny, które mają/miały podobny problem i jednak ktoś im pomógł ?
Iza , słuchaj a może prywatnie idź w sumie tylko raz żeby wywołali ten okres, a jak dostaniesz to wtedy wróć do tej kliniki Twojej :) Podejście absurdalne, bo można się załamać i poddać zanim jeszcze zacznie się coś robić. Popytaj dziewczyn z uk z forum, tak jak mówi Martyna, może inny lekarz/....
Martyna słuchaj, a Ty co bierzesz, jesli bierzesz na pekanie pęcherzyków, ja mam pregnyl, no ale muszę najpierw coś wyhodować, jutro po 19 usg mam. Leczysz się w klinice niepłodności czy zwykły gin?? Ja diagnozę miałam w klinice, ale monit z clo juz tam nie ma sensu, bo bym zbankrutowała z dojazdami jeszcze więc prowadzi mnie miejscowy, jak nie da rady to wtedy wracam do kliniki.
Nie biorę nic na pęknięcie... biorę clo (6cykl) i bromergon (2 cykl) i w poprzednim cyklu miałam pęknięty pęcherzyk więc wynikałoby z tego że po bromergonie jest ok i nie musze nic na pęknięcie... 1 i 4 czerwca mam usg więc się okaże czy to był wyjątek... napiszę od razu wyniki ;) A leczę się prywatnie ale u normalnego ginekologa - w centrum Damiana bo tam wykupione ubezpieczenie. Ale nie lubię nazywać tego "leczeniem" bo własnie wtedy kojarzy mi ise zklinika niepłodności a to mnie przeraża :(
Kurcze, nie wiem co sobie ubzdurałam , że masz usg w piątek teraz ......Ja mam pierwszy cykl z clo, brometgon teraz tzn juz w sumie od marca biorę, pregnyl raczej muszę bo przy pco nie ma co gdybac czy pęknie czy nie. Do kliniki wrócę, ale tylko wtedy jak nic nie da clo tzn wywołanie owu itd, a jak Ci rosły w zeszłym cyklu, kiedy była owu itd?
może ja coś wczesniej źle napisałam z terminem usg :/ a jak rosły dokładnie to nie wiem bo akurat była majówka i wyjechałąm i usg miałąm tylko jedno w 15dc i własnie wtedy powiedziałą że jest pęknięty pęcherzyk i widac że owu była... teraz będę w 13 dc i podejrzewam że to bedzie blisko owu. a w 15 dc już zobaczę czy owu była czy nie... a może powinnam iśc jeszcze na jedno wcześniej, jak myśłisz ?
No u nas jeden ode mnie krzyknął 200 zł, u Was te 100 f mozna tak odbierac , jak ten , bo i inne zarobki, więc moźe, jak takie cyrki masz to może odżałować to 100 f...
Martyna to usg to bedzie 15 d.c. tak??? Kurcze się przytulajcie z Mężem i czekaj do usg, będziesz wiedziala czy dobrze działaliście :)
Iza - a daleko masz do Londynu? Bo ja znam dobra ginke na Aldgate i bierze chybaa z 80 za wizyte, musialabys przedzwonic i zapytac. Pisalas cos o luteinie/duphastonie. Ja mam w domu kilka opakowan dupka. Jak bardzo chcesz to moge Ci odsprzedac , koszt zakupu w PL + przesylka w UK. Jakby co to daj znac na priv.
Ja dzis znowu zle sie czuje i nie poszlam do pracy, bylam w szpitalu na emergency dla ciezarnych, zmierzyli mi cisnienie, pobrali mocz do badan. Teraz mam wrocic na 12:40 do szpiatla na usg. Boje sie i martwie czy wszystko bedzie ok z dzieckiem. Jeszcze do tego zaczelam wymiotowac, dzis w szpitalu zwrocilam sniadanie :(((
w Polsce bede na BN, wiec jeszcze pol roku:( no podzwonie dzisiaj po prywatnych gin i zobacze kiedy moge sie najszybciej umowic, bo miesiac czekac to tragedia jakas:(
yyy... źle policzyłam - pierwsze będzie w 13dc a drugie w 16dc ;) Nom będziemy na pewno próbować, chociaz w osttanum cyklu tez w dobre dni próbowaliśmy i jeszcze byliśmy tydzień w górach na działce więc totalnie byłam zrelaksowana tak fizycznie a i tak nic z tego :/ No ale bedę dalej próbować a od dziś winko czerwone pić żeby endo też mnie nie zawiodło ;) Ale powoli chyba zaczynam sie oswajać z myślą że może to potrwac jeszcze sporo... wczesniej nei miałam takiego poczucia tylko złość więc moze jest postęp w moim myśleniu ;)
Treść doklejona: 22.05.12 11:45 iza1988 - powodzenia w takim razie w poszukiwaniach ! Na pewno jakiś się znajdzie... poszukaj może tez na forach angielskich... nie wieżę że jesteś tam jedyna z takim problemem...
madzia - na pewno wszystko jest w porządku... przecież to normalne objawy ciąży więc nic się nie martw. ALe bardzo dobrze, że uważasz na siebie i badasz się - będziesz spokojniejsza ;)
iza1988 też jestem uprzedzona do lekarzy już chyba pisałam ,że miałam mieć zabieg LETTZ 16 maja ,pojechałam do szpitala a baba w recepcji że zabieg jest odwołany..(przekładany z ich strony 3 raz)Człowiek się psychicznie nastawia żeby się w ogóle przemóc i tam pójść do tego zawaliłam cykl i pogodziłam się z myślą że na pół roku znów trzeba będzie starania odłożyć a tu psikus.Z utęsknieniem czekam na kolejne wezwanie. Znalazłam w Londynie polskiego gin-endo i do Niego się wybiorę choćbym miała pożyczkę na leczenie zaciągnąć Nie ma u Ciebie innych ginekologów ,żebyś mogła iść prywatnie chociażby ?
polski jest i to bardzo dobry ponoc ale wraca 16-stego i nie jest tez az taki drogi bo 50f za sama wizyte a plus usg to 100f, dodzwonilam sie do 2 prywatnych klinik jedna 100f za sama rozmowe ( w tym musze wszystkie wyniki miec ze soba) i wolny termin na 28 maja, a druga to wolny termin na piatek ale 150f!! no zalamka 150f! bez badan, a gdzie mi jeszcze na usg chodzic jak mi clo dadza?!! no kurde nie wiem juz co robic-musze z mezem pogadac
Alimama nie śledziłam wątku całego ,więc przepraszam jeśli już pisałaś, zabieg o którym piszesz ma coś wspólnego z wynikami nieprawidłowymi cytologii czy jak?? zaraz pewno znajdę na necie co to, ale wolę pytać u źródła :)
Iza cenią się u Was, nie ma co :) Może tak tylko zeby receptę na wywołanie okresu dostać, a dalej już w tej darmowej formie??
Alimama - do Dr. Sambergera idziesz? Ja chodze do niego od poczatku tego roku. I mysle, ze czesciowo dzieki jego rozmowom ze mna, zaleceniom i nastawieniu mnie pozytywnie nam sie udalo :)
no chyba tak bede musiala zrobic, ale kurde w glowie mi sie nie miesci zeby RECEPTE dostac musze zaplacic 100f!!! za jakis papierek! oszlalam chyba no ale umowie sie na za tydzien i zobacze co mi powie
Iza - jak chcesz dupka, to napisz do mnie na priv, ja mam, bo mi tez jedna forumka z Polski przeslala. Moge Ci odsprzedac + koszt przesylki, ale na Twoja odpowiedzialnosc. Bo ja nie popieram takiego brania lekow bez wiedzy lekarza. Takze wiesz. Jak cos to pisz na priv.
Treść doklejona: 22.05.12 12:25 Iza - z reszta i tak by Ci nie dali dupka/luteiny na recepte, nawet u Polskiego gina. Z tego co wiem, to tu takich lekow nie sprzedaja po prostu. Czasami ginowie z Pl przywoza i sprzedaja pacjentkom w gabinecie.
annzaa tak miałam nieprawidłowy wynik ,który robiłam w Pl 1,5 roku temu i miałam nabłonki płaskie i HPV ,robiłam markery ca-125 i miałam podwyższone. I po 1,5 okazało się że mam już stan przedrakowy.Lettz to zabieg usunięcia nieprawidłowych zmian z szyjki macicy cienkim drutem pod napięciem czy coś podobnego.Szyjkę kroją w plasterki plus zapas zdrowej tkanki.
Madziauk Nie wiem jak się nazywa lekarz.Przyjmuje w przychodni Medyk na Hanger Lane.Innego polskiego nie znalazła,albo źle szukam.Chodzę tam do ortodonty i mi pasuje ta przychodnia
dokladnie MARTYNA mam takie samo odczucie!! nareszcie moge z kims pogadac, posluchac porady i wesprzec..czego brak niestety wsrod najblizszych znajomych bo kto cie bardziej zrozumie jak osoba w takiej samej sytuacji! jedyny dobry plus tej calej sytuacji
Hej Kochane, wyszłam na miasto po coś do jedzenia, a co lunch :) i wróciłam z wisielczym humorem, spotkałam koleżankę ze studiów z pięknym 8 miesięcznym brzuchem... juz drugie... No ale co tam, póki co karmie pozytywnymi myślami mój nieszczęsny pęcherzyk, do jutra ma być gigantem i już :)
no ja tez nie wiem co sie dzieje ale dzisiaj u nas same upaly i w drodze powrotnej z pracy spotkalam chyba z 6 kobiet w ciazy:( no obsesja jakas czy taki zbieg okolicznosci?!...na pewno bedzie gigantem ten twoj pecherzyk i zafasolkujesz wkrotce!:)