Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeMay 22nd 2012
     permalink
    niech twoj maz sie z nim policzy i "porozmawia" w 4oczy:tooth: hihihihi
    jesien?! u nas dopiero 3 dzien wiosny nareszcie jakis optymizm i polepszenie humoru przez ta pogode:cool:

Treść doklejona: 22.05.12 15:00
    o matko obys annzaa byla prorokiem i za rok w czerwcu spotkamy sie na tym forum i powiemy sobie UDALO MI SIE, MAMY CHLOPCZYKA/DZIEWCZYNKE...itp....o matko chce zeby bylo juz za rok!!!!!!!!!!!
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Jak nie , jak tak :)
    Kurcze tak śmiesznie , jak widzisz, słyszysz itd, że znajome, kolezanki bez problemu zachodzą, ot odstawiają antykoncepcję i bach... a my, tzn tak troszke pod górkę i kasy przy tym mnóstwo zostawiamy w gabinetach, porąbane.
    Właśnie do Dziewczyn doświadczonych z clo, do kiedy się czeka, aż pęcherzyk urośnie, tzn załóżmy ,że już nic nie drag i cały czasa taki sam, to kiedy uznaje się cykl za taki z brakiem reakcji i wywołuje się okres, nie chciałabym znowumieć cyklu 51 dniowego, jeśli pęcherzol nie załapie.
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Moim zdaniem, żeby wszystko uregulować jak należy, powinno się brać luteinę od 16 dc... czyli jesli pęcherzyk nie urośnie do tego dnia towziąć luteinę. Ale z drugiej strony jak ktoś ma naturalnie dłuższe cykle to przecież luteina zachamuje owu :/ najlepiej ginekologa o to zapytać chyba... ja w każdym razie zawsze miałam brac luteinę od 16 dc... chyba niezbyt pomogłam :/
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Martyna83 ja swoje mam około 45-51 dniowych, bo pco. Dobra koniec mojego gdybania na dzisiaj, zobaczymy jutro. Tzn nigdzie jeszcze nie idę do 17 w pracy jestem :)
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    no taka jest niestety prawda, niektorzy nie chca i zachodza badz wpadaja, odstawiaja tabletki i zachodza a inne sie stresuja przejmuja i mnostwo kasy wydaja a i tak nie zawsze wychodzi...to jest niesprawiedliwe na tym swiatku naszym
    a i ja mam pytanie, jak pojde JUZ ( WRESZCIE) do lekarza i da mi na wywolanie okresu i da mi clo, wiec jaka jest szansa ze ja bede miala owulacje normalnie np. w 14-15dniu? skoro mam okres co 2-3miesiace? ureguluje mi sie sam czy clo wywola ze bede miala akurat za 14-15dni?
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    iza1988 clo wpływa na rozwój pęcherzyków więc pośrednio na owulację i na pewno przyspieszy ją. Chociaż moze nie od razu w pierwszym cyklu brania... ale jak masz taki problem z @ to moim zdaniem koniecznie powinnaś jeszcze brać luteinę od 16dc, tak aby wszytsko się uregulowało.
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    aha, dobrze wiedziec co powinnam, to jak bede u lekarza i mi tego nie zapisze to sama sie upomne! niech nie mysla ze czekalam tyle na marne-tylko sie szkolilam i ze taka glupia nie jestem i wiem o co chodzi:)
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Iza1988 ja właśnie po moich doświadzceniach z pseudolekarzami, po zostawieniu u nich kupy kasy i żadnej poprawie, teraz zanim idę do nowego najpierw czytam na forach np takich jak to, żeby wiedzieć o co pytać i np wiedzieć jakiej ciemnoty nie powinien mi wcisnąć. Niektórzy z zamiłowaniem zlecają zabiegi, które nie są jeszcze potrzebne oczywiście u siebie prywatnie, inni stosuja leczenie nieskuteczne lub niewłaściwe.... Nie trzeba długo szukać, u mnie jeden od razu chciał iui robić bez próby np z clo i z super nasieniem Męża, a do iui są wskazania między innymi przy złych parametrach nasienia...
    Teraz się dowiedziałam ,że mam za wysokie tsh,oczywiście jest w normie dla zdrowej kobiety, ale takiej która nie stara się o dziecko, a widział je specjalista z kliniki i słowa nie powiedział, że przy duże trochę...
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    ja też mam tsh za duże i leczę się euthyroxem już do końca życia podobno :/ Ale też mi moja pierwsza gin nic nie powiedziała na taki wynik, ajak przeczytałam w necie czym grozi nieleczenie to się załamałam bo chciałam przecież się starać o dzieciaka! No ale już teraz leczę się u endokrynologa i gin tez mam inną ;)
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    no niestety ci lekarze...annzaa jestes z uk? bo to co opisujesz to jak lekarze z uk! strach mi troche chodzic tu po lekarzach bo na wszystko maja paracetamol albo jak czegos nie wiedza to na google sprawdzaja i wtedy stwierdzaja diagnoze...rzadko sie zdarza rzeczywiscie dobry lekarz ktory wie o co chodzi wysyla na potrzebne badania stawia poprawna diagnoze... tutaj w uk zeby dostac sie do lekarza pediatry, dermatologa czy ginekologa najpierw trzeba isc do normalnego GP i po 3 tyg on cie dopiero wysyla na badania, tak jak mnie po paru miesiacach bo najpierw twierdzila ze oni moga mi zrobic wszystkie badania i mnie leczyc...no ale niestety..tepa sie pomylila!!!
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Iza ja niestety (może stety ) jestem w Pl, ale tu też sa lekarze i "lekarze"
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dziewczyny, ja polecam czekanie i nie branie lutki/dupka jezeli nie ma sie owulki potwierdzonej, badz do 25 dnia cyklu zaden pecherzyk nie urosnie. Nawet maly. Pisze, bo sama mialam cykle tasiemce i wlasnie w owulce kolo 30-35 dnia udalo mi sie zajsc. Wiec warto czekac. A takie krwawienie wywolane proegsteronem nie zawsze zgrywa sie z cyklem, tzn. u mnie raz bylo one w czasie owulacji, czyli gdybym poczekala dluzej mialam bym szanse zajsc w ciaze. A ze mi sie spieszylo tak jak Martynie83 do krotkich cyklow, to jakby stracilam szanse. Bo w owulke mialam krwawienie i sie z mezem nie kochalismy. Akurat wiem, ze wtedy byla owulacja , bo mialam robione badania hormonalne i progesteron byl typowo po owulacyjny. Takze zycze cierpliwosci. Wiem, ze jest ciezko.. ale czasami takim przyspieszaniem nadejscia okresu mozna sobie tylko zaszkodzic. Kazdy organizm jest inny.
    No chyba, ze przez 30dni cyklu nie urosnie Wam zaden pecherzyk to wtedy ewentualnie brac lutke/dupka. Choc ja bym czekala. Widzialam juz wczesniej, ze dziewczyny zachodzily w takich cyklach tasiemcach. No i samej mi sie udalo ;)
    --
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Madziauk - wiem o co chodzi bo mi na początku też okazało się ze prawdopodobnie luteina hamowała czasem owu, ale przy clo już jest ok... no i prawda jest taka że miałąm taki cykl że już był 50dc i nie miałąm okresu więc lekarz stwierdził że najwyższa pora go wywołać :/ Gdybym miła więcej cierpliwości i czasu to pewnie bym strała się nie brać żadnych leków i zobaczyła co się stanie...

Treść doklejona: 22.05.12 17:17
    Ale mam zamiar niedługo odstawić wszystko, wiec wtedy się przekonam może ;)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Martyna - ja w bym udanym cyklu bralam 0,5 tabletki clo od 2 dnia cyklu przez 5 dni, i bromergon caly czas 1/4 tabletki. Wiec nie byl taki bez wspomagaczy, tylko dupka nie bralam, wlasnie by nie namieszal z owulka. Poza tym mialam progesteron ok po owulacji. Wiec nie bylo potrzeby brac.
    --
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    fajnei że miałaś sprawdzony ten progesteron... a to skąd wiedziałaś kiedy miałaś owu w tym cyklu co zaszłać ? i po clo miałaś tak późno ? Jeśli moge pytać oczywiście ;)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Tak, mialam pozno po clo. Bo tak na nie reagowalam, i gin-endykrynolog, stwierdzil, ze taka jestem i nie ma co na sile skracac cyklu. W tym cyklu troszke wyluzowalam psychicznie, planowalam wakacje ;), wiec nie wiem dokladnie mialam owu, wiem mniej wiecej pomiedzy ktorymi daniami dzieki wykresowi. Co sie pozniej sie potwierdzilo, pozytywnym testem ciazowym.
    --
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    To może ja poproszę o test na progesteron jak na usg wyjdzie mi owu już... bedę wtedy wiedziała czy powinnam brać luteinę czy może już po tylu miesiącach wszystko wróciło do normy,...
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Kurde ale mi teraz namieszalyscie:neutral: juz sama nie wiem czy jak cos prosic o tego dupka czy nie, u mnie chyba malo prawdopodobne zebym miala owulacje przy tych moich dluuugasnych cyklach:sad:
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Iza - a sprawdzalas progesteron po skoku tempratury? obserwujesz cykle? mi obserwacje duzo pomogly.
    --
    •  
      CommentAuthorDoro
     permalink
    Przyjmowanie progesteronu przed owulacją może tylko utrudnić starania o dziecko.
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Nie nie sprawdzalam:( 2razy mialam wyniki krwi na progesteron ale jak to mi powiedziala lekarka "nic nie wykazalo" a nie prowadze obserwacji bo od lutego czekam na okres zeby zaczac
    •  
      CommentAuthorDoro
     permalink
    Iza1988, a prowadzisz jakieś obserwacje?
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Sluzu tylko, z tego co poczytalam na forach I w internecie co moze oznaczac w danych dniach to wedlug mnie I mojego ciala to co 2dzien mam owulacje-a jak kupuje testy to wychodzi ze niemam no I przeciez usg to potwierdzilo..albo mam such sucho przez tydzien I bialy sluz przez 2dni...nie umiem sie jeszcze w tym odnalezc:(
  1.  permalink
    Czesc dziewczyny:bigsmile: Dzisiaj ladnie temperatura poszla w góre, takze mysle, ze jest spore prawdopodobienstwo wiarygodnosci testu owu. Zobaczymy, czy sie utrzyma wysoko. A z ta luteina, to ciekawe, co piszecie, o tym niebraniu. Bo spotkalam sie z opiniami, ze ciaze po indukowanej owulacji sa traktowane jak zagrozone i stad ten progesteron? Nie wiem, ile w tym prawdy.
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ania - nie kazda ciaza po stymulacji jest traktowana jako zagrozona. Ja jestem w ciazy po clo i mimo, ze progesteron byl dosc niski jak na ciaze 18/20 przez pierwsze 7-8 tygodni. To lekarz nie zalecil dodatkowego progesteronu, bo nic zlego sie nie dzialo. Nie bylo krwawien/plamien. Powiedzial, ze jak nie trzeba to nie bedzie dawal.
    Z tego co mowil, to w Polsce duzo lekarzy daje wlasnie progesteron w razie czego, nawet badan nie robiac. :shocked:
    --
    • CommentAuthorannzaa
    • CommentTimeMay 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    Hej Kochane.
    U mnie z tym duphastonem to było tak ,że cykl trwał i trwał około 44 dni minimum, więc podejmując leczenie tzn tzw indukcję owulacji (stymulację), trzeba było zakończyć cykl, żeby móc zacząć ze wspomagaczami nowy. Stąd Duphaston. Ginekolog powiedział, że teraz po owu zbadamy progresteron, bo tak jak pisze madziauk jeśli poziom jest ok to dodatkowo progresteron może zaszkodzić, tzn namieszać. Zresztą, jak już jest owu to nie ma potrzeby brania czegoś na wywołanie, bo po owu okres mniej więcej po około 14 dniach jest ( 2 faza, u niektórych jest krótsza), u mnie duphaston lekarz potraktował tylko w tym cyklu, tzn w poprzednim w charakterze wspomagacza zakończenia baaardzo długiego cyklu, by móc rozpocząć np cykl z clo.

a odbiegając od tematu Jezuuuuu jak gorąco...
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    annzaa: U mnie z tym duphastonem to było tak ,że cykl trwał i trwał około 44 dni minimum, więc podejmując leczenie tzn tzw indukcję owulacji (stymulację), trzeba było zakończyć cykl, żeby móc zacząć ze wspomagaczami nowy. Stąd Duphaston.

Domyslam sie ze bede miala podobnie; Dzis moj 41 dzien, owulki prawdopodobnie nie bylo. A jestem na clo. w czwartek mam wizyte u lekarza i pewnie dostane dupka na wywolanie @. Co ciekawsze....bralam progesteron i mimo tego @ nie dostalam, moze dawka byla za mala...nie wiem. A moze znowu torbiel mi sie zrobila....
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    moya212 no właśnie, witaj w klubie, u mnie duphaston nie bardzo ruszył okres, pojawił się w 16 dniu po dostawieniu, trwał 2,5 dnia i był baaardzo skąpy. Praktycznie przy parciu np podczas "sikania" leciała krew, a w czasie dnia np chodzenie siedzenie itd prawie nic. W sumie nie wiem dlaczego tak wyszło, torbielka żadna się nie utworzyła.

megi82_23 a ten encorton to nie jest przypadkiem na endometrium żeby lepiej rosło??? Coś mi się kojarzy, ale nie wiem czy nie kręcę.
    •  
      CommentAuthormegi82_23
    • CommentTimeMay 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    a ja mam schizy przed braniem tego encortonu:( po co lekarz przepisal mi steryd?! Czy jest ze mną tak źle, ze nawet zwiększona dawka clo nie pomoże?! W sumie wszystkie badania wyszły mi w normie (oprócz androstendionu). Przeciwwskazań na ulotce cała masa. Kazał brać mi to do owu tylko (o ile będzie), ale w razie ciąży to skutki uboczne są okropne, a odstawia się ten lek stopniowo, to po owu trochę potrwa aż go odstawie. Nie wiem co robić:( Mam już dosyć tego wiecznego stresu:(

Treść doklejona: 22.05.12 21:39
    annzaa, a gdzie sie leczysz, jesli moge spytac? kiedys pisalas, ze w klinice...
    • CommentAuthorannzaa
    • CommentTimeMay 23rd 2012
     permalink
    megi82_23
    u mnie jest tak, pierwszą konsultację problemów z zajściem mieliśmy w marcu tego roku w gamecie w Gdyni, teraz jak już wiadomo co może byc problemem prowadzi mnie miejscowy lekarz. Póki co clo i monitoring, jak już wszytko bedzie ok, tzn ładna owu, pękające pęcherzyki itd a ciąży nadal brak to wracam do kliniki pod iui. Tfu tfu oby nie trzeba było :)
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Na pewno nie bedzie trzeba ;) Już swoje odczekałyśmy i teraz już musi się udac niedługo ! Tak ! Trzymam kciuki mocno !!!
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Martyna83 no dzisiaj się okaże czy ten Pęcherzol mój malutki cos urósł, do 19 to zejdę trzy razy na zawał, ja strasznie nieceierpliwa jestem i musżę mieć wszytko "na wczoraj".
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    ja też tak mam i najchętniej to miaąłbym usg w domu żeby sprawdzać na bieżąco ;) Ale tak serio, to po tym cyklu chyba odstawiam wszystko, łącznie z obserwacją usg bo już zmęczona tym jestem :/ Chociaz nie sądzę żebym wtedy mniem myślała...
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Zazdroszcze Wam dziewczyny...:shamed: Ja w pierwszym cyklu z clo nie mialam owulacji:sad:
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Annzza to tak jak ja! Musze miec wszystko juz teraz taka w goracej wodze kapana! Jak sie dowiedzialam ze lekarza mam za miesiac to o malo na zawal nie zeszlam z nerwow! Meliske to 3razy dziennie moge pic!:)
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Ja też nie miałąm owulacji... dopiero w 5 cyklu wraz z bromergonem... albo może byłą póxniej tylko brałąm luteine :/ No mam nadzieję ze tyle już tę luteinę biorę że może już ni epotrzebuję ;) Chociaż boję się troszkę bo przez rozpoczeciem antykoncepcji miałąm zawsze potwornie bolesne miesiączki, że aż karetki wzywano bo przytomność traciłam z bólu... i luteina tu bardzo pomaga więc wolałąbym ją brać :/ podobno takie bóle po pierwszej ciąży przechodzą więc czekam i czekam ;)
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    A ja wam zazdroszcze samego tego ze bierzecie clo I przynajmniej macie jakies nadzieje...a wiadomo ze ona umiera ostatnia wiec zawsze to jakis plus:) wiec glowa do gory I pomyslcie ze inni maja gorzej:)
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    ja bez tabletek luteiny czy antyków miałam bardzo nieregularne miesiączki i bolesne, zę z domu nie mogłam wyjść czasami:-( przy tabletkach o niebo lepiej, a dopiero bo laparoskopii mam normalny okres, ale miałam dopiero jeden więc zobaczymy jak będzie to z czasem...
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    nom... chociaż ja wolałabym nadzieję stracić na jakiś czas bo bym wtedy nie myślała !!! Moja koleżanka zaszła jak jej powiedzieli, że szybko jej się nie uda i musi zacząć się leczyć... i już miała zacząć a tu się okazało, że się udało...
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    No to pozazdroscic kolezance:) szczescie miala:) to sie ponoc zdarza, tez pare razy slyszalam, ze ci co szans juz nie mieli maja dziecko albo jak sie nie mysli to wtedy wychodzi..no ale coz tylko slyszalam..na mnie to sie nie sprawdza:(
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    na mnie się nie spradza bo cały czas myślę i nie moge przestać ;) już sobie organizuję tyle rzeczy, że ledwo żyję ale i tak cały czas myślę ! Masakra jakaś !
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Widzę, że u nas znowu praca wre :)
    Ja mam dopiero pierwszy cykl z Clo i w sumie mam wielką nadzieję, że już w tym cyklu zareaguję, oj ja naiwna :) Wiem, zresztą tak jak same piszecie za pierwszym cyklem z clo rzadko jest reakcja.
    Bromergon tez od marca biorę. Dziś byłam na tsh znowu, bo mam w normie, ale i tak jest za duże, jak dla "staraczek" i chyba euthyrox zwiększyć trzeba.
    No a dzisiaj przynajmniej troszkę chłodniej :)
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    A jaką dawkę euthyroxu bierzesz ?
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Teraz 44, to pół tabletki 88 ( wiem dziwna dawka , ale są takie gramaturgie tych leków), a teraz mam zwiekszyć na połowe 125 (czyli 62,5) :)
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    a jakie masz tsh jeśli można wiedzieć?
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    ja biorę w pon, sr i pt 75 a reszta dni 50... ale za każdym razem idę do mojej endo to wyniki sa w miarę ok (ok. 2) a i tak mi zwiększa tę dawkę :/
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Gosia8510
    Na euthyroxie 44 od 2 lat mam 2,29, norma jest do 4,20 wg labolatorium, ale staraczki najlepiej jakby miały ok 1, więc dziś rano pobierałam krew i jak dalej bedzie około 2,29 to zwiększamy dawkę.
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    hmmm... to moze ja jeszcze też zbić muszę :/ Wizytę mam 1.06. więc dopytam ;)
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    No ja tez myślałam, że jak w normie to ok, i zresztą lekarz z kliniki niepłodności też powiedział, że jest ok, ale po "wnikliwej" lekturze forów specjalistek, wiem , że jest za wysokie jak dla mnie ( czyli staraczki), dzwoniłam do endo i przyznał, że można zwiększyć jeśli się oficjalnie staram. :)
    •  
      CommentAuthorDoro
    • CommentTimeMay 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    iza1988: Sluzu tylko, z tego co poczytalam na forach I w internecie co moze oznaczac w danych dniach to wedlug mnie I mojego ciala to co 2dzien mam owulacje-a jak kupuje testy to wychodzi ze niemam no I przeciez usg to potwierdzilo..albo mam such sucho przez tydzien I bialy sluz przez 2dni...nie umiem sie jeszcze w tym odnalezc:(

Owulacja w cyklu może wystąpić tylko raz w jednym cyklu. Wielokrotny szczyt śluzu wcale nie oznacza, że miałaś podwójne jajeczkowanie, bo to po prostu niemożliwe. :wink: Testy owulacyjne, tak czy inaczej, też nie są zbyt dobrym sposobem na rozpoznanie płodności.
    Jeśli wybrałaś Billingsa, to poczytaj o nim porządnie. Internet (mam na myśli przede wszystkim artykuły w kobiecych portalach) nie jest zbyt rzetelnym źródłem wiedzy o FAM, chyba że wybierasz stronę poświęconą wybranej metodzie (np. właśnie Billingsowi).
    Jeżeli masz trochę czasu i zależy Ci na bardzo wnikliwym i dogłębnym poznaniu swojego cyklu (i ogólnie zdrowia), to naprawdę polecam model Creightona. :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.