Wróciłam z usg. CLO zadziałał ale nie tak jak trzeba - urosła ogromna torbiel. Lekarka boi się, że dojdzie do skrętu torbieli albo niebezpiecznego pęknięcia, bardzo mnie nastraszyła ;-(
Sweetie12 Taka reakcja po dawce 1 tabletka? dobrze chociaz, że na bieżąco Cię kontroluje. Zaproponowała, żeby coś z tym zrobić? Ja teraz się boję, co tam u mnie sie dzieje, usg dopiero za 2 tygodnie.
Tak, taka reakcja po 1 tabletce dziennie. Torbiel jest podobno bardzo duża i powinnam jechać na usunięcie ale ona mnie raczej nie boli (czuję czasami pobolewanie i nic więcej) dlatego mam nadzieję, że się wchłonie. Przy jakimkolwiek bólu brzucha mam natychmiast jechać do szpitala :-( Jestem przerażona, bo jesli cos się stanie, to dzis jeszcze się potwierdziło, że mój drugi jajnik nie działa :-( Zawsze tylko w jednym powstawały pęcherzyki.
Sweetie12 faktycznie bardzo silna reakcja na Clo, a bez leku, jak u Ciebie było z pęcherzykami?? U mnie dzisiaj w 20 dniu cyklu wynik progresteronu 0,4, czyli można oficjalnie cykl uznać za stracony, bez reakcji na clo, pęcherzyk , który w 12 dniu cyklu miał 12 mm, a w 15 już go nie było, po prostu zaczął się wchłaniać. Jutro mam wizytę u gina, i co teraz?? chyba powinien mi przepisac luteinę czy tam dupka , bo bez bedzie znowu cykl 50 dniowy. Ach...
Dziewczyny, dzwonila do kliniki. Lekarz kazal mi brac 10mg -1 tabl. - tego encortonu. Dowiedzialam sie, ze encorton wspomaga clo. Bede go wiec brac tak jak zalecono Za tydz. usg, zobaczymy czy cos urosnie w tym cyklu z clo 2x i encortonem 1x...
Sweetie, troszke mnie wystraszylas... Ja co prawda po 1x clo nie mialam problemow (oprocz braku owulacji i mnostwa drobnych pecherzykow), ale teraz biore podwojna dawke...
Miejmy nadzieje ze po duphastonie sie wchlona Sweetie.
Annzaa, szkoda, ze clo nie podzialalo, moze lekarz zwiekszy dawke od nowego cyklu? Ja dzis dzwonilam po wyniki progesteronu, ale jeszcze nie bylo, oby jutro udalo sie dowiedziec.
Sweetie po dupku albo luteinie na pewno sie wchlonie:-) Anza jesli cykl juz jest na bank bezowulacji to mozesz spokojnie wywolac okres, skoro masz nieregularne i pewnie zwiekszy Ci dawke clo albo leki moze tez zmienic, ale to juz od lekarza zalezy, bedzie dobrze:-) Megi teraz to juz musi cos urosnać, a masz pco? moze tak jak u mnie laparoskopia duzo by pomogla? Ania to trzymamy kciuki za ten progesteron i dwie krechy niedlugo:-)
Słuchajcie mam pytanie, jakie dawki i ile dni brałyście leki na wywołanie okresu. Ja po ostatnim duphastonie 10 dni po 2 tabletki dostałam okres w 16 dniu po odstawieniu...
Witajcie. Miesiąc odpoczynku i znów zaczynam CLOnowanie :) Tym razem dostałam CLO 2x1, dużo... W cyklu "naturalnym" miałam piękne edno, boję się że CLO znowu je popsuje.. Lekarz twierdzi że po monitoringu zadecyduje o ewentualnym leku na endo, tak jakoś późno chyba hmm.. Ogólnie stosuje inne leczenie niż jego poprzedniczka. Twierdzi że większość leków branych na endometrium od początku brania CLO działa jednocześnie antykoncepcyjnie. Gdzieś już o tym czytałam. Normalnie mam wodę z mózgu..Gość chyba wie co robi, bo opinie ma bardzo dobre. Ech. Trzymajcie kciuki.
Witam panie szanowne ja podjęłam decyzje już nie ide do gina clo nie pomógł ,ide konkretnie na spotkanie do kliniki nieplodności PROVITA W KATOWICACH moja ostatnia deska ratunku już dosyć mam glupot ginekologów od 6 lat mówiących mi ze mam czas na dzieci za 2 lata bede miec 30 latttt IDE NA ŻYWIOŁ SAMA BO CI GINEKOLODZY to się nadają tylko jak zdrowe ciąże bezproblemowe są musze sie tylko zebrac na odwage i zapisać na wizyte ,zreszta jak ktoś na forum powiedział ze clo bec monitoringu to debilizm a ja własnie 5 miesięcy bez monitoringu więc koniec.
Sweetie - trzymam kciuki żeby samo się wchłonęło i od nastęnego cyklu mogła zacząć nowe starania przy innych lekach lub dawce!
Annzaa - mi clo w pierwszych cyklach też nie zadziałało nawet przy dawce 2x1. Więc dostałąm jeszcze bromergon i od razu miaąłm owulację. może tez jeszcze dostaniesz coś i nastęny cykl już będzie prawidłowy ;)
Anza ja dostaje okres zawsze 3 dni po odstawieniu, a brałam roznie raz luteine od 18-28dc 2x1, duphaston podobnie, a ostatnio luteine przez 7 dni i az 2x2. Karolcia to czekamy na wyklucie jajeczek:-) Jak myslicie czy jest mozliwa owulacja bez skoku temperatury? ja nie mierze jej o stalej porze, ale ciagle mam ja stala, nie wiem dlaczego?
Treść doklejona: 29.05.12 09:21 Dziewczyny kliniki nieplodnosci to nic strasznego, ja na poczatku tez sie ich bałam a teraz zaluje, ze od razu sie tam nie wybralam, szkoda mojego czasu i kasy. tam wiedza co robia, a na pewno bardziej niz zwykli ginekologowie
Ja biorę zawsze luteinę od 16dc-25 dc dawkę 3x1. Ciekawe czy gdybym odstawiła to mój organizm już sam by sobie poradził...
Gosia - nie wiem czy owulacja jest możliwa bez wzrostu temperatury... niby wydawałoby się że nie, ale w sumie wzrost temp występuje już po owulacji jak zaczyna być wytwarzany progesteron - więc może może być owulacja a jeśli nie wytwarza organizm progesteronu to poprostu nie ma wzrostu temperatury. Ale wtedy i zagnieżdzenie jajeczka jest niemożliwe raczej...
w pt mam usg wiec sie dowiem czy mialam owu czy nie, ale kiedys przez tel z moja dr powiedziala mi ze nie musi byc skoku by byla owu, nie wdawalam sie w dyskusje ale sie zapytam przy najblizszej okazji jak to dokladnie wyglada. jednak po wykresach dziewczyn zwlaszcza tych zaciazonych widac wyrazny skok
Bo właśnie żeby była możliwa ciąża musi być skok - jeśli go nie ma to znaczy że progesteron jest niewystarczający i nie możliwe jest zajście w ciążę... ale z tego wynika że może być owulacja a nei musi być wzrostu temperatury... A bierzesz luteinę np ?
annzaa, ja biore luteine zawsze. W roznych dawkach, zazwyczaj 2x1 przez 6-7 dni. Ostatnio lekarz kazal mi brac 2x2 przez 10 dni. Bralam tylko 9. Ale @ dostaje zawsze w 4 dniu od odstawienia luteiny, bez wzgledu na to ile i jak dlugo ja biore.
lolita1983, ja sie lecze w Provicie w Katowicach. W sumie to nie Provita juz, tylko Angelius Provita Lecze sie tam od 3 mies. i jestem bardzo zadowolona Polecam dr Cholewe.
Gosia 8510, tak mam pcos. Podobno dlatego do tego clo mam przepisany w tym cyklu dodatkowo encorton. Lekarz narazie nie zalecil laparoskopii, mowil, ze jak po 4 mies. stymulacji nie uda sie wywolac owulacji, to sprawdzi droznosc jajowodow (hsg).
Dziewczyny mam takie pytani - bo wcześniej nie słyszałam o hsg. Czy jeśłi udało się wywołać ostatnio u mnie owulację (przy clo 2x1 od 3dc do 7dc oraz bromergonie 1/2 przez cały cykl) to znaczy, że nei mam czym się martwić jeśłi chodzi o drożność jajowodów ? Bo samo clo nie dawało efektów...
megi82_23 u mnie podobny plan , jak u Cibie, tzn jeśli już wszystko ładnie się ogranie tzn bedzie owu i będzie pęknięty pęcherzyk i mimo tego ciąży brak to wtedy hsg, w sumie ja pójdę w 3 cyklu (teraz skończę 1). Chociaż niektórzy lekarze przyjmują, że powinno się je robić od razu. Dziś mam wizyte i w sumie poruszę znowu temat hsg.
Czesc dziewczyny mam pytanie wczoraj dzwoniłam do pani Dr. i umówiłam sie na cykl monitorowany biore clo 2x1 okres mam co 36 dni wiec może któras z Was mi powie od którego dnia powinnam monitorowac cykl.
Dziewczyny od wczoraj biore tabletki anty bo nie moge sie pozbyc przetrwałego pęcherzyka od kwietnia, czy moge po jednej tabletce anty zrobic badanie estradiolu lub innych hormonów?
Justyna jesli to Twoj 1-wszy monitoring to bym sugerowala 10-11dc, nigdy nie wiadomo, ja mam długie cykle, a nawet bez lekow ich nie mam a mialam w 11dc pecherzyk 22mm, wiec przy stymulacji długosc cyklu moze nie byc istotna
Martyna83 - to, ze udalo sie wywolac owulacje, nie znaczy, ze jajowody sa drozne. Sa dziewczyny co maja regularne, normalnej dlugosci cykle. Wydawoalo by sie bez problemow. Hormony w normie. A nie mogly zajsc w ciaze, przyczyna byly niedrozne jajowody. Nie mowie, ze masz niedrozne. Moze i sa drozne. Jednak tak jak mi wszyscy lekarze mowili (ten w Invimedzie wroclawskim tez), nie ma co truc sie lekami i stymulowac cykl, skoro nie wiadomo czy drozne sa jajowody. Pytal sie mnie na wizycie, czy mam to zbadane. Ja mialam wypis ze szpitala - na nim napisane, ze jajowody sa drozne. Moim zdaniem warto to sprawdzic, bo mozna sie truc miesiacami jak sie ma jajowody niedrozne..bez efektu. Tylko po co?
Hej Kochane, troszkę z lepszym humorem zaglądam, ja już po wizycie, psychicznie troszkę się zresetowałam i pozbyłam negatywnych emocji, wylałam żale :) Wizyta, choć z założenia miała być krótka, tzn pokazanie wyników, recepta na leki na wywołanie okresu itd, trwała dłuuugooo, mam "ludzkiego" Lekarza. Dostałam luteinę na 10 dni , 2 tabletki dziennie do ssania i mam pytanie do tych z Was, które brały na wywołanie luteinę, czy po 2 tabletki naraz, czy 1 rano-1 wieczorem??? Jak już okres przyjdzie to clo od 3 do 7 dnia cyklu po 2 tabletki, 10 dnia monit :)
mam pytanko do megi 82 ile kosztuje wizyta pierwsza w provicie?
Treść doklejona: 30.05.12 08:05 no i po sprawie umuwiona jestem na 28 zerwca w provivie z dr cholewą :)może on cos wspomoże czytałam opnie o nim jest ponoć świetny :) dziękuję megi za pomoc :)pozdrawiam
lolita, pierwsza wizyta kosztuje 160 zł. Opłaca sie. My na pierwszej wizycie bylismy 50 minut u lekarza. Przeprowadzil dokladny wywiad u mnie i meza, zbadal mnie i zrobil usg. Kolejne wizyty to juz roznie. Od 70 zl do 130zl. Ale nie wiem kiedy 130zl, bo my na drugiej wizycie zaplacilismy 90zl, a kazda kolejna to juz 70 zl - monitoring usg+ewent. recepta (krotka wizyta). Co do dr Cholewy, tak jest swietnym specjalista. Niestety przyjmuje jeszcze w Bytomiu i Zorach i w zwiazku z tym w klinice jest zazwyczaj tylko 2 razy w tyg., a czasami tylko raz. Ostatnio ciezko bylo sie do niego umowic (nawet z wyprzedzeniem 3tyg.) ze wzgledu na to, duzo go nie bylo. Na pierwszy monitoring z clo musialam niestety umowic sie do dr Orlinskiego Wyszlam srednio zadowolona (moze dlatego, ze nie bylo owu). Ale moja kolezanka leczyla sie u dr Tomanka i podobno b. zadowolona, opinie o nim tez b.dobre.
Dziewczyny, czy ciążą ktora pojawia się po CLO jest traktowana od początku jako zagrożona? Taką opinię usłyszałam od mojej lekarki Pierwszego kontaktu - że CLO zwiększa ryzyko poronienia a ciąża po nim jest problematyczna. Co wy na to? Ktoryś z lekarzy mówiła wam o tym? Zaniepokoiło mnie to choć łykam już 3 dzień więc odwrotu nie ma :). Czy CLO wam też zaburza śluz?
madziauk - dzięki za wyjaśnienia. nie byłam świadoma wogóle czegoś takiego jak niedrożność jajowodów :/ W przyszłym tygodniu umówię się z moją ginekolog żeby wyniki usg pokazać więc od razu dopytam o to... strasznei dużo tych opcji cholera co może być nie tak :/ myślałm że już wyczerpałam limit ;) No ale może jednak się uda jakoś niebawem ;)
Annzaa - ja biorę Luteine od 16-25dc 3x1 (rano, popołudniu i wieczorem) więc wydaje mi się że powinnaś rano i wieczorem
Karolcia - pierwsze słyszę o tym że clo zwiększa ryzyko poronienia i problematycznej ciąży. Zaniepokoiłaś mnie kurcze, że twoja doktor tak powiedziała... A jeśli chodzi o śluz to clo mi go wręcz "poprawiło" i jest mniej więcej taki jaki powinien być w poszczególnych dniach cyklu. Tylko nie jakoś go mało ale i tak więcej niż przed branim clo...
Megi to indywidualna sprawa kto kiedy odczuwa ból, ja np prawie przez cały cykl je czuje, ale wyraźne kłucie np miałam w 11 dc wtedy kiedy miałam pęcherzyk 22mm, tylko nie wiem czy to ma coś wspolnego z owulacja, to sie okaze w pt.
Megi, u mnie ból jest szybko bo to dopiero 3 dzień brania CLO. Ostatnio tak nie było :( Aż się zaczęłam zastanawiać czy wszystko jest ok. Martyna, masz szczęście :) w międzyczasie "przeleciałam" inne fora i osłabienie śluzu i niestety słabe endo przy clo to bardzo, bardzo częsta przypadłość. Jak nie urok to ....
Hej dziewczyny, mam wyniki progesteronu, 83 nmol/L, czyli owulacja byla. Tyle, ze temperatura leci w dól, takze to raczej jeszcze nie ten cykl. Ale ciesze sie, ze pól tabletki clo mi wystarcza. Co do odczuwania jajników, ja zaczelam je czuc 14 dnia cyklu, tego samego dnia wieczorem wyszedl mi pozytywny test owu, bolaly mnie jeszcze dnia nastepnego kiedy skoczyla temperatura, i kolejnego. Potem spokój.
KarolciaiJa: czy ciążą ktora pojawia się po CLO jest traktowana od początku jako zagrożona?
Jest traktowana jako ciąża zagrożona. Ale każda ciąża jest inna i u każdej może przebiegać różnie. Moja jest troszke problemowa (nie po Clo), ale juz blizej jak dalej. To wcale nie znaczy, ze u każdej z Was wystąpią jakieś problemy.