Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorewelinda29
    • CommentTimeJul 14th 2011
     permalink
    hej kobietki:) jestem tu nowa:) podobnie jak Wy jestem w 15dc z clo i po prenylu podanym wczoraj:)mam nadzieje ze uda mi sie w tym miesiacu:) w marcu juz w pierwszym cyklu sie udalo jednak stracilam ciaze w 8 tyg:( mam nadzieje ze teraz bedzie inaczej:) trzymam kciuki za Was wszystkie:) glowa do gory babki:)
    --
    • CommentAuthormartyna22
     permalink
    hej dziewczyny:) jestem tu nowa zaczełam brac clo od 5dc przez 5 dni i od 15dc przez 14 dni luteina. mam nadzieje ze tym razem mi sie uda za fasolkowac:)) bo pomalu trace juz nadzieje...
  1.  permalink
    Dziewczyny dziś 11dc, miałam pierwszy monitoring po clo 2x1 od 5-9dc...i...Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać i jakie są moje info...na pewno na następną wizytę pójdę do innego lekarza, ta pani dr pod tym względem nie bardzo, mało info i w ogóle. Bardziej ja dopytywałam. Najpierw powiedziała na początku usg, że nie ma takiego wzrastającego pęcherzyka...pomyślałam sobie, że super..2x1 tabl.a one nic...że od pierwszego razu nie musi być odzewu..jak zapytałam o clo a niszczenie endo to powiedziała, że nie zawsze, że u mnie jest ok ( ale nie wiem ile ma ). I nagle mówi, że jednak coś tu mamy, że jest pęcherzyk...obróciła ekran w moją stronę, pokazała, że tu jest jajnik i pęcherzyk (taka kreska były jakby wymiarowa) i, że ma 18,2mm. Potem pytałam już przy biurku, że tylko jeden, a Ona, że dobrze, że po co więcej, po co przestymulowywać się mają. I ten pęcherzyk jest na lewym jajniku. Mówiłam Jej, że jak to jest, że prawy jajnik to tak raz w roku czuje, a Ona, że może ma grubszą otoczke. Nie mówiła żeby się spotkać czy pęknął tylko ja pytałam czy możemy monitorować to, Ona, że tak, jesteśmy umówione na wt...tak zaproponowała...ale wiem, że to nie do Niej pójde..Co myślicie w ogóle o tym wszystkim? I Czy jeden pęcherzyk po dawce 2x1 to nie za mało?
    • CommentAuthormartyna22
     permalink
    Smerfeta wydaje mi sie ze jeden pęcherzyk to za malo ale nie jeste lekarzem. mój lekarz wogole nie zaproponował monitoringu wypisala recepte i powiedziala ze spotkamy sie w następnym cyklu i tez sie zastanawiam czy nie zmienic lekarza.
    • CommentAuthorkocza
     permalink
    [quote=anulasebula][/quote]

mówie, że nie mogę ale nie dlatego, że nie chce tylko dlatego, że nie wychodzi.. clo biore bo dzicinę chcę mieć! :bigsmile: i mam nadzieje ze sie uda!
    i tak dla ścislosci.. przytulam się w tych dniach kiedy owulacja, mniej wiecej od 10 do 14..? ssory!! ;)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 14th 2011 zmieniony
     permalink
    kocza: tak dla ścislosci.. przytulam się w tych dniach kiedy owulacja, mniej wiecej od 10 do 14..?

jak chcesz zajść w ciąże to oprócz przytulania się pasowało by jeszcze współżyć
    bez zabezpieczenia :devil:
    --
    • CommentAuthorkocza
    • CommentTimeJul 15th 2011
     permalink
    przytulanie to przenośnia... nie zabezpieczam sie od trzech lat..
    •  
      CommentAuthormila123
     permalink
    Witajcie,
    Czytałam, wspierałam się Waszymi historiami i postanowiłam dołączyć :)
    •  
      CommentAuthormila123
     permalink
    Dziś mam 15 dc po przyjmowaniu Clo 1 tabl. 3-7 dc.
    Monitoring 11 dc, 13 dc , 14 dc czyli wczoraj. Przy pęcherzyku 20 mm ( jeden dominujący ) dostałam zastrzyk Pregnyl . Lekarz twierdzi, że wszystko OK. ( To mój pierwszy cykl ze wspomaganiem )
    Lekarz zaproponował mi jutro lub w poniedziałek monitoring, aby sprawdzić, czy Prengyl zadział.
    Ciężko się wyluzować i nie myśleć :) Ale trzymam kciuki za Nas wszystkie :wink:
    •  
      CommentAuthormila123
     permalink
    Dodam jeszcze, że od 1 dc biorę połówkę Norprolac'u 75 na wyregulowanie prolaktyny. Przeraża mnie ilośc tej chemii, bo zawsze unikałam jak mogłam. Staram się ufać lekarzom, co nam zostało. Pozdrawiam
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mila123: Dziś mam 15 dc po przyjmowaniu Clo 1 tabl. 3-7 dc.
    Monitoring 11 dc, 13 dc , 14 dc czyli wczoraj. Przy pęcherzyku 20 mm ( jeden dominujący ) dostałam zastrzyk Pregnyl . Lekarz twierdzi, że wszystko OK. ( To mój pierwszy cykl ze wspomaganiem )
    Lekarz zaproponował mi jutro lub w poniedziałek monitoring, aby sprawdzić, czy Prengyl zadział.

dobre podejście lekarza :wink:
    przy CLO powinno się sprawdzać do samego końca co tam się dzieje :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    mila123, witaj.
    Sugerowałabym USG jutro, skoro zastrzyk był wczoraj. Czujesz jakiś ból jajnika/-ów?
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam, jestem tu nowa. mam pco biore duphaston od 15dc przez 10dni. staramy sie prawie dwa lata. jestem równiew w pierwszym cyklu z clo od 3 do 7dc.dziś jest 10dc boli mnie podbrzusze czy myślicie że zwiastuje to nadchodzącą owulację...?tak bym chciała. dotychczas raczej wszystkie cykle miałam bez owu (czasem robiłam pomiar tempki albo testy owulacyjne).
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    wiem z ulotki że owu przy clo wystepuje między 11dc a 15dc. A i jeszcze jedno czy uważanie że w tych dniach należy przytualać się codziennie czy lepiej co drugi dzień aby nasienie było mocniejsze?
    Proszę o wasze opinie i pozdrawiam.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    bardzo możliwe..
    ja po CLO miałam bardzo bolesne owulacje
    dużo bardziej niż bez CLO...

ale najlepiej było by udać się na monitoring USG
    w sumie przy braniu CLO się powinno
    tylko USG da odpowiedź na pytanie, czy pęcherzyki rosną i zbliża się owulacja czy nie
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    justa2586: A i jeszcze jedno czy uważanie że w tych dniach należy przytualać się codziennie czy lepiej co drugi dzień

o mamo następna !
    co dzisiaj jakaś mania ? :neutral:

od przytulania się w ciąże nie zajdzie
    jedynie od stosunku z wytryskiem w pochwie...

i najlepiej robić to wtedy kiedy macie ochotę a nie z zegarkiem w ręku traktując fakt poczęcia li i jedynie przedmiotowo [chodź mężu bo dzisiaj TRZEBA !]
    :devil:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Może masz rację może traktuje już to wszystko bardzo przedmiotowo...:sad: a nawet jesten pewna że masz rację, zaczynam wariowa chęć bycia mamą jest tak silna...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    justa2586: zaczynam wariowa chęć bycia mamą jest tak silna...

ale wiesz, że ta chęć Ci nie pomaga ?
    wręcz przeciwnie...
    70 % niepowodzeń to psychika....
    --
    • CommentAuthormartyna22
     permalink
    mi sie wydaje,ze najlepiej jest wspułżyc co dwa dni zeby te zołnierzyki były mocniejsze;)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    martyna22: mi sie wydaje,ze najlepiej jest wspułżyc co dwa dni zeby te zołnierzyki były mocniejsze;)

ja czytałam kiedyś wyniki badan przeprowadzone przez australijskich naukowców, które jasno dowodziły, że częstotliwość współżycia nie ma wpływu na poczęcie i tyle samo ciąż zaobserwowali wśród par współżyjących do dwa dni oraz wśród par współżyjących dwa razy dziennie....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: No tak, tylko z każdym wytryskiem plemników w ejakulacie jest mniej....

ale znowu jak posiedzą 2, 3 dni w nasieniowodach to stają się mniej ruchliwe i leniwe :wink:
    a jak wiadomo ruch ma ogromne znaczenie
    nawet większe niż ilość....:wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    justa2586: wiem z ulotki że owu przy clo wystepuje między 11dc a 15dc

Justa, to ja obalę to stwierdzenie - w moim przypadku w obu cyklach z Clo (2x1 tabletka w 5-9dc) miałam owu w 17dc.
    I tak samo jak u Teorki, ból jajników duuuuuużo silniejszy niż w cyklach bez Clo. Wręcz mogę zaryzykować stwierdzenie, że wiem kiedy pękły pęcherzyki bo ból był nie do zniesienia, taki rozrywający podbrzusze, i które nagle mijał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Na drugi dzień po tych wieczornych bólach USG wykazywały pęknięcia pęcherzyków.
    Ale to mój przypadek, na pewno nie jest 100% tak samo u każdej z nas.
    --
    •  
      CommentAuthormila123
     permalink
    kate 1 , nie boli mnie dziś jajnik, co mnie dziwi troszkę. Zastanawiam się jak szybko Prengyl może zadziałać, lekarz zawsze mi mówi dośc ogólnie, bo każda z nas jest inna...
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dzięki za te wszystkie informację. A w Waszym przypadku clo odniosło oczekiwane skutki? udało się i za którym cyklem bo wyczytałam że czasem udaje sie już w pierwszym.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    u mnie to był 6-sty cykl z CLO
    ale ja wiem, czy to on pomógł ?
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    TEORKA A czy też miałaś pco i skłonność do tworzenia torbieli?
    --
    •  
      CommentAuthormila123
     permalink
    TEORKA, mój lekarz widziałby mnie codziennie na monitoringu :) , ale pewnie bym zbankrutowała i potem nie miała nawet na pieluchy :) BTW dziś moja koleżanka dostała wiadomość, że jest w ciąży, ale z pomocą in vitro, zaskoczyła mnie, że nie wie co to jest CLO, i zupełnie jej lekarz tego nie powiedział. Najważniejsze, że będzie mamą. Nie ważne jak, najważniejsze żebyśmy złapały tę fasolkę :)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Justa, mnie w dwóch cyklach z Clo (w tym jednym z Pregnylem) się nie udało, udało się za kolejne 2, bez Clo, bez Pregnylu ale po leczeniu Bromergonem. Być może u mnie problem był nie tyle z pękaniem pęcherzyków co z zagnieżdżeniem.
    --
    • CommentAuthorkocza
     permalink
    dziewczęta, jak sie was czyta to straszny optymizm bije po oczach, co oczywiscie bardzo jest dobre!! wiec TEORKA FOR YOU, kochajmy sie z wytryskami w pochwie i bedzie dobrze :) a jak nie to bedziemy myslec dalej!! nie ma co na zapas sie martwic! psychika najwazniejsza, tak mowia.. ja mialam taki okres ze mi sie juz odechcialo tych dzieci tego liczenia i leczenia i odpuscilam, ale! w tym okresie tez nie zaszlam, wiec leczyc sie trzeba i moze czasem warto z zegarkiem w reku..
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    justa2586: TEORKA A czy też miałaś pco i skłonność do tworzenia torbieli?

ja akurat nie
    tzn sama owulowałam...
    CLO dostałam żeby pęcherzyki szybciej rosły i były większe....

mila123: ale z pomocą in vitro, zaskoczyła mnie, że nie wie co to jest CLO, i zupełnie jej lekarz tego nie powiedział

widocznie u niej nie było takiej potrzeby :wink:
    natomiast przy In Vitro brała na pewno masę innych leków
    takich o których Tobie Twój gin nie mówił bo i po co ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kocza: wiec leczyc sie trzeba i moze czasem warto z zegarkiem w reku.

a ktoś mówi, że nie trzeba ?
    jak jest stwierdzony i zdiagnozowany jakiś problem to jak najbardziej leczyć się powinno....

natomiast z tym, że warto z zegarkiem w ręku to się zupełnie nie zgadzam...
    staraliśmy się z mężem dość długo
    tzn dla mnie długo chociaż wiem, że niektórzy jeszcze dłużej się starają

i uwierz mi, że przez cały ten czas kochaliśmy się wtedy kiedy mieliśmy ochotę
    a nie tak jak większość tylko w okolicach dni płodnych, na zawołanie a wcześniej i później nic, zero :tongue:

także ja uważam, że da się mimo całych starań zachować jeszcze tą spontaniczność, romantyzm związku oraz seks dla przyjemności a nie dla poczęcia li i jedynie......
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    kate1: Być może u mnie problem był nie tyle z pękaniem pęcherzyków co z zagnieżdżeniem.

Możliwe u mnie nie pękają:sad::sad:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    justa2586:
    Możliwe u mnie nie pękają:sad::sad:

To może wykazać tylko USG.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Prócz tego że nie pękają to tworzą się torbiele. jeszcze nie dawno miałam na lewym jajniku 6cm-ową cystę a prawy cały pokryty malutkimi torbielami na szczęście znikneły po kuracji antybiotykami. mam nadzieje że CLO pomoże.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    kate1: To może wykazać tylko USG.

Nie mam nigdy skoków temperatury, testy owulacyjne też nie wykazują nic. wydaje mi sie że to wystarczający powód no i oczywiście brak ciąży przy dwuletnim staraniu sie...
    --
    • CommentAuthorkocza
     permalink
    eh! zobaczymy co będzie .. narazie spontaniczność jest, no bo to początek, powiedzmy! a pozniej moze minie, a moze bedzie caly czas.. zobaczymy! narazie nie mam jeszcze okresu wiec nie mysle za duzo "do przodu" ... powodzenia Kochane!
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KOCZA a ile się staracie ?
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    justa2586: Nie mam nigdy skoków temperatury, testy owulacyjne też nie wykazują nic. wydaje mi sie że to wystarczający powód no i oczywiście brak ciąży przy dwuletnim staraniu sie...

No to faktycznie mocne przesłanki, żeby stwierdzić, że masz cykle bezowulacyjne. Chodziło mi też o to, że po Clo tylko USG wykaże, czy pęcherzyki pękły, czy też zrobiły się torbiele.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    kate1: Chodziło mi też o to, że po Clo tylko USG wykaże, czy pęcherzyki pękły, czy też zrobiły się torbiele.

Wiem, wiem. ostatnio w 13dc miałam pęcherzyk 25mm wydaje mi się wręcz że był już za duży ale to był jeszcze cykl bez CLO. Niestety mój gin wyjechał na długie wakację i nie wiem co dalej było z tym pęcherzykiem....
    --
    • CommentAuthorkocza
     permalink
    jestesmy trzy lata po slubie, wlasciwie nie zabezpieczalismy sie od poczatku, mniej wiecej 2 lata temu "znalezli" u mnie PCOS i tak sie bujamy od tamtego czasu.. dodatkowo jestem w plecy z tarczyca, ale maz ok przynajmniej! i o!
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    kocza: jestesmy trzy lata po slubie, wlasciwie nie zabezpieczalismy sie od poczatku, mniej wiecej 2 lata temu "znalezli" u mnie PCOS

KOCZA sytuacja jak u mnie trzy lata po ślubie prawie 2 lata starań i też mam PCO (zespół policystycznych jajników):sad:
    --
    • CommentAuthorkocza
     permalink
    na takich formach to dopiero widac, że jest mnostwo takich osob jak my... masakra! ale moze jakos bedzie.. ?!
    JUSTA2586, dlugo juz bierzesz Clo?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no ale jak się ma PCO i się tego nie leczy to zajść w ciążę bardzo ciężko
    zwłaszcza jak PCO powoduje brak owulacji
    a jak wiadomo brak owulacji to szanse na ciążę 0 % :tongue:

także warto się wziąć za leczenie i dopiero od tego momentu liczyć faktycznie starania :wink::wink::wink:
    --
    • CommentAuthorkocza
     permalink
    nie formach tylko forach! :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    my byliśmy w styczniu w klinice leczenia niepłodności
    ilość par [młodych przed 30-stką] mnie mocno zaskoczył bo nie sądziłam, że aż tyle osób ma problemy na tym tle....
    --
    • CommentAuthorkocza
     permalink
    tez tak wlasnie mysle, ze zaczynamy pozadne liczenie od teraz dopiero! masz racje TEORKA! :)
    • CommentAuthorkocza
     permalink
    slowo klinika kojarzy mi sie w tym kontekscie tylko z in vitro...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kocza: slowo klinika kojarzy mi sie w tym kontekscie tylko z in vitro...

no generalnie trafiają tam pary, którym "zwykli" ginekolodzy nie potrafią za bardzo pomóc....

i generalnie zaczyna się tam często od IUI lub in vitro właśnie...

badań w naszym przypadku nie było bo przyjechaliśmy z całą, grubą kartoteką więc nie było sensu tego powtarzać drugi raz :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 15th 2011 zmieniony
     permalink
    Talinka:
    No coś Ty... przecież zaczyna się od badań :wink:

w klinikach niepłodności rzadko się od badań zaczyna bo na początku każą pokazać wszystko co masz
    no chyba, że para nieprzebadana to raczej tak ale rzadko kiedy taka para tam trafia
    tzn taka bez badań :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nie mówię że dziwnych :wink:

tylko mówię, że ja zaczynałam od zwykłego, normalnego ginekologa
    i dopiero po roku udaliśmy się do specjalistycznej kliniki
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.