Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeJun 12th 2012
     permalink
    Ja brałam wieczorem, nie było najmniejszej różnicy. Zawsze rósł pęcherzyk, kiedy właśnie tak brałam. Mało tego - raz nawet wzięłam 2x dziennie Clo i nie byłam wcale na monitoringu, bo akurat zdarzył się w tym czasie wyjazd zagraniczny. Nic złego też się nie działo, ale wszystko zależy od organizmu.
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Agosa - ja też przy clo nie mam żadnych skutków ubocznych. Natomiast po bromergonie jak wzięłąm raz w dzień to myślałam że zejdę - normalnie jakbym jakaś naćpana była ;) I teraz biorę zawsze na noc i przesypiam te objawy ;) Poza tym że rano zawsze obraz mi strasznie miga ale jak wstanę to to mija ;) Ale tak jak pisze Efiaa - kazdy organizm może inaczej zareagować. Jakbyś miałą jakieś uboczne objawy to może faktycznie bież poprostu na noc...
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    hej dziewczyny,
    a słyszałyście lub czytałyście wiarygodne opinie, że clo wyczerpuje rezerwę jajnikową?
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    każda stymulacja owulacji wyczerpuje rezerwe jajnikowa:-) inaczej być nie może, dlatego wazne jest zeby nie brac ich w ciemno, bez badan itd
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Pewnie coś w tym jest... Ja nie badałam jeszcze rezerwy jajnikowej. Po Bromergonie czułam się dobrze, ale miałam koszmaaarne zaparcia :(. Z innych efektów, to obniżył mi strasznie apetyt.
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Efiaa... ja też mam ten problem ale nie skojarzyłam tego z Bromkiem :/ Ale zaczynam barć siemie lniane a ono podobno pomaga na takie dolegliwości przykre ;)

A co do rezerwy jajnikowej - jeszcze kurcze tego by mi brakowało żeby jajeczek zabrakło :(
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    wg mnie to badanie jest jedno z wazniejszych, bo moze sie okazac, ze rezerwa jest niska i nie potrzebnie traci sie jeszcze ją
  1.  permalink
    Agosa: lepiej brac rano czy wieczorem? tak sobie pomyślałam, że wieczorem to i skutki uboczne lepiej zniose będąc już w pokoju

Ja bralam wieczorem, zeby ominac te skutki ;) za wiele to ich nie mialam :P zeby nie sklamac to tylko sluz sie lal ze mnie bardzo.
    --
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Gosia, a jak nazywa się to badanie ?
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    AMH, kosztuje ok 120zl
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Hej dziewczyny, czytam wasze posty i sama nie wiem co myśleć... Staramy się o malucha juz ok 8 mcy i póki co nic. Ja zrobiłam badania i jedynie prolaktyna lekko podwyższona. Dostałam bromergon i myslałam, że po probemie. Niestety nie :( Mój mąz też zrobił badania i niestety okazało się, że nie jest najlepiej :cry: Bierze w tej chwili różne suplementy zalecone przez lekarza i za 2 mce powtórka badań. Poszlismy do dobrej kliniki i tam lekarz przepisał mi CLO... Nie wiem w sumie czemu, bo do końca nie zostało sprawdzone czy sa problemy z owulacją. Miałam monitoring w 13dc i jest jeden pęcherzyk dominujący 15 mm. Niestety nawet nie będę wiedziała czy peknie, bo lekarz kazał mi przyjśc dopiero w przyszłym miesiącu po CLO :neutral:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Yvonnee, zzawsze mozesz pojsc na usg gdzie indziej:-) a w 1-wszym cyklu to warto to sprawdzic czy peknie
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Ja miałam obserwacje od drugiego cyklu bo w pierwszym powiedziała że organizm jeszcze ni edo końca reaguje. Ale przed cło miałam monitoring tak aby zobaczyć czy faktycznie pęka pęcherzyk i dopiero jak nawet w 28 dni cyklu jeszcze nic nie pękło to dostałam clo. więc może warto jeszcze gdzieś na usg się wybrać...
    •  
      CommentAuthormegi82_23
    • CommentTimeJun 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Yvonnee, jestem troszke zdziwiona tym co piszesz... Napisalas, ze byliscie w dobrej klinice, ale nie kazali Ci przyjechac na ponowny monitoring usg... To juz daje do myslenia. Ja tez sie lecze w klinice, ale kazdy cykl mam monitorowany min.2 razy. Moze powinnas isc do innego lekarza, tylko na usg, zeby to sprawdzic. Wynikami meza sie nie przejmuj. Mojemu tez za pierwszym razem nie wyszly za dobrze, a po 2 mies. bylo juz ok. Czasami organizm jest oslabiony i niestety odbija sie to na wynikach badan.

Agosa, ja nie mialam zadnych skutkow ubocznych po clo. Bralam w tym cyklu 1x2 clo wieczorem i nic nie odczulam. Nawet bolu jajnikow, a niby w tym cyklu mam potwierdzona przez usg owulacje.

Ja dziewczyny siedze jak na szpilkach, po 17 mam wizyte u ginka, zeby sprawdzic czy pecherzyk pekl. Oby wszystko bylo ok:wink:
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Cześć. Mam pytanie dotyczące pękania pęcherzyka.

A skok temperatury nie powie o tym czy pęcherzyk pękł?

Ja miałam 13.7mm w 16dc, ale od tego czasu nie mam skoku.
    Czy to znaczy, że on nie pękł?
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    o peknieciu pecherzyka w 100% moze powiedziec tylko usg niestety.\
    Megi daj znac po wizycie, ale bedzie dobrze:-)
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Pandora, pecherzyk pęka różnie. Zazwyczaj jak osiąga wielkość 18-22mm, ale jest to sprawa indywidualna. Najlepiej sprawdzić na usg czy pękł.
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Ja miałąm osttanio giganta : 28 mm !!! nie dziwne że tak mnie bolało że wstać z łózka nie mogłam :/
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Hej Dziewczynki, podczytuję i nadrabiam zaległości, a tak w ogóle to jutro ostatnia tabletka clo (7 dzień cyklu, od 3 do 7 2 tabletki dziennie), 10 w sobotę bedę miała monit, mam nadzieję, że będzie się czym chwalić :)
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    megi82_23: Yvonnee, jestem troszke zdziwiona tym co piszesz... Napisalas, ze byliscie w dobrej klinice, ale nie kazali Ci przyjechac na ponowny monitoring usg... To juz daje do myslenia. Ja tez sie lecze w klinice, ale kazdy cykl mam monitorowany min.2 razy. Moze powinnas isc do innego lekarza, tylko na usg, zeby to sprawdzic. Wynikami meza sie nie przejmuj. Mojemu tez za pierwszym razem nie wyszly za dobrze, a po 2 mies. bylo juz ok. Czasami organizm jest oslabiony i niestety odbija sie to na wynikach badan.

Chyba faktycznie to przemyslę i pójdę do innego lekarza... A z tymi wynikami mojego męza tez jest coś dziwnego. Otóż badanie ogólne rewelacyjne - ruchliwość, zywotność, liczba napęczniałych plemników, wszytsko blisko 90%. Natomiast morfologia fatalna - 0% :neutral: Lekarz był lekko zdziwniony, ale nic konkretnego nie powiedział. Badanie oczywiście robione w tej samej klinice....
    --
    • CommentAuthorisska82
     permalink
    hej. słuchajcie mam pytanie
    nie wiem czy to właściwy wątek ale spóbuję:
    potrzebuję Femarę i Pregnyl - czy może macie w zapasie coś w domu i nie używacie?
    Nie moge znaleźć nigdzie w aptece więc będe wdzięczna za pomoc z waszej strony
    Femara potrzebna na za dwa dni a Pregnyl na poniedziałek
    Z góry dzieki za info
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    szybko się obudzilas:-) a sprzedawanie jest zabronione przez internet, bo to niebezpieczne, zamiast pregnylu mozesz kupic ovitrelle, poza tym obdzwon wszystkie apteki moze cos znajdziesz. ja pregnyl dostalam w ok 50-tej aptece!!!:-)
    • CommentAuthorisska82
     permalink
    Pregnyl to moze słabo bo jednak trzeba w warunkach chłodniczych przechowywać ale może choć Femarę? :)

Treść doklejona: 12.06.12 14:40
    a co jest lepsze Pregnyl czy Ovitrelle?
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Działanie takie samo, ale z Ovitrellu możesz sama sobie zrobić zastrzyk (O. jest droższy).
    • CommentAuthorisska82
     permalink
    ok juz mam - alert odwołany - udało mi się załatwić ;)
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    to super:-) to powodzenia teraz
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    dziewczyny ostatnie pół roku brałam clo i nie zaszłam w ciąże. Ten cykl mam bez wspomagaczy. Dziś byłam w klinice niepłodności na pierwszej wizycie a doktorek przepisał mi clo- mimo, że go informowałam, że 6 miesięcy było z clo- (dawka 0,5 tabletki- poprzednio brałam 1 tabletkę). Czy to nie jest niebezpieczne? Przecież można to brać tylko 6 razy w roku (podobno). I jeszcze jedno: twierdził, że niedawno miałam owulację, a mój wykres mówi co innego (ewidentnie cykl bezowulacyjny). Czy jego teoria jest realna przy tak niskij temperaturze? Zastanawiam się czy to nie jakiś konował...:angry:
    --
    • CommentAuthorAnia28dniclo
     permalink
    Karla, rzeczywiście bardzo dziwne. Ja też miałam wczoraj dziwną wizytę - dostałam skierowanie do kliniki tak jak ustaliłyśmy z ginekolog wcześniej. Ale co ciekawe, wmawiała mi, że poprzednie cykle były bezowulacyjne, podczas gdy znałam wyniki - ewidentnie owulacja była :shocked:, tzn. na 3 cykle, 1 był bezowulacyjny. Ona nie wiedziała, że sprawdziłam wyniki z przychodnią na własną rękę i ogólnie wyglądało to, jakby chciała nam ułatwić trafienie do kliniki gromadząc jak najwięcej dowodów, że z nami kiepsko :wink:. Wyniki męża ostatnio omówiła jako przeciętne, a tym razem te same oceniła na słabe. Wydawało się też, że pasowało jej, że mam cykle nieregularne, no ale krótko po porodzie to chyba całkiem normalne? Także zastanawiam się, czy ona czasem nie załączy do dokumentacji tylko wyników z cyklu bezowulacyjnego, a te dobre pominie. Bo przekazując nam niby kiepskie wiadomości cały czas dziwnie się uśmiechała. :confused:
    A, zapomniałam dodać, że zaraz po pracy tego dnia podjechaliśmy do przychodni z prośbą o kopie wyników, bo już zwątpiłam, czy dobrze zapisałam jak dyktowali mi przez telefon. Oczywiście wszystko się zgadzało, pielęgniarka zapewniła mnie, że te dwa cykle były owulacyjne, zresztą na wydruku są normy podane. Była to najdziwniejsza wizyta w moim życiu. :shocked:. Teraz mam czekać do dwóch miesięcy na termin w klinice. A póki co dalej biorę połowkę clo, planuję jeszcze dwa cykle. Tylko ze śluzem płodnym coś kiepściutko, żałuję, że nie zamówiłam tego preseedu na czas.
    • CommentAuthorNewela
     permalink
    Hej dziewczyny postanowiłam w końcu do Was dołączyć od grudnia '11 z mężem się staramy, jednak bez efektów mam stwierdzony brak owu ale na dobrą sprawę lekarz nie wie dlaczego bo wyniki hormonów mam ok miałam robioną rezerwę jajnikową estrogeny prolaktyne tylko miałam niskie LH ale powiedział że to właśnie dlatego ze nie mam owu wiec nie może być wysoki. jestem teraz w 18dc i to mój 3 cylk z CLO(1x1) poprzednie cykle monitorowane bez pęcherzyków tylko tego nie mogłam obserwować bo nie moj lekarz na urlop wyjechał wiec powiedział że nie ma jak... z racji tego że w tym m-cu nie mogłam isc na USG mierzyłam temp codziennie rano według zaleceń... jakbyście mogły zajrzeć na mój wykres temp bo ja już tego nie ogarniam czy mogłam mieć owu... początkowo miałam temp 36,1 teraz juz 3 dzień 36,4 chwilowy spadek był co prawda tylko o jedną kreskę ale... pomóżcie.. Pozdrawiam
  2.  permalink
    Newela, zerknęłam na Twój wykres, chociaż sama obserwuję się od niedawna dopiero. Szkoda, że tak pózno zaczęłaś mierzyć, byłoby więcej danych. No i info o śluzie też nie za wiele, ale pi razy drzwi wygląda to chyba nienajgorzej. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Karla a na jakiej podstawie lekarz stwierdzil, ze byla owu? Jesli usg to raczej sie nie pomylil. A na wykresie zobaczymy co bedzie dalej..

Newela szkoda ze nie mierzylas od konca krwawienia, bo tak nie da sie wyznaczyc 6 nizszych, wiec z Roztera ciezko okreslic jednoznacznie. Ogolnie wyglada dobrze, mierz dalej.
    --
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    Pandora1 lekarz stwierdził owu na podstawie usg.. mówił, że widzi ciałko żółte. Mąż też mi kazał się nie wymądrzać, bo lekarz lepiej wie:) poczekam co z tą tempką..
    Ania do jakiej kliniki Cię skierowano?
    --
    •  
      CommentAuthorregi1984
     permalink
    karla84 owulacja mozna jak najbardziej stwierdzic poprzez usg !Tuz po @ musisz chodzic co 2 dzien na usg lekarz bedzie widzial jak rosnie Twoj pecherzyk-ki a owulacja to nic innnego jak pekniecie pecherzyka i utworzenie sie cialka zoltego .Wiec skoro lekarz widzial cialko zolte to do owulacjii doszlo z tym ze nie wiadomo kiedy...

Treść doklejona: 12.06.12 22:49
    Jesli chodzi o mierzenie tempki to mi sie to wogole nie sprawdzalo ,powaznie jesli bedziecie sie sugerowaly sluzem i tempka to tylko dostaniecie szalu od tego wszystkiego ...

Treść doklejona: 12.06.12 22:52
    karla84 jak bralas przez pol roku clo to co nie bylas pod obserwacja lekarzy???

Treść doklejona: 12.06.12 22:56
    skoro przez pol roku bralas clo i wkoncu udalas sie do kliniki to chyba wkoncu trafilas w dobre rece !moja rada zaufaj im doslownie ,oni wkoncu chca tez Tobie-Wam pomoc ..
    • CommentAuthorAnia28dniclo
     permalink
    Karla, do regionalnego centrum płodności, bo tutaj (UK) kliniki leczenia niepłodności unikają słowa niepłodność w nazwie z tego co zauważyłam :wink:.
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Dziewczyny, na szybko przed snem wieści z mojego dzisiejszego usg. Dziś 19dc, pęcherzyk urósł jeszcze i ma 22mm :wink: W sobotę (16dc) inna ginka z kliniki powiedziala mi, ze pęcherzyk 16mm i endo 7,1mm. Ginka dziś stwierdziła ze endo cienkie, bo tylko 5,6mm. Spytalam jak to, skoro w sob.miałam 7mm. Zmierzyla jescio 2razy i wyszło jej max 6mm. Trochę mało, ale powiedziala, żeby bardzo się tym nie przejmować. Tamta w sob. powiedziala mi, ze owulacja będzie najprawdopodobniej w niedzielę. Kazała przyjechać dziś, żeby sprawdzić czy pęcherzyk pękł. A ja dopiero dziś czułam lewy jajnik i na usg dziś się to potwierdziło, ze dziś albo jutro najpóźniej będzie owu. Na wszelki wypadek zrobili mi od razu w klinice zastrzyk Ovitrelle na pękniecie. W pt. jadę do kliniki już 4 raz w tym cyklu, żeby sprawdzić czy napewno pękł. Kazano mi dalej brać oeparol femina na śluz i endometrium:wink: Oprócz tego mam pić czerwone wino na endo. Od przyszłego cyklu ginka zaproponowala zmianę leku z clo na chyba Letrozol? Bo podobno clo upośledza endo i śluz. Oprócz tej zmiany dodatkowo Estrofem na to endo. Ale dokładnie ma zdecydować o tym mój lekarz prowadzący w pt. Powiedziala też, żeby tego cyklu nie spisywać na straty z powodu cienkiego endo:) To by było na tyle:) Cieszę się bardzo:) :wink:
    • CommentAuthorMartyna83
    • CommentTimeJun 13th 2012
     permalink
    Megi - to niec tylko działać teraz ;) Powodzenia!
  3.  permalink
    megi82_23: Bo podobno clo upośledza endo i śluz

Pierwsze slysze.

megi82_23: Powiedziala też, żeby tego cyklu nie spisywać na straty z powodu cienkiego endo:)

Tak jak juz kiedys pisalam i Ty to tez napisalas w poscie, czerwone winko pomaga :) jest jeszcze kilka rzeczy, ktore pomagaja na wzrost endo ;) ale juz nie pamietam co to bylo

Treść doklejona: 13.06.12 13:25
    No i serduszkowanie obowiazkowe :P
    --
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Na endo jeszcze orzechy włoskie i Omega 3. Ale winko czerwone najbardziej ;)

A clo - serio wpływa na endo źle i na śluz niestety :/
  4.  permalink
    Wiesz co, jakos nie zauwazylam tego u siebie, moze nie doczytalam :P ja pilam winko tylko, codziennie pol szklaneczki :)
    --
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    To masz szczęśćie ;) Ja neistety bardzo odczułam ale winko pomogło bardzo szybko a w kolejnym miesiący rozpoczynam kurację wiesiołkiem i siemieniem lnianym i mam nadzieję że tutaj też bedzie poprawa ;)
  5.  permalink
    Na pewno :) Dziewuszki nie mozecie sie podlamywac :) w koncu sie Wam uda :)
    --
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Martyna, ja jem caly czas olej z wiesiolka (oeparol femina) w dosyc duzej dawce i mi nie pomoglo za bardzo w tym cyklu, ale ginka kazala dalej go brac. Wczesniej nie moglam pic wina, bo bralam ten steryd. Ale wczoraj wypilam od razu duza lampke:wink:
  6.  permalink
    Megi a jaki steryd? bo ja w ostatnim cyklu z Clo bralam dexamethason, to tez steryd i normalnie pilam winko.
    --
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Kurcze, właśnie się obawiam że wiesiołek zawiedzie.. ale trudno - spróbować trzeba. Tylko nie chciałam w tym cyklu badać śluzu więc chyba się nei dowiem czy działa... ale na pewno nie zaszkodzi ;)
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Ginka kazala mi brac wiesiolek, bo niby ma pomoc. Biore go caly czas od 5dc, ale przy dawce 2x clo kiepsko jest z tym sluzem, nawet z wiesiolkiem.

kuleczka, ja bralam encorton. Niewazne chyba jaki steryd, przy sterydach ogolnie nie mozna pic alkoholu.
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    a ja się tak wtrące, na co był ten dexamethasom Kuleczka?:-)
  7.  permalink
    Super megi, a ten wiesiolek ma tez pomóc na endo? Bo myslalam, ze tylko na sluz. Fajnie, tez biore. Ale u mnie na razie cisza :sad:, 14 dc i nie czuje jajników.
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    Ania nie wiedziałam, że mieszkasz w UK, stąd moje pytanie o klinikę.
    Regi przez ostatnie pół roku oczywiście chodziłam na monitoringi dwa, trzy razy w cyklu i zawsze miałam owulkę po clo w 13-14 dc (ładne pęcherzyki). W tym cyklu też byłam u gina w 12 dc i powiedział mi, że w tym cyklu (bez clo) na owulkę nie ma co liczyć, bo nic nie urosło.. po czym sierował mnie do kliniki. Dlatego ten cykl spisałam na straty (szczególnie, że wczoraj był 34 dc i wciąż niska tempka), dlatego tak bardzo zdziwiła mnie opinia lekarza z kliniki. Ale oczywiście masz rację- muszę im zaufać..
    --
  8.  permalink
    Gosia8510: a ja się tak wtrące, na co był ten dexamethasom Kuleczka?:-)

Na wyregulowanie hormonow nadnerczy, co dziwne, podaja go u nas na rozwoj plucek dla maluszka....
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Hej, na poprawę śluzu dobry jest lek na receptę ACC 600 (bez recepty ACC 200 i Flavamed). Nie stosowałam, ale od następnego cyklu dołączę to do lnu i wiesiołka.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.