Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorSweetie12
    • CommentTimeJun 16th 2012
     permalink
    Tak planowałam ale weekend mi przeszkodził. W piatek rano zrobiłam test, nie wierzyłam, Poszłam do pracy. Po powrocie pokazałam test mężowi i nic nie mówiłam (aby nie sugerować - bałam się, że mam omamy ;-) Mąż aż nie wierzył jak zobaczył :-) W poniedziałek po pracy mam wizytę u swojego lekarza - musi mi zrobić usg, aby sprawdzić wchłanianie tej torbieli, zrobię też betę.
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Gratulacje wielkie!!!

Treść doklejona: 16.06.12 21:23
    Podbijam pytanie, Dziewczyny jutro mam zastrzyk wieczorem pregnylu, kiedy starania??
  1.  permalink
    Wow sweetie! Gratulacje! W takim razie udalo sie w cyklu naturalnym :smile:?
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    sweetie, gratulacje:-)
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    madziauk, mój lekarz przyjmuje w tej klinice tylko w poniedziałki i piątki, a jak sama dobrze wiesz monitoring wypada w różne dni, nawet w weekend:-) Poza tym to tylko sprawdzenie na usg co i jak, a wszelkie decyzje podejmuje lekarz prowadzący:-)
    • CommentAuthorSweetie12
    • CommentTimeJun 17th 2012
     permalink
    Jeszcze nie dziękuję! Dzisiejszy test wyszedł negatywnie :-( więc już nic nie wiem. Okresu jak na razie nie ma... Jutro się wyjaśni. Nie rozumiem tego, dwa dni temu test wyszedł pozytywnie. Ta druga kreska to nie wyobraźnia - blada ale wyraźna kreska.
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Sweetie nie martw sie. Rozne testy nawet tej samej firmy moga miec roznice w czulosci. Testy raczej sie nie myla w wyniku pozytywnym, odwrotnie czesto. Wiec jeszcze sie nie martw, idz do lekarza i daj znac co powiedzial. Trzymamy kciuki.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Megi82_23 - no tak, ale zazwyczaj lekarze podaja tez swoje prywatne namiary (numer komorki , adres email) + inne miejsca gdzie pracuja, przynajmiej tak bylo w moim przypadku, by moc sie w kazdej chwili z nimi skontaktowac i wlasnie pojsc na usg np. do prywatnego gabinetu, albo szpitala - czasem do kliniki, w zaleznosci gdzie dany lekarz przebywa w tym czasie.
    Ja tam jednak jak chodzilam do lekarza wolalam takie rozwiazanie, czulam sie pewniej co dla mnie jest najwazniejsze :) No ale kazdy ma prawo wyboru, i jezeli jestes z takiego leczenia zadowolona to jest ok. Wazne by byly efekty :)

Treść doklejona: 17.06.12 11:46
    Sweetie12 - beta wszystko wyjasni, 3mam kciuki by to byla ciaza :) uszy do gory!
    --
  2.  permalink
    Sweetie, najbliższe dni wszystko wyjaśnią. My trzymamy kciuki!
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Ja też trzymam i podczytuję w wolnej chwili.
    •  
      CommentAuthorAgosa
    • CommentTimeJun 18th 2012
     permalink
    Cześć Dziewczyny!

Witam się poniedzialkowo.
    Kilka dni mnie bnie było, podczytuje zaleglości:smile: Sweetie, trzymam mocno kciuki za dzisiejszą wizytę u gina, o ktorej godzinie można liczyć na Twoje wieści?

U mnie dziś 6dc i ostatnia tabletkca Clo. Póki co "nic nie wiedzę nic nie czuję". Mam tylko nadzieje, że pęcherzyki będą i jakiś peknie.
    • CommentAuthorannzaa
    • CommentTimeJun 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Hej Kochane, i ja się melduję, wczoraj dostałam zastrzyk na pęknięcie (pregnyl), jutro mam usg i zobaczymy czy pękły, a póki co "przytulamy się" namietnie :)
    Testujemy za 13 dni, wczesniej pewno nei wytrzymam i betę zrobię. A tak w ogóle to chyba będę miała anginę :) żeby nie było lato :)

Agosa trzymam kciuki za pęcherzyki, u mnie pierwszy cykl z clo był dupa nie reakcja :) Za to teraz w tym , czyli drugim urosły, jak szalone, w 10 dniu cyklu najwiekszy miał 18,6 :) Ja nic nie czułam w związku z przyjmowaniem clo.
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    annzaa, to ja trzymam kciuki za Twoje usg. W końcu w którym cyklu musi się udac każdej z nas!!!!

ja jutro bedę dzwonic do mojego gina i umawiać się na usg. W sumie to jestem ciekawa czy zaproponuje mi ten zastrzyk na peknięcie:confused:
    • CommentAuthorSweetie12
     permalink
    Dzięki za Wasze kciuki :-) Jeszcze nic nie wiem - tylko tyle, że jak okresu nie było tak nie ma :-) Miałam rano iść na betę ale córka mi się rozchorowała. Biegałyśmy z Bidulka po lekarzach - jakiegoś wirusa złapała, całą noc wymiotowała a teraz ją biegunka męczy; ponadto katar, kaszel i gorączka. Około 18, jak tylko mąż wróci idę do ginka... Pozdrawiam
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Sweetie12 ja tam cały czas trzymam kciuki :)
    Agosa
    U mnie z tym zastrzykiem dość prosta sprawa była, bo przy pco często tak jest i u mnie także to się potwierdziło, inna sprawa ,ze żeby go zdobyć u nas w Słupsku to musiałam ruszyć niebo i ziemię, ściągnęłam z Gdańska. Zastrzyk w klinice kosztuje 100 zł ( bynajmniej w tej mojej), a jak sama załatwiłam z receptą to płaciłam 7 złotch za opakowanie
    :shocked:
  3.  permalink
    annzaa: 7 złotch za opakowanie

:shocked: ale pregnyl czy Ovitrelle? ja u siebie jak kupowalam Ovitrelle na recepte to placilam 170 zl .....
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Pregnyl dokładnie 7,87 za opakowanie 5000 j, ja wykupiłam dwa na wczoraj.
  4.  permalink
    O masakra...mam nadzieje, ze Tobie pomoze :) u mnie 170zl poszlo....w cholere :P
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Ja wczoraj miałam zastrzyk około 20, wcześniej współżyliśmy i teraz moje pytanie czy jak powtórzymy współżycie po 24 h tzn dzisiaj wieczorem to będzie ok?? Tzn wiem, że nie powinno się codziennie, ale to wyjątkowa sytuacja, Mąż ma nasienie ok, a i wcześniej przed wczorajszym stosunkiem była przerwa 4 dni, więc nie że kilka dni codziennie, tylko teraz tak chcemy, będzie ok?
  5.  permalink
    Mysle, ze tak :wink: Do dziela!:devil:
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeJun 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja też za Ovitrelle zapłaciłam 160... A za Pregnyl w warszawskim Novum 80 za sztukę w tamtym roku. Gdzie tak tanio sprzedają? Oby pomogło!
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Pregnyl tyle kosztuje-tzn 7, 87 , tylko musisz mieć receptę, na której jest ryczałt 30% i wtedy tak wychodzi, tylko refundacja ta dotyczy 1 opakowania 5000 jednostek, więc ja wykupiłam 2 recepty. Nawet na stronie ministerstwa zdrowia można wyliczyć ile po refundacji.
    • CommentAuthorSweetie12
     permalink
    Wróciłam od lekarza. Według USG: w lewym jajniku jest ciałko żółte, a w zatoce Douglasa ślad wodnego płynu - co świadczy, że była owulacja!!!!!! Endometrium cudowne a śluzówka nie wygląda na taką co by miała się złuszczać więc jak na razie nie zapowiada się na miesiączkę. Nic jeszcze nie widać, bo za wcześnie, ale wszystko wskazuje na to, że jestem w ciąży. Kobieta odradziła robienie bety po moim wcześniejszym doświadczeniu (we wrześniu, test mi wyszedł pozytywnie, pobiegłam do niej, beta lekko dodatnia bo to był początek, strasznie się cieszyłam a po trzech dniach dostałam okres...). Mam poczekać do piątku, jeśli nie przyjdzie okres, to zrobić test albo betę. W poniedziałek znowu do Niej.

Na szczęście w nieszczęściu córka mi się trochę rozchorowała i postanowiłam iść na zwolnienie (zazwyczaj mąż zamieniał się na dyżury, bo ma pracę zmianową). Tym razem ja trochę odpocznę, posiedzę z córką, pospaceruję (bo może wychodzić na spacery). Sama nie wiem, czy mogę jeszcze coś zrobić.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    To pewnie jesteś :). Oby tak było :). Spokojnie czekaj.
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Sweetie12 ach, jak ja Ci pozytywnie zazdroszczę :) Uważaj na siebie i myśl pozytywnie,:bigsmile:
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    A ja dzisiaj po południu strasznie słabo sie poczułam i nadal strasznie mi słabo jakoś, ledwo do domu doszłam i gdyby nie to, że 2 dzień mam obfitą @ to bym pewnie test robiła ;) A od jutra znowu clo...

Sweetie - trzymam kciuki żeby to było to ;) I też pozytywnie zazdroszczę ;)
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Bierzecie po owu luteinę, na zagnieżdżenie tzn pomoc "w"??Czyli tym schematem brana 10 dni, jak okresu nie ma to testowanie, jak ciąża bierzemy dalej, jak brak to kończymy i przychodzi okres??
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Ja biorę luteinę, z tym że moja dr nie kazała mi robić testu po tych 10 dniach i właśnie w zeszłym miesiącu się stresowałam, że a nóż się udało i że coś się stanie jak przestanę brać. Dlatego zalecają czasem w dniu @ zrobić test i jesli jest negatywny to odstawić. Tylko wtedy wychodzi więcej niż 10 dni i cykl się wydłuża...
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Sweete, mogę zapytać jakie miałaś endo? Chciałabym wiedzieć jakie jest prawidłowe w tej fazie cyklu. Trzymam mocno, mocno kciuki!
    --
    • CommentAuthormarza86
     permalink
    No hej Dziewczynki :) Dawno się nie odzywałam, ale na bieżąco czytam każdy Wasz wpis :)
    Na początku dużo spokoju zwłaszcza teraz życzę Sweetie12 :)) Trzymam kciuki :)
    No i teraz o mnie: brałam otrivele na pęknięcie pęcherzyków (koszt 67zl - Apteka Poznań ul. Półwiejska), a teraz od 15dc 2x2 luteina dopochwowo. jutro ma przyjść miesieączka, mam nadzieję, że nie przyjdzie ;P
    Więc też zobaczę i lecę po test jutro i zobaczymy :)
    Pozdrawiam Was serdecznie!:smile:
    • CommentAuthorSweetie12
     permalink
    marza86 powodzenia, daj znać jak zrobisz test!

Mk28dni w opisie usg mam: "Endometrium jednorówne o grubości 14,3 mm"

Treść doklejona: 18.06.12 22:04
    Sprawdzałam, tym razem endometrium miałam małe. Jak się staraliśmy o naszą córeczkę, to wtedy zazwyczaj endometrium wynosiło ok 20-22mm. Ciekawe dlaczego teraz było takie kiepskie i czy było wystarczające. Kobieta stwierdziła, że jest w porządku.
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Sweetie, gratulacje;-) Trzymam kciuki, zeby test to potwierdzil;-) Troszke mnie wystraszylas, masz takie ladne endo. Ja mialam 7,1mm, niby lekarz w klinice powiedzial, ze to jest na granicy normy, ale teraz sie martwie...

annzaa, nam lekarz kazal sie starac dzien po dniu, tzn. 24 godziny po ovitrelle i 48 godz. po. Co do luteiny, to mam wskazanie brac teraz 12-13 dni od ostatniej wizyty, czyli od piatku (22dc, owulacja najprawdopodobniej byla w 20 dc). Po 12-13 dniach mam zrobic sobie test (wczesniej nie ma sensu, bo nawet na ulotce ovitrelle jest napisane, ze testy robione w 10 dni po podaniu zastrzyku sa niewiarygodne) i jak wyjdzie negatywny to odstawic, a jak pozytywny to dalej brac. Co do ceny, to mialam teraz pierwszy zastrzyk ovitrelle zrobiony w klinice (bo pozniej, w kolejnych cyklach ewent. mam sama go sobie juz robic) i kosztowalo mnie to 100zl.
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeJun 19th 2012
     permalink
    Sweete mi lekarz mówił że endo do którego "nie można się przyczepić w żaden sposób to 12 mm". 20 mm to ja miałam na początku poprzedniej ciąży i to chyba nie od razu, faktycznie miałaś grubaśne :)
    --
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Sweetie jesteśmy z Tobą i trzymamy kciuki :) Ja wierzę, że jest dzidzia :)

A jak to jest z tym przytulaniem?
    Ja też słyszałam, że często jest dobrze i nie spada jakość nasienia,
    a tu czasem słyszę odwrotnie, że codziennie lepiej nie.
    Albo żeby cały początek cyklu czekać i dopiero w okolicach owu. Jak z tym jest?
    --
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Mój ginekolog twerdzi, że lepiej jest przytulać się co drugi dzień. wtedy plemniczki są silniejsze:wink:

u mnie dziś 7dc, wczoraj skończylam brac Clo, probuje dodzwonic się do gina by umowic się na sobotnie usg.
    Ale martwie się, bo nic nie czuje, jajniki nie bolą, nie ciągną, nic się nie dzieje.
    A z tego co czytałam to większość z Was odczuwa lekkie dolegliwości po clo. Czyzby nie zadzaiłał na mnie ten lek???:shocked::sad:
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    Agosa - ja tez kompletnie nie miałam żadnych objawów, a pęcherzyk urósł i ładne pękł nie przejmuj się na zapas:)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Już się zapisalam. pierwsze usg bedę miala w 10 dc, kolejne w 15dc. Mam nadzieje, że cos będzie:bigsmile:

gingerka, jak u Ciebie, kiedy planujesz testować? dostalaś luteine lub dupka w drugiej fazie cyklu?
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    testuje w czwartek, ale temperatura spada wiec nie wiem czy to ma sens.

wlasnienie dostalam nic, oprócz CLO. Lekarz powiedział, że nie widzi wskazań tym bardziej, że mam lekko progesteron podwyższony.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    gingerka - jeszcze nie spadla do podstawowej ( u Ciebie to 36,5 ), wiec jeszcze wszystko sie moze zdarzyc. Powodzenia !
    --
    • CommentAuthorannzaa
    • CommentTimeJun 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Agosa u mnie też żadnych objawów, czy oznak, że clo działa. Miałam w poprzednim cyklu , który był pierwszym z clo i niestety bez braku reakcji, wtedy czułam jajniki, a może tylko sobie wpierałam, że czuję. Teraz ten nic zero jakiś kłuć, ciągnięcia itd i pięknie wyhodowałam pęcherzyki, największy w 10 dniu cyklu miał 18,6. Tak jak pisałam w niedzielę (2 dni temu) miałam zastrzyk i dziś mam usg o 14 zobaczymy czy pękł
    A co do częstliwości współżycia jest kilka szkół, dlatego też miałam tak wielki dylemat, my rozwiązaliśmy to tak: przed zastrzykiem 4 dni wcześniej współżycie, przed samym zastrzykiem około godziny (czyli przerwa była 4 dni), a później po zastrzyku po ponad 24 h (około 26h), czy dzisiaj powtórzymy nie wiem, bo szczerze to Mąż ma mnie chyba dosyć, dużo pewno bedzie zależało od tego czy pękł i była owu.
    Słyszałam o tych wersjach, że co 2 dni, ale ja bym chyba nie dała rady, młoda już nie jestem i oprócz tego jestem pracoholiczką i nerwusem i nie miałabym siły co 2 dni. W okresie niepłodnych po miesiączce np kochamy się co 5 dni (chociaż nie ma reguły), teraz tak po tym pregnylu troszkę wyliczamy kiedy.

Właśnie gingerka kiedy testujesz?? ja jeśli owu była to pod koniec miesiąca
    Co do luteiny pewno dostanę ale póki co zobaczymy czy lekarz zaleci.
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    moya- tak, wiem że jeszcze nic nie stracone, ale już powoli co raz niższa, zobaczymy jutro.

annaza- tak jak pisałam, testuje w czwartek :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Pandora1 - moj ginekolog-endykrynolog, jak zobaczyl moj wykres z serduszkami codziennie w okolicy owulacji, powiedzial, ze to za czesto. Ze najlepiej bysmy probowali z 2-3 dniowymi przerwami :) No i z takimi przerwami nam sie udalo. Ale zaczelismy staranka juz od poczatku cyklu, owulacja byla bardzo pozno, ale byla i jak widac udalo sie taka metoda :) nie wiem czy to ma jakis wplyw, bo rozne sa opinie. Ale mysle, ze warto sprobowac - np. jeden cykl ;)
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    gingerka nie doczytałam :)
    madziauk różne są zdania i różne zalecenia , w sumie wszytkiego tzreba spróbować. Przy monitoringu można odpocząć na początku cyklu. U nas tylko teraz było 24 h przerwy, bo pregnyl był więc wyjątkowo, zresztą Mąż ma nasienie ok i wcześniej przed tym stosunkiem było 4 dni przerwy.
    Dobra uciekam do gina, jak będę po odezwę się :)
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    annzaa, to czekamy na wieci!:thumbup:

mnie osobiście te częste wizyty zrujnują finansowo, bo za każdą konsultację płace. Na nfz nie mam co liczyc bo za długa kolejka a tam , gdzie praca mi opłaca prywatna klinike to stwierdzili, że "zajmiemy się obserwacją cyklu jak do końca sierpnia w ciążę nie zajdę":devil: porażka jakaś!:shocked:
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Agosa, ja w tym cyklu miwalm owulacje bardzo pozno po clo (w 21dc). W 10dc nic nawet nie bylo widac na usg. Dopiero w 16dc. pojawil sie widoczny pecherzyk. Co do odczuc, to ja w pierwszym cyklu z clo nic nie czulam, bo nie mialam owu. Teraz mialam bol w jajniku, tym co byl pecherz. Ale bol do zniesienia, raczej lekkie pobolewanie, ktore trwalo max 2 dni (w przeddzien i w dniu owulacji).

annzaa, czekamy na wiesci;-)

Co do wspolzycia, to faktycznie sa rozne szkoly. Co lekarz, to opinia. Jedni mowia, ze lepiej co 2 dni, a mnie ostatnio kazano codziennie (tzn. w 24 i 48 godz. po podaniu zastrzyku ovitrelle, przed owu - 2,5 dnia przerwy). No i w poprzednim cyklu lekarz mi mowil, zeby tak 3 dni przed owu nie wspolzyc. Dziwne, ze takie rozne opinie tych lekarzy. Ale chyba kazda z nas powinna sie sluchac swojego:wink:

Treść doklejona: 19.06.12 14:00
    Hehe, Agosa, z tym monitoringiem to faktycznie masakra. Ja tez jezdze do kliniki, 80 km w jedna strone. Koszt paliwa na jeden wyjazd to 100zl (bo auto pali mi jak smok) + wizyta zwykle 70 -90zl. W tym cyklu/miesiacu kalendarzowym naliczylam 5 wizyt w klinice. Dobrze, ze gaz w aucie zalozylismy 2 tyg. temu, to paliwo o polowe mniej chociaz:bigsmile: Masakra jakas... Ale wierze, ze w koncu sie uda:wink:
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Jestem :)
    Owulacja była, po pęcherzykach nie ma śladu, szczególnie po tym największym. Śluzówka ładna, płyn jest. Teraz w poniedziałek mam zbadać progresteron i on potwierdzi tylko (lub nie ) owulację.
    Dziewczyny mam pytanie co do luteiny (lub duphastonu) , lekarz mi ich nie zalecił, powiedział, że jak owu była to nie powinno być konieczności suplementowania w 2 fazie, czy dobrze robi?? Wiem, dziwne pytanie bo to lekarz to powinien wiedzieć, ale na forach staraczek wszędzie Dziewczyny piszą, że biorą asekuracyjnie. Czy jak ja nie mam to nie utrudni zagnieżdźenia??Czy może przyjmować "na własną rękę" sama po 1 tabletce??
    Testowac mam pod koniec miesiąca. Jeśli (tfu tfu) nie bedzie takiego efektu jakbym chciała (ciąże), to jeszcze jeden cykl z clo ( teraz miałam 2, a pierwszy z reakcją na clo) , po nim hsg i do kliniki mnie odsyła lekarz.
    Chwilowo zajmuje się mną Ginekolog miejscowy, nie zajmuje się typowo niepłodnością, ale etap clo i monitoringu, jak najbardziej może prowadzić i się podjął, dalej już sam powiedział, że przekaże do kliniki.
    Za wizytę płacę 50 zł, recpety wypisuje ( w tym na pregnyl z refundacją 7.87), więc tragedii nie ma, no i jest na miejscu, do kliniki miałam dojazd 150 km i wizyta 120 złotych każda.
    Także megi82_23 koszt wizyty w Twojej klinice i tak jest niższy niż u mnie w Gamecie był. A no i ja też na dojazd przesło 100 zł, jak nie więcej.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    annzaa: ale na forach staraczek wszędzie Dziewczyny piszą, że biorą asekuracyjnie. Czy jak ja nie mam to nie utrudni zagnieżdźenia??Czy może przyjmować "na własną rękę" sama po 1 tabletce??

Ja bym nie radzila nic przyjmowac na wlasna reke...to jednak nie sa zwykle tabletki....Skoro lekarz nie zalecil ,to powinnas go posluchac.
    Zreszta w pon idziesz badac progesteron, wiec zobaczysz czy suplementacja w drugiej fazie cyklu ma jakies podstawy. Jesli wyjdzie Ci za niski , to wtedy mozesz spytac lekarza
    o mozliwosc suplementacji.
    Powodzenia !
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    A czy wtedy to już nei będzie za późno na rozpoczęcie brania??
    To będzie 19 dzień cyklu, owu była wczoraj najprawdopodobniej lub w niedzielę, usg miałam w sobotę.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Annzaa - progesteron bierze sie od trzeciej wyzszej tempki. Wiec bedziez za pozno. Moim zdaniem nie powinnas nic brac skoro masz badanie progesteronu za tydzien, bo zafalszujesz sobie wynik i badanie nie bedzie miarodajne. I skad bedziesz wiedziec czy poziom progesteronu miesci sie w normie ?
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    No tak, ale czy jeśli okaże się, że progresteron jest w normie to nic się nei stanie jak jej nie będę miała, chodzi mi o to w jakim celu ją się bierze "asekuracyjnie". ? Dzięki za tak szybkie odpowiedzi :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.